Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Υπεύθυνος μαθήματος: Αμούτζας Κ. Επίκουρος Καθηγητής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Υπεύθυνος μαθήματος: Αμούτζας Κ. Επίκουρος Καθηγητής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Υπεύθυνος μαθήματος: Αμούτζας Κ. Επίκουρος Καθηγητής

2  Σήμερα υπολογίζετε ότι παγκοσμίως χιονοδρομούν περισσότεροι από 200.000.000 skiers και 70.000.000 snowboarders.  Η συχνότητα τραυματισμών στο αλπικό σκι κυμαίνεται παγκοσμίως από 1.7 έως 4.1 τραυματισμούς ανά 1000 χιονοδρομο-ημέρες. Περίπου το ένα τρίτο όλων τραυματισμών αφορούν το γόνατο. Συνήθως, γίνονται κακώσεις στον έσω πλάγιο σύνδεσμο (MCL=Medial Collateral Ligament), στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο (ACL=Anterior Cruciate Ligament), τους μηνίσκους ή οποιονδήποτε συνδυασμό τους.

3 Περίπου 22% των τραυματισμένων skier ήταν κάτω των 16 ετών, ενώ 17% ήταν άνω των 40. Δηλαδή οι ακραίες ηλικιακές ομάδες στο Ski είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

4 Σε μελέτη που έγινε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, βρέθηκε ότι το σχεδόν το 60% των τραυματισμένων Skier και το 80% των τραυματισμένων Snowboarder που ζήτησαν ιατρική βοήθεια ήταν άνδρες.

5 Για τους Skier η σημαντικότερη αιτία (15%) είναι η σύγκρουση με άλλο χιονοδρόμο (skier ή snowboarder) και η απώλεια ισορροπίας, ενώ ένας στους πέντε τραυματισμούς (23,5%) στο Snowboard οφείλεται σε άλμα!

6 Οι περισσότεροι τραυματισμοί γίνονται τα Σαββατοκύριακα. Δηλαδή ανάλογα με τις προσελεύσεις στο Κέντρο αυξάνονται και οι τραυματισμοί. Συνεπώς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους χιονοδρόμους τις ημέρες με συνωστισμό.

7  Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε εκείνους που χιονοδρόμουν 1-3 έτη, αλλά υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 6% που τραυματίζονται κατά την πρώτη μέρα της χιονοδρομίας.

8

9

10 Σεβασμός προς τους άλλους: Πρέπει να συμπεριφερόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ενοχλούμε η φέρνουμε σε κίνδυνο τους άλλους. Ελέγχουμε την ταχύτητα μας: Προσαρμόζουμε την ταχύτητα μας ανάλογα με τις δυνατότητες μας, τις εκάστοτε συνθήκες χιονιού, καιρού και ανάλογα την κίνηση που έχει η πίστα

11 Επιλογή κατεύθυνσης : Ο skier-snowboarder που είναι μπροστά μας έχει πάντα προτεραιότητα. Πρέπει να διαλέξουμε την πορεία μας έτσι ώστε να μην βάλουμε σε κίνδυνο τον προπορευόμενο. Προσπεράσεις: Μπορούμε να προσπεράσουμε άλλους skier-snowboarders από όποια μεριά θέλουμε αλλά αφήνοντας τους αρκετό χώρο ώστε να έχουν την άνεση να κινηθούν χωρίς πρόβλημα.

12 Είσοδος στην πίστα, ξεκίνημα: Όταν εισερχόμαστε σε μια ασφαλισμένη πίστα ή ξεκινάμε μετά από μια στάση, ελέγχουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, και κινούμαστε έτσι ώστε να μην κινδυνέψουμε να συγκρουστούμε με κάποιον επερχόμενο skier-snowboarder. Σταμάτημα στην πίστα: Πρέπει να αποφεύγουμε να σταματάμε η να περπατάμε σε σημεία που είναι απότομα και η ορατότητα είναι περιορισμένη, εκτός κι αν είναι απαραίτητο. Σε περίπτωση πτώσης σε τέτοιο σημείο, θα πρέπει να κινηθούμε αμέσως προς την άκρη της πίστας.

13 Περπατώντας στην πίστα: Όταν κινούμαστε με τα πόδια θα πρέπει να ήμαστε πάντα στην άκρη της πίστας. Σεβασμός στα σήματα: Πρέπει να σεβόμαστε τα σήματα που βρίσκονται στις πίστες. Βοήθεια: Σε περίπτωση ατυχήματος καλούμαστε όλοι να βοηθήσουμε. Ανταλλαγή στοιχείων: Σε περίπτωση που έχουμε αναμιχθεί σε κάποιο ατύχημα είτε ευθυνόμαστε είτε όχι, δίνουμε τα στοιχεία μας στους υπεύθυνους του χιονοδρομικού.

14


Κατέβασμα ppt "ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Υπεύθυνος μαθήματος: Αμούτζας Κ. Επίκουρος Καθηγητής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google