Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θεραπευτικές ιδιότητες ελαιολάδου Μια νέα προσέγγιση στο marketing Χρήστος Κ. Λάκης Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας ΑΠΘ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θεραπευτικές ιδιότητες ελαιολάδου Μια νέα προσέγγιση στο marketing Χρήστος Κ. Λάκης Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας ΑΠΘ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θεραπευτικές ιδιότητες ελαιολάδου Μια νέα προσέγγιση στο marketing Χρήστος Κ. Λάκης Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας ΑΠΘ

2 Μεγίστον αγαθόν προς πασαν του βιου θεραπεία ο της ελαίας καρπός.. Σόλων "Απου έχει λάδι και κρασί και στάρι στο πιθάρι έχει τον κόσμου τα καλά και του θεού τη χάρη". Κρητική μαντινάδα το ελαιόλαδο «προς την εν υγεία χρήσιν άριστον» Διοσκουρίδης

3 Ελιά … η πορεία μέσα στο χρόνο Η ύπαρξη της ελιάς χρονολογείται πριν 12.000 χρόνια Η άγρια ελιά προέρχεται από την Μικρά Ασία, όπου ήταν εξαιρετικά πλούσια και μεγάλωνε σε πυκνά δάση. Εξαπλώθηκε από τη Συρία προς την Ελλάδα μέσω της Ανατολίας. Άλλοι πιστεύουν ότι εξαπλώθηκε από την Αίγυπτο σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου περίπου 6.000 χρόνια πριν. Οι Ασσύριοι και Βαβυλώνιοι ήταν οι μόνοι αρχαίοι πολιτισμοί στην περιοχή που δεν ήταν εξοικειωμένοι με την ελιά. Τον 16ο αιώνα π.Χ. άρχισε η διάδοση της ελιάς σε όλα τα ελληνικά νησιά, ενώ η εισαγωγή της στην ελληνική ηπειρωτική χώρα έγινε μεταξύ του 12ου και 14ου αιώνα π.Χ. Η καλλιέργειά της αυξήθηκε και απέκτησε μεγάλη σημασία κατά τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν ο Σόλων εξέδωσε διατάγματα που ρυθμίζουν φύτευση ελιάς.

4 Τα αρχαία ελαιοτριβεία που βρέθηκαν στη χώρα μας μαρτυρούν πως ο Έλληνας ήξερε να καλλιεργεί την ελιά, να μαζεύει τους καρπούς της με τα χέρια ή ραβδίζοντάς την και να τους χρησιμοποιεί για την παραγωγή λαδιού. Τα αρχαία ελαιοτριβεία που βρέθηκαν στη χώρα μας μαρτυρούν πως ο Έλληνας ήξερε να καλλιεργεί την ελιά, να μαζεύει τους καρπούς της με τα χέρια ή ραβδίζοντάς την και να τους χρησιμοποιεί για την παραγωγή λαδιού. Οι Μινωίτες προόδευσαν οικονομικά κυρίως γιατί ανέπτυξαν την παραγωγή του ελαιόλαδου, του κρασιού και του σιταριού, όπως μαρτυρούν οι διάφορες υποβρύχιες ανακαλύψεις αρχαίων ναυαγίων στη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι Μινωίτες προόδευσαν οικονομικά κυρίως γιατί ανέπτυξαν την παραγωγή του ελαιόλαδου, του κρασιού και του σιταριού, όπως μαρτυρούν οι διάφορες υποβρύχιες ανακαλύψεις αρχαίων ναυαγίων στη Μεσόγειο Θάλασσα. Σήμερα, ο νεότερος Έλληνας συνεχίζει αυτή την παράδοση. Αφού μαζέψει τους καρπούς της ελιάς, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους, παράγει λάδι είτε σε παραδοσιακά ελαιοτριβεία είτε σε σύγχρονα. Σήμερα, ο νεότερος Έλληνας συνεχίζει αυτή την παράδοση. Αφού μαζέψει τους καρπούς της ελιάς, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους, παράγει λάδι είτε σε παραδοσιακά ελαιοτριβεία είτε σε σύγχρονα.

