Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 1 Εφαρμογές Ευρυζωνικότητας και Κοινωνικές Επιπτώσεις Αννα Μ. Ασημακοπούλου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 1 Εφαρμογές Ευρυζωνικότητας και Κοινωνικές Επιπτώσεις Αννα Μ. Ασημακοπούλου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 1 Εφαρμογές Ευρυζωνικότητας και Κοινωνικές Επιπτώσεις Αννα Μ. Ασημακοπούλου Διευθύντρια Ιδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ e-mail: eef@forthnet.greef@forthnet.gr URL: www.epcon.grwww.epcon.gr

2 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 2 Τι είναι Ευρυζωνικότητα; — Μία υποδομή για τον 21ο αιώνα με σημασία και επίδραση στην κοινωνία, στην ανάπτυξη και στην οικονομία, αντίστοιχη του ηλεκτρισμού — Το προηγμένο, εφικτό και καινοτόμο από πολιτική, κοινωνική, οικονομική και τεχνολογική άποψη περιβάλλον, αποτελούμενο από: —την παροχή γρήγορων συνδέσεων στο Διαδίκτυο —την κατάλληλη δικτυακή υποδομή —τη δυνατότητα του πολίτη να επιλέγει —το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενδυνάμωση της καινοτομίας και την προστασία του ανταγωνισμού

3 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 3 Η σημασία της Ευρυζωνικότητας — Ακτοπλοϊα και σιδηροδρομικές συνδέσεις διαμόρφωσαν το εμπόριο και τη διεθνή πολιτική σκηνή τον 18ο και 19ο αιώνα — Ατμός και ηλεκτρικό άλλαξαν επαναστατικά τη βιομηχανική παραγωγή τον 19ο και 20ο αιώνα — Αυτοκινητοβιομηχανία και κατασκευή αυτοκινητόδρομων άλλαξαν καθημερινότητα ζωής, τρόπο εργασίας, κατανομή πληθυσμών και συνθήκες εργασίας — Τα αεροπλάνα και τα media «μίκρυναν» τον κόσμο, παγκοσμιοποίησαν την αγορά και δημιούργησαν μια «διεθνή συνείδηση»

4 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 4 «Επανάσταση» Ευρυζωνικότητας Επιπτώσεις για τις Τοπικές Οικονομίες --Διεθνής ανταγωνισμός -- «Ίσες ευκαιρίες» -- Διεθνοποίηση αγοράς εργασίας (αποδοχές και ανταγωνισμός) -- Πρόσβαση σε «εργοδότες» διεθνώς ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ

5 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 5 Η σημασία της Ευρυζωνικότητας — O Επίτροπος της FCC στην Αμερική, Michael Copps, τον Αύγουστο του 2003, είχε αναφέρει: «Τα ευρυζωνικά δίκτυα θα είναι για τον 21 ο αιώνα τόσο κριτικής σημασίας όσο ήταν για τον 19 ο αιώνα οι δρόμοι, τα κανάλια και οι σιδηροδρομικές γραμμές και για τον 20 ο αιώνα τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και τα ταχύτατα μέσα μαζικής μεταφοράς.» — O Δήμαρχος του Σαν Φραντζίσκο, σε πρόσφατες δηλώσεις του, τόνισε: «Όπως το φως και το νερό, η ευρυζωνικότητα πρέπει να γίνει μέρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

6 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 6 Ευρυζωνικότητα - Στόχος — Η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για την "Κοινωνία της Πληροφορίας" και τα Media, Viviane Reding, τον Ιούνιο 2005 είχε αναφέρει: «Στόχος μας είναι, μέχρι το 2010, να είναι συνδεδεμένα τα μισά ευρωπαϊκά νοικοκυριά σε ευρυζωνικά δίκτυα με ταχύτητες τουλάχιστον 10 Megabit το δευτερόλεπτο, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση σε πλούσιες μορφές επικοινωνίας όπως το video.»

