Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

2 Μικρή χώρα - Μακρόχρονη ιστορία Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα με μακρόχρονη όμως ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει περιλάβει αρκετές από τις αρχαιότητές της, στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικών και Φυσικών Θησαυρών. Τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι ιστορικές καταγραφές μαρτυρούν την πλούσια ιστορία του νησιού που ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν.

3 Εξαιρετικά σημαντική γεωγραφική θέση Η Κύπρος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας. Αυτό καθόρισε και την ταραγμένη ιστορική της μοίρα. Οι Μυκηναίοι Αχαιοί, πριν 3500 χρόνια διαδέχθηκαν τους πρώτους κατοίκους του νησιού εγκαθιδρύοντας τον ελληνικό πολιτισμό στο νησί.

4 Νεολιθική εποχή 7000-3900π.Χ Η Νεολιθική περίοδος τοποθετείται στα 7000- 3900 π.Χ. Οι αρχαιότεροι συνοικισμοί που βρέθηκαν στην Κύπρο είναι : στην Χοιροκοιτία, στους Τρούλλους, στην Ερήμη και στην Καλαβασό και ανήκουν σε αυτή την εποχή. Αυτούς τους συνοικισμούς τους έκτισαν οι πρώτοι άποικοι που έφθασαν στην Κύπρο. Σε αυτή την εποχή από το 7000-5000π.Χ έχουμε μόνον λίθινα αντικείμενα ενώ από το 5000-3900π.Χ έχουμε όχι μόνον λίθινα αλλά και πήλινα αντικείμενα. Διάφορα αντικείμενα και ομοιόμορφα αγαλματάκια λίθινα ή πήλινα χρονολογούνται σε εκείνη την περίοδο.

5 Νεολιθική εποχή 7000-3900π.Χ

6 Χαλκολιθική εποχή 3900-1050π.Χ O χαλκός ανακαλύπτεται για πρώτη φορά το 3900- 1050 π.Χ. Τον χαλκό αρχικά τον εκμεταλλεύονταν σε περιορισμένη κλίμακα και στη συνέχεια σε μεγαλύτερο βαθμό. Ο χαλκός έφερε πλουτοπαραγωγικούς πόρους στην Κύπρο. Ο χαλκός επίσης έδωσε σε πολλούς ανθρώπους απασχόληση στα χαλκωρυχεία. Πολλά διαδοχικά κύματα αρχαίων Ελλήνων έφθασαν στην Κύπρο σε αυτή την εποχή. Μαζί τους έφεραν την ελληνική γλώσσα, την θρησκεία και τα έθιμα.

7 Χαλκολιθική εποχή 3900-1050π.Χ

8 Βυζαντινή περίοδος 330-1191μ.Χ Όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολικό και σε Δυτικό τμήμα η Κύπρος γίνεται μέρος του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους. Το 488 μ.Χ. ανακαλύφθηκε στη Σαλαμίνα ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα, τα λείψανα και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του Ματθαίου. Ακολούθως ο Αυτοκράτορας Ζήνωνας παραχώρησε τρία προνόμια στον Αρχιεπίσκοπο: να φέρει αυτοκρατορικό σκήπτρο, να φορεί κόκκινο μανδύα και να υπογράφει με κόκκινο μελάνι. Οι Άραβες το 647μ.Χ. κάνουν επιδρομές στην Κύπρο. Ο Νικηφόρος Φωκάς νίκησε τους Άραβες και ελευθέρωσε την Κύπρο το 965μ.Χ.

9 Βυζαντινή περίοδος 330-1191μ.Χ

10 Εποχή της Φραγκοκρατίας 1192-1489 μ.Χ. Το Φεουδαρχικό σύστημα εφαρμόζεται στο νησί μας και η Καθολική Εκκλησία αντικαθιστά επίσημα την Ορθόδοξη. Η Κύπρος χωρίζεται σε φέουδα, τα οποία διήκουν ευρωπαίοι ευγενείς. Οι ντόπιοι Κύπριοι γίνονται δουλοπάροικοι. Η Καθολική Εκκλησία με την σύμπραξη της πολιτικής εξουσίας διώκει και καταπιέζει όχι μόνο τους Χριστιανούς αλλά και τη Χριστιανική εκκλησία. Η Λευκωσία που ήταν τότε η έδρα των Φράγκων έγινε πρωτεύουσα του νησιού. Η Φραγκοκρατία τελειώνει όταν η τελευταία βασίλισσα του νησιού Αικατερίνη Κορνάρο παραχωρεί την Κύπρο στην Ενετική Δημοκρατία το 1489μ.Χ.