5 Ο χυμός της ελιάς Το Ελαιόλαδο είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου με μηχανικά μέσα και με φυσική επεξεργασία. Το Ελαιόλαδο είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου με μηχανικά μέσα και με φυσική επεξεργασία. Είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, που μπορεί να καταναλωθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής του. Είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, που μπορεί να καταναλωθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής του. Αφομοιώνεται από τον οργανισμό κατά 98% ενώ αποδίδει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με όλα τα άλλα φυτικά έλαια που είναι 9,3 ανά γραμμάριο. Αφομοιώνεται από τον οργανισμό κατά 98% ενώ αποδίδει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με όλα τα άλλα φυτικά έλαια που είναι 9,3 ανά γραμμάριο. Αποτελεί τη βασική πηγή λιπαρών στη Μεσογειακή Διατροφή. Αποτελεί τη βασική πηγή λιπαρών στη Μεσογειακή Διατροφή. Όπως όλα τα λιπαρά φυτικής προέλευσης περιέχει περισσότερα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και θεωρείται φιλικό, για τον οργανισμό και την υγεία, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη. Όπως όλα τα λιπαρά φυτικής προέλευσης περιέχει περισσότερα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και θεωρείται φιλικό, για τον οργανισμό και την υγεία, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη. Η σύνθεση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά που περιέχουν μεγάλο αριθμό κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερίνης και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία και τον οργανισμό. Η σύνθεση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά που περιέχουν μεγάλο αριθμό κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερίνης και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία και τον οργανισμό. Το ελαιόλαδο κατέχει μια ιδιαίτερα σημαντική θέση στην παραδοσιακή διατροφή των μεσογειακών χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Νότιος Γαλλία, Ισπανία, Τυνησία, Μαρόκο κλπ). Μελέτες αναφέρουν μείωση της συνολικής θνησιμότητας, στα άτομα που ακολουθούν την Μεσογειακή δίαιτα και συνεπώς καταναλώνουν ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο κατέχει μια ιδιαίτερα σημαντική θέση στην παραδοσιακή διατροφή των μεσογειακών χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Νότιος Γαλλία, Ισπανία, Τυνησία, Μαρόκο κλπ). Μελέτες αναφέρουν μείωση της συνολικής θνησιμότητας, στα άτομα που ακολουθούν την Μεσογειακή δίαιτα και συνεπώς καταναλώνουν ελαιόλαδο.

6

7

8

9

10 Τύποι ελαιολάδου Παρθένο ελαιόλαδο Παρθένο ελαιόλαδο: παραλαμβάνεται αποκλειστικά από τον καρπό της ελιάς, από υγιείς και ώριμες ελιές με μηχανική πίεση και κάτω από συνθήκες, κυρίως ελεγχόμενης θερμοκρασίας, οι οποίες δεν υποβαθμίζουν την ποιότητα του λαδιού. Επειδή η επεξεργασία που γίνεται για την παρασκευή παρθένου ελαιολάδου είναι πολύ ήπια, η σύστασή του μοιάζει πολύ με αυτή των ποικιλιών των ελιών από τις οποίες παρασκευάστηκε. Η ποιότητα του παρθένου ελαιόλαδου εξαρτάται από την οξύτητά του, η οποία επηρεάζεται από την περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα και η γεύση. Τα έλαια αυτά κατατάσσονται αναλυτικά σε: – Εξαιρετικά παρθένο – Παρθένο ελαιόλαδο – Ελαιόλαδο λαμπάντε

