Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΣΕΛΙΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΚΚΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΖΑΜΠΡΑ ΡΕΒΕΚΚΑ ΟΡΕΣΤΗ ΕΙΡΗΝΗ

2 ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Φέτος στο τρίτο τρίμηνο στα πλαίσια του μαθήματος του Project αποφασίσαμε να ασχοληθούμε, με την βοήθεια της υπεύθυνης καθηγήτριάς μας κυρίας Αποστόλου , με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ευρώπη. Οι λόγοι που μας έκαναν να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα ήταν πολλοί και μεταξύ αυτών η ανάγκη απόκτησης γνώσεων πάνω στο θέμα και στους τρόπους προστασίας των μνημείων αυτών.

3 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Ο Θρακικός Τύμβος του Καζανλάκ (1979) Οι Μονολιθικές Εκκλησίες του Ιβάνοβο  (1979) Ο Ιππέας της Μαντάρα  (1979) Η Μεσαιωνική Εκκλησία της Μπογιάνα  (1979) Το Φυσικό Καταφύγιο Σρεμπάρνα  (1983) Η Αρχαία Πόλη Νεσέμπαρ  (1983) Εθνικό Πάρκο Πιρίν  (1983) Το Μοναστήρι της Ρίλα  (1983) Ο Θρακικός Τύμβος του Σβεστάρι  (1985)

4 Θρακικός Τύμβος του Καζανλάκ
Ο Θρακικός Τύμβος του Καζανλάκ είναι μια αψιδωτή πλινθόκτιστη κατασκευή, για την ακρίβεια καμαροειδής ή θολωτός τάφος κοντά στην πόλη Καζανλάκ στην κεντρική Βουλγαρία. Ανακαλύφθηκε το 1944 και προκάλεσε αρκετό προβληματισμό στους ερευνητές, καθώς για τη στέγαση των θαλάμων του τάφου κατασκευάστηκε μια χτιστή καμάρα και όχι η συνήθης απλή ξύλινη οροφή Το μνημείο χρονολογείται από το τέλος του 4ου π.Χ. αι. και είναι προστατευόμενο από την UNESCO ήδη από το 1979. Οι τοιχογραφίες διακρίνονται για τα άλογα και τη χειρονομία του αποχαιρετισμού, στην οποία το καθισμένο ζεύγος απεικονίζεται σε αποχαιρετισμό με αμοιβαίο άδραγμα των καρπών

5 Οι Μονολιθικές Εκκλησίες του Ιβάνοβο
Οι Μονολιθικές Εκκλησίες του Ιβάνοβο Οι μονολιθικές εκκλησίες του Ιβάνοβο είναι συγκρότημα ορθόδοξων εκκλησιών ,παρεκκλησιών και σκητών σκαλισμένων στο βράχο οι οποίες μαζί συγκροτούν τη Μονή του Ιβάνοβο στη βόρεια Βουλγαρία. Στις 22 Οκτωβρίου του 1979 οι μονολιθικές εκκλησίες του Ιβάνοβο αναγνωρίστηκαν από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μέχρι τότε οι νωπογραφίες απειλούνταν από το φως, της υγρασία, τις μεταβολές της θερμοκρασίας και κυρίως τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών. Για τον λόγο αυτό, κατά τη δεκαετία του '80 απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο κοινό. Με το γύρισμα του αιώνα οι τοιχογραφίες αναπαλαιώθηκαν με την οικονομική συνεισφορά της UNESCO και το 2002 άνοιξαν ξανά για το κοινό.

6 Το Φυσικό Καταφύγιο Σρεμπάρνα
Το Φυσικό Καταφύγιο Σρεμπάρνα Το φυσικό καταφύγιο Σρεμπάρνα  βρίσκεται στη βόρεια Βουλγαρία κοντά στο Δούναβη, περίπου 17 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Σιλίστρα. Εκτείνεται σε περισσότερα από 6000 στρέμματα στα οποία ενδημούν 99 και ξεχειμωνιάζουν 80 είδη μεταναστευτικών πουλιών Η λίμνη Σρεμπάρνα ανακηρύχθηκε ήδη από το 1942 σε εθνικό επίπεδο ως καταφύγιο πουλιών και το 1948 ως εθνικό πάρκο. Το 1977 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από την UNESCO ως βιότοπος. Το 1983 ορίστηκε μια ζώνη προστασίας γύρω από τη λίμνη και την ίδια χρονιά προστέθηκε στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO .

7 Εθνικό Πάρκο Πιρίν  Το Εθνικό Πάρκο Πιρίν  βρίσκεται στην ομώνυμη οροσειρά της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας. Το πάρκο έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura Ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1983, ενώ το 1987 η έκταση υπό προστασία επεκτάθηκε στα 406 χιλιάδες στρέμματα.

8 Το Μοναστήρι της Ρίλα Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, γνωστό και απλά ως Μοναστήρι της Ρίλα είναι η μεγαλύτερη και πιο φημισμένη ορθόδοξη μονή στη Βουλγαρία. Βρίσκεται στα Όρη Ρίλα, σε ύψος μέτρων και 117 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Σόφιας, στη βαθειά κοιλάδα του ποταμού Ρίλσκα. Το 1976 ανακηρύχθηκε εθνικό ιστορικό μνημείο της Βουλγαρίας και το 1983χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το 2008 προσέλκυσε επισκέπτες. Το μοναστήρι απεικονίζεται στην πίσω όψη του χαρτονομίσματος του 1 λεβ, που εκδόθηκε το 1999.

9 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ
Η Περιοχή της Παλαιάς Γέφυρας στην Παλαιά Πόλη του Μόσταρ - (2005) Η Γέφυρα του Μεχμέτ Πασά Σοκόλοβιτς στο Βίσεγκραντ  (2007)

10 Η Περιοχή της Παλαιάς Γέφυρας στην Παλαιά Πόλη του Μόσταρ
Η Περιοχή της Παλαιάς Γέφυρας στην Παλαιά Πόλη του Μόσταρ Η γέφυρα Στάρι Μοστ  είναι το ορόσημο της πόλης Μόσταρ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Εκτείνεται πάνω από τον ποταμό Νερέτβα και ενώνει το κυριαρχούμενο από Βόσνιους ανατολικό τμήμα της πόλης με το κυριαρχούμενο από Κροάτες δυτικό τμήμα της. Εδώ και αιώνες θεωρείται ένα σύμβολο γεφύρωσης της Ανατολής με τη Δύση, όχι μόνο του Χριστιανικού με τον Ισλαμικό κόσμο αλλά και των καθολικών Κροατών με τους ορθόδοξους Σέρβους. Η γέφυρα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας και ανακατασκευάστηκε μετά τη λήξη του. Στις 15 Ιουλίου 2005 η γέφυρα και τα περίχωρα της χαρακτηρίστηκαν από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς όχι μόνο λόγω της αρχιτεκτονικής της αξίας αλλά και της μεγάλης συμβολικής της σημασίας.

11 Η Γέφυρα του Μεχμέτ Πασά Σοκόλοβιτς στο Βίσεγκραντ
Η Γέφυρα του Μεχμέτ Πασά Σοκόλοβιτς στο Βίσεγκραντ  Η γέφυρα του Μεχμέτ Πασά Σοκόλοβιτς  είναι πέτρινη τοξωτή γέφυρα στο Βίσεγκραντ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και εκτείνεται πάνω από τον ποταμό Δρίνοή Ντρίνα, στην ανατολική Σερβική Δημοκρατία. Έχει μήκος περίπου 180 μέτρα. Ολοκληρώθηκε το 1577 σε σχέδιο Μιμάρ Σινάν, μετά από εντολή του μεγάλου Βεζίρη Σοκολού Μεχμέτ Πασά. Από το 2007 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

12 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ
Σπήλαια του Σκόκγιαν (1986) Προϊστορικά Καταλύματα των Άλπεων  (2011) 

13 Σπήλαια του Σκόκγιαν  Σπήλαια του Σκόκγιαν είναι μια σειρά σπηλαίων στη Σλοβενία. Εξαιτίας της σημασίας τους, τα σπήλαια του Σκόκγιαν έχουν ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1986. Μετά την ανεξαρτησία της από την Γιουγκοσλαβία, η Σλοβενία ανέλαβε την ενεργή προστασία της περιοχής και δημιούργησε το επαρχιακό πάρκο σπηλαίων του Σκόκγιαν και την υπηρεσία εποπτείας του πάρκου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια φαράγγια στο κόσμο. Αποτελεί τυπικό παράδειγμα καρστικής αποσάθρωσης. Εξαιτίας του ιδιαίτερου μικροκλίματος, έχει αναπτυχθεί ένα μοναδικό οικοσύστημα. Η περιοχή κατοικείται από την προϊστορία.

