Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Βέλος του Χρόνου σε σχέση με την αρχαιοελληνική αντίληψη για το χωρόχρονο. Η περίπτωση του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του Eddington. Γεωργία Διαμαντή,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Βέλος του Χρόνου σε σχέση με την αρχαιοελληνική αντίληψη για το χωρόχρονο. Η περίπτωση του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του Eddington. Γεωργία Διαμαντή,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Βέλος του Χρόνου σε σχέση με την αρχαιοελληνική αντίληψη για το χωρόχρονο. Η περίπτωση του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του Eddington. Γεωργία Διαμαντή, Γεωργία Κατάκου Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών Υπεύθυνοι καθηγητές: Μανδρώνη Κατερίνα, Παπατσίμπα Λαμπρινή

2 Τί είναι ο χρόνος; Salvador Dali, Η εμμονή της μνήμης, 1931, λάδι σε καμβά, 24 x 33 εκ, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη.

3 Αρχαία Αθήνα Από τους επιφανέστερους φιλοσόφους, οι Πλάτωνας και Αριστοτέλης, των οποίων οι απόψεις για το χρόνο παρουσιάζουν κοινά με σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες. 5 ος αιώνας- διαμορφώνονται ιδανικές οικονομικοκοινωνικοπολιτικές συνθήκες για την ανάπτυξη της φιλοσοφίας.

4 ΠΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Χρόνος ονομάζεται η αιώνια κίνηση του κόσμου. (Τίμαιος – XIc38) δημιουργήθηκε ως μια εικόνα του αιωνίου. κινείται σύμφωνα με τους νόμους των αριθμών. Ο κόσμος:

5 Απόψεις Πλάτωνα για το χρόνο Η σχέση χρόνου-αιωνιότητας είναι διαφορετική από αυτή που αντιλαμβανόμαστε. Ο χρόνος υπάρχει ανεξάρτητα από τα γεγονότα. Ο χρόνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα ουράνια σώματα.

6 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ Η ΓΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΙΣΘΗΤΟ ΚΟΣΜΟ Ο Αριστοτέλης υποστηρίζει ότι η κίνηση είναι αιώνια. Κίνηση και χρόνος συμπορεύονται. Η αποδοχή αυτής της αρχής τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και ο χρόνος είναι αιώνιος.

7 Πρότερον- ΄Υστερον χρονικός

8 ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ως τοπολογία του χρόνου θα ορίσουμε τη γραμμική απεικόνισή του.

9 ΒΕΛΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ γ) το ψυχολογικό, που ακολουθεί την κατεύθυνση προς την οποία αισθανόμαστε ότι ο χρόνος περνάει Τα βέλη του χρόνου είναι μια έννοια που επινοήθηκε και υποστηρίχθηκε το 1927 απο τον Βρετανό αστρονόμο Arthur Eddington. Ορίζονται τουλάχιστον τρία διαφορετικά βέλη του χρόνου: α) το θερμοδυναμικό που διακρίνει την κατεύθυνση στην οποία αυξάνεται η εντροπία ενός συστήματος(δηλαδή η αταξία του) β) το κοσμολογικό βέλος, που ακολουθεί την κατεύθυνση προς την οποία διαστέλλεται το σύμπαν

10 Β’ νόμος θερμοδυναμικής σε κάθε κλειστό σύστημα με την πάροδο του χρόνου η αταξία (η εντροπία) αυξάνεται πάντα.

11 Κατευθύνση βελών του χρόνου

12

13 ΣΎΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΌΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΌΝΟ χρόνος ανεξάρτητος των γεγονότων. Πλάτωνας συνδέει τη ροή του χρόνου με τα γεγονότα - το ψυχολογικό βέλος και το θερμοδυναμικό βέλος, έχουν την ίδια κατεύθυνση. Αριστοτέλης χρόνο και τα γεγονότα αλληλένδετα Η σύγχρονη θεώρηση

14 ΣΥΜΠΕΡΆΣΜΑΤΑ Καθε σύστημα τείνει προς τη κατάσταση ισορροπίας, η οποία βρίσκεται στο χαμηλότερο ενεργειακό επίπεδο, ενώ παράλληλα η συνολική εντροπία του σύμπαντος αυξάνεται. Η ύπαρξη την ανθρώπινης ζωής(έμβιας ύλης γενικότερα) συνοδεύεται με τη μείωση της εντροπίας του συστήματος

15 ΕΠΊΛΟΓΟΣ Η ύπαρξη ζωής προϋποθέτει τάξη, αλλά και ταυτόχρονα ξέρουμε ότι η ύπαρξη αταξίας είναι πολύ πιθανότερη της τάξης, Η ύπαρξή μας είναι στατιστικά μη πιθανή.


Κατέβασμα ppt "Το Βέλος του Χρόνου σε σχέση με την αρχαιοελληνική αντίληψη για το χωρόχρονο. Η περίπτωση του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του Eddington. Γεωργία Διαμαντή,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google