7 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 7 Ευρυζωνικότητα Παγκοσμίως — Στην Αμερική, μέχρι το 2010, το 62% των νοικοκυριών θα έχουν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο, το οποίο σημαίνει ότι ο αριθμός των γρήγορων συνδέσεων θα αγγίξουν τα 71 εκατομμύρια. (Forrester Research) — Σχεδόν τα μισά από τα νοικοκυριά στη Δυτική Ευρώπη, θα έχουν ευρυζωνικές συνδέσεις μέχρι το 2010. Πρωτοπόροι, Ολλανδία και οι Σκανδιναβικές χώρες.

8 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 8 Ευρυζωνικότητα Παγκοσμίως — Η Νότια Κορέα καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των 30 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, όσον αφορά στη διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών, που σ’ αυτή τη χώρα φτάνει το 25%. (World Broadband Statistics: Q1 2005) — Την ακολουθούν, σε μικρή απόσταση, τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Δανία και Ισλανδία), με τον Καναδά να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα. (World Broadband Statistics: Q1 2005) — Η Τουρκία κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των ευρυζωνικών συνδέσεων κατά 150%, ενώ η Ταϊλάνδη κατά 23.8% με 225.000 νέες γραμμές τον τελευταίο χρόνο. (World Broadband Statistics: Q1 2005)

9 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 9 Ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα Η ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει µε τον ίδιο ρυθμό, όπως σε άλλες χώρες. Στην ουσία η παροχή και αποδοχή ευρυζωνικών υπηρεσιών έχει μόλις ξεκινήσει στη χώρα µας. Το 2004 η αύξηση της διείσδυσης της Ευρυζωνικότητας στη χώρα μας κυμάνθηκε στο 0,35%, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ στο 3,01%.

10 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 10 Ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα Τα τελευταία δεδομένα (Ιούνιος 2005) δείχνουν ότι η διείσδυση έχει διπλασιαστεί (0,8%). Στην ουσία όμως παραμένουμε πάλι ουραγοί.

11 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 11 Ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα Το πλέον ανησυχητικό όμως στατιστικό στοιχείο αφορά στη γεωγραφική κάλυψη μιας χώρας με DSL (ικανότητα απόκτησής της ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές).

12 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 12 Η Κατάσταση Σήμερα στην Ελλάδα — Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 χωρών, όσον αφορά στην ανάπτυξη και διείσδυση ευρυζωνικών δικτύων και την παροχή «γρήγορου Internet» τεχνολογίας xDSL (στοιχεία Οκτωβρίου 2005).

13 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 13 — Διείσδυση στη χώρα μας 1,5% - Μέσος όρος EU 11,6% (Πηγή: ΚτΠ και ΕΕ) — Έρευνα του ΕΔΕΤ στη χώρα μας έδειξε πως η διείσδυση του Internet στα ελληνικά νοικοκυριά δεν είναι μεγαλύτερη από 20% — Η Ελλάδα υποχώρησε από την 34η θέση (την περίοδο 2003-2004) στην 42η (την περίοδο 2004-2005) στην κατάταξη με βάση το Δείκτη Ετοιμότητας Δικτυακών Τεχνολογιών (Networked Readiness Index-NRI), ενώ για το 2005 η Ελλάδα βρίσκεται στην 43η θέση μεταξύ 115 κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Κατάσταση Σήμερα στην Ελλάδα

14 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 14 Βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στις τελευταίες θέσεις — Η χώρα αποτελεί σχετικά μικρή αγορά στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. — Η αγορά, τα προηγούμενα χρόνια ειδικότερα, παρουσίαζε αρκετές ιδιαιτερότητες, που κύρια οφειλόταν στην έλλειψη ενός ανταγωνιστικού τηλεπικοινωνιακού νόμου. — Η χώρας μας, λόγω της μορφολογίας της, δεν επιτρέπει την εύκολη ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων από άκρη σε άκρη. — Απουσία ευρυζωνικών υπηρεσιών, οι οποίες θα μπορούσαν θεωρητικά να δημιουργήσουν ζήτηση και να αναπτύξουν μια αγορά στον τομέα αυτό. — Χαμηλή διείσδυση του Internet, η οποία τα τελευταία 2 χρόνια παρουσιάζει στασιμότητα — Το Internet στη χώρα μας αποτελεί ακριβό προϊόν. — Υπάρχει ένας πάροχος σε πλεονεκτική θέση — Δεν υπάρχει σύγκλιση φωνής και Internet

