Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

H Εικόνα στη διδασκαλία της Ιστορίας Μία πρόταση αξιοποίησης ιστορικών γελοιογραφιών στην Ιστορία Γενικής Παιδείας και Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ ´ Λυκείου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "H Εικόνα στη διδασκαλία της Ιστορίας Μία πρόταση αξιοποίησης ιστορικών γελοιογραφιών στην Ιστορία Γενικής Παιδείας και Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ ´ Λυκείου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 H Εικόνα στη διδασκαλία της Ιστορίας Μία πρόταση αξιοποίησης ιστορικών γελοιογραφιών στην Ιστορία Γενικής Παιδείας και Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ ´ Λυκείου Από Αγγελοπούλου Άννα Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ξάνθης

2 Η εικόνα στη διδασκαλία της Ιστορίας Από τα 1999-2000 οι οδηγίες διδασκαλίας των φιλολογικών μαθημάτων προτείνουν το εικονιστικό υλικό να αξιοποιείται στο μάθημα της ιστορίας. Προτείνεται επίσης η αξιολόγηση των μαθητών με ερωτήσεις που περιέχουν όχι μόνο πηγές-κείμενα, αλλά και εικόνες, χάρτες, διαγράμματα.

3 Η εικόνα στη διδασκαλία της Ιστορίας Το οπτικό-παραστατικό υλικό/τα εποπτικά μέσα ως πηγή ιστορικής γνώσης: -χάρτες-διαγράμματα -εικόνες: έργα τέχνης (π.χ. πίνακες ζωγραφικής), γελοιογραφίες, φωτογραφίες, αφίσες -οπτικοακουστικό υλικό: κινηματογραφικές/ τηλεοπτικές ταινίες (ντοκιμαντέρ, ταινίες μυθοπλασίας, ρεπορτάζ δημοσιογράφων, βιντεοσκοπήσεις, ηχογραφημένα ντοκουμέντα, κλπ)

4 Η αξιοποίηση δύο γελοιογραφιών για τη διδασκαλία της ιστορίας 1 η γελοιογραφία: αναφέρεται στο πρώτο ελληνικό Σύνταγμα του 1844. 2 η γελοιογραφία: αναφέρεται στο Ανατολικό Ζήτημα.

5 Η σημασία της γελοιογραφίας για το μάθημα της ιστορίας -είναι πρωτεύουσα ιστορική πηγή -βοηθά στη διερεύνηση των αντιλήψεων της κοινής γνώμης σε μία δεδομένη χρονική στιγμή -παρέχει πληροφορίες για το πώς σκέφτονταν οι άνθρωποι -είναι τρόπος έκφρασης ομάδων με κοινές πεποιθήσεις -η ερμηνεία της συνδέεται με την ιστορική αφήγηση του εγχειριδίου -μπορεί να συνοψίζει ένα ιστορικό ζήτημα -μπορεί να φωτίζει όψεις και πτυχές ενός ζητήματος που δεν αναφέρονται στο εγχειρίδιο

6 Επισημάνσεις για την ερμηνεία της γελοιογραφίας -εκφράζει συνήθως πολιτικές απόψεις -ο γελοιογράφος δεν είναι αντικειμενικός -τα εκφραστικά μέσα βασίζονται στην υπερβολή -μπορεί να περιέχει υπεραπλουστευμένες γενικεύσεις και στερεότυπα -η αίσθηση του τι είναι αστείο μεταβάλλεται από εποχή σε εποχή -μπορεί να είναι δύσκολο να αποκωδικοποιηθούν τα σύμβολα

7 Τρόπος προσέγγισης-ανάγνωσης γελοιογραφίας -προσεκτική παρατήρηση και περιγραφή -αναγνώριση συμφραζομένων-περικείμενο και συσχετισμός με λεκτικά σχόλια που συνοδεύουν τη γελοιογραφία (εάν υπάρχουν) -προσδιορισμός του χρόνου και χρόνου στον οποίο αναφέρεται η γελοιογραφία -προσδιορισμός του θέματος/ιστορικού γεγονότος που σχολιάζει η γελοιογραφία. Η σκοπιμότητα που μπορεί να εξυπηρετεί. -σύνδεση με την ιστορική γνώση που υπάρχει από το σχολικό εγχειρίδιο ή από άλλου είδους πηγές (π.χ. γραπτά κείμενα) -αποκωδικοποίηση μηνυμάτων-ερμηνεία, συμπεράσματα, σύνθεση.

8 Γελοιογραφία για τη μη τήρηση του Συντάγματος του 1844

9 Γελοιογραφία για το Ανατολικό Ζήτημα

10 Δικτυογραφία http://www.netschoolbook.gr/piges-cartoon.htmlhttp://users.sch.gr/tgiakoum/piges-cartoon.htmlhttp://users.sch.gr/pchaloul/geloiografies.htm

11 Ενδεικτική Βιβλιογραφία -Burke, P., Αυτοψία. Οι χρήσεις των εικόνων ως ιστορικών μαρτυριών, εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2003. -Βρεττός, Γ., Η εικόνα στο αναλυτικό πρόγραμμα και στο σχολικό εγχειρίδιο της ιστορίας, εκδόσεις Art of Text, Θεσσαλονίκη, σ. 1994. -Βώρος, Φ.Κ., Η διδασκαλία της ιστορίας με αξιοποίηση της εικόνας, Αθήνα 1993. -Δάλκος. Γ., «Κόμματα: από τη χρεοκοπία στο στρατιωτικό κίνημα στο Γουδή(1893- 1909)», Εκπαιδευτικά, τεύχος 53-54 (1999), σ. 226-232 (όπου παραδείγματα αξιοποίησης γελοιογραφιών και αφισών). -Μαυροσκούφης, Δ., Διδακτική μεθοδολογία του μαθήματος της ιστορίας στη Δ/θμια εκπαίδευση με εφαρμογές. Σημειώσεις, Βιβλιογραφία, Άρθρα και Μελέτες, Εποπτικό Υλικό, ΑΠΘ, Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής, Τομέας Παιδαγωγικής, Θεσσαλονίκη 2003. -Μπέκετ, Γ., Ο κόσμος της ζωγραφικής, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 1996 (σ. 76-147 για Αναγέννηση, σ. 128 για τη Σχολή των Αθηνών).

12 Ενδεικτική Βιβλιογραφία (συνέχεια) -Moniot, H., H διδακτική της ιστορίας, εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2000. -Πανόραμα Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας (1828-1862), Αθήνα: εκδόσεις K. Kουμανδαρέα, χ.χ. -Panofsky, E., Μελέτες εικονολογίας, εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 1991. -Ρηγόπουλος, Ι., Η διδασκαλία των εικαστικών έργων στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας του Γυμνασίου και του Λυκείου, ΠΕΦ, Σεμινάριο 9, Αθήνα 1998. -Σακκά, Β., «Η προσέγγιση των πηγών και η διδασκαλία της ιστορίας. Το πρόβλημα της αξιολόγησης», Φιλολογική, τεύχος 82 (2003), σ. 22-29 (όπου και αρκετά εκτενή βιβλιογραφία για την αξιοποίηση εικονιστικού υλικού).


Κατέβασμα ppt "H Εικόνα στη διδασκαλία της Ιστορίας Μία πρόταση αξιοποίησης ιστορικών γελοιογραφιών στην Ιστορία Γενικής Παιδείας και Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ ´ Λυκείου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google