14 Προϊστορικά Καταλύματα των Άλπεων
Τα προϊστορικά καταλύματα των Άλπεων είναι ένα πλήθος από προϊστορικά πασσαλόκτιστα κτίσματα στην περιοχή των Άλπεων σε περιοχή που διαμοιράζεται ανάμεσα σε 6 χώρες, και τα οποία κατασκευάστηκαν εντός μιας ευρείας χρονολογικής περιόδου, από το 5000 έως το 500 π.Χ. στις όχθες λιμνών, ποταμών και υγρότοπων. Το σύνολο των καταλυμάτων αυτών αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2011.

15 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Πάφος  (Νέα Πάφος και Παλαίπαφος) - (1980) Τοιχογραφημένοι ναοί στην περιοχή του όρους Τρόοδος  (1985, 2001) Χοιροκοιτία  (1998)

16 ΠΑΦΟΣ Η Πάφος είναι πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια της νήσου. Μεταξύ άλλων, ήταν διάσημο και ως κέντρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης. Η πόλη χωρίζεται σε δύο επίπεδα: Στην Πάφο, γνωστή και ως Κτήμα που είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης και την Κάτω Πάφο πού βρίσκεται χαμηλότερα και παραλιακά και είναι ο κατ' εξοχήν τουριστικός προορισμός του νησιού. Όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO από το 1980.

17 Τοιχογραφημένοι ναοί στην περιοχή του όρους Τρόοδος
Οι Τοιχογραφημένοι ναοί στην περιοχή του όρους Τρόοδος είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο όρος Τρόοδος στην κεντρική Κύπρο. Αποτελείται από δέκα Βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, πλούσια διακοσμημένα με βυζαντινές και μεταβυζαντινές αγιογραφίες. Αρχικά οι εννιά από τις εκκλησίες χαρακτηρίστηκαν μνημεία από την UNESCO το 1985, ενώ η εκκλησία στο Παλαιοχώρι εντάχθηκε στη λίστα το 2001.

18 Χοιροκοιτία Η Xοιροκοιτία είναι ο καλύτερα διατηρημένος προϊστορικός οικισμός της Kύπρου , που χρονολογείται από την μεταγενέστερη φάση της ακεραμικής  νεολιθικής περιόδου (γύρω στο 7000 π.X.). Το 1998 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Ο οικισμός είναι κτισμένος στην απότομη πλαγιά ενός λόφου που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Μαρωνίου , σε απόσταση 6 χλμ. από τη θάλασσα. Αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα δείγματα πρώιμης μόνιμης εγκατάστασης πληθυσμών στο νησί. Στα δυτικά, όπου ο οικισμός δεν είναι φυσικά οχυρωμένος, ανεγέρθηκε ένας πλατύς τοίχος περίφραξης. Το κτίσιμό του προϋποθέτει συλλογική προσπάθεια, γεγονός που υπονοεί σύνθετη κοινωνική οργάνωση.

19 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ
Παλιά Πόλη της Βίλνιους  (1994) Γεωδαιτικό Τόξο Στρούβε (2005) 

20 Παλιά Πόλη της Βίλνιους
Παλιά Πόλη της Βίλνιους  Η Παλιά Πόλη της Βίλνιους είναι μία από τις μεγαλύτερες υπάρχουσες μεσαιωνικές πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης. Έχει έκταση 3,59 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περικλείει 74 συνοικίες, με 70 δρόμους και λεωφόρους που απαριθμούν 1487 κτήρια με συνολική έκταση τετραγωνικά μέτρα. Είναι το αρχαιότερο μέρος της Λιθουανικής πρωτεύουσας Βίλνιους. Είναι τόπος στον οποίο μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες - Γοτθική αρχιτεκτονική, Αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, Μπαρόκ αρχιτεκτονική, Νεοκλασική αρχιτεκτονική- συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται. ο 1994 η Παλιά Πόλη της Βίλνιους συμπεριλήφθηκε από την UNESCOστον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε αναγνώριση της διεθνούς αξίας του και αυθεντικότητάς του.

21 Γεωδαιτικό Τόξο Στρούβε
Το Γεωδαιτικό Τόξο Στρούβε  είναι μία αλυσίδα ερευνητικών τριγωνομετρήσεων, οι οποίες εκτείνονται από το Χάμμερφεστ της Νορβηγίας μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, μέσα από δέκα χώρες και με μήκος πάνω από 2820 χιλιόμετρα. Η αλυσίδα δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τον Γερμανικής καταγωγής Ρώσο επιστήμονα Φρίντριχ Γκέοργκ Βίλχελμ φον Στρούβε, από το 1816 έως το 1855, με σκοπό να υπολογίσει το ακριβές μέγεθος και σχήμα της Γης. Εκείνη την εποχή η αλυσίδα περνούσε από μόνο δύο χώρες: την Ενωμένη Σουηδία και Νορβηγία και την Ρωσική Αυτοκρατορία. Το 2005 η αλυσίδα εντάχθηκε στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

22 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ
Μπρίγκεν  (1979) Ναός του Ούρνες Στάβε  (1979) Ρόρος (1980) Βραχογραφίες στην Άλτα (1985) Βεγκαογιάν  Αρχιπέλαγος Βέγκα (2004) Γεωδαιτικό Τόξο (2005)  Φιόρδ της Δυτικής Νορβηγίας Γκέιρανγκερφιορδ και Νορόιφιορδ (2005) Χώρος βιομηχανικής κληρονομιάς Ριούκαν -Νότοντεν (2015)

23 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ
Μπρίγκεν Βραχογραφίες στην Άλτα

24 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΙΑΣ
Ναός του Ούρνες Στάβε Ρόρος

25 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
Κάστρο της Σουομενλίνα  (1991) Η παλαιά Ραούμα  (1991) Εκκλησία Πεταγιαβέζι (1994) Ο Μύλος και το Διατηρητέο Χωριό Βέρλα  (1996) Ταφικά Μνημεία Εποχής του Χαλκού στο Σαμμαλλαχντενμάκι  (1999) Αρχιπέλαγος Κβάρκεν (2000, 2006) Γεωδαιτικό Τόξο Στρούβε  (2005) 

26 Η ΠΑΛΙΑ ΡΟΥΜΑ Η Παλαιά Ραούμα είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης Ραούμα, στην 800 κατοίκους. Υπάρχουν και νοτιοδυτική Φιλανδία.Έχει έκταση περίπου 300 τ.μ., γύρω στα 600 ξύλινα κτίρια και περίπου τρία κτίρια κατασκευασμένα από πέτρα: η Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, ένα Φραγκισκανικό Μοναστήρι του 15ου αιώνα, με μεσαιωνικές εικόνες και το παλιό Δημαρχείο που χτίστηκε το Από τα ξύλινα κτίρια, τα παλαιότερα που έχουν διασωθεί είναι του 18ου αιώνα καθώς η Παλαιά Ραούμα καταστράφηκε δύο φορές από πυρκαγιά: το 1640 και το Στην πυρκαγιά του 1640 καταστράφηκε και η Εκκλησία της Αγίας Τριάδος που είχε κατασκευαστεί το 15ο αιώνα.Το 1991 η Παλαιά Ραούμα ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

27 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
Κάστρο της Σουομενλίνα Αρχιπέλαγος Κβάρκεν

28 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Βασιλικός Τομέας του Ντροττνινγκχλόλμ (1991) Αρχαιολογικοί Χώροι Μπίρκα και Χοβγκάρντεν (1993) Σιδηρουργείο Ένγκελσμπέργκ  (1993) Βραχογραφίες του Τανούμ  (1994) Κοιμητήριο Σκογκσκιρκογκάρντεν (1994) Η Χανσεατική Πόλη Βίσμπυ (1995) Εκκλησιαστική Πόλη Γκάμμελστάντ στη Λούλεα  (1996) Η Λαπωνική Περιοχή (1996) Το Λιμάνι της Καρλσκρόνα (1998) Αγροτικό Τοπίο του Νότιου Έλαντ (2000) Το Αρχιπέλαγος Κβάρκεν/ Υψηλή Ακτή (2000, 2006) Τα Ορυχεία στο Μεγάλο Βουνό Χαλκού στο Φαλούν (2001) Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Βάρμπεργκ (2004) Γεωδαιτικό Τόξο Στρούβε (2005)

29 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Αρχιπέλαγος Κβάρκεν Σιδηρουργείο Ενγκελσμπέργκ

30 Η ΧΑΝΣΕΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ ΒΙΣΜΠΥ
Η ΧΑΝΣΕΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ ΒΙΣΜΠΥ Το Βίσμπυ  είναι πόλη της Σουηδίας στο νησί Γκότλαντ, του οποίου αποτελεί πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι. Η ονομασία του προέρχεται από το αρχαίο σκανδιναβικό Vis, που σημαίνει τόπος θυσίας, και το by, που σημαίνει πόλη. Συχνά η πόλη, αλλά και ολόκληρο το νησί, αποκαλείται πόλη των ρόδων και των ερειπίων. Αποτελεί έδρα λουθηρανικής επισκοπής .Το Βίσμπυ αποτελούσε το κυρίως κέντρο της Χανσεατικής Ένωσης στη Βαλτική θάλασσα από το 12ο έως το 14ο αιώνα. Οι οχυρώσεις από το 13ο αιώνα και οι 200 αποθήκες και κτίρια των πλούσιων εμπόρων από την ίδια περίοδο καθιστούν την πόλη την καλύτερα διατηρημένη μεσαιωνική πόλη στη Σουηδία και ολόκληρη τη σκανδιναβική Βόρεια Ευρώπη. Το 1810, αναγνωρίστηκε από το κράτος ως προστατευόμενο μνημείο και ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάςτης UNESCO το 1995.

