Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

2 ΛΕΞΕΙΣ -ΟΡΟΙ Αθλητισμός, μαζικός αθλητισμός, Εμπορευματοποίηση, πρωταθλητισμός, Βία, μέτρα αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα (κατασταλτικά-Προληπτικά), ευγενής Άμιλλα.

3 Στόχοι αθλητισμού: κοινωνικοποίηση
Αλληλογνωριμία και συμφιλίωση των λαών Υγεία (σωματική- πνευματική) Ψυχαγωγία

4 ΑΘΛΗΜΑΤΑ Παγκράτιον Παγοδρομίες Πάλη Πετοσφαίριση Ποδηλασία Ποδόσφαιρο
Πυγμαχία Ρυθμική Γυμναστική Σκάκι Σκοποβολή Στίβος Συγχρονισμένη Κολύμβηση Σωματική Διάπλαση Τάε Κβον Ντο Τεχνική Κολύμβηση Τζούντο Τοξοβολία Τραμπολίνο Τρίαθλο Υδατοσφαίριση Χειροσφαίριση Χιονοδρομία Χόκεϋ

5 αθλήματα Αθλήματα Αντιπτέριση Αντισφαίριση 'Αρση Βαρών Γκολφ
Γουσού Κούνγκ Φού Ενόργανη Γυμναστική Επιτραπέζια Αντισφαίριση Θαλάσσιο Σκι Ιππασία Ιστιοπλοΐα Καλαθοσφαίριση Κανόε-Καγιάκ Καράτε Καταδύσεις Κολύμβηση Κρίκετ Κωπηλασία Μοντέρνο Πένταθλο Μπητς Βόλεϋ Μπιλιάρδο Μπόουλινγκ Μπριτζ Ξιφασκία Ορειβασία Αναρρίχηση

6 Ευγενής άμιλλα Άμιλλα: προσπάθεια για υπεροχή, ανταγωνισμός
για πρωτεία. «ευγενής» σημαίνει τον άδολο, ανυστερόβουλο χαρακτήρα της προσπάθειας.

7 Η άθληση Ενισχύει σημαντικά τη δύναμη, αντοχή και μάζα των οστών.
Ενισχύει τη δύναμη και το σθένος των μυών και διατηρεί την ευκαμψία τους. Δυναμώνει την αντίστασή του ατόμου στις διάφορες μολυσματικές νόσους

8 Αθλητής είναι το άτομο που ασκείται συστηματικά, είναι εγγεγραμμένο σε κάποιο σύλλογο και παίρνει μέρος σε προγραμματισμένους αγώνες, σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

9 Άθλημα (σπόρ) χαρακτηρίζεται ένα αγώνισμα ατομικό ή ομαδικό, που για να διεξαχθεί απαιτεί κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά (τεχνική, δεξιοτεχνία), φυσικά χαρακτηριστικά (δύναμη, αντοχή, ευκαμψία) και κανονισμούς.

10 Ο αθλητισμός έχει αλλάξει πέρα από την δεδομένη δόξα του νικητή σε μια Ολυμπιάδα.
Η ζωή ενός αθλητή είναι γεμάτη στερήσεις, συνεχή προσπάθεια, αλλά και αγώνα για επιβίωση με πενιχρά μέσα, αφού οι διακρίσεις απαιτούν πλήρη αφοσίωση στο άθλημα και κατά συνέπεια καμία άλλη επαγγελματική ενασχόληση. Η καταξίωση και οι μεγάλες διακρίσεις γίνονται αναγκαίες.

11 ΙΣΤΟΡΙΑ

12 ΣΤΑΔΙΑ 1. Εθνικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις
2 Δημοτικές Αθλητικές εγκαταστάσεις 3 Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας 4 Ο.Α.Κ.Α. 5 Προδιαγραφές για την ανέγερση ιδιωτικής αθλητικής εγκατάστασης

13 Αθλητικά Σωματεία Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία (Δ.Ο.Α.)
Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.) Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (Ο.Δ.Ι.Ε.) Φίλιππος Ένωση Ελλάδος (Φ.Ε.Ε.) Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (Ο.Π.Α.Π) Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) 'Άλλοι φορείς Αθλητισμός και Παιδεία Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής ΥΠ.Ε.Π.Θ. Ίδρυμα Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας (Ι.Ο.Α.Π.) Ελληνική Επιτροπή Pierre de Coubertin Αθλητισμός και Επιστήμη Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (Ε.Κ.Α.Ε.) Πρόγραμμα «Φειδιππίδης»

14 Σύγχρονος αθλητικός (χαρακτηριστικά του)
Εμπορευματοποίηση- Μαζικότητα

15 Πρωταθλητισμός προπόνηση για μεγαλύτερες επιδόσεις, Χρήση νέας τεχνολογίας, Χρήση ουσιών, Φανατισμός

16 ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΒΙΑ ΜΜΕ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΡΙΣΗ ΗΘΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

17 Εμπορευματοποίηση του αθλητισμού:
Εμπορευματοποίηση αθλητών: Πολιτικοποίηση του αθλητισμού:

18 Πρωταθλητισμός: Συμμετοχή των αθλητών σε συστηματική προπόνηση με τη  βοήθεια αθλητικών επιστημόνων. Στόχος: η νίκη.

