Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μακεδονικός αγώνας. Η ένωση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε αφού η ένοπλη εξέγερση τερματίστηκε μετά από διαπραγματεύσεις. Το Μάρτιο του 1905 στην Κρήτη ξεσπά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μακεδονικός αγώνας. Η ένωση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε αφού η ένοπλη εξέγερση τερματίστηκε μετά από διαπραγματεύσεις. Το Μάρτιο του 1905 στην Κρήτη ξεσπά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μακεδονικός αγώνας

2 Η ένωση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε αφού η ένοπλη εξέγερση τερματίστηκε μετά από διαπραγματεύσεις. Το Μάρτιο του 1905 στην Κρήτη ξεσπά επανάσταση αίτημα των κρητικών ήταν η ένωση με την Ελλάδα. Επικεφαλής ο Ελευθέριος Βενιζέλος

3

4

5 Το 1908 τρία χρόνια μετά οι Κρητικοί επαναστατούν ξανά και κηρύσσον την ένωση με την Ελλάδα. Εκμεταλλεύονται την κακή κατάσταση που επικρατεί στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνώρισε την ένωση γιατί φοβήθηκε μήπως επαναληφθούν τα γεγονότα του 1867 και αναγκαστεί να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις. Αυτό προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των Κρητικών

6 Η Μακεδονία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Συνορεύει: Βόρεια με Σκόπια,Βουλγαρία Νότια με Ήπειρο και Θεσσαλία. Ανατολικά με Θράκη Δυτικά με Αλβανία.

7 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η Μακεδονία είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Πολλοί Δωριείς είχαν εγκατασταθεί εκεί κατά την κάθοδο τους. Έγινε ξακουστή στα χρόνια της βασιλείας του Φίλιππου Β’ και κυρίως του γιού του, Μέγα Αλέξανδρου. Στα Βυζαντινά χρόνια έπαιξε σημαντικό ρόλο. Κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και τον 15 ο αιώνα από τους Οθωμανούς.

8 Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Οι ‘Έλληνες επαναστάτησαν το 1821, για να αποτινάξουν τον Οθωμανικό ζυγό. Το 1830 το νέο, ανεξάρτητο, Ελληνικό κράτος που δημιουργήθηκε, δεν είχε στα σύνορά του την Μακεδονία και άλλες περιοχές. Παράλληλα νέος τρόμος και φόβος των Μακεδόνων ήταν η επιθυμία των Βούλγαρων για την κατάκτηση της Μακεδονίας. ‘Ετσι ξεκίνησε ο Μακεδονικός αγώνας (1904-1908) με κυριότερους εχθρούς τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες και τους Τούρκους Σωβινιστές.

9 Ο Μακεδονικός αγώνας ήταν η τελευταία και η πιο κρίσιμη προσπάθεια των Ελλήνων να απελευθερώσουν τη Μακεδονία από τον οθωμανικό ζυγό και να αποτρέψουν τον κίνδυνο να εκβουλγαριστούν οι κάτοικοι της περιοχής. Ο Μακεδονικός αγώνας διήρκησε από το (1904-1908)19041908 Η Μακεδονία ήταν μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

10

11 Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη μια οργάνωση με επίσημο σκοπό όλοι οι πληθυσμοί της Μακεδονίας να οργανωθούν για να ελευθερωθούν από τους Τούρκους. Η οργάνωση αναφερόταν γενικά στα δικαιώματα του "Μακεδονικού λαού" χωρίς διακρίσεις στο θρήσκευμα και την εθνικότητα. Στην πραγματικότητα ήταν μία Βουλγαρική οργάνωση που είχε σκοπό τον εκβουλγαρισμό της Μακεδονίας και την ενσωμάτωσή της στο βουλγαρικό κράτος όταν θα ελευθερωνόταν από τους Τούρκους. Τα γεγονότα που προηγήθηκαν

12 Ιερείς της ορθόδοξης βουλγαρικής εξαρχίας με κομιτατζήδες.

13 Η διαδικασία του εκβουλγαρισμού ήταν μεθοδική και είχε προσεκτικά σχεδιαστεί. Ήθελαν να εξαναγκάσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς που βρίσκονταν κάτω υπό την κατοχή των Τούρκων για πολλά χρόνια (είχαν χαλαρή εθνική συνείδηση) να προσχωρήσουν στη Βουλγαρική εκκλησία που είχε αποσχιστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε δεύτερη φάση το κομιτάτο άρχισε να ιδρύει πολυάριθμα σχολεία στα οποία τα παιδιά θα διδάσκονταν τη βουλγαρική γλώσσα και θα κατηχούνταν πλέον εθνικά.

14 Η δράση του κομιτάτου αρχικά είχε κάποια επιτυχία αλλά σύντομα έγιναν αντιληπτά τα πραγματικά του κίνητρα όταν ένοπλες ομάδες του (κομιτατζήδες) άρχισαν να εκτελούν και να βασανίζουν ιερείς, δασκάλους, τοπικές προσωπικότητες, αλλά και απλούς πολίτες που αρνούνταν το συγκεκαλυμμένο αυτό εκβουλγαρισμό.