31 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ
Οι Τύμβοι, οι Πέτρες και η Εκκλησία του Τζέλλινγκ (1994) Ο Καθεδρικός Ναός του Ροσκίλντε (1995) Το Κάστρο Κρόνμποργκ (2000) Ο Παγετώνας και το Φιόρδ Ιλούλισσατ (2004) Στεβνς Κλιντ (2014) Κρίστιανσφελντ , ένας μοραβικός εκκλησιαστικός οικισμός (2015) Τόπος έφιππου κυνηγιού στο βόρειο Σγιέλαν  (2015)

32 Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΡΟΣΚΛΙΝΤΕ
 Καθεδρικός ναός του Ροσκίλντε  βρίσκεται στην πόλη Ροσκίλντε της Δανίας , στο ανατολικό τμήμα της νήσου Σγιαίλαν στο μυχό του ομώνυμου φιόρδ . Η πόλη ήταν έδρα των Δανών βασιλέων (1020 – 1416) και πρωτεύουσα της Δανίας ως το Είναι επισκοπική έδρα από το 1060 περίπου και φημίζεται για τον καθεδρικό ναό της, όπου είναι ενταφιασμένοι οι μονάρχες της Δανίας. Από το 1995, ο καθεδρικός ναός του Ροσκίλντε ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

33 ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΡΟΝΜΠΟΡΚ Το Κάστρο Κρόνμποργκ  βρίσκεται κοντά στην πόλη Χέλσινγκορ στα σύνορα της Δανίας με τη Σουηδία. Από τις 30 Νοεμβρίου 2000, έχει συμπεριληφθεί από την UNESCOστον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το κάστρο έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τους Δανούς και έπαιξε ρόλο-κλειδί στη ιστορία της βόρειας Ευρώπης από το 16ο έως το 18ο αιώνα. Έχει παραμείνει άθικτο έως σήμερα κι έχει μείνει γνωστό, γιατί ο Σαίξπηρ τοποθέτησε εκεί, στο κάστρο της Ελσινόρης, τα γεγονότα της τραγωδίας του Άμλετ

34 O ΠΑΓΕΤΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΟΡΔ ΙΛΟΥΛΙΣΣΑΤ
Ο Παγετώνας και το Φιόρδ Ιλούλισσατ  εκτείνεται δυτικά από το Γροιλανδικό Στρώμα Πάγου έως τον Κόλπο Ντίσκο , κοντά στην πόλη Ιλούλισσατ. Στο ανατολικό άκρο του βρίσκεται ο παγετώνας Jakobshavn Isbræ , ο πλέον παραγωγικός παγετώνας στο Βόρειο Ημισφαίριο. Ο παγετώνας ρέει με ρυθμό 20 έως 35 μέτρα την ημέρα, το οποίο έχει ως συνέπεια την αποκόλληση παγόβουνων, συνολικού βάρους 20 δισεκατομμυρίων τόνων το χρόνο, τα οποία διέρχονται από το φιόρδ. Ο Παγετώνας και το Φιόρδ Ιλούλισσατ έχουν ανακηρυχθεί από το 2004 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

35 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
Το Σόκλαντ και τα Περίχωρά του (1995) Η Αμυντική Γραμμή του Άμστερνταμ  (1996) Δίκτυο Ανεμόμυλων στο Κίντερνταϊκ - Έλσχαουτ (1997) Ιστορική Περιοχή του Βίλλεμσταντ , Εσωτερική Πόλη και Λιμάνι, Ολλανδικές Αντίλλες (1997) Ατμοκίνητος Σταθμός Άντλησης D.F. Wouda  (1998) Το Πόλντερ του Μπεέμστερ  (1999) Το Σπίτι Ρίτφελντ-Σρέντερ  (2000) Θάλασσα του Βάντεν (2009) Κανάλια του Άμστερνταμ (2010) Το Εργοστάσιο Φαν Νέλε (2014)

36 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
Ιστορική Περιοχή του Βίλλεμσταντ, Εσωτερική Πόλη και Λιμάνι, Ολλανδικές Αντίλλες Το Σόκλαντ και τα Περίχωρά του

37 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
Το Πόλντερ του Μπεέμστερ Δίκτυο Ανεμόμυλων στο Κίντερνταϊκ- Έλσχαουτ

38 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Βραχογραφίες στη Βαλκαμόνικα(1979) Εκκλησία και Δομινικανό Μοναστήρι της Σάντα Μαρία ντέλε Γκράτσιε με το "Μυστικό Δείπνο" του Λεονάρντο ντα Βίντσι (1980) Ιστορικό κέντρο της Ρώμης, οι ιδιοκτησίες της Αγίας Έδρας στο Βατικανό και η εκκλησία του San Paolo Fuori le Mura (Άγιος Παύλος εκτός των τειχών) (1980, 1990) Ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας (1982) Πλατεία του Ντουόμο , Πίζα (1987) Η Βενετία  και η λιμνοθάλασσά της (1987) Ιστορικό κέντρο του Σαν Τσιμινιάνο (1990) I Sassi di Matera (τα όρη της Ματέρα) (1993) Πόλη της Βιτσέντσα και οι Βίλλες του Παλάντιο στο Βένετο (1994, 1996) Κρέσπι ντ' Άντα (1995) Φερράρα, Πόλη της Αναγέννησης και το δέλτα του Πάδου (1995, 1999) Ιστορικό κέντρο της Νάπολης  (1995) Ιστορικό κέντρο της Σιένα (1995) Καστέλ ντελ Μόντε (1996) Πρωτοχριστιανικά μνημεία της Ραβέννα (1996) Ιστορικό κέντρο της πόλης της Πιέντσα(1996) Οι τρούλοι του Αλμπερομπέλο (1996)

39 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Βασιλικό ανάκτορο του 18ου αιώνα στην Καζέρτα, με το Πάρκο, το Υδραγωγείο του Βανβιτέλι και το Σύμπλεγμα του Σαν Λεύκιο (1997) Αρχαιολογικός χώρος του Αγκριτζέντο (1997) Αρχαιολογικοί χώροι της Πομπηίας, του Ερκουλάνουμ και Τόρε Ανουντσιάτα (1997) Βοτανικός Κήπος (Orto Botanico), Πάδοβα (1997) Καθεδρικός ναός της Μόντενα, Τόρε Τσίβικα και Πιάτσα Γκράντε, Μόντενα(1997) Ακτή του Αμάλφι (1997) Πορτοβένερε , Τσίνκους Τέρς και τα Νησιά Παλμαρία, Τίνο και Τίνετο (1997) Κατοικίες του Βασιλικού Οίκου της Σαβοΐας (1997) Σου Νουράξι του Μπαρουμίνι (Σαρδηνία) (1997) Ρωμαϊκή βίλα του Καζάλε (1997) Αρχαιολογικός χώρος και Πατριαρχική Βασιλική της Ακουλέια (1998) Σιλέντο και Εθνικό Πάρκο Βάλο ντι Ντιάνο με τους αρχαιολογικούς χώρους της Ποσειδωνίας(Paestum) και Βέλια και την Σερτόζα ντι Πάντουλα (1998) Ιστορικό Κέντρο του Ουρμπίνο (1998) Βίλα του Αδριανού  (Τίβολι) (1999) Ασίζη, η Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου και Άλλες Φραγκισκανικές Τοποθεσίες (2000)

