Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Όταν το λάδι συνάντησε τα βότανα! Μία καινοτόμος δράση συνεργασίας των περιβαλλοντικών ομάδων: 1 ου Γυμνασίου Πύργου με τίτλο :«Βότανα και αρωματικά φυτά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Όταν το λάδι συνάντησε τα βότανα! Μία καινοτόμος δράση συνεργασίας των περιβαλλοντικών ομάδων: 1 ου Γυμνασίου Πύργου με τίτλο :«Βότανα και αρωματικά φυτά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Όταν το λάδι συνάντησε τα βότανα! Μία καινοτόμος δράση συνεργασίας των περιβαλλοντικών ομάδων: 1 ου Γυμνασίου Πύργου με τίτλο :«Βότανα και αρωματικά φυτά του τόπου μας» 4 ου Γυμνασίου Πύργου με τίτλο :«Μας βγήκε το λάδι»

2 1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ Χρησιμοποιείται σε: καλοκαιρινές σαλάτες και ψητά ψάρια. 2 κλαδάκια ρίγανη 1 κουτ. σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού 1 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει 1 φλιτζάνι λάδι. Βάζουμε στο μπουκάλι όλα τα υλικά και το σφραγίζουμε. Το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι. Το ανοίγουμε ύστερα από μια βδομάδα φροντίζοντας να το ανακινούμε που και που. Το λαδάκι μας διατηρείται για 6 μήνες και πριν από κάθε χρήση το ανακατεύουμε πολύ καλά

3 2)ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΘΥΜΑΡΙ Χρησιμοποιείτε σε μαρινάρισμα ψητών κρεατικών 1 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο 1 κλαδάκι ρίγανη 1 κλαδάκι θυμάρι Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει 1 φλιτζάνι λάδι. Βάζουμε στο μπουκάλι όλα τα υλικά και το σφραγίζουμε καλά Το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι. Έτοιμο προς χρήση μετά από 2-3 εβδομάδες.

4 3)ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΔΑΦΝΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ Χρησιμοποιείται σε: βραστές πατάτες και βραστά κρύα κρέατα (μοσχάρι, κοτόπουλο) 3-4 φυλλαράκια δάφνη μερικούς σπόρους δάφνης ένα ξυλαράκι κανέλας τη φλούδα από ένα πορτοκάλι 2 φλιτζάνια παρθένο λάδι Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι. Πλένουμε προσεκτικά τα φύλλα της δάφνης και τα στεγνώνουμε, τα ρίχνουμε στο μπουκάλι, προσθέτουμε τους σπόρους και τη κανέλα. Πλένουμε πολύ καλά το πορτοκάλι, το στεγνώνουμε, αφαιρούμε τη φλούδα και τη ρίχνουμε στο μπουκάλι. Κλείνουμε το μπουκάλι και το βάζουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος τουλάχιστον για μια βδομάδα αλλά που και που πρέπει να το ανακινούμε. Το λαδάκι μας διατηρείται για 6 μήνες και πάντα το κουνάμε καλά πριν από κάθε χρήση.

5 4)ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ Χρησιμοποιείται σε: βραστές πατάτες όπως και σε κρέατα, πουλερικά, ψάρια ψημένα στη σχάρα. 2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο 1 κουτ. σούπας ολόκληρους κόκκους ροζ πιπεριού 1 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει 1 φλιτζάνι λάδι. Πλένουμε πολύ καλά το δενδρολίβανο και στεγνώνουμε εντελώς με πετσέτα κουζίνας. Ρίχνουμε το δενδρολίβανο στο μπουκάλι, προσθέτουμε το πιπέρι και γεμίζουμε με το λάδι. Σφραγίζουμε το μπουκάλι και το διατηρούμε σε σκοτεινό δροσερό ντουλάπι για μια βδομάδα φροντίζοντας όμως να το ανακινούμε πότε- πότε. Το αρωματικό μας λαδάκι διατηρείται 6 μήνες και θυμόμαστε να το ανακινούμε πολύ καλά πριν από κάθε χρήση.

6 5)ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ Χρησιμοποιείται σε: σαλάτες και λαχανικά ψητά ή / και βραστά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη παρασκευή σπιτικής μαγιονέζας. 1 φρέσκια καυτερή πιπεριά 1 φλιτζάνι τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει 1 φλιτζάνι λάδι.. Ρίχνουμε τις πιπεριές στο μπουκάλι. Γεμίζουμε με το λάδι. Σφραγίζουμε το μπουκάλι και το φυλάμε σε ένα ντουλάπι για μια βδομάδα χωρίς να το ανοίξουμε. Πριν το χρησιμοποιήσουμε το ανακινούμε πολύ καλά. Αυτό το αρωματικό λαδάκι κρατάει 6 μήνες και το διατηρούμε πάντα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