11 Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο: παρασκευάζεται μετά από ραφινάρισμα του παρθένου ελαιολάδου. Το ραφινάρισμα περιλαμβάνει χρησιμοποίηση διαλυτών, αποχρωματισμό, αποσμοποίηση και επεξεργασία σε κενό αέρος. Κατά το ραφινάρισμα, η δομή των τριγλυκεριδίων δεν μεταβάλλεται. Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο: παρασκευάζεται μετά από ραφινάρισμα του παρθένου ελαιολάδου. Το ραφινάρισμα περιλαμβάνει χρησιμοποίηση διαλυτών, αποχρωματισμό, αποσμοποίηση και επεξεργασία σε κενό αέρος. Κατά το ραφινάρισμα, η δομή των τριγλυκεριδίων δεν μεταβάλλεται. Αγνό ελαιόλαδο: παρασκευάζεται από ανάμιξη παρθένου και ραφιναρισμένου ελαιολάδου. Συνήθως γίνονται διάφορες προσμίξεις με διαφορετικές αναλογίες που έχουν ως αποτέλεσμα την παρασκευή διαφόρων τύπων ελαιολάδου με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αγνό ελαιόλαδο: παρασκευάζεται από ανάμιξη παρθένου και ραφιναρισμένου ελαιολάδου. Συνήθως γίνονται διάφορες προσμίξεις με διαφορετικές αναλογίες που έχουν ως αποτέλεσμα την παρασκευή διαφόρων τύπων ελαιολάδου με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ακατέργαστο πυρηνέλαιο: παραλαμβάνεται από τους πυρήνες της ελιάς, με φυσικά μέσα ή με εξευγενισµό (χημική επεξεργασία) και αντιστοιχεί περίπου με το ελαιόλαδο λαμπάντε. Ακατέργαστο πυρηνέλαιο: παραλαμβάνεται από τους πυρήνες της ελιάς, με φυσικά μέσα ή με εξευγενισµό (χημική επεξεργασία) και αντιστοιχεί περίπου με το ελαιόλαδο λαμπάντε. Εξευγενισμένο πυρηνέλαιο: από εξευγενισμό του ακατέργαστου πυρηνέλαιο. Εξευγενισμένο πυρηνέλαιο: από εξευγενισμό του ακατέργαστου πυρηνέλαιο. Πυρηνέλαιο: μίξη εξευγενισμένου πυρηνέλαιου και παρθένων (εκτός λαμπάντε). Πυρηνέλαιο: μίξη εξευγενισμένου πυρηνέλαιου και παρθένων (εκτός λαμπάντε).

12 Χημική σύσταση ελαιόλαδου Το 99 % του ελαιολάδου αποτελείται από λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε μορφή τριγλυκεριδίων. Το κύριο λιπαρό οξύ του ελαιολάδου είναι το ελαϊκό (18:1, ω- 9 λιπαρό οξύ) ενώ η σύσταση του διαφέρει από χώρα σε χώρα και εξαρτάται από την ποικιλία καθώς και τις κλιματολογικές συνθήκες όπου καλλιεργούνται οι ελιές. Το δεύτερο κατά σειρά λιπαρό οξύ του ελαιολάδου είναι το λινελαϊκό (18:2, ω-6) ενώ επίσης περιέχει α-λινολενικό (18:3, ω-3) και αραχιδονικό (20:4, ω-6).

13 Σύσταση ελαιολάδου σε λιπαρά οξέα σε διάφορες χώρες της Μεσογείου (% των συνολικών λιπαρών οξέων του ελαιολάδου) Σύσταση σε ολικά λίπη και λιπαρά οξέων ορισμένων λιπών και ελαίων (g/100 g)

14 Στα 100 γραμμάρια παρθένου ελαιολάδου που καταναλώνουμε, τα 98 είναι λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα περίπου 80%), μισό γραμμάριο είναι η οξύτητα (ελεύθερα λιπαρά οξέα) και το υπόλοιπο ενάμισι γραμμάριο είναι τα πιο σημαντικά και στην πλειοψηφία τους βιολειτουργικά συστατικά του ελαιολάδου. Αυτά είναι: – Πολυφαινόλες (αυξάνουν την αντίσταση στην οξείδωση), – Στερόλες (εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο), – Καροτένια (βοηθούν την ανάπτυξη του κυττάρου και αιμοποίηση και επιταχύνουν την διαδικασία της επούλωσης), – Τερπενικές αλκοόλες ( βοηθούν την αποβολή της χοληστερόλης), – Τοκοφερόλες (οι γνωστές βιταμίνες Ε που εμποδίζουν την αυτοοξείδωση) – Β- καροτίνη (αντιοξειδωτική και απαραίτητη για την όραση). Γνωστή και ως βιταμίνη Α