40 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Πόλη της Βερόνα (2000) Αιολίδες Νήσοι (2000) Βίλα ντ' Έστε , Τίβολι (2001) Ύστερες Μπαρόκ πόλεις του Βαλ ντι Νότο(Νοτιανατολική Σικελία) (2002) Ιερά Όρη του Πεδεμοντίου και της Λομβαρδίας (2003) Ετρουσκικές νεκροπόλεις του Σερβετέρι και της Ταρκίνια (2004) Βαλ ντ' Όρτσια (2004) Συρακούσες και η Βραχώδης Νεκροπόλη της Παντάλικα (2005) Γένοβα: το Στράντε Νουόβε και το σύστημα των ανακτόρων Ρόλι (2006) Μάντοβα και Σαμπιονέτα (2008) Ρετιανός Σιδηρόδρομος Άλμπολα - Μπέρνινα (2008)  Δολομιτικές Άλπεις (2009) Λογγοβάρδοι στην Ιταλία. Τόποι της δύναμης ( μ.Χ.) (2011) Προϊστορικά Καταλύματα των Άλπεων (2011)  Αίτνα (2013) Βίλες και Κήποι των Μεδίκων στην Τοσκάνη (2013) Το τοπίο με τους αμπελώνες στο Πεδεμόντιο: Λάνγκε-Ροέρο και Μονφεράτο (2014) Αραβοβυζαντινό Παλέρμοκαι οι καθεδρικοί ναοί της Τσεφαλούκαι του Μονρεάλε (2015)

41 ΦΕΡΡΑΡΑ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΠΑΔΟΥ
Η Φερράρα είναι πόλη της Ιταλίας στην Εμίλια-Ρομάνια πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Φερράρα. Βρίσκεται 50 χμ βόρεια-βορειανατολικά της Μπολόνια, πάνω στον Βολάνο, κανάλι-παραπόταμο του Πάδου ο οποίος ρέει 10 χμ βορειότερα από την πόλη. Η πόλη διαθέτει πλατιούς δρόμους και κοσμείται από πολυάριθμα παλάτια πολλά από τα οποία χρονολογούνται από τον 14ο και τον 15ο αιώνα, όταν φιλοξενούσε την Αυλή του Οίκου του Έστε. Για την ομορφιά και την πολιτιστική σημασία της έχει χαρακτηρισθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

42 ΑΙΤΝΑ Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας , το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος μέτρα). Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα, δηλαδή είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τον Βεζούβιο. Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες. Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

43 ΑΙΟΛΙΔΕΣ ΝΗΣΟΙ Οι Αιολίδες Νήσοι ή Νησιά του Αιόλου είναι ένα σύμπλεγμα οκτώ μικρών νησιώνκαι αρκετών ακόμα βραχονησίδων που απλώνεται στη νότια Τυρρηνική Θάλασσα , λίγες δεκάδες ναυτικά μίλια ΒΔ της Μεσσήνης . Επίσης από το 2000 περιλαμβάνονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO βάσει του κριτηρίου 8, δηλ. ως «ιδιάζοντα παραδείγματα μειζόνων φάσεων της ιστορίας της γης, του αρχείου της ζωής, σημαντικών εν εξελίξει γεωλογικών διαδικασιών για την ανάπτυξη γεωσχηματισμών ή σημαντικών γεωμορφικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών».

44 ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΟΥΡΜΠΙΝΟΥ
Το Ουρμπίνο είναι πόλη και δήμος στα Μάρκε, στην κεντρική Ιταλία, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCOαπό το 1998 για την πολιτιστική άνθισή της κατά την Αναγέννηση, ιδίως υπό την εξουσία του Φεντερίκο ντα Μοντεφέλτρο, δούκα του Ουρμπίνο από το 1444 μέχρι το Η πόλη έχει κατοίκους (Νοέμβριος 2013). Η πόλη βρίσκεται σε μια ψηλή λοφοπλαγιά και διατηρεί αρκετή από την μεσαιωνική εμφάνισή του. Στην πόλη βρίσκεται το πανεπιστημίο του Ουρμπίνο, το οποίο ιδρύθηκε το 1506, και είναι έδρα του αρχιεπισκόπου του Ουρμπίνο. Το πιο γνωστό κτίριο της πόλης είναι το Παλάτσο Ντουκάλε, το οποίο ανακατασκευάστηκε από τον Λουτσιάνο Λαουράνα.

45 Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΚΑΙ Η ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ
Η Βενετία είναι πόλη χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Βρίσκεται στην ομώνυμη ελώδη λιμνοθάλασσα που απλώνεται κατά μήκος της ακτογραμμής μεταξύ των εκβολών των ποταμών Πάδου και Πιάβε. Η Βενετία είναι φημισμένη για την ομορφιά της τοποθεσίας της, την αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης της. Ολόκληρη η πόλη είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της.

46 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
Η Παλιά Πόλη του Ντουμπρόβνικ  (1979, 1994) Το Ιστορικό Σπλιτ και το Παλάτι του Διοκλητιανού  (1979) Εθνικό Πάρκο Λιμνών Πλίτβιτσε ( (1979, 2000) Η Επισκοπικό Σύμπλεγμα της Ευφρασιανής Βασιλικής στο Ιστορικό Κέντρο του Πόρετς (1997) Ιστορική Πόλη Τρογκίρ (1997) Ο Καθεδρικός του Αγίου Ιακώβου στο Σίμπενικ (2000) Κοιλάδα Στάρι Γκραντ (2008)

47 Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ
Το Ντουμπρόβνικ είναι μια πόλη κατοίκων στην Δαλματία της Κροατίας. Για αιώνες ήταν μετά την Βενετία το σημαντικότερο λιμάνι των Βενετών στην Αδριατική και σήμερα ένα δημοφιλές τουριστικό κέντρο. Η πόλη διαθέτει δικό της αεροδρόμιο. Η παλαιά πόλη του Ντουμπρόβνικ έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1979.

48 ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΝΩΝ ΤΟΥ ΠΛΙΤΒΙΤΣΕ
Το εθνικό πάρκο λιμνών του Πλίτβιτσε είναι ένα από τα παλαιότερα εθνικά πάρκα στην νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεγαλύτερο στην Κροατία. Το πάρκο έχει έκταση 296,85 χλμ², με το 90% στη κομητεία Λίκα-Σένι και το επόμενο 10% στην κομητεία του Κάρλοβατς. Το πάρκο ιδρύθηκε το 1949 και από το 1979 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα δέχεται περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.Το πάρκο βρίσκεται στην κεντρική Κροατία, κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το πάρκο περιλαμβάνει 16 λίμνες οι οποίες συνδέονται με μια σειρά καταρρακτών, καθώς και αρκετές σπηλιές, τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω της  καρστικής αποσάθρωσης του ασβεστόλιθου.

49 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΡΟΓΚΙΡ Το Τρογκίρ  είναι μια ιστορική πόλη και λιμάνι στις Δαλματικές Ακτές της Κροατίας. Πρόκειται για το αρχαιοελληνικό Τραγούριον . Έχει πληθυσμό κατοίκων και βρίσκεται 27 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Σπλιτ. Το ιστορικό τμήμα της πόλης βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό νησί κοντά στο νησί Τσίοβο.Το 1997, το ιστορικό κέντρο της πόλης ανακηρύχθηκε από την UNESCO  Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

50 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Βουθρωτού (1992, 1999) Τα ιστορικά κέντρα του Αργυροκάστρου και του Βεράτιου (2005, 2008)

51 Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΘΡΩΤΟΥ
Το Βουθρωτό είναι αρχαιολογικός χώρος και αρχαία ελληνική πόλη στην Αλβανία, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια από τους Αγίους Σαράντα σε ένα λόφο με θέα το κανάλι Βιβάρι. Κατοικημένο από τα προϊστορικά χρόνια, το Βουθρωτό υπήρξε έδρα Ελληνικής πόλης και αργότερα χριστιανικής επισκοπής. Μετά από μια περίοδο υπό βυζαντινή διοίκηση και σύντομη κατοχή από τους Βενετούς, η πόλη εγκαταλείφθηκε στα τέλη του Μεσαίωνα λόγω χαμηλού και υγρού εδάφους. Ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

52 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΕΡΑΤΙΟΥ
Το Αργυρόκαστρο είναι πόλη της Αλβανίας , πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας, με πληθυσμό κατοίκων περίπου. Η παλιά της πόλη είναι εγγεγραμμένη (2005) στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, «ως σπάνιο παράδειγμα καλά διατηρημένης Οθωμανικής πόλης, χτισμένης από μεγαλογαιοκτήμονες». Το Μπεράτ, γνωστό και ως Βεράτιο ή Βεράτι είναι πόλη της νοτιοκεντρικής  Αλβανίας, πρωτεύουσα τόσο της Επαρχίας όσο και τουΝομού Μπεράτ . Ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου (εκτίμηση 2009). Toν Ιούλιο του 2008 η παλιά πόλη (συνοικία Μάγκαλεμ) ενεγράφη στονΚατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς  της ΟΥΝΕΣΚΟ.

