Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Τμήμα: Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Επιμέλεια φοιτητών: Στριλιγκά Μαριλένα Στριλιγκά Κωνσταντίνα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Τμήμα: Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Επιμέλεια φοιτητών: Στριλιγκά Μαριλένα Στριλιγκά Κωνσταντίνα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Τμήμα: Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Επιμέλεια φοιτητών: Στριλιγκά Μαριλένα Στριλιγκά Κωνσταντίνα Στριλιγκά Κωνσταντίνα Τουρτούνης Γεώργιος Τουρτούνης Γεώργιος Μπαγιαρτάκης Παναγιώτης Μπαγιαρτάκης Παναγιώτης Επιβλέπων Καθηγητής: Βασιλακάκης Κωνσταντίνος Ρέθυμνο, 2014 Αγροτουρισμος

2 Τι Είναι ο Αγροτουρισμός? Μορφή εναλλακτικού τουρισμού που καλύπτει υποδοχή και φιλοξενία τουριστών σε αγροκτήματα,όπου οι φιλοξενούμενοι συμμετέχουν ή όχι στη ζωή των αγροτών και στις αγροτικές δραστηριότητες γενικότερα.Μορφή εναλλακτικού τουρισμού που καλύπτει υποδοχή και φιλοξενία τουριστών σε αγροκτήματα,όπου οι φιλοξενούμενοι συμμετέχουν ή όχι στη ζωή των αγροτών και στις αγροτικές δραστηριότητες γενικότερα.

3 Μορφές Αγροτουρισμού Διακοπές σε αγροκτήματα και οι διακοπές Διακοπές σε αγροκτήματα και οι διακοπές Ο αμιγής αγροτουρισμός, Ο αμιγής αγροτουρισμός, O σύνθετος αγροτουρισμός O σύνθετος αγροτουρισμός

4 Διακοπές σε αγροκτήματα Η απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος και η γνωριμία με τα χαρακτηριστικά φυσικά τοπία, τα τοπία φυσικού κάλλους και την πανίδα και τη χλωρίδα των εκάστοτε περιοχών. Γιατί στον αγροτουρισμό, οι «τουρίστες» ή «επισκέπτες» δεν είναι «πελάτες», αλλά φιλοξενούμενοι,εισέρχονται στον αγροτικό χώρο, μοιράζονται το σύνηθες φαγητό, μας σέβονται τους αγρότες (και ίσως για αυτό έρχονται κοντά σε αυτούς), σέβονται τον τοπικό πολιτισμό, τα ήθη και έθιμά του.Η απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος και η γνωριμία με τα χαρακτηριστικά φυσικά τοπία, τα τοπία φυσικού κάλλους και την πανίδα και τη χλωρίδα των εκάστοτε περιοχών. Γιατί στον αγροτουρισμό, οι «τουρίστες» ή «επισκέπτες» δεν είναι «πελάτες», αλλά φιλοξενούμενοι,εισέρχονται στον αγροτικό χώρο, μοιράζονται το σύνηθες φαγητό, μας σέβονται τους αγρότες (και ίσως για αυτό έρχονται κοντά σε αυτούς), σέβονται τον τοπικό πολιτισμό, τα ήθη και έθιμά του.

5 Ο Αμιγής Αγροτουρισμός Ο αμιγής αγροτουρισμός, όπου οι φιλοξενούμενοι πέρα από διακοπές – ανάπαυση, ασχολούνται είτε με αγροτικές εργασίες κατά κανόνα στο αγρόκτημα (περιποίηση ζώων, άρμεγμα, τυροκομία, θερισμός, τρυγητός, λιομάζεμα, οπωροκηπευτική, μελισσοκομία, κτλ.), είτε και πολλές φορές παράλληλα, με ψυχαγωγικές δραστηριότητες, από αυτές που τους προσφέρει το περιβάλλον της αγροτικής περιοχής (κολύμπι, ψάρεμα, πεζοπορία, ορειβασία, κυνήγι, ιππασία, κτλ.).Ο αμιγής αγροτουρισμός, όπου οι φιλοξενούμενοι πέρα από διακοπές – ανάπαυση, ασχολούνται είτε με αγροτικές εργασίες κατά κανόνα στο αγρόκτημα (περιποίηση ζώων, άρμεγμα, τυροκομία, θερισμός, τρυγητός, λιομάζεμα, οπωροκηπευτική, μελισσοκομία, κτλ.), είτε και πολλές φορές παράλληλα, με ψυχαγωγικές δραστηριότητες, από αυτές που τους προσφέρει το περιβάλλον της αγροτικής περιοχής (κολύμπι, ψάρεμα, πεζοπορία, ορειβασία, κυνήγι, ιππασία, κτλ.).

