Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ Μια εργασία των Λυμπέρη Νάσια και Λιάκου Ελένη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ Μια εργασία των Λυμπέρη Νάσια και Λιάκου Ελένη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ Μια εργασία των Λυμπέρη Νάσια και Λιάκου Ελένη.

2 Αρχικά… Στους Μύλους κοντά στην λίμνη Λέρνης 10 λεπτά έξω από το Άργος ήταν εγκατεστημένα τα μεγάλα αποθέματα δημητριακών από τα οποία σιτίζονταν το Ναύπλιο καθώς και τα στρατεύματα και μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αργολίδας και Κορινθίας. Τεράστια σπουδαιότητα εγκαταστάσεων ΌΜΩΣ οι Μύλοι ήταν ανοχύρωτοι. 1825: Κατάβαση Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. 13 Ιουνίου: Επίθεση στους Μύλους από μια φάλαγγα Αιγυπτίων. Διεξάχθηκε μάχη στην οποία κινδύνεψε το Ναύπλιο και όλη η επανάσταση.

3 Η εξέλιξη των γεγονότων… 11 Ιουνίου: Μακρυγιάννης με 150 άνδρες ΜΥΛΟΙ (έπειτα από αποτυχημένες μάχες στην Μεσσηνία και Αρκαδία). 12 Ιουνίου (πρωί) εμφάνιση Αιγυπτιακού στρατού στην Αργολική πεδιάδα. Στο Ναύπλιο είχαν συγκεντρωθεί περίπου είκοσι χιλιάδες γυναικόπαιδα, ασθενείς και άμαχος πληθυσμός. Ελάχιστος στρατός. Ο Ιμπραήμ είχε σκοπό να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση ΌΧΙ να επιτεθεί. Οι Έλληνες μην γνωρίζοντας τις προθέσεις του βιάστηκαν να συγκεντρώσουν μεγάλο μέρος του Ελληνικού στρατού στους Μύλους, κατά των οποίων κινήθηκε ισχυρή φάλαγγα από πεζούς και ιππείς.

4 Άφιξη Δημήτριου Υψηλάντη με:  λίγους Φιλέλληνες του Ναυπλίου Η δύναμη του Υψηλάντη δεν  μερικούς Έλληνες αγωνιστές ξεπερνούσε τους 500 άνδρες.  λόχο ευζώνων (χωρίς αρχηγό) Στην ακτή τοποθετήθηκαν και τρία μικρά πολεμικά βρίκια με πυροβόλα. Παρευρέθηκαν δε και οι δύο μοίραρχοι του Αγγλικού και του Γαλλικού στόλου, Άμιλτον και Ριγνύ, οι οποίοι αγκυροβόλησαν μπροστά στο Ναύπλιο και τους Μύλους αντίστοιχα. Μεσημέρι 13 ης : ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΜΠΡΑΗΜ ΣΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ. Τρεις επιθέσεις του εχθρικού πεζικού και μία του ιππικού αποκρούστηκαν γενναία. Τότε το εχθρικό πυροβολικό γκρέμισε με εύστοχες βολές το πρόχειρο οχύρωμα του Μακρυγιάννη, και ένας λόχος Αιγυπτίων επιτέθηκε ορμητικά υπερπηδώντας τα ερείπια.

5 Η αντεπίθεση του Μακρυγιάννη ήταν ηρωική. Μαζί με πέντε φιλέλληνες και λίγους εκλεκτούς Έλληνες όρμησαν με το σπαθί τους μόνο και κατέσφαξαν τους πρώτους εισβολείς, ενώ έτρεψαν τους υπόλοιπους σε φυγή. Οι Αιγύπτιοι μετά τις αποτυχημένες απόπειρες έπαψαν τις επιθέσεις, και επειδή είχε αρχίσει να βραδιάζει, υποχώρησαν και έφυγαν για το Άργος. Στο πεδίο της μάχης εγκατέλειψαν περί τους πενήντα νεκρούς και αποκόμησαν περί τους 100 τραυματίες.

6 Η ιδιότητα της ακτής… Η οχυρή μορφολογία των Μύλων αναδείκνυε την μετωπική ανθεκτικότητα της στρατιωτικής παράταξης, ελαχιστοποιώντας την στρατηγική της πλευροκόπησης και της περιστασιακής φθοράς. Το Ναύπλιο διατηρούσε καθοριστικούς δεσμούς ύδρευσης, καθ' όσον το γεωγραφικό σύμπλεγμα της Λέρνης εξασφάλιζε την αστική βιωσιμότητα. Οι Έλληνες επαναστάτες, αναγνωρίζοντας την αρωγή της ακτής, κατασκεύασαν μία γραμμή συνεχούς άμυνας από αποθήκες και φράχτη, στα μέτωπα της παράκτιας ζώνης. Ο αμφίβιος συγκεντρωτισμός του εχθρικού πυροβολικού και ιππικού, υποδαύλισε αποτελέσματα ευρύτερης αποδιοργάνωσης.

7 Σημασία της μάχης… Η μάχη των Μύλων ήταν ηρωική νίκη των Ελλήνων. Πολέμησαν κάτω από δυσχερείς έως ανύπαρκτες οχυρωματικές συνθήκες αντιμετωπίζοντας έναν καλά οργανωμένο και οπλισμένο τακτικό στρατό τετραπλάσιας δύναμης. Με την νίκη του αυτή ο Μακρυγιάννης έσωσε σε κρίσιμη στιγμή τον άμαχο πληθυσμό του Ναυπλίου, και διατήρησε σημαντικά αποθέματα τροφίμων και νερού. Αν έπεφταν οι Μύλοι θα χανόταν το Ναύπλιο και θα έσβηνε η Ελληνική επανάσταση στην Πελοπόννησο.

8 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ…


Κατέβασμα ppt "Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ Μια εργασία των Λυμπέρη Νάσια και Λιάκου Ελένη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google