53 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Μοναστήρι και Χώρος του Εσκοριάλ, Μαδρίτη (1984) Καθεδρικός του Μπούργος (1984) Πάρκο Γκουέλ, Παλάθιο Γκουέλ και Κάζα Μιλά στη Βαρκελώνη (1984) Αλάμπρα, Χενεραλίφε και Αλμπαϊσίν, Γρανάδα (1984, 1994) Ιστορικό κέντρο της Κόρδοβα (1984, 1994) Σαντιάγο ντε Κομποστέλα (Παλιά Πόλη) - (1985) Μνημεία του Οβιέδο  και του Βασιλείου των Αστουριών (1985, 1998) Παλαιά πόλη της Σεγόβια και το υδραγωγείο της (1985) Η Παλαιά Πόλη της Άβιλα με τις Εκκλησίες της (1985) Έργα του Αντόνι Γκαουντί (Κάζα Μιλά, κ.α.) (1984, 2005) Παλαιολιθική Τέχνη Σπηλαίων της Βόρειας Ισπανίας (Επέκταση στο Σπήλαιο της Αλταμίρα (1985, 2008) Αρχιτεκτονική Μουδέχαρ της Αραγωνίας (1986, 2001)

54 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Εθνικό Πάρκο Γκαραχονάι  (1986) Η Παλαιά Πόλη της Κάθερες  (1986) Ιστορική πόλη του Τολέδο (1986) Ο Καθεδρικός Ναός, το Παλάτι και η Αρχειοθήκη της Σεβίλλης (1987) Η Παλαιά Πόλη της Σαλαμάνκα (1988) Μοναστήρι Πομπλέτ (1991) Βασιλικό Μοναστήρι της Σάντα Μαρία της Γουαδελούπης (1993) Η Πορεία για το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα (1993) Αρχαιολογικός Χώρος της Μέριδα  (1993) Εθνικό Πάρκο Ντονιάνα (1994) Το Ανταλλακτήριο Μεταξιού της Βαλένθιας (1996) Ιστορική Οχυρωμένη Πόλη της Κουένκα (1996)

55 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Τα Πυρηναία - Όρος Περντού (1997, 1999)  Το Μέγαρο Καταλανικής Μουσικής και το Νοσοκομείο του Σαντ Πάου, Βαρκελώνη (1997) Πολιτιστικό τοπία Λας Μέδουλας (1997) Μοναστήρια Σαν Μιγιάν ντε Γιούσο και Σούσο (1997) Πανεπιστήμιο και Ιστορικό τμήμα της Αλκαλά ντε Ενάρες (1998) Μεσογειακές βραχογραφίες στην Ιβηρική Χερσόνησο (1998) Ίμπιζα, Βιοποικιλότητα και Πολιτισμός (1999) Πόλη Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα  (1999) Αρχαιολογικός Χώρος της Αταπουέρκα  (2000) Καταλανικές Ρωμανικές Εκκλησίες της Κοιλάδας του Μποΐ  (2000)

56 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Αρχαιολογικός Χώρος της Ταρράκο (2000) Ρωμαϊκά Τείχη του Λούγο  (2000) Φοινικόδασος του Έλτσε  (2000) Πολιτιστικό Τοπίο Αρανχουέθ (2001) Αναγεννησιακά μνημειώδη συγκροτήματα της Ουμπέδα  και της Μπαέθα  (2003) Γέφυρα Βιθκάγια  (2006) Τέιδε (2007) Πύργος του Ηρακλή στην Α Κορούνια (2009) Πολιτιστικό Τοπίο της Σέρρα ντε Τραμουντάνα (2011)

57 Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΓΟΣ
Ο Καθεδρικός ναός του Μπούργος είναι γοτθικός ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός που βρίσκεται στο Μπούργος, Ισπανία. Είναι αφιερωμένος στην Παναγία (Σάντα Μαρία) και είναι διάσημος για το μεγάλο του μέγεθος και τη μοναδική αρχιτεκτονική. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1221 και άρχισε να χρησιμοποιείται ως εκκλησία εννέα χρόνια αργότερα, αλλά οι εργασίες συνέχισαν με διαλείμματα μέχρι το Είναι κτισμένος κυρίως σε γαλλικό γοτθικό ρυθμό, αν και έχουν προστεθεί έργα τέχνης αναγεννησιακού ρυθμού τον 15ο και 16ο αιώνα. Ο καθεδρικός έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO τις 31 Οκτωβρίου 1984.

58 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΛΕΔΟ
To Τολέδο είναι πόλη και δημοτικό διαμέρισμα της Ισπανίας , πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, καθώς και της αυτόνομης κοινότητας Καστίλη-Λα Μάντσα. Βρίσκεται κεντρικά της χώρας, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τη Μαδρίτη και επί της δεξιάς όχθης του ποταμού Τάγου. Από το 1986, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ στο παρελθόν ( ) υπήρξε πρωτεύουσα της Ισπανικής αυτοκρατορίας, ισχυρό θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο αποτελώντας μια ολόκληρη πόλη μουσείο ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Ήταν φημισμένο για την παραγωγή των καλύτερων σπαθιών στη Δύση. 

59 ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΟΜΠΛΕΤ Η Βασιλική Μονή της Santa Maria de Poblet είναι μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1151 και βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Πράδες (Prades) στην Καταλωνία (Ισπανία). Το μοναστήρι Πομπλέτ ιδρύθηκε από Κιστερσιανούς μοναχούς της Γαλλίας, οι οποίοι ήταν από περιοχές που είχαν κατακτηθεί από τους Μαυριτανούς. Ο βασικός αρχιτέκτονας του μοναστηριού ήταν ο Arnau Bargués. To μοναστήρι αυτό ήταν ένα από τα πρώτα μοναστήρια που βοήθησαν στην παγίωση της εξουσίας στην Καταλωνία τον 12ο αιώνα. Ή αυστηρής αρχιτεκτονικής μονή αποτέλεσε επίσης οχυρωμένη βασιλική κατοικία και περιέχει το Πάνθεον των βασιλέων της Καταλωνίας και της Αραγωνίας. Αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1991.

60 ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΕΛΤΣΕ
Το φοινικόδασος του Έλτσε  είναι μία μεγάλη έκταση με φοίνικες, κυρίως χουρμαδιές, στην πόλη του Έλτσε, Ισπανία Το φοινικόδασος ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το Μέσα στην αστική περιοχή του Έλτσε υπάρχουν συνολικά 97 διαφορετικές καλλιέργειες στις οποίες υπάρχουν περίπου χουρμαδιές, κυρίως στην ανατολική όχθη του Βιναλοπό. Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει άλλες μεγάλες φυτείες που βρίσκονται γύρω από την πόλη. Συνολικά, ο αριθμός των φοινίκων μπορεί να είναι περίπου  Το φοινικόδασος έχει έκταση πάνω από 3,5 χλμ², συμπεριλαμβανομένου 1,5 χλμ² μέσα στην πόλη του Έλτσε. Τα δέντρα μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής κατοχής της ιβηρικής χερσονήσου.

61 Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Ο Πύργος του Ηρακλή είναι αρχαίος ρωμαϊκός φάροςσε μία χερσόνησο περίπου 2,4 χιλιόμετρα από το κέντρο της Α Κορούνια, Γαλικία, στη βορειοδυτικά Ισπανία. Μέχρι τον 20ό αιώνα, ο πύργος μόνος του ήταν γνωστός ως «Farum Brigantium». Η λατινική λέξη «farum» προέρχεται από την ελληνική λέξη φάρος, η οποία περιέγραφε τον Φάρο της Αλεξάνδρειας . Η κατασκευή έχει ύψος 55 μέτρα και βλέπει τις ακτές της Ισπανίας στον βόρειο Ατλαντικό. Η κατασκευή, σχεδόν χρόνια μέτρα και αποκατεστημένη το 1791, είναι ο παλαιότερος ρωμαϊκός φάρος που χρησιμοποιείται σήμερα. Υπάρχει ένας κήπος με αγάλματα τα οποία έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Πάμπλο Σερράνο και τον Φρανθίσκο Λέιρο. Ο Πύργος του Ηρακλή είναι Εθνικό Μνημείο της Ισπανίας, και από τις 27 Ιουνίου 2009, έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς .Είναι ο δεύτερος ψηλότερος φάρος στην Ισπανία, μετά τον Φάρο της Τσιπιόνα.

