Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

EΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: Ηλιακά αυτοκίνητα Αλεξέας Γιάννης Βερτζώνης Νίκος ΤΜΗΜΑ:Γ1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "EΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: Ηλιακά αυτοκίνητα Αλεξέας Γιάννης Βερτζώνης Νίκος ΤΜΗΜΑ:Γ1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 EΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: Ηλιακά αυτοκίνητα Αλεξέας Γιάννης Βερτζώνης Νίκος ΤΜΗΜΑ:Γ1

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 1) Ηλιακή ενέργειαΗλιακή ενέργεια 2)Ηλιακά αυτοκίνηταΗλιακά αυτοκίνητα 3)Ιστορική αναδρομήΙστορική αναδρομή 4)ΤεχνολογίαΤεχνολογία 5)Η ελληνική προσέγγιση στο σχεδιασμό ηλιακών οχημάτωνΗ ελληνική προσέγγιση στο σχεδιασμό ηλιακών οχημάτων 6)Κατασκευή ηλιακών οχημάτωνΚατασκευή ηλιακών οχημάτων

3 Ηλιακή ενέργεια Ηλιακή ενέργεια χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Τέτοιες είναι το φως ή φωτεινή ενέργεια, η θερμότητα ή θερμική ενέργεια καθώς και διάφορες ακτινοβολίες ή ενέργεια ακτινοβολίας. Η ηλιακή ενέργεια στο σύνολό της είναι πρακτικά ανεξάντλητη, αφού προέρχεται από τον ήλιο, και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιορισμοί χώρου και χρόνου για την εκμετάλλευσή της. Όσον αφορά την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες εφαρμογών: τα παθητικά ηλιακά συστήματα, τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα ή Ηλιοθερμικά συστήματα, και τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Τα παθητικά και τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα εκμεταλλεύονται τη θερμότητα που εκπέμπεται μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ τα φωτοβολταϊκά συστήματα στηρίζονται στη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του φωτοβολταϊκού φαινομένου.

4

5 Ηλιακό αυτοκίνητο Το ηλιακό αυτοκίνητο είναι ένα πειραματικό όχημα που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 65 χιλιομέτρων την ώρα. Το αεροδυναμικό του αμάξωμα αποτελείται από ένα ελαφρύ «σάντουιτς» κυψελοειδούς αλουμινίου και ενός υλικού από ίνες άνθρακα. Διαθέτει περίπου 900 κιλά ηλιακά στοιχεία, σε συστοιχίες που βρίσκονται στην οροφή και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Τα ηλιακά στοιχεία συγκεντρώνουν την φωτεινή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια, που τροφοδοτεί έναν ειδικού τύπου κινητήρα. Σε συνθήκες μεγάλης ηλιοφάνειας, τα στοιχεία μπορούν να δώσουν ισχύ της τάξης του ενός κιλοβάτ - ή 1,3 ίππους.

6 Ηλιακό αυτοκίνητο(συνέχεια) (Για να έχετε μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σκεφτείτε ότι η μηχανή ενός συνηθισμένου βενζινοκίνητου αυτοκινήτου μπορεί να δώσει ισχύ μεγαλύτερη από 100 ίππους.) Τα ηλιακά αυτοκίνητα είναι ακόμα στη βρεφική τους ηλικία και ενέχεται να αποδειχτεί ότι δεν αποτελούν πρακτική λύση. Ωστόσο πολλές συσκευές χαμηλής ισχύος από τα τηλέφωνα μέχρι τα κομπιουτεράκια- λειτουργούν ήδη αποτελεσματικά με ηλιακή ενέργεια.

7 Ιστορική αναδρομή Η ιστορία των ηλιακών αγωνιστικών οχημάτων ξεκινάει το 1983, όταν οι Αυστραλοί Hans Tholstrup και Larry Perkins κατάφεραν να διανύσουν την απόσταση από το Σίδνεϊ στο Περθ, καλύπτοντας, δηλαδή, συνολικά μια απόσταση πάνω από 4.000 km μέσα σε 21 ημέρες με το όχημά τους BP Quiet Achiever, επιτυγχάνοντας μια μέση ταχύτητα 23 km/h. Το κατόρθωμα αυτό παρακίνησε και άλλες ομάδες να επιχειρήσουν αντίστοιχες προσπάθειες με την ομάδα του κολεγίου του Crowder να καταφέρνει το 1984 να διασχίσει την αμερικανική ήπειρο από την Καλιφόρνια έως τη Φλόριδα.

8

9 Τεχνολογία Τα ηλιακά οχήματα σήμερα ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν είναι ορατές από την παράξενη, έως αστεία, εμφάνιση των οχημάτων αυτών. Ωστόσο, οι σημαντικοί περιορισμοί διαστάσεων, ενεργειακής αποθήκης και συνολικού βάρους που επιβάλλονται από τους διοργανωτές των αγώνων, καθώς και ο υψηλός ανταγωνισμός, επιβάλλουν τη χρήση υλικών και την ανάπτυξη συστημάτων υψηλού κόστους για την επίτευξη κάποιας διάκρισης στον αγώνα. Στην ενότητα αυτή αναφέρονται οι κύριες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σήμερα.

10 Η ελληνική προσέγγιση στο σχεδιασμό ηλιακών οχημάτων Οι μελέτες που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό αφορούσαν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ηλιακών οχημάτων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτων (FIA) για την Κατηγορία Ι (Ηλιακά Αυτοκίνητα), Κλάση 2 (Βάρους <300 kg). Η σχεδίαση του οχήματος, που κατέλαβε την πρώτη θέση, έλαβε υπόψη τη δυνατότητα συμμετοχής και στα δύο σκέλη του αγώνα, δηλαδή, τόσο στον Αγώνα Αντοχής όσο και στον Αγώνα Ταχύτητας. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα κύρια στοιχεία της μελέτης σχεδίασης του οχήματος του Τμήματος Μηχανολόγων του Α.Π.Θ., που πρώτευσε στο διαγωνισμό.

11

12 http://www.youtube.com /watch?v=uXYuBh_3HBU Το ηλιακό αυτοκίνητο, έχοντας σημειώσει σημαντικά «άλματα» τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη σε πιλοτικό στάδιο, αναφορικά με την χρήση του σε μαζικό επίπεδο. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους καταναλωτές –από τότε που δημιουργήθηκε το ηλιακό αυτοκίνητο- ότι είναι η καλύτερη λύση για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία. Ίσως γιατί υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης, δηλαδή η ταχύτητα, η εμφάνιση και το κόστος.

13 Πηγές 1)http://www.youtube.comhttp://www.youtube.com 2)http://www.econews.grhttp://www.econews.gr 3)http://wikipedia.qwika.comhttp://wikipedia.qwika.com 4)https://www.google.grhttps://www.google.gr 5)http://www.irantousis.gr/01_TEXNOLOGIA_A!_TAK SIS/04_grapti_ergasia_a/23_iliako_autokinito.pdfhttp://www.irantousis.gr/01_TEXNOLOGIA_A!_TAK SIS/04_grapti_ergasia_a/23_iliako_autokinito.pdf 6)http://library.tee.gr/digital/techr/2003/techr_2003 _3_1_ntziahristos.pdfhttp://library.tee.gr/digital/techr/2003/techr_2003 _3_1_ntziahristos.pdf


Κατέβασμα ppt "EΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: Ηλιακά αυτοκίνητα Αλεξέας Γιάννης Βερτζώνης Νίκος ΤΜΗΜΑ:Γ1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google