19 φαινόμενο με οδυνηρές συνέπειες
Οι αθλητές στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την απόδοσή τους εκμεταλλεύονται όλα τα επιστημονικά μέσα (τεχνική, εξοπλισμός και ψυχολογική υποστήριξη) ακόμα και απαγορευμένα και επικίνδυνα μέσα. Doping φαινόμενο με οδυνηρές συνέπειες

20 Λόγοι anti-doping  1. Οι κίνδυνοι, που απειλούν την υγεία των αθλητών, βάζουν σε κίνδυνο και την ίδια τη ζωή του, 2. πράξη ανήθικη, αφού με το doping γίνεται παράβαση στο «ευ αγωνίζεσθαι», 3. Η χρησιμοποίηση αναβολικών ουσιών παραβιάζει τη νομοθεσία περί ναρκωτικών.

21

22

23 απαγορευμένες φαρμακευτικές ουσίες
απαγορευμένες φαρμακευτικές ουσίες διεγερτικά, τα ναρκωτικά, τα αναβολικά στεροειδή, οι βήτα blockers, τα διουρητικά, και οι πεπτικές ορμόνες, ουσίες που αυξάνουν το μυϊκό όγκο και την δύναμη του αθλητή, διεγείρουν, χαλαρώνουν, προκαλούν απώλεια βάρους, καλύπτουν τον πόνο ή απλά κρύβουν την χρήση άλλων ουσιών.

24 αναβολικά Ρόλος τους είναι να χτίζουν μυϊκό ιστό και οστική μάζα.
χρησιμοποιούνται από αθλητές, καθώς πέρα από τη δεδομένη ενδυνάμωση του αθλητή, επιτρέπουν ακόμη την εντατικότερη και μεγαλύτερης διάρκειας άσκηση.

25 WΑDΑ (Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ)

26 ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνας, σκιάστηκαν από τα κρούσματα ντόπινγκ σε αθλητές. Μετάλλια αφαιρέθηκαν, αθλητές αποκλείστηκαν, μεγάλα ονόματα από πολλές χώρες δεν έλαβαν τελικά μέρος στους αγώνες με τις υποψίες περί χρήσης απαγορευμένων ουσιών να πλανώνται πάνω από τα κεφάλια τους.

27 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2671, 31 Δεκεμβρίου 2008 ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΓΩΝΩΝ) Α. ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Ουσίες που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών είναι ιδιαίτερα πιθανό να οδηγήσουν τον αθλητή σε μη ηθελημένες παραβιάσεις κανονισμών αντί−ντόπινγκ λόγω της ευρείας διαθεσιμότητάς τους ως συστατικών φαρμακευτικών προϊόντων ή γιατί θεωρείται ότι είναι λιγότερο πιθανόν να χρησιμοποιούνται επιτυχώς ως παράγοντες ντόπινγκ.

28 ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ: Abrafinil, amfepramone, amiphenazole, amphetamine και παράγωγα, bromantan, carphedon, cathine, clobenzorex, cocaine, ephedrine και παράγωγα, etilefrine, fencamfamin, fenetylline, fenfluramine, fenproporex, furfenorex, mefenorex, mephentermine, mesocarb, modafinil, niketamide, norfenfluramine, pemoline, phendimetrazin, phenmetrazine, phentrermine, prolintane, selegiline, strychnine, κ.λπ. ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: Buprenorphine, dextromoramide, diamorphine (heroin), hydroporphine, methadone, morphine, oxycodone, oxymorphone, pentazocine, pethidine ΚΑΝΝΑΒΙΝOΕΙΔΗ: Χασίς, μαριχουάνα ΑΝΑΒOΛΙΚΑ: Αναβολικά ανδρογονικά στεροειδή (ΑΑΣ: ενδογενή και εξωγενή), Άλλα αναβολικά (Clenbutenol, zeranol) ΠΕΠΤΙΔΙΚΕΣ OΡΜOΝΕΣ: Ερυθροποιητίνη (EPO), Αυξητικές ορμόνες (hGH, IGF-1), Χορινική γοναδοτροφίνη (hCG), Ινσουλίνη, Κορτικοτροφίνες ΒΗΤΑ-2 ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: Επιτρέπεται ελεγχόμενη χρήση για ιατρικούς λόγους

29 αθλητικές εταιρείες Αθλητικές εταιρείες (converse, puma, body action, Nike, η Adidas, η Reebok, η Fila, η ASICS, η Mizuno, η Lotto, η Kappa και η Umbro) έχουν καθιερώσει τις εξειδικευμένες συλλογές στο αθλητικό γυναικείο ρούχο, αθλητικό παπούτσι. Φόρμες μπλούζες και μπουστάκια αθλητικά, παπούτσια για το αερόμπικ, αξεσουάρ για το γυμναστήριο είναι ένα μικρό δείγμα των προϊόντων, με τα οποία οι αθλητικές εταιρείες κάθε περίοδο δελεάζουν τους πάντες.