6 O Σύνθετος Αγροτουρισμός O σύνθετος αγροτουρισμός, όπου οι τουρίστες, πέρα από τις παραπάνω δραστηριότητες, που μπορούν να αναπτύξουν μάλλον περιθωριακά, ικανοποιούν κύρια, κάποιες προσωπικές ανάγκες τους, που εξειδικεύουν τον αγροτουρισμό της περιοχής, όπως για παράδειγμα τουρισμός υγείας, αθλητισμού, φυσιολατρίας, θρησκείας, πολιτισμού.O σύνθετος αγροτουρισμός, όπου οι τουρίστες, πέρα από τις παραπάνω δραστηριότητες, που μπορούν να αναπτύξουν μάλλον περιθωριακά, ικανοποιούν κύρια, κάποιες προσωπικές ανάγκες τους, που εξειδικεύουν τον αγροτουρισμό της περιοχής, όπως για παράδειγμα τουρισμός υγείας, αθλητισμού, φυσιολατρίας, θρησκείας, πολιτισμού.

7 Πλεονεκτήματα Αγροτουρισμού Δημιουργία νέων θέσεων εργασίαςΔημιουργία νέων θέσεων εργασίας Δημιουργία υποδομών ήπιας κλίμακας που συμβάλλουν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των μόνιμων κατοίκωνΔημιουργία υποδομών ήπιας κλίμακας που συμβάλλουν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των μόνιμων κατοίκων Η προώθηση των γεωργικών παραδοσιακών προϊόντων, με σκοπό την αύξηση των εσόδων των ατόμων που ασχολούνται με το γεωργικό τομέα.Η προώθηση των γεωργικών παραδοσιακών προϊόντων, με σκοπό την αύξηση των εσόδων των ατόμων που ασχολούνται με το γεωργικό τομέα. Ο αγροτουρισμός, ως δραστηριότητα, αναπτύσσεται όλες τις εποχές του χρόνου, αμβλύνοντας έτσι το πρόβλημα τις τουριστικής εποχικότηταςΟ αγροτουρισμός, ως δραστηριότητα, αναπτύσσεται όλες τις εποχές του χρόνου, αμβλύνοντας έτσι το πρόβλημα τις τουριστικής εποχικότητας

8 Xαρακτηριστικά του αγροτουριστικού προϊόντος Η απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος και η γνωριμία με τα χαρακτηριστικά φυσικά τοπία, τα τοπία φυσικού κάλλους και την πανίδα και τη χλωρίδα των εκάστοτε περιοχών.Η απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος και η γνωριμία με τα χαρακτηριστικά φυσικά τοπία, τα τοπία φυσικού κάλλους και την πανίδα και τη χλωρίδα των εκάστοτε περιοχών. Η επαφή και η γνωριμία με την τοπική αγροτική πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων, η συμμετοχή σε τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.τ.λ.Η επαφή και η γνωριμία με την τοπική αγροτική πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων, η συμμετοχή σε τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.τ.λ. Η προσφορά διαφοροποιημένων, υψηλής ποιότητας τουριστικών προϊόντων (π.χ. προσφορά βιολογικών παραδοσιακών προϊόντων κ.τ.λ.)Η προσφορά διαφοροποιημένων, υψηλής ποιότητας τουριστικών προϊόντων (π.χ. προσφορά βιολογικών παραδοσιακών προϊόντων κ.τ.λ.) Η παρατήρηση των γεωργικών δραστηριοτήτων και πιθανώς η συμμετοχή σε αυτέςΗ παρατήρηση των γεωργικών δραστηριοτήτων και πιθανώς η συμμετοχή σε αυτές Η άσκηση παράλληλων τουριστικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο (ορειβασία, πεζοπορία, ανεμόπτερο πλαγιάς κ.τ.λ.).Η άσκηση παράλληλων τουριστικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο (ορειβασία, πεζοπορία, ανεμόπτερο πλαγιάς κ.τ.λ.).