62 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ
Ιστορικό κέντρο του Ταλίν (1997) Γεωδαιτικό Τόξο Στρούβε  (2005) 

63 ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΤΑΛΙΝ
Το Ταλίν  είναι πόλη και πρωτεύουσα της Εσθονίας με πληθυσμό κατοίκων, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του Αποτελεί επίσης μεγάλο εμπορικό λιμάνι και απέχει 80 χλμ. από το Ελσίνκι. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του Φινλανδικού κόλπου. Η παλιά πόλη του Ταλίν είναι καταχωρημένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

64 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ
Το Ιστορικό Κέντρο της Ρίγα (1997) Γεωδαιτικό Τόξο Στρούβε  (2005) 

65 ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΡΙΓΑ
Η Ρίγα είναι η πρωτεύουσα της Λετονίας . Με κατοίκους είναι η μεγαλύτερη πόλη των κρατών της Βαλτικής και το μέρος στο οποίο κατοικεί το ένα τρίτο του πληθυσμού της Λετονίας. Η πόλη είναι ένα σημαντικό λιμάνι και καίριο βιομηχανικό, εμπορικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της Βαλτικής Θάλασσας. Η Ρίγα ιδρύθηκε το 1201 και είναι πρώην μέλος της Χανσεατικής Ένωσης. Το ιστορικό κέντρο της Ρίγας έχει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή αρχιτεκτονική τέχνης Αρτ Νουβό, και έχει ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

66 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Κίεβο: Ο Καθεδρικός της Αγίας Σοφίας και τα Σχετικά Μοναστικά Κτίρια, το Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου (1990) Λβιβ - Το Ιστορικό Κέντρο (1998) Γεωδαιτικό Τόξο Στρούβε (2005)  Αρχέγονα Δάση Οξιάς των Καρπαθίων και Αρχαία Δάση Οξιάς της Γερμανίας 2007), (2011)  Κατοικία των Μπουκοβινιανών και Δαλματών Μητροπολιτών  (2011) Ξύλινοι Ναοί της Περιοχής των Καρπαθίων στην Πολωνία και στην Ουκρανία (2013) Αρχαία Πόλη της Χερσονήσου του Ταύρου και η Χώρα της (2013)

67 Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΙΕΒΟΥ
Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας βρίσκεται στο Κίεβο και είναι ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό μνημείο των Ρως του Κιέβου. Ο ναός αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης του Κιέβου και από το 1990 είναι ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Ο καθεδρικός ναός έχει πράσινους και χρυσούς τρούλους, ενώ στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν ψηφιδωτά και αγιογραφίες γραμμένοι στα Ελληνικά. Στο εξωτερικό του ναού υπάρχουν διάφοροι κήποι και το μεγάλο χρυσό καμπαναριό, στην είσοδο του καθεδρικού ναού το ύψος του φτάνει τα 16 μέτρα.

68 Η ΛΑΥΡΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ
Η Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου είναι ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι  στο Κίεβο. Το μοναστικό συγκρότημα είναι κτισμένο σε ένα ύψωμα στη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Το μοναστήρι, αν και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, είναι ενεργό. Από την ίδρυσή του το 1051, το μοναστήρι έχει γίνει το προεξέχον κέντρο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ανατολική Ευρώπη. Μαζί με τον καθεδρικό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το Το μοναστικό συγκρότημα θεωρείται εθνικό ιστορικό-πολιτιστικό μνημείο, καθεστώς που του δόθηκε τις 13 Μαρτίου Σε ψηφοφορία το 2007, το μοναστήρι ανακηρύχθηκε ένα από τα Εφτά Θαύματα της Ουκρανίας, με βάση ψηφοφορία ειδικών και της διαδικτυακής κοινότητας.

69 ΛΒΙΒ Η πόλη Λβιβ  βρίσκεται στην δυτική Ουκρανία . Στις ελληνικέςπηγές, είναι γνωστή και με τις ονομασίες Λεόπολις και Λεοντόπολις εκ της λατινικής ονομασίας. Θεωρείται ένα από τα κύρια ιστορικά και πολιτισμικά κέντρα της Ουκρανίας, αλλά και της γειτονικής Πολωνίας. Στα τέλη του 18ου αιώνα, ονομάστηκε Λέμπεργκ, καθώς αποτέλεσε τμήμα της Αυστροουγγαρίας. Μετά τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, οι Πολωνοί επανέφεραν την παλαιά ονομασία, καθώς ανέκτησαν την πόλη. Το 1939, όταν οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην Πολωνία, η πόλη πέρασε στα χέρια της Σοβιετικής Ένωσης κι έτσι για τις επόμενες δεκαετίες έμεινε γνωστή ως Λβοφ. Το ιστορικό κέντρο της έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1998.

70 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
Παλαιό Χωριό του Χόλοκο και γύρω περιοχές (1987) Βουδαπέστη, συμπεριλαμβανομένων των Οχθών του Δούναβη, του Τμήματος με το Κάστρο της Βούδας και τη Λεωφόρο Άντρασι (1987, 2002) Καρστικά Σπήλαια του Αγκτέλεκ  και της Σλοβακίας (1995, 2000) Αββαείο Βενεδικτίνων της Πανονχάλμα και το Φυσικό του Περιβάλλον (1996) Εθνικό Πάρκο Χορτομπάγκι (1999) Πρώιμη Χριστιανική Νεκρόπολη του Πεκς (2000) Πολιτιστικό Αξιοθέατο του Φέρτο /Νεουζίντλερσε (2001)  Ιστορικό Πολιστικό Αξιοθέατο της Οινοπαραγωγικής Περιοχής Τόκαι (2002)

71 ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας  και έδρα της κομητείας της Πέστης. Έχει περίπου 1,7 εκατομμύρια κατοίκους . Η Βουδαπέστη έγινε μια ενιαία πόλη που καταλαμβάνει και τις δύο όχθες του ποταμού Δούναβη , με τη συγχώνευση στις 17 Νοεμβρίου 1873 της Buda (Βούδα), Óbuda (Όμπουντα, παλαιά Βούδα) και Pest (Πέστη). Είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (χωρίς να υπολογίζονται τα προάστια και γενικά η μητροπολιτική περιοχή των πόλεων. Στην Πέστη, το πιο σημαντικό αξιοθέατο είναι η λεωφόρος Αντράσι . Η λεωφόρος έχει μήκος 2,5 χιλιόμετρα με τρεις λωρίδες και ενώνει το Ντεάκ Φέρεντς τερ με την πλατεία των Ηρώων. Από το 2002 η λεωφόρος είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

72 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ
Δάσος Μπελοβέζσκαγια Πούτσχα (1979, 1992) Καστρικό Σύμπλεγμα Μιρ (2000) Αρχιτεκτονικό, Οικιστικό και Πολιτιστικό Συγκρότημα της Οικογένειας Radziwill στο Nesvizh (2005) Γεωδαιτικό Τόξο Στρ0ύβε  (2005) 

73 ΚΑΣΤΡΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΜΙΡ
Το Καστρικό Σύμπλεγμα Μιρ είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Λευκορωσίας. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Μιρ της επαρχίας Καρελίσι του νομού Χρόντνα, 29 χιλιόμετρα βορειοδυτικά ενός άλλου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του κάστρου Νέσβιτς. Το Καστρικό Σύμπλεγμα Μιρ εντάχθηκε στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2000.