15 α- τοκοφερόλη Tο πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό από τις τοκοφερόλες είναι η α- τοκοφερόλη. βιταμίνες Εκτός από τη δράση τους ως αντιοξειδωτικά, οι τοκοφερόλες δρουν και ως βιταμίνες. β-καροτένιο Το πλέον διαδεδομένο καροτενοειδές είναι το β-καροτένιο που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. φαινόλες τυροσόλη υδροξυ-τυροσόλη ελευρωπαϊνης Μία άλλη κατηγορία αντιοξειδωτικών είναι οι φαινόλες, και κυρίως η τυροσόλη και η υδροξυ-τυροσόλη. Οι δύο αυτές ενώσεις προέρχονται από την υδρόλυση της ελευρωπαϊνης ενώ άλλες φαινόλες (βενζοϊκό και κιναμικό οξύ) από την υδρόλυση των φλαβονοειδών. καφεϊκό οξύ φαινολικό οξύ Στο ελαιόλαδο συναντάται επίσης και το καφεϊκό οξύ που είναι ένα φαινολικό οξύ. μητρικό γάλα Επομένως, η σύσταση του ελαιολάδου είναι τέτοια που προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό από μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Αυτό το χαρακτηριστικό σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, προσδίδει στο ελαιόλαδο υψηλή διατροφική αξία, αμέσως μετά το μητρικό γάλα.

16 Ποσοστιαία Σύσταση διαφόρων εδώδιμων ελαίων και του μητρικού γάλακτος σε λιπαρά οξέα Το ελαιόλαδο προσδίδει ικανοποιητικά απαραίτητα λιπαρά οξέα για την ανάπτυξη του νεογνού και ο λόγος ω6:ω3 στο ελαιόλαδο είναι παρόμοιος με αυτόν του μητρικού γάλακτος.

17 Ανάλυση ελαιολάδου Πηγή: USDA, National Nutrient Database for Standard Reference (2009) Θρεπτικά Συστατικά Θρεπτικά Συστατικά Σε 100g Σε 1 κουταλιά της σούπας ή 13.5g Ενέργεια σε θερμίδες 884119 Λίπη Συνολικά g 100 13,5 Κορεσμένα g 13,808 1.864 Μονοακόρεστα g 72.9619.850 Πολυακόρεστα g 10.5231.421 Φυτικές στερόλες mg 22130 Βιταμίνες mg Βιταμίνη E (α-τοκοφερόλη) 14.351.94 Τοκοφερόλη, β 0.110.01 Τοκοφερόλη, γ 0.830.11 Βιταμίνη K 60.28.1

18 Η ελευρωπαΐνη Η ελευρωπαΐνη είναι πολυφαινόλη (παράγωγο της κουμαρίνης). Είναι η αιτία της πικρής γεύσης του καρπού και βρίσκεται και στα φύλλα και άλλα μέρη της ελιάς, ως μηχανισμός αντίστασης του δένδρου σε προσβολές. Αδιάλυτη στο ελαιόλαδο, το μεγαλύτερο μέρος της φεύγει με τα φυτικά υγρά. Κατά την αποθήκευση του ελαιολάδου, μειώνεται, λόγω ενζυματικής υδρόλυσης. Η Ελευρωπαϊνη παρουσιάζει παράλληλη δράση με τις φαινόλες, όσον αφορά την αντιοξειδωτική της δράση. Επιπλέον στην ελευρωπαϊνη αποδίδονται: – Αντιυπερτασική δράση – Αντιφλεγμονώδη ενέργεια – Αντιβιοτική δράση – Χωνευτική δράση

