Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 10η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 10η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 10η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
Η Κρυοξήρανση ή Λυοφιλίωση ή Λυοφιλοποίηση στην Επεξεργασία – Θρεπτική Αξία των Τροφίμων ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 10η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

2 Η κρυοξήρανση Η κρυοξήρανση προσθέτει αξία σε προϊόντα υψηλής τελικής ποιότητας. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής και την ταυτόχρονη διατήρηση της γεύσης και της διατροφικής ποιότητας πολλών και διαφόρων προϊόντων, όπως ο καφές, τα μπαχαρικά, ή τα γεύματα πεζοπορίας με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο.

3 Οι Ίνκα Ο αρχαίος πληθυσμός των Ίνκα στο Περού γνώριζε ότι η κρυοξήρανση των τροφίμων λειτουργούσε καλά. Οι πατάτες και άλλες καλλιέργειες που αποθήκευαν στο βουνό διατηρούνταν περισσότερο από άλλα τρόφιμα και ήταν ελαφρά έτσι, μεταφέρονταν εύκολα. Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν το κλίμα του βουνού - θερμοκρασίες που κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεφταν κάτω από το μηδέν - και τη χαμηλή πίεση του αέρα στα μεγάλα υψόμετρα για να παγώνουν τα τρόφιμα και να εξατμίζουν αργά τον πάγο και το νερό από το εσωτερικό των τροφίμων.

4

5 Λυοφιλίωση H κρυοξήρανση, επίσης γνωστή και ως λυοφιλίωση, μετατράπηκε για πρώτη φορά σε εμπορική τεχνική στα τέλη του Χρησιμοποιήθηκε για τη διατήρηση του πλάσματος του αίματος, χωρίς την ανάγκη ψύξης και την παραγωγή στιγμιαίου καφέ. Από τότε, η τεχνική αυτή έχει εφαρμοστεί για τη διατήρηση εκατοντάδων διαφορετικών ειδών τροφίμων και φαρμάκων. Η σύγχρονη τεχνική λυοφιλίωσης πραγματοποιείται με τη χρήση μιας ειδική μηχανής: Του λυοφιλιωτή. Αυτό αποτελείται από ένα μεγάλο θάλαμο για κατάψυξη και από μία αντλία κενού για απομάκρυνση της υγρασίας.

6 Επεξεργασία λυοφιλίωσης
Η επεξεργασία περιλαμβάνει 4 στάδια: 1) Κατάψυξη, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ξήρανση σε χαμηλή θερμοκρασία, 2) Αντλία κενού για να επιτυγχάνεται η εξάτμιση του παγωμένου νερού/διαλύτη χωρίς να περνά από την υγρή φάση, π.χ. εξάχνωση, 3) Εφαρμογή θερμότητας για να επιταχυνθεί η εξάχνωση, 4) Συμπύκνωση του εξατμισμένου διαλύτη από τον θάλαμο κενού με τη μετατροπή του ξανά σε στερεό.

7 ΚΑΤΑΨΥΞΗ

8 Επεξεργασία λυοφιλίωσης
Αφού η διαδικασία της ψύξης  είναι γρήγορη, σχηματίζονται μόνο μικροί κρύσταλλοι πάγου. Η αργή ψύξη θα σχημάτιζε μεγάλους κρυστάλλους και θα κατάστρεφε τη δομή του προϊόντος, με την εισχώρηση των κρυστάλλων στα  κυτταρικά τοιχώματα. Στο στάδιο της εφαρμογής κενού, η χαμηλή πίεση προστατεύει τα παγωμένα προϊόντα από το να λιώσουν και επιταχύνει το επόμενο στάδιο της διαδικασίας (εξάχνωση, μία ενδόθερμη αντίδραση) της ξήρανσης.

9 Εξάχνωση: μετατροπή του πάγου σε ατμό
Λυοφιλίωση Εξάχνωση: μετατροπή του πάγου σε ατμό

10 Επεξεργασία λυοφιλίωσης
Η εξάχνωση του πάγου διασφαλίζει ότι η δομή του προϊόντος παραμένει ανέπαφη. Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου της ξήρανσης, περίπου το 95% του νερού απομακρύνεται από το προϊόν. Στο δεύτερο στάδιο της ξήρανσης - που μερικές φορές λαμβάνει χώρα σε υψηλότερες θερμοκρασίες - το νερό που είναι συνδεδεμένο με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μέσα στο προϊόν, απομακρύνεται.

11

12 Υψηλή ποιότητα Η λυοφιλίωση μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, της τάξεως του 1-4%, προλαμβάνοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, αλλά και τη δράση ενζύμων που προκαλούν αντιδράσεις αλλοίωσης στα τρόφιμα. Τα λυοφιλιωμένα προϊόντα έχουν μακρά διάρκεια ζωής: Σε σφραγισμένη συσκευασία που προστατεύονται από  την υγρασία, το φως και το ατμοσφαιρικό οξυγόνο, μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για πολλά χρόνια.

