Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 5.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 5."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 5

2 ΛΙΣΤΑ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΛΕΜΟΝΟΧΟΡΤΟ (ΥΨΗΛΗΣ ΝΟΤΑΣ). ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΟΡΤΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ POACEAE. ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΑΠΟΣΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΧΟΡΤΟ. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΜΕΡΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ, ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΣΤΗ ΜΑΔΡΑ, ΣΤΗ ΣΡΙ - ΛΑΝΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΙΝΔΙΕΣ. Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟΚΑΛΟΚΑΙΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΛΕΜΟΝΟΧΟΡΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΙΘΕΡΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥ (ΠΕΡΙΠΟΥ 100 ΚΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗ 20 ΚΙΛΩΝ). ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ DRY - SHERRY ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΩΜΑ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΜΕ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΙΟΥ. ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΙΝΑΙ: ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, ΚΕΔΡΟΣ, ΓΕΡΑΝΙ, ΛΕΒΑΝΤΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΟΡΕΓΚΑΝΟ.

3 ΚΙΤΡΟ (ΥΨΗΛΗΣ ΝΟΤΑΣ). ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ RUTACEAE
ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΙΝΑΙ: ), ΓΙΑΣΕΜΙ, ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.

4 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ (ΜΕΣΑΙΑΣ ΝΟΤΑΣ). ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ LABIATE
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ (ΜΕΣΑΙΑΣ ΝΟΤΑΣ). ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ LABIATE. ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΑΠΟΣΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ. Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ, ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ. ΕΑΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΑΤΕ ΤΗ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΤΙΝΙΚΟ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑ (ORIGANUM MAJORANA), ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΘΥΜΑΡΙ (THYMUS MASTICHINA) ΩΣ MARJORAMA ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΛΑΙΟ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΛΑ,ΕΙΝΑΙ: ΒΕΝΖΟΗ, ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΛΕΒΑΝΤΑ, ΠΤΙ - ΓΚΡΕΙΝ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ (ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΦΕΙΔΩΛΑ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ Η’ ΜΙΓΜΑ).

5 ΜΕΛΙΣΣΑ (ΜΕΣΑΙΑΣ ΝΟΤΑΣ). ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ LABIATE
ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΙΝΑΙ: ΓΕΡΑΝΙ, ΛΕΒΑΝΤΑ, ΝΕΡΟΛΙ ΚΑΙ ΥΛΑΝΓΚ - ΥΛΑΝΓΚ.

6 ΜΥΡΡΑ (ΒΑΣΙΚΗΣ ΝΟΤΑΣ). ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ BURSERACEAE. ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΑΠΟΣΤΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΚΟΛΛΩΔΟΥΣ ΡΕΤΣΙΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ, ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ Η ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΟΥ, ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΛΑΔΙ. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΛΟ. ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΙΝΑΙ: ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, ΚΑΜΦΟΡΑ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ, ΛΕΒΑΝΤΑ, ΘΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΝΙΑΟΥΛΙ.

7 ΝΕΡΟΛΙ (ΥΨΗΛΗΣ ΝΟΤΑΣ). ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ RUTACEAE
ΑΛΛΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΖΙ, ΕΙΝΑΙ: ΒΕΝΖΟΛΗ, ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ, ΙΕΡΟΒΟΤΑΝΟ, ΓΕΡΑΝΙ, ΓΙΑΣΕΜΙ, ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.

8 ΝΙΑΟΥΛΙ (ΥΨΗΛΗΣ ΝΟΤΑΣ). ΑΥΤΟΣ Ο ΘΑΜΝΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ MYRTACEAE. ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΑΠΟΣΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΑ ΚΛΩΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΘΑΜΝΟΥ. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΙΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑΣΜΑΝΙΑ. ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΖΙ, ΕΙΝΑΙ: ΙΕΡΟΒΟΤΑΝΟ, ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ, ΓΕΡΑΝΙ, ΛΕΒΑΝΤΑ, ΜΥΡΡΑ, ΠΑΤΣΟΥΛΙ ΚΑΙ ΤΣΑΓΙΟΔΕΝΤΡΟ.

9 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ (ΥΨΗΛΗΣ ΝΟΤΑΣ). ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ RUTACEAE
ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΕΙΝΑΙ: ΚΕΔΡΟΣ, ΓΕΡΑΝΙ, ΛΕΜΟΝΙ, ΚΙΤΡΟ, ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ, ΝΕΡΟΛΙ ΚΑΙ ΠΤΙ-ΓΚΡΕΪΝ.