19 Πού και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο? διατροφή Ο κυριότερος προορισμός του ελαιολάδου, μέχρι σήμερα, είναι η διατροφή του ανθρώπου καθώς έχει όλα τα προαναφερόμενα και είναι σημαντική πηγή ενέργειας και θρεπτικών ουσιών. φαρμακευτικήκοσμετολογική κτηνιατρική Ωστόσο ένας άλλος ρόλος είναι η φαρμακευτική, κοσμετολογική και κτηνιατρική χρήση. Ο ρόλος του ελαιόλαδου ως φάρμακο αναγνωρίστηκε από νωρίς. Στον Ιπποκράτειο κώδικα αναφέρονται περισσότερες από εξήντα φαρμακευτικές χρήσεις του. Στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο γιατί, εκτός από τη μοναδική γεύση που χαρίζει στα φαγητά, υπάρχουν πλέον σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις ότι: – θωρακίζει την υγεία απέναντι στις ασθένειες, – δρα θεραπευτικά σε πολλές περιπτώσεις και – χαρίζει ζωτικότητα, νεανικότητα και μακροζωία.

20 Φαρμακευτική χρήση του ελαιόλαδου Το ελαιόλαδο είναι ένας φυσικός φρουτοχυμός που μπορεί να καταναλωθεί αμέσως μετά την παραλαβή του, χωρίς καμία χημική επεξεργασία. Διακρίνεται για τη μοναδικότητα του σε σύνθεση και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι φυσικό μονοακόρεστο λάδι και η συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών ουσιών σ' αυτό είναι ιδανική. εντός και εκτός του οργανισμού Τα χαρακτηριστικά του αυτά εμποδίζουν την οξείδωση εντός και εκτός του οργανισμού και τη δημιουργία επιβλαβών ελεύθερων ριζών. Είναι μοναδικό γιατί αποτελεί πηγή σκουαλενίου, μία πρόδρομο ουσία των στερολών και γνωστό αντιοξειδωτικό που δεν υπάρχει στα σπορέλαια. Είναι μοναδικό γιατί αποτελεί πηγή σκουαλενίου, μία πρόδρομο ουσία των στερολών και γνωστό αντιοξειδωτικό που δεν υπάρχει στα σπορέλαια. Λόγω του φτωχού περιεχομένου του σε πολυακόρεστα λίπη και τον πλούτο του σε αντιοξειδωτικά καθίσταται ιδιαίτερα ανθεκτικό στις οξειδώσεις μία ιδιότητα που δεν την έχουν τα σπορέλαια και τα ιχθυέλαια. Λόγω του φτωχού περιεχομένου του σε πολυακόρεστα λίπη και τον πλούτο του σε αντιοξειδωτικά καθίσταται ιδιαίτερα ανθεκτικό στις οξειδώσεις μία ιδιότητα που δεν την έχουν τα σπορέλαια και τα ιχθυέλαια.

21 Νεότερες μελέτες έδειξαν τη θεραπευτική δράση του ελαιόλαδου ως «φυσικό φάρμακο» ασκώντας προστατευτική δράση απέναντι σ’ ένα ευρύ φάσμα ασθενειών όπως: – Γαστρεντερικές και ηπατικές παθήσεις: π.χ. δωδεκαδακτυλικό έλκος, βελτίωση της κινητικότητας του παχέως εντέρου, εμποδίζει την ανάπτυξη χολολιθιάσεων κ.α. – Καρδιαγγειακές νόσοι: π.χ. στεφανιαία νόσος, υπέρταση, θρόμβωση – Διαβήτης και παχυσαρκία – Δερματικές παθήσεις: π.χ. προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία – Ανάπτυξη: Ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο σκελετό – Γήρανση: παρατείνει τη νεανικότητα του οργανισμού – Διάφορες μορφές καρκίνου: π.χ. μαστού – Εκφύλιση του εγκεφάλου: π.χ. νόσος Alzheimer