11 Εποχή της Φραγκοκρατίας 1192-1489 μ.Χ.

12 Ενετοκρατία 1489-1571 μ.Χ. Από Φράγκικο Βασίλειο που ήταν η Κύπρος γίνεται αποικία της Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου. Η Αυξανόμενη Οθωμανική απειλή αναγκάζει τους Ενετούς να οχυρώσουν το νησί. Οι σημαντικότερες πόλεις της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου ενισχύθηκαν με δυνατά τείχη που θεωρήθηκαν δείγματα πρωτοποριακής αμυντικής αρχιτεκτονικής.

13 Ενετοκρατία 1489-1571 μ.Χ.

14 1571-1578 : Οθωμανική κατοχή 1571 H Λευκωσία πέφτει στον Oθωμανικό ζυγό. 1821 O Aρχιεπίσκοπος, επίσκοποι και διακεκριμένοι Kύπριοι κατηγορούνται για σχέδια συμμετοχής στην Eλληνική Eπανάσταση ενάντια στην Oθωμανική Aυτοκρατορία και εκτελούνται..

15 Τουρκοκρατία 1571-1878 μ.Χ.

16 1578 – 1959: Η Κύπρος στην κατοχή των Άγγλων 1878 H Kύπρος ενοικιάζεται από την Tουρκία στη Bρετανία Oι Άγγλοι καταφθάνουν στην Κύπρο και υψώνουν τη σημαία τους στο κυβερνείο

17 Αγγλοκρατία 1878-1960 Η Μεγάλη Βρετανία ύστερα από συμφωνία της με την Τουρκία να κυβερνά την Κύπρο αλλά πάλι η Κύπρος να ανήκει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πήρε ως αφορμή το ότι η Τουρκία εισήλθε στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο υπέρ των Γερμανών και πήρε την εξουσία του νησιού το 1914. Από το 1925 η Κύπρος ανακηρύσ- σεται σε Βρετανική Αποικία. Στην διάρκεια του Β΄ παγκόσμιου πολέμου η Κύπρος βοήθησε τους συμ- μάχους και ζήτησε και αυτή το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ως αντάλλαγμα. Μετά την εξάντληση όλων των ειρηνικών και πολιτικών μέσων αρχίζει ο ένοπλος αγώνας της Ε.Ο.ΚΑ 1955. Οι αντάρτες πολέμησαν για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Με το τέλος του αγώνα η Κύπρος ανακηρύσσεται σε ανεξάρτητο κράτος το 1960.

18 Αγγλοκρατία 1878-1960

19 1960 Η Κυπρος ανεξαρτητο κρατος Το 1955 ξεσπά ο αγώνας της ΕΟΚΑ, με πολιτικό αρχηγό το Μακάριο Γ΄ και στρατιωτικό το Γεώργιο Γρίβα Διγενή. Μετά από 4 χρόνια σκληρού αγώνα η Αγγλία αποφασίζει να παραχωρήσει στην Κύπρο την ανεξαρτησία της.

20 Υπογραφή Συνθήκης Ζυρίχης- Λονδίνου Το Φλεβάρη του 1959 οι πρωθυπουργοί της Αγγλίας,της Ελλαδας και της Τουρκίας,ο Αρχιεπισκοπος Μακάριος σαν εκπρόσωπος των Ελλήνων της Κύπρου και ο Δρ.Κουτσιούκ σαν εκπρόσωπος των Τουρκων,υπέγραψαν στο Λονδινο τις συμφωνίες «Ζυριχής - Λονδίνου».Η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος και σταμάτισε ο ένοπλος αγώνας.Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Αρχιεπισκοπος Μακάριος ο Γ‘ και αντιπρόεδρος των Τουρκοκυπρίων ο Δρ.Κουτσιουκ.

21 Οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία ως εγγυήτριες δυνάμεις ΤουρκίαEλλάδαΑγγλία

22 Η Κυπριακή Δημοκρατία Με τις συμφωνίες αυτές η Κύπρος ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος το οποίο συναποτελείται από δύο κοινότητες. Τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Το πρωί της 16ης Αυγούστου του 1960, υψωνόταν σε όλα τα δημόσια κτίρια της Κύπρου η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα στη Λευκωσία ο μέχρι τότε Βρεττανός Κυβερνήτης, σερ Χιου Φουτ, παρέδινε την εξουσία στον πρώτο εκλελεγμένο Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄, στην παρουσία του εκλελεγμένου Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας Δρ. Κουτσιούκ. Αργότερα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ορίστηκε σαν ημέρα γιορτασμού της Ανεξαρτησίας της Κύπρου η 1η του Οκτώβρη.