15 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 15 Η Ευρυζωνικότητα ως «κοινωνικό αγαθό» —Οι πολιτικοί σε πολλές χώρες θεωρούν την ευρυζωνικότητα ως ένα παράγοντα άνθισης της οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας —Οι Δήμαρχοι του Παρισιού και της Βιέννης ανακοινώνουν προγράμματα για «fiber to the home» σε χιλιάδες νοικοκυριά — Στις τελευταίες εκλογές των ΗΠΑ η ευρυζωνικότητα ήταν μια ερώτηση στο debate Bush – Kerry —Ο Δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο παρομοίασε την ευρυζωνικότητα με το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, δηλώνοντας ότι «όπως το φως και το ηλεκτρικό ρεύμα έτσι και η ευρυζωνικότητα είναι κοινωνικό αγαθό».

16 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 16 Επένδυση σε ανοιχτές ευρυζωνικές υποδομές — Ευρυζωνικά δίκτυα παρέχουν δυνατότητα γρήγορων, ασφαλών και αξιόπιστων συνδέσεων στο διαδίκτυο στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μίας περιοχής με ανταγωνιστικές τιμές. — Στους δήμους προσφέρουν δυνατότητες για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τον πολίτη αλλά και πηγή εσόδων, δεδομένου ότι οι δήμοι μπορούν να συμμετέχουν στην κατασκευή, διαχείριση και εκμετάλλευση ευρυζωνικών υποδομών. — Η υλοποίηση των ευρυζωνικών δικτύων επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία κάθε τοπικής κοινωνίας και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη, αφού παρέχουν νέες δυνατότητες για υπηρεσίες υγείας, μάθησης, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και επιχειρηματικότητας.

17 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 17 Κοινοτικά Δίκτυα Οπτικών Ινών – Πετυχημένα παραδείγματα — Βαρκελώνη (500 εκ. ΕΥΡΩ, 800 Δήμοι, 25 έτη απόσβεση, 8% ετήσια επιστροφή) — Σουηδία (Sollentuna, Hundiksvall,Stokab Στοκχόλμης) — Νέα Ζηλανδία (Wellington) — Ολλανδία (Αμστερνταμ) — Ισπανία (Βαρκελώνη) — Αμερική (Utopia Utah) — Γαλλία (Παρίσι) — Αυστρία (Βιέννη)

18 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 18 Εφαρμογές Ευρυζωνικότητας - Μεταφορά Αρχείων FTP, F2P - Υγεία (e-health) - Τηλεφωνία μέσω Διαδικτύου (VoIP) - Τηλε-διάσκεψη και Βιντεοτηλεφωνία - Επικοινωνία 1 προς πολλούς (Broadcast) - Ροή Δεδομένων (Streaming-Webcasting) - Τηλεοπτικοί Σταθμοί που εκπέμπουν μέσω Διαδικτύου (network tv broadcasting) - Διασκέδαση, Πολυχρηστικά, Αλληλεπιδραστικά παιχνίδια με τη χρήση δικτύων

19 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 19 Εφαρμογές Ευρυζωνικότητας - Διαδραστικές υπηρεσίες τηλεόρασης (interactive tv) - Χρήση υπολογιστή από απόσταση (remote desktop) - Εφαρμογές σε περιβάλλοντα επιχειρήσεων (business usage) - Εργασία από το σπίτι - τηλε-εργασία (home office-remote office) - Δημόσιος Τομέας - Content Management - Τηλε-εκπαίδευση (e-learning) - Ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce)

20 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 20 Υγεία (e-health) - Πρόσβαση σε πληροφορία-διαβίβαση ιστορικού - Διάγνωση από απόσταση (primary care physician) - Τηλε-συμβουλευτική (multi-disciplinary) - Γρήγορη επιστροφή στο σπίτι/αποκατάσταση - Ασύρματο νοσοκομείο - Ηλεκτρονική εκμάθηση στην υγειονομική περίθαλψη ***υποδομή δικτύων υψηλής ταχύτητας