15 Αυτό αφύπνισε την κοινή γνώμη στην Ελλάδα. Κατόπιν δραματικών εκκλήσεων του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού, ο οποίος είχε αρχίσει ήδη να οργανώνει τοπικά τμήματα αυτοάμυνας σε. Καστοριά και Φλώρινα, ιδρύθηκε στην Αθήνα το Μακεδονικό Κομιτάτο υπό τον δημοσιογράφο Δημήτριο Καλαποθάκη

16 Πολυάριθμοι κυρίως νεαροί, Έλληνες αξιωματικοί προσφέρθηκαν παραιτούμενοι από τον Ελληνικό στρατό να τεθούν επικεφαλής των ανταρτικών ομάδων και των επαναστατικών σωμάτων για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού.

17 Από το Σεπτέμβριο του 1904, με την ανάληψη της αρχηγίας των ελληνικών σωμάτων από τον Παύλο Μελά, και ακόμα περισσότερο μετά το θάνατό του, οι Έλληνες άρχισαν να επικρατούν σε όλη σχεδόν τη Μακεδονία συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών στις οποίες η βουλγαρική επιρροή προηγουμένως ήταν τόσο έντονη ώστε να έχει εξελιχθεί σε κράτος εν κράτει (Καστοριά, Φλώρινα και Έδεσσα-Γιαννιτσά)

18 Τον αγώνα τους συντόνισαν ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Ίων Δραγούμης από το προξενείο της Ελλάδας στο Μοναστήρι, ο Λάμπρος Κορομηλάς από το προξενείο της Θεσσαλονίκης και ο Δημήτριος Καλαποθάκης από την Αθήνα.

19 Ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο αγώνας στην ελώδη λίμνη των Γιαννιτσών, σημείο στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο των οδικών αρτηριών, ενώ πολυάριθμες και φονικότατες μάχες έγιναν στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας για την τελική επικράτηση σε διαφιλονικούμενα σλαβόφωνα χωριά.

20

21

22 Αναπαράσταση μάχης στη λίμνη των Γιαννιτσών

23 ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ (1866-1935)Ως Μητροπολίτης Καστοριάς ξεσήκωνε και εμψύχωνε τους ‘Ελληνες Μακεδονομάχους και ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός του Βουλγαρικού Κομιτάτου. ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ (1870-1904)Ο Παύλος Μελάς ορίστηκε σαν ανθυπολοχαγός του ελληνικού στρατού, να αντιμετωπίσει τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες.Το επιχειρησιακό ψευδώνυμό του ήταν Καπετάν Μίκης Ζέζας.

24 ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ (1880-1907)Το πραγματικό του όνομα ήταν Σαραντέλος ή Σαράντος Αγαπηνός Εφέτης. Ως ‘Ελληνας στρατιωτικός, πολέμησε σκληρά τους Βούλγαρους στην λίμνη των Γιαννιτσών αψηφώντας τις αρρώστιες και τους τραυματισμούς. ΚΩΤΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ (1863-1905). Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού Αγώνα. Προσπάθησε να οργανώσει τον αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Βούλγαρων Κομιτατζήδων.

25 ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ (1856-1923)Υπήρξε διαπρεπής Έλληνας οικονομολόγος, πολιτικός και διπλωμάτης. Γενικά η δράση του έπαιξε αποφασιστικό ρόλο τόσο στο Μακεδονικό Ζήτημα όσο και στις κατ΄ έναντι δράσεις των Βουλγάρων πολιτική απάντηση της Ελλάδας, αλλά και αργότερα στους Βαλκανικούς πολέμους που οριστικοποίησαν την απελευθέρωση της Μακεδονίας. ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ (1878-1920)Ως πολιτικός ήταν κι αυτός από τους πρωταγωνιστές του Μακεδονικoύ Αγώνα. Συνέβαλε από την αρχή μέχρι και το τέλος του Αγώνα εξαιρετικά πολύ. Βοήθησε πολιτικά και διπλωματικά. Συνεργάστηκε αρμονικά με τον γαμπρό του Παύλο Μελά, για την Οργάνωση του Μακεδονικού Ελληνισμού.

26 Το 1908 οργανώνεται το κίνημα των Νεότουρκων. Επαναστάτησαν απέναντι στην διοίκηση του σουλτάνου.Ήταν δυσαρεστημένοι και με τις μεγάλες δυνάμεις οι οποίες επενέβαιναν στα εσωτερικά της Τουρκίας. Οι Νεότουρκοι διέδιδαν στις υπόδουλε περιοχές ότι θα παραχωρηθούν δικαιώματα στους υποδουλωμένους λαούς. Έτσι αυτοί πείστηκαν και σταμάτησαν τις εξεγέρσεις.

27 Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι (Α΄ και Β΄), έγιναν ανάμεσα στα Βαλκάνια και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, από το 1912 μέχρι και το1913. Κατά την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Ελλάδα και η Βουλγαρία έκαναν τη Βαλκανική Συμμαχία. Συνολικά η Ελλάδα και στους 2 Βαλκανικούς Πολέμους, με τις επιτυχίες που σημείωσε στις μάχες της, κατάφερε να κερδίσει την Ήπειρο, τη Μακεδονία, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, διπλασιάζοντας έτσι την έκταση της, και γράφοντας σπουδαίες σελίδες ιστορίας.

28 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πρώτος ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας ενός μουσείου το οποίο θα ήταν αφιερωμένο στον Πολιτισμόν της Μακεδονίας. ‘Εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου 1982 - στο ανακαινισμένο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο του παλαιού Γενικού Προξενείου της Ελλάδας.


Κατέβασμα ppt "Μακεδονικός αγώνας. Η ένωση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε αφού η ένοπλη εξέγερση τερματίστηκε μετά από διαπραγματεύσεις. Το Μάρτιο του 1905 στην Κρήτη ξεσπά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google