74 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Καθεδρικός Ναός της Σαρτρ (1979) Προϊστορικές τοποθεσίες και ζωγραφισμένα σπήλαια της κοιλάδας του Βεζέρ (1979) Μον Σεν Μισέλ και ο κόλπος του(1979) Παλάτι και Πάρκο των Βερσαλλιών (1979) Η εκκλησία και ο λόφος του Βεζελέ (1979) Καθεδρικός ναός της Αμιένης(1981) Αββαείο του Φοντενέ (1981) Παλάτι και Πάρκο του Φονταινεμπλώ (1981) Ρωμαϊκά και Ρωμανικά Μνημεία της Αρλ (1981) Το Ρωμαϊκό Θέατρο, ο περιβάλλων του χώρος και η Αψίδα του Θριάμβου του Οράνζ (1981) Αρχιτεκτονικό Πάρκο Αλυκών από το Σαλίν-λε-Μπαιν ως το Αρκ-ε-Σενάν (1982) Εκκλησία του Σαιν Σαβέν συρ Γκαρτάμ (1983)

75 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Πλατεία Στανισλάς, Πλατεία Ντε λα Καρριέρ και Πλατεία ντ' Αλλιάνς στο Νανσύ  (1983) Γέφυρα του Γκαρντ (Ρωμαϊκό Υδραγωγείο) (1985) Ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου, η Pétite France ("μικρή Γαλλία") - (1988) Καθεδρικός της Νότρ-Νταμ, πρώην Αββαείο του Σαιν Ρεμί και Παλάτι του Ταού στη Ρενς  (1991) Όχθες του Σηκουάνα (1991) Καθεδρικός της Μπουρζ (1992) Ιστορικό Κέντρο της Αβινιόν (1995) Κανάλι του Μιντί- (1996) Ιστορική Οχυρωμένη Πόλη της Καρκασσόν  (1997) Όρος Περντύ στα Πυρηναία - (1997, 1999)  Ιστορικό Τμήμα της Λυών (1998) Διαδρομές στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στη Γαλλία (1998) Κωδωνοστάσια του Βελγίου και της Γαλλίας  (1999, 2005)  Πόλη Σαιν Εμιλιόν (1999)

76 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Πόλη Προβέν, Πόλη των Μεσαιωνικών Πανηγυριών (2001) Χάβρη, Πόλη αναστηλωμένη από τον Ωγκύστ Περρέ (2005) Μπορντό, Λιμάνι ντε λα Λυν (2007) Οχυρώσεις του Βωμπάν (2008) Λιμνοθάλασσες της Νέας Καληδονίας: κοραλλιογενείς ύφαλοι και οικοσυστήματα (2008) Επισκοπική Πόλη του Αλμπί (2010) Προϊστορικά Καταλύματα των Άλπεων (2011)  Μεσογειακό αγρο-κτηνοτροφικό πολιτιστικό τοπίο (2011) Ζωγραφική σπηλαίου του Σοβέ  (2014) Τερουάρ της Βουργουνδίας (2015) Λόφοι, οικίες και κελάρια της Καμπανίας  (2015) Κοιλάδα του Λίγηρα μεταξύ του Συλλί-συρ-Λουάρ και του Σαλόν  (2000) Ακρωτήρι Γκιρολάτα, Ακρωτήρι Πόρτο, Φυσικό Καταφύγιο Σκάντολα και Πιάνα Καλάνς στην Κορσική (1983)

77 ΠΑΛΑΤΙ ΤΩΝ ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ Οι Βερσαλλίες είναι βασιλικό ανάκτορο λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, στην ομώνυμη πόλη των Βερσαλλιών. Από το 1682 ως το 1789 οι Βερσαλλίες ήταν πρωτεύουσα της Γαλλίας. Σήμερα αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το ανάκτορο των Βερσαλλιών είναι σήμερα Εθνικό Μουσείο της Γαλλίας, και πραγματικός πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο. Απασχολεί 900 εργαζόμενους. Κάθε χρόνο δέχεται περίπου 3 εκατομμύρια επισκέπτες στο κτίριο, και άλλα 7 εκατομμύρια στους τεράστιους κήπους. Το 70% των τουριστών είναι ξένοι. Το ανάκτορο έχει συνολικά 700 δωμάτια, παράθυρα, 352 τζάκια, 67 σκάλες, 483 καθρέφτες, και η συνολική του έκταση είναι τετραγωνικά μέτρα, από τα οποία τα είναι ανοιχτά στους επισκέπτες. Οι κήποι έχουν έκταση 800 εκταρίων και είναι περιφραγμένοι με 20 χιλιόμετρα τείχους. Στους κήπους βρίσκονται 370 αγάλματα και 42 χιλιόμετρα διαδρόμων.

78 ΑΡΛ Η Αρλ είναι πόλη της νότιας Γαλλίας, στον νομό Bouches-du-Rhône (= Στόμιο του Ροδανού), του οποίου αποτελεί την πρωτεύουσα, στην ιστορική περιοχή (επαρχία) Προβηγκία (Προβάνς). Είναι ιστορική πόλη, η αρχαία Ρωμαϊκή Αρελάτη. Ο ποταμός Ροδανός διχάζεται σε δύο κλάδους πριν εισέλθει στην Αρλ, σχηματίζοντας το δέλτα του, γνωστό ως Καμάργκ (Camargue). Επειδή το Καμάργκ διοικητικά ανήκει στον δήμο της Αρλ, ο δήμος είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στη μητροπολιτική Γαλλία, παρότι ο πληθυσμός του δεν υπερβαίνει τις

79 ΣΗΚΟΥΑΝΑΣ Ο Σηκουάνας είναι ένας από τους κυριότερους ποταμούς της βορειοδυτικής Γαλλίας. Έχει μήκος 780 χιλιόμετρα και αποτελεί σημαντικότατη υδάτινη εμπορική αρτηρία. Αποτελεί επίσης πόλο έλξης τουριστών, κυρίως στην πόλη του Παρισιού.

80 ΠΡΟΒΕΝ Η Προβέν είναι πόλη στον νομό Σεν-ε-Μαρν (Seine-et-Marne) της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς της κεντρικής - βόρειας Γαλλίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2008 έχει κατοίκους, οι οποίοι αποκαλούνται "Προβινουά(ζ)«. Η πόλη διαιρείται σε Άνω - αποκαλείται "Châtel" (κάστρο, φρούριο) και Κάτω - αποκαλείται "Val" (κοιλάδα). Από το 2001 η Προβέν αποτέλεσε ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς  της UNESCO. Η οικονομία της Προβέν βασίζεται στην καλλιέργεια τριαντάφυλλων και στα προϊόντα που παράγονται από αυτά, κυρίως γλυκά και άλλα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, για τα οποία η πόλη είναι διάσημη σε ολόκληρη την Γαλλία. Σημαντικός τομέας είναι, επίσης, και ο τουρισμός, καθώς η πόλη βρίσκεται κοντά στο Παρίσι και, εκτός από τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα, διαθέτει πολλά αξιοθέατα.

81 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Καθεδρικός Ναός του Άαχεν (1978) Καθεδρικός Ναός του Σπέγερ(1981) Τα ανάκτορα του Βίρτσμπουργκ (1981) Η Εκκλησία του Βις- (1983) Τα κάστρα Αουγκούστουσμπουργκ και Φάλκενλουστ στο Μπριλ (1984) Η Εκκλησία της Παναγίας και του Αγίου Μιχαήλ στο Χίλντεσχαϊμ (1985) Ρωμαϊκά κτίρια στο Τριρ(1986) Ρωμαϊκό τείχος Λίμες (Σύνορα της αυτοκρατορίας) (1987, 2005)  Η χανσεατική πόλη Λίμπεκ(1987) Ανάκτορα και πάρκα του Πότσδαμ και Βερολίνου (1990, 1992, 1999) Μοναστήρι και εκκλησία στο Λορς (1991) Τα ανθρακωρυχεία Ράμελσμπεργκ και το ιστορικό κέντρο της πόλης Γκόσλαρ (1992)

82 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Ο Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας(1996) Λουθηρανικά Μνημεία στο Έισλεμπεν και το Βίττενμπεργκ (1996) Η πόλη Βαϊμάρη (1998) Το Νησί των Μουσείων, Βερολίνο (1999) Το Κάστρο Βάρτμπουργκ (1999) Το Βασίλειο των Κήπων Ντεσάου-Βέρλιτς (2000) Το Νησί Ράιχεναου (2000) Το Ανθρακωρυχείο και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις Τσόλβεραϊν στο Έσσεν (2001) Το Ιστορικό κέντρο πόλεων στο Στράλσουντ και στο Βίσμαρ (2002) Η Κοιλάδα του κεντρικού Ρήνου (2002) Το Εθνικό Πάρκο Μουσκάουερ  (2004)  Το Δημαρχείο και to άγαλμα του Ρολάνδου στην πλατεία της Βρέμης(2004) Η Παλαιά πόλη του Ρέγκενσμπουργκ με το Stadtamhof (2006)

83 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Το μοναστήρι Μάουλμπρον(1993) Η πόλη Μπάμπεργκ (1993) H πόλη Κέντλινμπεργκ (1994) Η Χαλυβουργία του Φέλκλινγκεν (1994) Πεδίο Απολιθωμάτων Μέσσελ (1995) Το Μπάουχαους με τα κτίρια του στη Βαϊμάρη και στο Ντεσάου (1996) Τα Μοντερνιστικά Οικιστικά Συγκροτήματα του Βερολίνου (2008) Θάλασσα του Βάντεν (2009) Εργοστάσιο Φάγκους στο Άλφελντ (2011) Προϊστορικά Καταλύματα των Άλπεων (2011)  Αρχέγονα Δάση Οξιάς των Καρπαθίων και Αρχαία Δάση Οξιάς της Γερμανίας (2011) Πάρκο Μπεργκ Βόλελμσχεχε (Bergpark Wilhelmshöhe) - (2013) Ο Καρολίγγειος νάρθηκας και η ελεύθερη πόλη του Κορβέι - κοντά στο Χέξτερ (2014) Σπάιτσερσταντ και περιοχή Κοντορχάους με το Τσιλεχάους (2015)