22

23 Ήδη στις ΗΠΑ, το λάδι έχει αρχίσει να βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων, ως «εξειδικευμένο ελαιόλαδο» καθώς οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερο, ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες που διαθέτει. Μελέτες ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων απέδειξαν ότι το ελαιόλαδο, εκτός από τις αντιοξειδωτικές, νευροσπαστικές, καρδιοπροστατευτικές και πλήθος άλλων ιδιοτήτων που διαθέτει, διαθέτει και δύο ουσίες που επιδρούν καθοριστικά υπέρ της υγείας μας: την ελαιοκανθάλη και την ελαιασίνη, ουσίες ισχυρά αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις. Όλοι έχουμε γευτεί την… ελαιοκανθάλη. Είναι η ουσία που ευθύνεται για το κάψιμο που νιώθουμε στον λαιμό, όταν καταπίνουμε φρέσκο, «ωμό» λάδι. Αναλύσεις που έγιναν σε 150 δείγματα ελαιόλαδου από ολόκληρη την Ελλάδα, έδειξαν ότι η ποσότητα των αντιφλεγμονωδών ουσιών στο λάδι της Κορωνέικης ελιάς, είναι αρκετά υψηλή. Επίσης η ποσότητα των ουσιών αυτών μέσα στο λάδι της Μεσσήνης είναι πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο. Είναι βέβαιο ότι και άλλες περιοχές της Ελλάδας, διαθέτουν παρεμφερή χαρακτηριστικά στο λάδι τους. Μεμονωμένα δείγματα από Λακωνία, Θάσο και Κρήτη, έδειξαν τέτοια δυναμική. Η μελέτη αυτή σε καμία περίπτωση δεν αφορά τη γευστική ποιότητα του λαδιού, αλλά μόνο την προοπτική αξιοποίησης του, ως προς τον προστατευτικό, φαρμακευτικό χαρακτήρα του λαδιού.

24 Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου αρχίζει από το χρόνο που αυτό σχηματίζεται στον ελαιόκαρπο Η διαμόρφωση της ποιότητας του ελαιόλαδου αρχίζει από το χρόνο που αυτό σχηματίζεται στον ελαιόκαρπο. Έτσι η ποιότητα του ελαιόλαδου, που φθάνει τελικά στον καταναλωτή, συνδέεται άμεσα με τους παράγοντες που παρεμβάλλονται σ' όλο αυτό το κύκλωμα (σχηματισμός του λαδιού στον καρπό, εξαγωγή, διατήρηση) προκαλώντας διάφορες αλλοιώσεις ή μεταβολές στη χημική του σύσταση. Οι παράγοντες αυτοί είναι: – Α. Ποικιλία – Β. Κλίμα – Γ. Έδαφος – Δ. Εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές

25 Η ομορφιά του ελαιόλαδου Το ελαιόλαδο είναι το κύριο συστατικό που χρησιμοποιείται για διάφορες περιποιήσεις του δέρματος και των μαλλιών όπως : – Στο σώμα – Στο σώμα αν το δέρμα σας είναι ξηρό και σας «τραβάει» – Στο πρόσωπο – Στο πρόσωπο αν τα μάτια σας έχουν «σακούλες» και ρυτίδες, αν το δέρμα του προσώπου σας δείχνει κουρασμένο, στις βλεφαρίδες για πιο πλούσιες και πυκνές βλεφαρίδες ή σαν φροντίδα της επιδερμίδας για κανονικά, λιπαρά, ξηρά ή ευαίσθητα δέρματα. – Στα χέρια – Στα χέρια αν τα νύχια σας σπάνε εύκολα ή αν η επιδερμίδα των χεριών σας είναι ξηρή και «άγρια» – Στα μαλλιά – Στα μαλλιά αν είναι θαμπά και άτονα, είναι αδύνατα, έχετε τριχόπτωση, έχουν ξηρές άκρες, έχετε ξηροδερμία ή πιτυρίδα και σαν μια φυσική κρέμα μαλλιών

26 Με την πάροδο του χρόνου εμφανίστηκαν μια πληθώρα από κοσμετολογικά προϊόντα που έχουν σαν βασικό συστατικό τους το ελαιόλαδο όπως: – Αφρόλουτρα – Προϊόντα απολέπισης – Σαμπουάν καθημερινής χρήσης – Μάσκες μαλλιών – Αναζωογονητικά και χαλαρωτικά λάδια μασάζ – Κρέμες προσώπου, χεριών και ποδιών βαθειάς ενυδάτωσης και αντιρυτιδικές – Λοσιόν σώματος – Λοσιόν για μετά τον ήλιο – Μάσκες προσώπου