10 ΟΡΕΓΚΑΝΟ (ΜΕΣΑΙΑΣ ΝΟΤΑΣ). ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ LABIATE
ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ , ΕΙΝΑΙ:ΓΚΡΕΙΠ-ΦΡΟΥΤ, ΑΓΡΙΟΚΥΠΑΡΙΣΣΟ, ΛΕΜΟΝΟΧΟΡΤΟ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟ.

11 ΠΑΛΜΑΡΟΡΙΖΑ (ΜΕΣΑΙΑΣ ΝΟΤΑΣ)
ΠΑΛΜΑΡΟΡΙΖΑ (ΜΕΣΑΙΑΣ ΝΟΤΑΣ). ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΤΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ GRAMIMAE. ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΑΠΟΣΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΥΤΟ. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΙΝΑΙ: ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΥΣΣΩΠΟΣ, ΠΑΤΣΟΥΛΙ ΚΑΙ ΣΑΝΔΑΛΟΞΥΛΟ.

12 ΣΕΛΙΝΟ (ΒΑΣΙΚΗΣ ΝΟΤΑΣ). ΒΟΤΑΝΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ LABIATE
ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΙΝΑΙ: ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΓΕΡΑΝΙ, ΓΚΡΕΙΠ - ΦΡΟΥΤ ΚΑΙ ΣΑΛΒΙΑ.

13 ΠΑΤΣΟΥΛΙ (ΒΑΣΙΚΗΣ ΝΟΤΑΣ) ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ LABIATE
ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΖΙ, ΕΙΝΑΙ: ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ, ΓΕΡΑΝΙ, ΛΕΒΑΝΤΑ, ΜΥΡΡΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟΛΙ.

14 ΜΕΝΤΑ (ΥΨΗΛΗΣ ΝΟΤΑΣ). ΒΟΤΑΝΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ LABIATE
ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΙΝΑΙ: ΒΕΝΖΟΗ, ΚΕΔΡΟΣ, ΛΕΜΟΝΙ, ΜΥΡΡΑ, ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ (ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ) ΚΑΙ ΤΣΑΓΙΟΔΕΝΤΡΟ.

15 ΠΤΙ- ΓΚΡΕΙΝ (ΥΨΗΛΗΣ ΝΟΤΑΣ)
ΠΤΙ- ΓΚΡΕΙΝ (ΥΨΗΛΗΣ ΝΟΤΑΣ). ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ RUTACEAE. ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΙΚΡΟΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΝΕΡΟΛΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΤΙ - ΓΚΡΕΪΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΛΩΝΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ. ΓΙ' ΑΥΤΟ, ΤΟ ΠΤΙ ΓΚΡΕΙΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΙΣΧΥΡΟ ΟΣΟ ΤΟ ΝΕΡΟΛΙ. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ, ΣΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΑΙΟ ΠΤΙ - ΓΚΡΕΪΝ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ. ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΙΝΑΙ: ΚΑΡΟΤΟ, ΡΩΜΑΪΚΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΓΕΡΑΝΙ, ΛΕΒΑΝΤΑ, ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΠΑΛΜΑΡΟΖΑ.

16 ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΡΟΚΙΝΟ ΡΟΔΟ (ΒΑΣΙΚΗΣ ΝΟΤΑΣ)
ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΡΟΚΙΝΟ ΡΟΔΟ (ΒΑΣΙΚΗΣ ΝΟΤΑΣ). ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΘΑΜΝΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ROSACEAE ΚΑΙ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ: ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ. ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ. ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΑ ΠΕΤΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟ, ΩΣΤΕ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟ. ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑΓΟΝΑΣ ΑΜΙΓΟΥΣ ΕΛΑΙΟΥ, ΤΟ ΑΝΘΟΝΕΡΟ ΣΥΧΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ. ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ, ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΑ ΕΛΑΙΑ. Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΛΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝΑΜΙΞΕΙΣ: ΜΙΑ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΛΙΣΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ: ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ, ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΓΕΡΑΝΙ, ΓΙΑΣΕΜΙ, ΑΓΡΙΟΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΣΕΛΙΝΟ, ΠΑΤΣΟΥΛΙ, ΣΑΝΔΑΛΟΞΥΛΟ.

17 ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ (ΜΕΣΑΙΑΣ ΝΟΤΑΣ). ΒΟΤΑΝΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ LABIATE
ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΖΙ ΕΙΝΑΙ: ΒΑ­ΣΙΛΙΚΟΣ, ΚΕΔΡΟΣ, ΛΙΒΑΝΙ, ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕΝΤΑ.

