Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Καλησπέρα, πρώτα απ' όλα θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ για την πρόσκληση. Μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Καλησπέρα, πρώτα απ' όλα θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ για την πρόσκληση. Μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2  Καλησπέρα, πρώτα απ' όλα θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ για την πρόσκληση. Μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι εδώ και θα προσπαθήσω να μοιραστώ μαζί σας, να εξηγήσω κάποιες νομικές δραστηριότητες που έχει αναλάβει η ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ (PGEU).  Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω μάλιστα κάποια παραδείγματα για να σας δείξω πως μέσω των νομικών μας ενεργειών προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχονται από τα φαρμακεία και τον ρόλο των φαρμακείων αυτό καθ' αυτό. Κατ' αρχάς πρέπει να πούμε ότι η ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ εμπλέκεται σε πολλές νομικές υποθέσεις. Φέτος δουλεύουμε σε 10 διαφορετικές υποθέσεις, έτσι για να σας δώσω μια ιδέα. Μου ζητήθηκε να αναφερθώ σήμερα στο κοινό λογότυπο, στην οδηγία για τα επαγγελματικά προσόντα και στον κανονισμό προστασίας δεδομένων.

3  Επομένως πάρα πολύ σύντομα θα σας δώσω κάποιες λεπτομέρειες. Πολλοί από σας γνωρίζετε πολύ καλά για τι μιλάω. Πρώτα απ' όλα για το λογότυπο. Ήδη ακούσατε και νωρίτερα αναφορές για το λογότυπο μας.  Μια επεξήγηση σχετικά με τη νομοθεσία για τα φαρμακεία. Έχει οριστεί ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να τηρήσουν τη συγκεκριμένη νομοθεσία, η οδηγία βέβαια η ίδια προβλέπει ότι τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να απαγορεύσουν συγκεκριμένη, την πώληση συγκεκριμένων φαρμάκων, διαδικτυακή πώληση. Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση τα κράτη μέλη να επιτρέπουν την διαδικτυακή πώληση.

4  Επομένως γι' αυτό έχει δημιουργηθεί αυτό το λογότυπο το οποίο πρέπει να υπάρχει σε οποιοδήποτε σημείο πώλησης φαρμάκων συνταγογραφούμενων ή μη. Οποιοσδήποτε διαθέτει φάρμακα πρέπει να έχει ανηρτημένο αυτό το λογότυπο.

5  Στα site με το που μπαίνει ο χρήστης βλέπει το λογότυπο, βλέπει αυτή την εικόνα και κάνοντας κλικ πάνω σε αυτήν ανακατευθύνεται στην ιστοσελίδα του παρόχου, του προμηθευτή των φαρμάκων αυτών. Είναι το λογότυπο όπως βλέπετε με την εθνική σημαία και με το κείμενο με την σημαία της χώρας. Φυσικά και με το κείμενο που το συνοδεύει.

6  Όλα τα κράτη μέλη πλέον πρέπει να έχουν υιοθετήσει αυτόν τον Νόμο. Κάποια βέβαια έχουν καθυστερήσει και γι' αυτό δεν έχουν υιοθετήσει τη συγκεκριμένη οδηγία. 8- 9 κράτη μέλη υπολείπονται για να ολοκληρωθεί η υλοποίηση. Πρέπει να πούμε ότι το λογότυπο δεν είναι εντελώς ασφαλές.

7  Αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε και από τον Γάλλο συνάδελφο και είναι αλήθεια. Από τους συναδέλφους μας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακαλύψαμε μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις παραποιήθηκε, αποτέλεσε αντικείμενο παραχάραξης το λογότυπο αυτό. Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως ανέφεραν οι συνάδελφοι από την Γαλλία, καθώς και μια παρακολούθηση των περιπτώσεων, των κρουσμάτων, παρατυπιών

8  Έχει την τιμή αυτό το site να είναι το πρώτο που φέρει το λογότυπο. Ονομάζεται medical specials, βλέπετε εκεί το λογότυπο, πρόκειται για ένα βρετανικό, μια βρετανική ιστοσελίδα και έχει ημερομηνία 18 Αυγούστου, οπότε βλέπετε ότι το σύστημα τρέχει.

9  Τώρα, τι έχει καταφέρει η Ένωση μας. Έχει καταφέρει να αποφύγει τη χρήση του πράσινου σταυρού, αυτό που εμείς θέλαμε να αποφύγουμε αλλά η Κομισιόν δεν ήθελε. Εμείς θέλαμε κάτι ενδιάμεσο και γι' αυτό πιέσαμε πολύ για το λευκό σταυρό. Το ίδιο ισχύει και για τα Σούπερ Μάρκετ. Δεν θέλουμε όπως καταλαβαίνετε να δημιουργήσουμε καμία σύγχυση στο κοινό.