27 Το ελαιόλαδο στα ζώα Τα τελευταία χρόνια αυξάνει η φιλοζωική συνείδηση παγκοσμίως και μαζί το ποσοστό των καταναλωτών που είναι πρόθυμοι να διαθέσουν αρκετά χρήματα για την καλή υγεία των τετράποδων μελών της οικογένειας. Η προσθήκη βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στις ζωοτροφές έχει αποδειχθεί ότι – Βελτιώνει το τρίχωμα του ζώου – Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου – Αυξάνει την ευεξία του ζώου – Βοηθάει στην καλή ανάπτυξη του σκελετού των νεαρών ζώων και στην προστασία των κλειδώσεων στα ενήλικα και γηρασμένα ζώα.

28 Συνταγές από τη φύση Είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες της Μεσογειακής διατροφής, βασικό στοιχείο της οποίας αποτελεί το ελαιόλαδο. Ωστόσο, ακόμα και εδώ μπορούν να δημιουργηθούν νέα καινοτόμα προϊόντα όπως αρωματικά λάδια (με την προσθήκη σαφράν, αρωματικών φυτών, τρούφας, εσπεριδοειδών, διαφόρων πιπεριών, μουστάρδας κ.α.). Αυτό όμως που μπορεί να δώσει την υπεραξία στο βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι η δημιουργία συμπληρωμάτων διατροφής με βάση το ελαιόλαδο. Τέτοια συμπληρώματα έχει δημιουργήσει η ομάδα μας σε πειραματικό στάδιο. Μερικά από αυτά είναι: – ελαιόλαδο με κουκουρμίνη, με αψιθιά, αρτεμισία, τσουκνίδα, κολητσίδα, κλπ. για προστασία και άμυνα του οργανισμού από καρκινογενέσεις, αρθριτικά. – Αλόη, αντιοξειδωτικούς χυμούς και έλαια, ζεόλιθο για ευεξία και τόνωση του οργανισμού – Εχινάτσεα κ.α. για ενίσχυση του ανοσοποιητικού – Με χυμό φύλλων ελιάς για αυξημένη περιεκτικότητα σε ελευρωπαΐνη – Με έλαια από ξηρούς καρπούς για άμυνα απέναντι στη χοληστερίνη και την πίεση – Με σπαθόχορτο, ταραξάκο και αγκινάρα για αδυνάτισμα

29 Συμπεράσματα φαρμακευτικές κοσμετολογικές Ο χυμός της ελιάς, όπως αποδεικνύεται από επιστημονικές έρευνες παγκοσμίως είναι μία πλήρης τροφή, με φαρμακευτικές και κοσμετολογικές ιδιότητες που αν εκμεταλλευτούμε σωστά μπορεί να αποδώσει πρόσθετα εισοδήματα. Επειδή οι ιδιότητες του ελαιολάδου εξαρτώνται από την ποικιλία και την περιοχή, τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές πρακτικές, όποια εταιρία θελήσει να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο θα πρέπει να έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο όσον αφορά το τι προϊόν θέλει να δημιουργήσει και ποιες ιδιότητες του ελαιολάδου θέλει να εκμεταλλευθεί ή να ενισχύσει. Με βάση αυτό το πλάνο θα πρέπει να επιλέξει περιοχές και τρόπους καλλιέργειας. Ο πιο εύκολος τρόπος για να διατηρηθεί σταθερή η ποιότητα του ελαιολάδου που απαιτείται για το προϊόν που θέλει να δημιουργήσει είναι η προεπιλογή των κατάλληλων ελαιώνων, η δημιουργία συμβολαίων με τους αγρότες/παραγωγούς σε σταθερή βάση και η διαρκής παρακολούθηση καθόλη τη διάρκεια του ετήσιου κύκλου της ελιάς.