23 Τουρκική Εισβολή 1974 Οι συμφωνίες της Ζυρίχης - Λονδίνου έδιναν στους Τούρκους υπερβολικά δικαιώματα, έτσι που η λειτουργία της νεοσύστατης Δημοκρατίας αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα. Κατά καιρούς γίνονταν ταραχές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και η Τουρκία απειλούσε να κάνει εισβολή στην Κύπρο, για να “ προστατέψει τους Τουρκοκύπριους ”, όπως έλεγε. Και η αφορμή δόθηκε στην Τουρκία, όταν στις 15 Ιουλίου 1974, η Χούντα των Αθηνών πραγματοποίησε πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου Μακαρίου. Έτσι, στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία έκανε εισβολή στην Κύπρο αποβιβάζοντας στην Κερύνεια σαράντα χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες οι οποίοι άρχισαν τους σκοτωμούς, τις λεηλασίες και τις καταστροφές.

24 Συνέπειες της εισβολής Διχοτόμηση. 37% του εδάφους της Kυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται υπό κατοχή.

25 Νεκροί 3000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν

26 Πρόσφυγες 200.000 Eλληνοκύπριοι - το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού - εκτοπίσθηκαν από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα, όπου αποτελούσαν το 80% των κατοίκων, και κρατούνται μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ οι Tουρκοκύπριοι των ελεύθερων περιοχών μεταφέρθηκαν με τη βία από την ηγεσία τους στις κατεχόμενες περιοχές.

27 Αγνοούμενοι 1.619 άνθρωποι (μεταξύ τους 627 άμαχοι) είναι αγνοούμενοι, και η τουρκική πλευρά αρνείται κάθε συνεργασία για διακρίβωση της τύχης τους. Οι συγγενείς τους ακόμα του ς περιμένουν...

28 Εγκλωβισμένοι Mερικές μόνο εκατοντάδες εγκλωβισμένοι (από 20.000 στα τέλη του 1974) έχουν εναπομείνει στα κατεχόμενα χωριά τους και ζουν κάτω από συνθήκες καταπίεσης, εκφοβισμού και στερήσεων.

29 Η Κύπρος μέλος της Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να υπάρχει και ο Ελληνισμός της Κύπρου δημιουργεί και αναπτύσσεται. Το 2004 έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. δουλεύουμε για τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου αλλά και για τη λύση του εθνικού μας προβλήματος. Για τη μέρα που και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης θα φύγει από την Κύπρο.

30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ Η Κυπριακή οικονομία χαρακτηρίζεται από σχετικά υψηλό ανά κεφαλή εισόδημα. Θεωρώντας το μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ στην ΕΕ των 27 σαν 100, τότε το αντίστοιχο κυπριακό βρίσκεται στο 94, ενώ το ελληνικό είναι στο 89. Το μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο καλύπτεται από τα έσοδα από τον τουρισμό και τις ξένες εταιρίες που εδρεύουν στην Κύπρο. Το δημοσιονομικό έλλειμμα κυμαίνεται γύρω στο 1,5% του ΑΕΠ ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 65,3% του ΑΕΠ. Το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 4,2% (16.000 άτομα) του ενεργού πληθυσμού, ενώ ήταν 5,2% το 2005 (19.000 άτομα). Ο πληθωρισμός είναι 2,49%, ενώ ήταν 2,56% το 2005.

31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ Ένας σημαντικός λόγος για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας είναι ότι λειτουργεί σαν "φορολογικός παράδεισος" αλλά και "πλυντήριο χρήματος" από πάσης φύσεως "μαύρες δραστηριότητες". Η "βιομηχανία" των κυπριακών off shore εταιριών όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκε μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αντιθέτως ενισχύθηκε περαιτέρω. Το νησί μπορεί να έπαψε να λογίζεται επισήμως ως φορολογικός παράδεισος, αλλά καθιερώθηκε διεθνώς σαν "καθεστώς χαμηλής φορολογίας". Οι λεγόμενες off shore ονομάζονται πλέον Εταιρίες Διεθνών Επιχειρήσεων και φορολογούνται μόλις με συντελεστή 10%, ενώ δημιουργείται μια νέα ελκυστική "φάμπρικα" μέσω της ίδρυσης εταιριών holdings, οι οποίες έχουν μηδενική φορολόγηση στην περίπτωση μεταβίβασης μετοχών.

32 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!

33 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ??


Κατέβασμα ppt "Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google