84 Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΣΤΟ ΑΑΧΕΝ
Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Άαχεν, γνωστός και ως Βασιλικός Ναός της Αγίας Μαρίας, συγκαταλέγεται στους αρχαιότερους ναούς της βορείως των Άλπεων Ευρώπης. Βρίσκεται στην  γερμανική πόλη του Άαχεν, στο ομόσπονδο κράτος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πρόκειται για ένα ναό μικτής αρχιτεκτονικής, του οποίου το αρχαιότερο τμήμα αποτελεί το οκτάγωνο που κτίστηκε επί Καρλομάγνου τον 9ο αιώνα (μ.Χ.). Αποτέλεσε χώρο στέψης 30 Γερμανών Βασιλέων και 12 Βασιλισσών, από το 936 έως και το 1531, καθώς και μεγάλο κέντρο έλξης προσκυνητών από όλη την Ευρώπη, από το Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα.

85 Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΦΕΛΚΛΙΝΓΚΕΝ
Η Χαλυβουργία του Φέλκλινγκεν  είναι βιομηχανικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στην πόλη Φέλκλινγκεν, στο κρατίδιο Σάαρλαντ της Γερμανίας. Αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό μνημείο και το 1994 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ανήκει, επίσης, στην Ευρωπαϊκή Οδό Βιομηχανικής Κληρονομιάς.

86 ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΤΣΝΤΑΜ
Το Πότσνταμ ή Πότσδαμ είναιη πρωτεύουσα του γερμανικού κρατιδίου του Βρανδεμβούργου. Η πόλη είναι ευρέως γνωστή για τα μοναδικά πολιτιστικά τοπία της, ειδικότερα τα πάρκα και το περίφημο ανάκτορο "Σανσουσί, (Sanssouci),που έκτισε ο Φρειδερίκος ο Μέγας, και που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

87 Η ΠΟΛΗ ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Η Μπάμπεργκ, ή Βαμβέργη είναι πόλη της Γερμανίας, που βρίσκεται στη βόρεια Βαυαρία, πάνω στον ποταμό Ρέγκνιτς, κοντά στη συμβολή του με τον Μάιν περίπου 63 χλμ. βόρεια της Νυρεμβέργης. Είναι κτισμένη επί χαμηλών λόφων γύρω από τους οποίους εκτείνονται εύφορες πεδιάδες. Αξιόλογα κτίρια της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός, ένας από τους μεγαλύτερους ρομανικού ρυθμού στη Γερμανία που κτίσθηκε περί τον 10ο αιώνα μέχρι τον 13ο αιώνα, το παλαιό δημαρχείο που υπέστη ζημίες το 1945, κατά την ανατίναξη της πλησίον γέφυρας από τους εθνικοσοσιαλιστές, το παλαιό Ανάκτορο, το νέο Ανάκτορο, καθώς και ο γραφικός πύργος Άλτενμπουργκ του 10ου αιώνα. Γύρω από την πόλη υφίστανται βιομηχανίες ζυθοποιίας, υποδημάτων και κλωστοϋφαντήρια. Η πόλη είναι διάσημη για τη Rauchbier, δηλαδή την καπνιστή μπύρα.

88 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
Παλιά Πόλη της Βέρνης(1983) Μοναστήρι των Βενεδικτίνων του Αγίου Ιωάννου στο Μούσταιρ (1983) Αββαείο του Σαιν Γκάλλεν (1983) Τρία Κάστρα, Οχυρωματικό Τείχος και Ερείπια της πόλης Μπελλιντσόνα (2000) Όρη Γιουνγκφράου, Αλέτς και Μπίτσχορν (2001) Όρος του Αγίου Γεωργίου (2003) Περιοχή Λαβό (2007) Ρετιανός Σιδηρόδρομος Άλμπουλα - Μπέρνινα (2008)  Ελβετική Τεκτονική Αρένα της Σαρντόνα (2008) Λα Σο ντε Φον/Λε Λοκλ, σχεδιασμός πόλης ωρολογοποιών (2009) Προϊστορικά Καταλύματα των Άλπεων (2011) 

89 ΤΑ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΠΕΩΝ
Τα προϊστορικά καταλύματα των Άλπεων είναι ένα πλήθος από προϊστορικά πασσαλόκτιστα κτίσματα στην περιοχή των Άλπεων σε περιοχή που διαμοιράζεται ανάμεσα σε 6 χώρες, και τα οποία κατασκευάστηκαν εντός μιας ευρείας χρονολογικής περιόδου, από το 5000 έως το 500 π.Χ. στις όχθες λιμνών, ποταμών και υγρότοπων. Το σύνολο των καταλυμάτων αυτών αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το Από τα συνολικά 111 καταγεγραμμένα κτίσματα 56 βρίσκονται στην Ελβετία.

90 Η ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΕΡΝΗΣ
Η Βέρνη είναι η πρωτεύουσα της Ελβετίας και η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της Είναι επίσης πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονίου. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μεσαιωνικό. Είναι ένα σπάνιο δείγμα αυτούσια διατηρημένης μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και για το λόγο αυτό έχει ανακηρυχθεί ολόκληρο ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

91 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
Ιστορικό κέντρο της πόλης του Σάλτσμπουργκ (1996) Ανάκτορα και Κήποι του Σενμπρούν της Βιέννης (1996) Πολιτιστικό Αξιοθέατο Χάλστατ-Ντάχσαϊν Σαλτσκάμερκουτ (1997) Σιδηροδρομική γραμμή Ζέμερινγκ (1998) Πόλη του Γκρατς- Ιστορικό Κέντρο (1999) Πολιτιστικό Αξιοθέατο Βαχάου (2000) Πολιτιστικό Αξιοθέατο Φερτό/Νοϊζίντλερζε (2001)  Ιστορικό Κέντρο της Βιέννης (2001) Προϊστορικά Καταλύματα των Άλπεων  (2011) 

92 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ
Το Σάλτσμπουργκ, ορθή προφορά Ζάλτσμπουργκκαι εξελληνισμένα Σαλτσβούργο, είναι πόλη στην δυτική Αυστρία και πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ. Ο πληθυσμός του Σάλτσμπουργκ είναι κάτοικοι (2005) και με την μητροπολιτική περιοχή.

93 ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΣΕΝΜΠΡΟΥΝ Τα Ανάκτορα Σενμπρούν (Schloss Schönbrunn) είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικά ανάκτορα της Ευρώπης. Αποτελούσαν τα θερινά ανάκτορα των Αψβούργων από το 18ο αιώνα έως το 1918, στην Βιέννη της οποίας και αποτελεί σήμερα σπουδαίο τουριστικό πόλο έλξης με 6,7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Τόσο το κτιριακό συγκρότημα όσο και οι κήποι προ αυτού μαρτυρούν τις αλλοτινές δόξες της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

94 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ ΧΑΛΣΤΑΤ-ΝΤΑΧΤΣΤΑΙΝ ΤΟΥ ΣΑΛΤΣΚΑΜΕΡΓΚΟΥΤ
Το Χάλστατ είναι χωριό στην περιοχή Salzkammergut στο αυστριακό κρατίδιο της Άνω Αυστρίας και είναι χτισμένο σε απότομη όχθη της ομώνυμης λίμνης Στο χώρο αυτό αναπτύχθηκε στην πρώιμη εποχή του σιδήρου ο «πολιτισμός του Χάλστατ». Το Χάλστατ μαζί με τα αξιοθέατα του Νταχστάιν συνθέτουν το πολιτιστικό τοπίο Χάλστατ-Νταχτστάιν του Σαλτσκάμεργκουτ, το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. To Χάλστατ είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω της μοναδικότητας του τοπίου του, που συνδυάζει την ιστορική αρχιτεκτονική του γραφικού οικισμού, τη λίμνη και τα ψηλά βουνά που την περιβάλλουν καθώς και τα πλούσια προϊστορικά, ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της περιοχής και της δυνατότητας για χειμερινά σπορ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 το Χάλστατ είχε 946 κατοίκους.

95 ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

96 ΚΟΚΚΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ –ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ Γ2
ΤΕΛΟΣ ΚΟΚΚΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ –ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ Γ2


Κατέβασμα ppt "ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google