30 Αυτό προϋποθέτει την σωστή διαχείριση των ελαιώνων με αναλύσεις εδάφους και φυτικού υλικού, βιολογική φυτοπροστασία και λίπανση, αναλύσεις υπολειμματικότητας, σωστή παραγωγή ελαιολάδου σε σύγχρονα ελαιοτριβεία με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση και στον μικρότερο δυνατό χρόνο αποθήκευσης του καρπού. Σημαντικά εργαλεία στην διάθεση του αγρότη είναι η γεωργία ακριβείας και η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος. Όλα αυτά θα πρέπει να συνοδεύουν το προϊόν σε όλα τα στάδια παραγωγής μέχρι και τον τελικό καταναλωτή. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν πραγματικά πιστοποιημένα προϊόντα που θα μας οδηγήσουν ένα βήμα μπροστά από τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες και θα αυξήσουν τον αριθμό των καταναλωτών και σε χώρες που παραδοσιακά δεν γνωρίζουν το ελαιόλαδο και δεν το χρησιμοποιούν στη διατροφή τους.

31 Επίσης πρέπει να δοθούν χρήματα, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από το Κράτος, στην έρευνα ώστε να κατοχυρωθούν αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα του ελαιόλαδου με κλινικές μελέτες και δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά. Η βοήθεια του Κράτους χρειάζεται και στην προώθηση των τελικών προϊόντων με συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις και τη διοργάνωση Ημερίδων και Σεμιναρίων για την ενημέρωση του κοινού. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η δημιουργία ενός ισχυρού brand name και ο απόλυτα διακριτός ρόλος των χρήσεων: διατροφή, συμπλήρωμα διατροφής, κοσμετολογικό προϊόν και κτηνιατρικό προϊόν. Με βάση όλα τα παραπάνω έφτασε πια η στιγμή που τα εξειδικευμένα ελαιόλαδα θα περάσουν το κατώφλι του φαρμακείου …..

32 Πώς θα μας βρείτε? Χρήστος Λάκης: Εδαφολόγος/Περιβαντολόγος, ειδικός σε θρέψη και γονιμότητα καλλιεργειών. Χρήστος Λάκης: Εδαφολόγος/Περιβαντολόγος, ειδικός σε θρέψη και γονιμότητα καλλιεργειών. Υδρογεωτεχνική: Ερευνητική και Μελετητική Ομάδα Εργασίας. Σύμβουλοι αναλύσεων. Πιστοποιήσεις Ορθής Καλλιεργητικής Πρακτικής. Γεωργία ακριβείας. Χαρτογραφήσεις GIS Υδρογεωτεχνική: Ερευνητική και Μελετητική Ομάδα Εργασίας. Σύμβουλοι αναλύσεων. Πιστοποιήσεις Ορθής Καλλιεργητικής Πρακτικής. Γεωργία ακριβείας. Χαρτογραφήσεις GIS Μαντώ Λάζαρη: Τεχνική εκχύλισης, τυποποίηση εκχυλιζόμενου προϊόντος και formulation. Σταθεροποίηση διαλύματος, φιλτραρίσματος και διαύγασης του προϊόντος. Παραγωγή προϊόντων απαλλαγμένων από πιθανές επιβλαβείς ενώσεις προσκολλούμενες από τη διαδικασία παραγωγής. Μαντώ Λάζαρη: Τεχνική εκχύλισης, τυποποίηση εκχυλιζόμενου προϊόντος και formulation. Σταθεροποίηση διαλύματος, φιλτραρίσματος και διαύγασης του προϊόντος. Παραγωγή προϊόντων απαλλαγμένων από πιθανές επιβλαβείς ενώσεις προσκολλούμενες από τη διαδικασία παραγωγής. Χαλκιδικής 101, ΤΚ 54248 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310998757 6949182861

33 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!!


Κατέβασμα ppt "Θεραπευτικές ιδιότητες ελαιολάδου Μια νέα προσέγγιση στο marketing Χρήστος Κ. Λάκης Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας ΑΠΘ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google