30 Πρωταθλητισμός Διαμορφώθηκε ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και της καθιέρωσης του επαγγελματικού αθλητισμού. Δεν έχει καμία σχέση με το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού, με τον συναγωνισμό και την ευγενή άμιλλα.

31 υποσκάπτει... Το σώμα: το σώμα παραμορφώνεται, κακοποιείται λόγω μονομέρειας και έντασης της εκγύμνασης. Η προπόνηση γίνεται εξοντωτική, κουράζει και καταπονεί το σώμα. Το πνεύμα: Η χρήση αναβολικών καταστρέφει την υγεία και δημιουργεί εξάρτηση του χρήστη! Ο ελεύθερος χρόνος τους συρρικνώνεται.

32 Την ίδια την κοινωνία: παραμορφώνει τα κοινωνικά μηνύματα σε αγώνα για χρήμα και πανάκριβα βραβεία άνισος, απάνθρωπος και ύπουλος ανταγωνισμός μεταξύ επαγγελματιών πρωταθλητών. εμπορευματοποίηση του αθλητισμού από τα μεγάλες πολυεθνικές που γίνονται χορηγοί αγώνων και πρωταθλητών και χρησιμοποιούν τον αθλητισμό ως μέσο προβολής τους.

33 αρνητικά φαινόμενα εθνικισμός, χουλιγκανισμός, φανατισμός, απάθεια και αποπροσανατολισμός, αποχαύνωση. Η καταδίκη του πρωταθλητισμού δεν σημαίνει και καταδίκη της προσπάθειας για υψηλές επιδόσεις. Οι υψηλές επιδόσεις μπορούν να είναι απόρροια ευγενούς άμιλλας και συναγωνισμού και στοιχεία εξέλιξης του ανθρώπου, αφού ο αθλητισμός είναι μια μαζική ανθρώπινη δραστηριότητα.

34 Θετικά αθλητισμού Οι αθλητές μπορούν να αποτελούν υγιή πρότυπα για τους νέους. Μπορούν να παραδειγματίζουν τους νέους μέσα από συναγωνισμό και ευγενή άμιλλα.

35

36

37 ‘Οlympia’, Ολυμπιακοί αγώνες Βερολίνου 1936

38

39 Ο έλεγχος ντόπινγκ εκτός αγώνων και ειδικότερα
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3708/8 Οκτωβρίου 2008 Καταπολέμηση της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις Ο έλεγχος ντόπινγκ εκτός αγώνων και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των αθλητών διενεργείται με ή χωρίς προειδοποίηση των αθλητών. Σε περίπτωση που μαθητής−αθλητής σημειώσει εξαιρετική αγωνιστική διάκριση και σε μαθητικούς−σχολικούς αγώνες και σε πανελλήνιους αγώνες τότε τα προβλεπόμενα κατά τα ανωτέρω ποσοστά προσαύξησης για την εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ ή σε άλλη σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ προσαυξάνονται κατά ποσοστό 1%. Αθλητής ή αθλήτρια που επιτυγχάνει ή ισοφαρίζει Παγκόσμια, Ευρωπαϊκή ή Πανελλήνια επίδοση κατηγορίας ανδρών−γυναικών ή νέων ανδρών−γυναικών ή εφήβων−νεανίδων ή παίδων−κορασίδων λαμβάνει το αντίστοιχο ποσοστό προσαύξησης για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ ή σε άλλη σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ που παρέχεται στον αθλητή ή την αθλήτρια που κατακτά 1η νίκη στην αντίστοιχη κατηγορία, κατά τα ανωτέρω οριζόμενα στην παρούσα παράγραφο.

40 Με απόφαση του Πρωθυπουργού συνιστάται Διαρκής Διυπουργική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της βίας που σχετίζεται με τον αθλητισμό. Έργο της Διυπουργικής Επιτροπής είναι η παρακολούθηση, έλεγχος και συντονισμός της εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό.

41 Ο έλεγχος ντόπινγκ εκτός αγώνων και ειδικότερα
Άρθρο 17 Ρύθμιση θεμάτων ελέγχου του ντόπινγκ. Ο έλεγχος ντόπινγκ εκτός αγώνων και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των αθλητών διενεργείται με ή χωρίς προειδοποίηση των αθλητών.


Κατέβασμα ppt "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google