10  Θα ήθελα όμως επίσης να σας μιλήσω για τα επιτεύγματα μας όσον αφορά στην οδηγία για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα  Όταν συζητείτο η συγκεκριμένη οδηγία στους θεσμούς, υπήρχε μια συζήτηση και στο Κοινοβούλιο και θέλανε κάποιοι να απελευθερώσουνε εντελώς τις διαδικτυακές πωλήσεις. Εμείς υποστηρίξαμε ότι πρέπει να τηρηθεί η ρήτρα βάσει τα κράτη μέλη μπορούν να απαγορεύσουν τη διάθεση συγκεκριμένων φαρμάκων μέσω του διαδικτύου.

11  Τώρα αναφορικά με την οδηγία για τα επαγγελματικά για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, κάποιοι από σας οπωσδήποτε γνωρίζετε ότι ρυθμίζεται, ρυθμίζονται και τα προσόντα όλων των επαγγελματιών υγείας, συμπεριλαμβανομένου των νοσηλευτών, κλπ., καθώς και την κατάρτιση ας πούμε των φαρμακοποιών. Για παράδειγμα βάσει της οδηγίας οι πανεπιστημιακές σπουδές πρέπει να διαρκούν τουλάχιστον 5 έτη, συμπεριλαμβανομένου 6 μηνών πρακτικής, προβλέποντας την οδηγία ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει, στις οποίες πρέπει να προβούν οι φαρμακοποιοί για να κινηθούν από το ένα κράτος μέλος στο άλλο κλπ.

12  Η συγκεκριμένη οδηγία τέθηκε σε ισχύ το 1985. Επομένως το πλαίσιο ήτανε εξαιρετικά παλιό. Χρησιμοποιήσαμε, αξιοποιήσαμε την δυνατότητα που μας έδωσε η αναθεώρηση του 2013 για να επεκτείνουμε τις δυνατότητες των φαρμακοποιών, έτσι όπως προβλέπονται από την οδηγία. Βλέπουμε λοιπόν ότι εκτός από τις υπηρεσίες φαρμακο-επαγρύπνησης, την αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων, έχουμε και την εξατομικευμένη υποστήριξη στους ασθενείς στους οποίους χορηγείται συγκεκριμένη θεραπεία και χάρη σ' αυτές τις ρήτρες, χώρες όπως η Λιθουανία ή άλλες χώρες, κατάφεραν να προωθήσουν τον ρόλο των φαρμακοποιών.

13  Και φυσικά μετά έχουμε, είχαμε και προσθήκη στην συνεισφορά στις εκστρατείες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, εκστρατείες υγείας πάντα. Επίσης προσπαθήσαμε να αλλάξουμε λίγο και τα προγράμματα σπουδών. Δεν ξέρουμε ακόμα τι έχουμε πετύχει, τουλάχιστον το προσπαθούμε. Θα σας αναφέρω στο μέλλον ποιες είναι οι αλλαγές που θα έχουμε πετύχει, ίσως του χρόνου.

14  Και τώρα θα ήθελα να μιλήσω για την επαγγελματική κάρτα που επίσης προβλέπεται στην οδηγία. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό για την ακρίβεια, δεν είναι μια κάρτα, είναι ένα πιστοποιητικό το οποίο αναγνωρίζει ότι όλοι οι τίτλοι, πανεπιστημιακοί και άλλοι τίτλοι που διαθέτει ο φαρμακοποιός είναι ισχύοντες. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα ουσιαστικά το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία από την Κομισιόν. Λειτουργεί κάπως έτσι.

15  Ως εξής: Ο αιτών πηγαίνει στο κράτος μέλος από το οποίο προέρχεται και κάνει αίτημα για το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, το οποίο αποστέλλεται στο κράτος μέλος προορισμού, το οποίο επαληθεύει το συγκεκριμένο πιστοποιητικό. Έτσι λοιπόν αποδεικνύεται ακριβώς το επαγγελματικό προφίλ και πρόκειται για μια διαδικασία η οποία είναι εξαιρετικά ταχεία, είναι πάρα πολύ εύχρηστο και φυσικά διατίθεται και η αίτηση, η διαδυκτιακή αίτηση on line αίτηση. Η αίτηση μπορεί να γίνει on line και έτσι οι αιτούντες μπορούν να παρακολουθούν όλα τα στάδια της διαδικασίας.