18 ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ (ΥΨΗΛΗΣ ΝΟΤΑΣ). ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ LABIATE
ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΙΝΑΙ: ΛΕΜΟΝΟΧΟΡΤΟ, ΣΑΝΔΑΛΟΞΥΛΟ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΦΥΛΛΑ ΒΙΟΛΕΤΑΣ.

19 ΣΑΝΔΑΛΟΞΥΛΟ (ΒΑΣΙΚΗΣ ΝΟΤΑΣ)
ΣΑΝΔΑΛΟΞΥΛΟ (ΒΑΣΙΚΗΣ ΝΟΤΑΣ). ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ SANTALACEAE ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΑΠΟΣΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΠΕΙ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ, ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΥ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΩΡΙΜΑΣΕΙ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ. ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ. ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΙΝΑΙ: ΒΕΝΖΟΗ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΛΙΒΑΝΙ, ΑΓΡΙΟΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΝΕΡΟΛΙ, ΠΑΛΜΑΡΟΖΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΡΟΚΙΝΟ ΡΟΔΟ, ΥΛΑΝΓΚ - ΥΛΑΝΓΚ.

20 ΕΡΥΘΡΕΛΑΤΗ (ΥΨΗΛΗΣ ΝΟΤΑΣ). ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ LABIATE. ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΑΠΟΣΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ. ΤΟ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟ ΕΛΑΙΟ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ. ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΙΝΑΙ: ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, ΛΕΒΑΝΤΑ, ΣΕΛΙΝΟ ΚΑΙ ΠΤΙ - ΓΚΡΕΪΝ.

21 ΤΑΓΓΕΤΗ (ΒΑΣΙΚΗΣ ΝΟΤΑΣ)
ΤΑΓΓΕΤΗ (ΒΑΣΙΚΗΣ ΝΟΤΑΣ). ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΑΠΟΣΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ. ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΩΣ ΚΑΤΙΦΕΣ ΚΙ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΑΦΕ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΩΜΑ. ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΙΝΑΙ: ΚΙΤΡΙΚΟΣ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ, ΛΕΒΑΝΤΑ, ΛΕΜΟΝΙ, ΜΥΡΡΑ ΚΑΙ ΤΣΑΓΙΟΔΕΝΤΡΟ.

22 ΤΣΑΓΙΟΔΕΝΔΡΟ (ΥΨΗΛΗΣ ΝΟΤΑΣ). ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ TYRTACEAE
ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΙΝΑΙ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΛΕΜΟΝΙ, ΝΕΡΟΛΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.

23 ΘΥΜΑΡΙ (ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΚΟ) (ΥΨΗΛΗΣ ΝΟΤΑΣ) ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΑΥΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ LABIATE. ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ. ΟΙ ΚΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΛΑΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. ΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ ΘΥΜΑΡΙ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΦΑΙΝΟΛΗΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ. ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΘΥΜΑΡΙΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΛΗΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΓΛΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΙΤΡΟΥ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ. ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΖΙ ΕΙΝΑΙ: ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ, ΚΕΔΡΟΣ, ΓΚΡΕΙΠ - ΦΡΟΥΤ, ΛΕΜΟΝΙ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ (ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ) ΚΑΙ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ.

24 ΒΙΟΛΕΤΑ (ΜΕΣΑΙΑΣ ΝΟΤΑΣ). ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΤΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ LABIATE
ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΖΙ ΕΙΝΑΙ: ΒΕΝΖΟΗ, ΚΑΡΟΤΟ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ, ΜΑΡΑΘΟΣ (ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ) ΝΕΡΟΛΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΡΟΚΙΝΟ ΡΟΔΟ.

25 ΥΛΑΝΓΚ - ΥΛΑΝΓΚ (ΒΑΣΙΚΗΣ ΝΟΤΑΣ) ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ANNONACEAE. ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΑΠΟΣΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΘΙΣΜΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ. ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ, ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΟ ΜΟΡΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΑ. ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΚΟΠΟΥΣ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΑΡΩΜΑ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΣΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΟΣΟ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΟΜΑΡΟ, ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ. Η ΜΑΝΙΛΑ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΥΛΑΝΓΚ-ΥΛΑΝΓΚ. ΑΛΛΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ: ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ, ΙΕΡΟΒΟΤΑΝΟ, ΛΙΒΑΝΙ, ΓΙΑΣΕΜΙ, ΛΕΒΑΝΤΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΑΝΤΑΛΟΞΥΛΟ


Κατέβασμα ppt "ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 5."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google