Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1945-1975) Καούνας Γεώργιος Καραλέκα Αντωνία – Νεφέλη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1945-1975) Καούνας Γεώργιος Καραλέκα Αντωνία – Νεφέλη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1945-1975) Καούνας Γεώργιος Καραλέκα Αντωνία – Νεφέλη

2 Από την ανέγερση του τείχους του Βερολίνου ως τη διάσκεψη στο Ελσίνκι

3

4  Τον Αύγουστο του 1961 η ΕΣΣΔ και η Ανατολική Γερμανία ανήγειραν, γύρω από το Δυτικό Βερολίνο, το περιβόητο Τείχος, ώστε να εμποδίσουν την επικοινωνία μεταξύ των δύο τμημάτων της πόλης και τη διαφυγή Ανατολικογερμανών, κυρίως νέων, στη Δύση.  Στα επόμενα χρόνια πολλοί Ανατολικογερμανοί έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν το Τείχος και να διαφύγουν στη Δύση, η οποία κατήγγειλε την ανέγερση του Τείχους ως εκδήλωση βαρβαρότητας. Το Τείχος του Βερολίνου έγινε το σύμβολο της διαίρεσης της Ευρώπης έως την πτώση του, το 1989.

5

6 Ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο προσεγγίζει τη Μόσχα και δέχεται στο έδαφος της Κούβας σοβιετικούς πυραύλους εξοπλισμένους με πυρηνικές κεφαλές. Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αποκλείουν την Κούβα με τον στόλο τους και αποτρέπουν την εγκατάσταση των πυραύλων.

7 Σύναψη της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών

8  Πόλεμος του Βιετνάμ. Οι Αμερικανοί επεμβαίνουν στη σύγκρουση μεταξύ του κομμουνιστικού Βόρειου Βιετνάμ και του φιλοδυτικού Νότιου Βιετνάμ.  Από το 1964 οι Αμερικανοί αποστέλλουν χερσαίες δυνάμεις στη χώρα.  Ωστόσο, αποτυγχάνουν να κάμψουν την αντίσταση των αντιπάλων τους, ενώ και η αμερικανική κοινή γνώμη εξεγείρεται τελικά, αναγκάζονται να αποχωρήσουν.

9  Σύναψη της Συνθήκης για τη Μη Διασπορά των Πυρηνικών Όπλων.  «Άνοιξη της Πράγας». Εκδηλώνεται λαϊκή πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Τσεχοσλοβακία. Για να αποτρέψουν αποχώρηση της από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, οι Σοβιετικοί και οι σύμμαχοι τους εισβάλλουν στη χώρα και ανατρέπουν την κυβέρνηση.  Κορύφωση του κινήματος αμφισβήτησης της δυτικής νεολαίας, με τον «Μάη του '68», κατά τον οποίο σημειώνονται μεγάλης έκτασης συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και της αστυνομίας στο Παρίσι.

10  Κορυφώνεται η επαναστατική αναταραχή στη Λατινική Αμερική. Ιδιαίτερο ρόλο παίζει ο νέος επαναστάτης Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, ο οποίος σκοτώνεται το 1968 στην Κολομβία.  Έτεινε να επικρατήσει το κλίμα της «ύφεσης», όρος που παρέπεμπε στη μείωση της έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο συνασπισμών.

11  Σινοαμερικανική προσέγγιση. Η συνεννόηση ΗΠΑ - Κίνας αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τη γεωπολιτική θέση της Σοβιετικής Ένωσης.  Στο πλαίσιο της «οστπολιτίκ»*, η Δυτική Γερμανία αναγνωρίζει επισήμως την Ανατολική Γερμανία. * Η Οστπολιτίκ (Ostpolitik: Ανατολική πολιτική στα γερμανικά), είναι ένας όρος που αναφέρεται στην πολιτική «αλλαγής μέσω επαναπροσέγγισης» που εφαρμόστηκε από τον καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας, Βίλλυ Μπραντ. Σκοπός της ήταν η εξομάλυνση των σχέσεων με τις χώρες του ανατολικού μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

12  Ανατροπή του αριστερού προέδρου της Χιλής Σαλβατόρ Αλιέντε από πραξικόπημα υπό την ηγεσία του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ.  Παγκόσμια Πετρελαϊκή Κρίση. Μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου με αφορμή τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο γεγονός που έφερε τον δυτικό κόσμο σε κατάσταση οικονομικής καχεξίας.

13  Το Βόρειο Βιετνάμ κατακτά το Νότιο.  Διάσκεψη στο Ελσίνκι. Δημοσίευση της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, που αναφέρεται στη συνύπαρξη κρατών στην Ευρώπη με διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά συστήματα.

14  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A 0%CF%8D%CE%BB%CE%B7:%CE%9A %CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A 0%CF%8D%CE%BB%CE%B7:%CE%9A %CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1  Pierre Milza, Serge Bernstein, Ιστορία της Ευρώπης (Τρίτος Τόμος)  Συλλογικό, Η παγκοσμιοποίηση της διεθνούς πολίτικης, Μια εισαγωγή στις διεθνείς σχέσεις.  http://www.sansimera.gr/articles/84 9 http://www.sansimera.gr/articles/84 9  http://tvxs.gr/news/taksidia-sto- xrono/teixos-toy-berolinoy-spanies- fotografies-apo-tin-kataskeyi-toy http://tvxs.gr/news/taksidia-sto- xrono/teixos-toy-berolinoy-spanies- fotografies-apo-tin-kataskeyi-toy  http://www.sansimera.gr/articles/20 http://www.sansimera.gr/articles/20  Hobsbawm J. Eric, Η εποχή των άκρων.


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1945-1975) Καούνας Γεώργιος Καραλέκα Αντωνία – Νεφέλη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google