13 Μακαρόνια με σάλτσα δεξιά, λυοφιλιωμένα αριστερά
Υψηλή ποιότητα Μακαρόνια με σάλτσα δεξιά, λυοφιλιωμένα αριστερά

14 Υψηλή ποιότητα Μετά την επανυδάτωση, τα λυοφιλιωμένα προϊόντα μπορεί να έχουν καλύτερη γεύση, υφή και εμφάνιση σε σύγκριση με κάποιες άλλες τεχνικές διατήρησης τροφίμων. Για παράδειγμα, η ξήρανση των φρούτων σε αέρα προκαλεί συρρίκνωση, ένα φαινόμενο που δεν συμβαίνει με τη λυοφιλίωση. Σε σύγκριση με τα προϊόντα που έχουν αποξηραθεί με αέρα ή με τη μέθοδο της ξήρανσης διά ψεκασμού, τα λυοφιλιωμένα προϊόντα μπορούν να επανυδατωθούν γρήγορα, καθώς η διαδικασία δημιουργεί μόνο μικροσκοπικούς πόρους στο προϊόν από την τελική απομάκρυνση του πάγου κατά την εξάχνωση και η δομή του δεν αλλοιώνεται.

15 Συρρίκνωση κατά την ξήρανση
VERAS, A. O. M. et al. Drying kinetics, structural characteristics and vitamin C retention of dedo-de-moça pepper (Capsicum baccatum) during convective and freeze drying. Braz. J. Chem. Eng. [online]. 2012, vol.29, n.4 [cited  ], pp

16 Ένα παράδειγμα μελέτης της σχέσης κρυοξήρανσης και θρεπτικής αξίας

17

18

19

20

21

22 Τα υπέρ και τα κατά - Το μέλλον της κρυοξήρανσης

23 Γενική σύγκριση Κρυοξήρανσης - Ξήρανσης

24 Υψηλή ποιότητα Υπάρχουν και μειονεκτήματα της λυοφιλίωσης:
Είναι 4-8 φορές πιο ακριβή από την τεχνική της ξήρανσης με ζεστό αέρα και με ψεκασμό, ενώ καταναλώνει 2-5 φορές περισσότερη ενέργεια. Είναι ασυνεχής μέθοδος (διαφορετικά στάδια), απαιτεί χειρισμούς, οι χρόνοι για την ήπια κρύο-ξήρανση είναι πολύ μεγαλύτεροι. Μπορεί, επίσης, να υπάρχουν προβλήματα με οξειδωτικό τάγγισμα στα προϊόντα κρυοξήρανσης, λόγω του χαμηλού ποσοστού υγρασίας που περιέχουν. Ως εκ τούτου, ορισμένα από αυτά τα προϊόντα, π.χ. προϊόντα κρέατος, μπορούν να απαιτούν την προσθήκη αντιοξειδωτικών.

25 Βιομηχανικός Λυοφιλιωτής

26 Υψηλή ποιότητα Για τους λόγους αυτούς, η λυοφιλίωση έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για προϊόντα, όπου η ποιότητα είναι ύψιστης σημασίας, όπως διατροφοδραστικά συστατικά, εμβόλια, αντιβιοτικά, στιγμιαίος καφές, λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά, «trekking meals», φρούτα για δημητριακά πρωινού, τρόφιμα για αστροναύτες, στιγμιαίες σούπες, χημικά προϊόντα υψηλής αξίας και χρωστικές ουσίες.

27 Λυοφυλιωμένα καρότα, Παντζάρια, Μαϊντανός
Λυοφυλιωμένα καρότα, Παντζάρια, Μαϊντανός Λυοφυλιωμένο Μπρόκολο, Κρέας, Κρεμμύδι

28 Λυοφιλιωμένα Κάστανα Πιπερόριζα
Γλυκοκολοκύθα Τεμάχια Πατάτας

29

30 Λυοφιλιωμένα μήλα

31 Μείωση κόστους Η βιομηχανία τροφίμων διερευνά πώς θα αυξήσει τον αριθμό των εφαρμογών της λυοφιλίωσης με αποτελεσματικό τρόπο. Για παράδειγμα, έχει αναπτυχθεί μια προσέγγιση που καλείται ενεργή  λυοφιλίωση, η οποία μειώνει τον χρόνο των χειρισμών και της ξήρανσης. Μια άλλη κατεύθυνση επικεντρώνεται στον συνδυασμό της συμβατικής προ-ξήρανσης, ακολουθούμενη από τη λυοφιλίωση για το τελική βήμα της ξήρανσης. Αυτό μειώνει τον χρόνο ξήρανσης και την ενέργεια που απαιτείται.

32 Ενεργή λυοφιλίωση, με συνεχή ροή

33 Βιβλιογραφικές αναφορές
FOOD TODAY 07/2009. Η κρυοξήρανση προσθέτει αξία σε προϊόντα υψηλής ποιότητας. Phase Technologies Inc. (1999). Lyophilization: Introduction and Basic Principles. Jennings TA. Ratti C (2001). Hot air and freeze drying of high-value foods: a review. Journal of Food Engineering 49:311-9 Oetjen GW, Haseley P (2004). Freeze Drying. Wiley-VCH. TNO - Report V 8441 (2009). Behoud waardevolle natuurlijke inhoudsstoffen met innovatieve (vries)droogprocessen. Authors: Van Deventer H. and Oostrom W. Chan EWC et al (2008). Effects of different drying methods on the antioxidant properties of leaves and tea of ginger species. Food Chemistry 1:166-72 Nawirska A et al. (2009). Drying kinetics and quality parameters of pumpkin slices dehydrated using different methods. Journal of Food Engineering 1:14-20


Κατέβασμα ppt "ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 10η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google