16  Τι κάναμε λοιπόν στην PGEU; Εμείς αυτό που κάναμε είναι να υποστηρίξουμε την κάρτα αυτή, γιατί αυτή η κάρτα δεν μπορεί φυσικά να έχει ισχύ για όλους τους τομείς. Άρα υποστηρίξαμε, προσπαθήσαμε να επιμείνουμε ώστε να συμπεριληφθούν οι φαρμακοποιοί στους επαγγελματίες οι οποίοι θα είχανε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν αυτή την κάρτα.

17  Η υλοποίηση αναμένεται για τον Ιανουάριο του 2016. Θα σας μιλήσω μετά και για την πρόταση κανονισμού προστασίας δεδομένων, αλλά εδώ η κατάσταση είναι λίγο πιο σύνθετη. Πρέπει να πω ότι οι δύο υποθέσεις στις οποίες αναφέρθηκα έχουνε ήδη κλείσει. Εδώ έχουμε όμως τους τρεις ευρωπαίους θεσμούς, οι οποίοι εμπλέκονται στην έγκριση της Κοινοτικής Νομοθεσίας, επομένως έχουμε και τις διαφορετικές απόψεις. Πρόκειται για μια τεράστια μεταρρύθμιση στον τομέα των δεδομένων, της διαχείρισης δεδομένων. Πρώτα απ' όλα φυσικά ρυθμίζεται η διαχείριση των δεδομένων, εμπιστευτικών δεδομένων που δεν έχουν να κάνουν με την υγεία αλλά επίσης με τις, με άλλου είδους δεδομένα και πληροφορίες, γι' αυτό οι εταιρείες yahoo και google είναι ιδιαίτερα ανήσυχες.

18  Στην αρχική πρόταση υπήρχε μια συγκεκριμένη ρύθμιση, μια διάταξη για την υγεία. Η Κομισιόν ήθελε να, ήτανε, επέμενε στην άποψη της και ήτανε λίγο δύσκολη να την αλλάξουμε. Αυτήν τη στιγμή όμως το κείμενο του Συμβουλίου πλέον εισάγει και την έννοια των ψευδώνυμων δεδομένων και των αρχών της προστασίας των δεδομένων οι οποίες θα διέπουν ακριβώς αυτά τα δεδομένα. Για να μπορέσουμε να αποδεσμευτούμε από τον κανονισμό αυτό, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εντοπιστεί το περιεχόμενο των δεδομένων αυτών. Σ' αυτόν τον τομέα τώρα τι έχουμε καταφέρει. Πρέπει να πω, επαναλαμβάνω μάλλον, ότι είναι εν εξελίξει, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι λίγο πρόωρο

19  Αλλά ωστόσο μέχρι τώρα αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πετύχουμε μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη μέλη να ρυθμίσουν την επεξεργασία των δεδομένων υγείας. Αυτό όπως είπαμε και αναγνωρίσαμε και πριν η πρόσβαση στα δεδομένα είναι ουσιαστικής σημασίας για τα φαρμακεία. Άρα για μας είναι πάρα πολύ σημαντικά. Αυτή τη στιγμή το κείμενο δίνει διάφορες εναλλακτικές ως προς την συναίνεση για παράδειγμα ή άλλου είδους πτυχές, που είναι πολύ σημαντικά. Αυτές όμως οι εναλλακτικές θα εξαρτηθούν από την βούληση των κρατών μελών να κινηθούν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Εγώ τώρα όμως σας λέω τι υποστηρίξαμε εμείς ως PGEU. Επίσης δε θέλαμε να έχει η Κομισιόν εξουσία πάνω σ' αυτό, γιατί αυτό θα ήταν σαν να αφήνουμε σε κάποιον άλλο να αποφασίσει κάτι το οποίο για μας πρέπει να εναπόκειται στα κράτη μέλη. Αυτά είναι τα δύο μεγάλα επιτεύγματα που θεωρούμε, θεωρώ ότι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα.

20  Θα κλείσω με αυτή τη διαφάνεια που ανακεφαλαιώνει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε Κάθε φορά που υπάρχει πρόταση νομοθετήματος, Κοινοτικού νομοθετήματος, εμείς καταρτίζουμε, εκπονούμε μια δήλωση πάνω σ' αυτήν. Όπως είπαμε οι τρεις ευρωπαίοι θεσμοί, η Κομισιόν, η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο εμπλέκονται στην έγκριση της Κοινοτικής νομοθεσίας και εμείς προσπαθούμε να έχουμε επαφή και με τους τρεις

21


Κατέβασμα ppt " Καλησπέρα, πρώτα απ' όλα θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ για την πρόσκληση. Μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google