7 6)ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ Χρησιμοποιείται σε: ψάρια και κοτόπουλο σχάρας Τη φλούδα από ένα μικρό λεμόνι 1 κλωνάρι ρίγανη 1 κουτ. σούπας κόκκους πολύχρωμο πιπέρι (exotic) Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει 1 φλιτζάνι λάδι. Πλένουμε πολύ καλά το λεμόνι, το στεγνώνουμε και κόβουμε όλη τη φλούδα του. Ρίχνουμε τη φλούδα στο μπουκάλι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σφραγίζουμε. Αποθηκεύουμε το λαδάκι μας σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι για μια βδομάδα φροντίζοντας να το ανακινούμε που και που. Το αρωματικό μας λαδάκι διατηρείται για 4 μήνες και το ανακινούμε πολύ καλά πριν από κάθε χρήση.

8 7)ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ Χρησιμοποιείται σε: μακαρονάδες, βραστές πατάτες και βραστό κοτόπουλο 3-4 κλωναράκια φρέσκα ρίγανη (αν δεν έχετε μην χρησιμοποιήσετε ξερή) 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες 2 κουτ. κόκκους μαύρου πιπεριού 1 καυτερή πιπεριά 2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι. Πλένουμε πολύ καλά και στεγνώνουμε τα βότανα. Τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε στο μπουκάλι, προσθέτουμε και τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση κατά μήκος, τη πιπερίτσα και το πιπέρι, γεμίζουμε με λάδι. Σφραγίζουμε το μπουκάλι και το ανακινούμε πολύ καλά. Διατηρούμε το λαδάκι μας σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι για μια βδομάδα φροντίζοντας να το ανακινούμε συχνά. Διατηρείται για 2 μήνες.

9 8)ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΙΠΕΡΙ Βήμα 1ο. Πλένετε 3 κλαράκια δεντρολίβανο και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα. (Mπορείτε αντί για δεντρολίβανο να χρησιμοποιήσετε 3 κουταλιές θυμάρι). Βήμα 2ο. Βάζετε προσεχτικά το δεντρολίβανο και 7 κόκκους πιπεριού σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι. Βήμα 3ο. Με τη βοήθεια ενός χωνιού, ρίχνετε μέσα 1 λίτρο ελαιόλαδο. Βήμα 4ο. Κλίνεται καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 3 εβδομάδες, ανακινώντας το ανά διαστήματα. Είναι ιδανικό για ψητό ψάρι και κρέας.

10 9)ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ Bήμα 1ο. Πλένετε 1/4 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα. Bήμα 2ο. Tον βάζετε σε ένα μπουκάλι με 1 σκελίδα σκόρδο και ρίχνετε 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο. Bήμα 3ο. Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες, ανακινώντας το πού και πού. Bήμα 4ο. Aνοίγετε το μπουκάλι, σουρώνετε το ελαιόλαδο, το βάζετε σε ένα άλλο μπουκάλι και είναι έτοιμο. Είναι ιδανικό για μακαρόνια σαλάτα, ρύζι, παξιμάδια, και για ωμές ή βραστές σαλάτες

11 Και τι γίνετε όταν το ελαιόλαδο σμίγει με το κερί μέλισσας; + ₌ ?

12 Μας δίνει την κηραλοιφή, ένα θαυματουργό καλλυντικό και φάρμακο μαζί. Το μελισσοκέρι αποτελείται από 300 περίπου ουσίες και σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο δίνουν μια αλοιφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, υδρογονάνθρακες και αντιοξειδωτικά που τρέφει το δέρμα και έχει – καταπραϋντική, – αντιφλογιστική, – αντιμυκητησιακή, – αντιβιοτική, – επουλωτική, – μαλακτική και – αντιγηραντική δράση.

13 Η βασική συνταγή Υλικά 15 -20 γραμμάρια μελισσοκέρι 100 ml ελαιόλαδο Διαδικασία Λιώνουμε το κερί σε μπεν μαρί κι αφού λιώσει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, κι αδειάζουμε προσεχτικά σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι. Διαρκεί για περίπου 1 χρόνο, ενώ χρειάζεται αποθήκευση σε σκιερό μέρος.

14 Η δική μας συνταγή κηραλοιφής Υλικά 15 -20 γραμμάρια μελισσοκέρι 60 ml ελαιόλαδο 40 ml βαλσαμόλαδο Μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας Διαδικασία Λιώνουμε το κερί σε μπεν μαρί κι αφού λιώσει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βαλσαμόλαδο. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτουμε στο τέλος το αιθέριο έλαιο, αφού έχει κρυώσει λίγο το μείγμα. ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


Κατέβασμα ppt "Όταν το λάδι συνάντησε τα βότανα! Μία καινοτόμος δράση συνεργασίας των περιβαλλοντικών ομάδων: 1 ου Γυμνασίου Πύργου με τίτλο :«Βότανα και αρωματικά φυτά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google