21 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 21 Τηλεφωνία μέσω Διαδικτύου (VoIP) - Μεταφορά φωνής ως «πακέτο δεδομένων» μέσω Διαδικτύου - Πιο οικονομικές συνομιλίες (έως 90%) - Με ή χωρίς Η/Υ - Προβλήματα στην ποιότητα - Νέες Υπηρεσίες (φωνητικό ταχυδρομείο, πρόσβαση στα email μέσω τηλεφώνου, έξυπνη δρομολόγηση κλήσεων, ομαδική τηλεφωνική συνδιάσκεψη, υπηρεσίες καταλόγου)

22 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 22 Διασκέδαση - Online παιχνίδια (3D shoot-em up ή real time strategy) - Video κατά απαίτηση (on demand) - Διαδραστικές Υπηρεσίες τηλεόρασης (interactive tv)- άλλη οπτική σκοπιά, επιστροφή πληροφορίας στον παροχέα *** ειδικός εξοπλισμός, μεγάλες απαιτήσεις εύρους ζώνης

23 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 23 Επιχειρήσεις - Αύξηση αποδοτικότητας, παραγωγικότητας, αποτελεσματικότητας, ανταγωνιστικότητας - Μείωση λειτουργικών εξόδων (φωνή, δεδομένα, Internet) - Βελτίωση εσωτερικών διαδικασιών (λογιστήριο, intranet, e-mail) - Βελτίωση συνεργασίας (extranets, video conferencing) - Βελτίωση προσφερόμενων υπηρεσιών σε πελάτες - Τηλε-εργασία (home office, remote office) - Ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce)

24 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 24 Δημόσιος Τομέας - Εξυπηρέτηση του πολίτη - Δημόσια Ασφάλεια-Αστυνόμευση - Επίβλεψη χώρων - Πρόσβαση σε πληροφορίες - Συλλογή πληροφορίας - Δημόσια Οχήματα

25 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 25 Tianjin, China Taipei, Taiwan Manchester, UK Cleveland, USA Ichikawa, Japan Gangnam District, Seoul, Korea Waterloo, Canada 7 Βραβευμένες «Εξυπνες Πόλεις»

26 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 26 Πλυθησμός 550,000 ΝΑ Σεούλ; Silicon Valley Κορέας. Εμφαση σε ηλεκτρονική διακυβέρνηση 1960’s: Οικονομία Νότιας Κορέας σε ίδια επίπεδα με τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής 2004: Μέλος του "trillion dollar club" διεθνώς δημοκρατία παραγωγός high-tech διεθνούς κύρους Ευρυζωνικές «πρωτιές» 12 εκ. χρήστες (25% του πληθυσμού) Ταχύτητες 10 Mbps standard σε πόλεις. Μυστικά Επιτυχίας: Συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Δημόσιο «προσβάσιμο» στους πολίτες Πληθώρα υπηρεσιών Εκπαίδευση σε θέματα κοινωνίας της πληροφορίας για πολίτες Περιφέρεια Gangnam, Νότια Κορέα

27 «Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 27 Πληθυσμός (Ανατολικό Manchester) 56,474 (2.6 εκ) Το ανατολικό Manchester – παρήγαγε βαμβάκι – είχε 60% ανεργία από το 1975 ως το 1985 52% επιδοτούνταν από το κράτος. στις 20 φτωχότερες περιοχές της χώρας Το υπόλοιπο Manchester «άνθησε» Συνεργασία μεταξύ Manchester Δημοτικό Συμβούλιο, κρατικές αρχές και τοπική κοινωνία για χάραξη στρατηγικής για μείωση ανεργίας, εκπαίδευση και καλύτερη ζωή. Κινήσεις το 2000 καταγραφή αναγκών πληθυσμού μόνο 19% των κατοίκων είχαν υπολογιστή υπηρεσίες εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των πολιτών επιδοτήσεις απόκτησης υπολογιστών με ευρυζωνική πρόσβαση εκπαίδευση ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ Manchester, Ηνωμένο Βασίλειο


Κατέβασμα ppt "«Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών, 4 Ιουλίου 2006» σελίδα 1 Εφαρμογές Ευρυζωνικότητας και Κοινωνικές Επιπτώσεις Αννα Μ. Ασημακοπούλου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google