Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΘΗΜΑ 5. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΛΙΠΟΥΣ ΜΑΖΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΘΗΜΑ 5. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΛΙΠΟΥΣ ΜΑΖΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΘΗΜΑ 5

2 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΛΙΠΟΥΣ ΜΑΖΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ ΛΙΠΟΥΣ. ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΟΣ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΘΕΙ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΕΑΝ ΑΥΤΗ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΠΟΥΣ. ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΜΕΣΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΛΙΠΟΥΣ. Η ΜΟΝΗ ΑΜΕΣΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

3 ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΛΙΠΟΥΣ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΑΤΟΜΟ. ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΙΓΩΝ ΠΤΩΜΑΤΩΝ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΕΜΜΕΣΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΗ, ΣΤΗΝ ΛΙΠΩΔΗ ΜΑΖΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΛΙΠΟΥΣ ΜΑΖΑ. ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ:

4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 1. ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΗ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΙΣΤΟΥ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΟΙ ΜΥΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΕΛΑΦΡΑ ΒΑΡΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΤΑ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΒΑΡΙΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΛΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΑΥΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΗΛ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ.

5 ΜΕΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΕΞΑΓΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΞ ΑΥΤΗΣ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΛΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΑΥΤΟΥ. ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΙΠΟΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ 0.900 G/CM 3 ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΛΙΠΟΥΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ 1.100 G /CM3 Η ΜΕΣΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ 1.10 ΚΑΙ 0.90 ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΠΟΣΑ Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 1.0 G/CM 3

6 2.ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΛΙΠΟΥΣ ΜΑΖΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΑΥΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΙΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΙΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 4 ΩΡΕΣ.

7 3.ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΙΚΟΥ ΚΑΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΜΕΤΡΗΣΗ. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΛΙΠΟΥΣ ΜΑΖΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

8 4.ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΑ. ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΚΡΥΠΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΚΛΟΠΡΟΠΑΝΙΟ. Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΑ ΑΕΡΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΔΟΡΙΟ ΛΙΠΟΣ. ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΩΣ ΕΚΤΟΥΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ.

9 ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 1.ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΔΥΟ ΜΕΘΟΔΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΛΙΠΗΣ (ΚΑΛΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ) ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΜΑΖΑΣ (ΚΑΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ )

10 2.ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΦΩΣ ΕΚΠΕΜΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ 700- 1100 NM -ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΚΛΩΝΤΑΙ ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ. Ο ΛΙΠΩΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΙΠΟΣ ΙΣΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΦΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΑΛΙΠΗ ΜΑΖΑ / ΛΙΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΟΚΙΜΗΣ. Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΙ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΔΗΛ ΚΑΘΑΡΑ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ, Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ.

11 3.ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΤΡΟΝΙΟΥ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΛΙΓΑ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΡΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.

12 4.ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ. ΟΜΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΗ ΜΕΘΟΔΟΣ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΘΟΡΙΣΘΕΙ.

13 5.ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΔΙΝΕΙ ΕΙΚΟΝΕΣ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. 6.ΣΥΣΚΕΥΗ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΤΟΥ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΗΧΟΥ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΜΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.

14 ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ, ΟΜΩΣ Η ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗΣ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ Η’ ΕΙΝΑΙ ΔΑΠΑΝΗΡΗ. ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΙΠΗΣ ΜΑΖΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΗΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΑΡΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΛΙΠΟ ΙΣΤΟ ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ Η’ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΧΕΙΡΟΝΑΚΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.

15 1.ΔΕΙΚΤΗΣ BROCA ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ, ΟΠΟΥ ΤΟ 100 ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕ ΕΚΑΤΟΣΤΟΜΕΤΡΑ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΡΙΖΕΙ, ΜΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΦΑΙΡΕΣΗ 10% ΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ 15 % ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ Η’ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ (ΥΨΟΣ -100 - 10 % Η 15 %)

16 2.ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ Η’ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΨΟΣ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ, ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΔΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚΤΟΥΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥ ΙΔΑΝΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΕΛΕΤΟ ΣΕ ΜΙΚΡΟ, ΜΕΣΑΙΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ, Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ.

17 3.ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΗΣ % ΤΟΥ ΙΔΑΝΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΑΥΤΟΥ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑΤΙ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ. ΔΕΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ. Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ. ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ ΥΠΕΡΒΑΡΩΝ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΖΥΓΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥΣ.

18 4.ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ( Δ.Μ.Σ ) ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΛΙΝΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΕ ΧΙΛΙΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΜΕΤΡΗΜΕΝΟ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΔΗΛ. [Β (KG) /Υ(M)2]. ΙΔΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΙΜΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ, ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΒΑΡΗ 20% ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥ Η ΙΔΑΝΙΚΟΥ, ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ Δ.Μ.Σ. =27 KG/M2

19 5. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ VAGUE (ΤΟ 1940), ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΟΤΙ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Η ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΕ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΧΩΡΑ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΚΟΙΛΙΑΚΗ) ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠ'Ο,ΤΙ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ. ΕΤΣΙ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

20 Ο ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΙΣΧΙΑ (W / Η) ΟΠΟΥ W =ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ Η =ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΣΧΙΩΝ. ΟΤΑΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.0 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 0.8 ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΝ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΛΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑΝ ΑΠΛΟ ΧΡΗΣΙΜΟ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (Δ.Μ.Σ. )

21 6. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΧΟΥΣ ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΠΤΥΧΩΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΔΟΡΙΟ ΙΣΤΟ, ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΔΕ ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΠΤΥΧΩΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΔΟΡΙΟΥ ΛΙΠΟΥΣ. ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. ΙΣΩΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΔΡΑΙΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΘΕΣΕΙΣ-ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ, ΤΡΙΚΕΦΑΛΟΣ, ΥΠΟΠΛΑΤΙΟΣ, ΑΝΩ ΛΑΓΟΝΙΟΣ. ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ (CALIPERS) ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΘΕΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ - ΓΙΑ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΤΙΜΗ - ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. Η ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΠΛΑΤΙΟΥ ΜΥ, ΣΑΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ ΜΕΤΡΗΣΗ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΥ ΠΑΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΤΡΙΚΕΦΑΛΟΥ.

22 ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΠΤΥΧΩΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΑΡΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΔΟΡΙΟ ΙΣΤΟ. ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΠΤΥΧΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΘΕΙ Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΤΙΜΗ. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΠΤΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ.


Κατέβασμα ppt "ΜΑΘΗΜΑ 5. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΛΙΠΟΥΣ ΜΑΖΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google