9 Εναλλακτικός Τουρισμός Οικοτουρισμός:πλήθος μοναδικών οικοσυστημάτων όπως οι προστατευόμενες περιοχές, αγροτικά τοπία, επιβλητικά βουνά και αμόλυντα ποτάμια, παρέχει μοναδικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη οικοτουριστικών εμπειριώνΟικοτουρισμός:πλήθος μοναδικών οικοσυστημάτων όπως οι προστατευόμενες περιοχές, αγροτικά τοπία, επιβλητικά βουνά και αμόλυντα ποτάμια, παρέχει μοναδικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη οικοτουριστικών εμπειριών Αθλητικός Τουρισμός:ιδανικός για τους λάτρεις των σπορ,απο ιστιοπλοΐα και εξερεύνηση σπηλαίων, μέχρι οδοιπορία και αλεξίπτωτο πλαγιάς,δυνατότητα με ποικίλες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα θα απολαμβάνουν τα φυσικά θεαματικά τοπία μέχρι μαγευτικές παραλίες.Αθλητικός Τουρισμός:ιδανικός για τους λάτρεις των σπορ,απο ιστιοπλοΐα και εξερεύνηση σπηλαίων, μέχρι οδοιπορία και αλεξίπτωτο πλαγιάς,δυνατότητα με ποικίλες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα θα απολαμβάνουν τα φυσικά θεαματικά τοπία μέχρι μαγευτικές παραλίες. Τουρισμός Υγείας: με την ευρεία έννοια του όρου, ορίζεται η συμμετοχή τουριστών σε προγράμματα ιδιωτικής ιατρικής φροντίδας ή σε προγράμματα που σχετίζονται με την υγεία και την υγιεινή, σε συμφέρουσες τιμές και σε συνεργασία με την τουριστική βιομηχανίαΤουρισμός Υγείας: με την ευρεία έννοια του όρου, ορίζεται η συμμετοχή τουριστών σε προγράμματα ιδιωτικής ιατρικής φροντίδας ή σε προγράμματα που σχετίζονται με την υγεία και την υγιεινή, σε συμφέρουσες τιμές και σε συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία

10 Επιλέγω Αγροτουρισμό γιατί: Οικολογία∙ επαφή με τη φύση, τις αγροτικές εργασίες, την τοπική γαστρονομία, τα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου∙ καθαρός αέρας, απλότητα, ηρεμία∙ ζεστή φιλοξενία… δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γίνει ένα με τη μάνα γη και τους ανθρώπους της. Να πάρει ενεργό μέρος σε μια διαδικασία δημιουργική, που υπερβαίνει τα όρια της απλής ταξιδιωτικής εμπειρίας. Να γίνει κοινωνός της αγροτικής ζωής, βιώνοντας μια πραγματική επιστροφή - έστω και πρόσκαιρη - στον παραδοσιακό τρόπο ζωής.Οικολογία∙ επαφή με τη φύση, τις αγροτικές εργασίες, την τοπική γαστρονομία, τα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου∙ καθαρός αέρας, απλότητα, ηρεμία∙ ζεστή φιλοξενία… δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γίνει ένα με τη μάνα γη και τους ανθρώπους της. Να πάρει ενεργό μέρος σε μια διαδικασία δημιουργική, που υπερβαίνει τα όρια της απλής ταξιδιωτικής εμπειρίας. Να γίνει κοινωνός της αγροτικής ζωής, βιώνοντας μια πραγματική επιστροφή - έστω και πρόσκαιρη - στον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Ο αγροτουρισμός είναι μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή συνταγή, που μπορεί να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα και αποτελεί μονόδρομο για την αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου. Ο αγροτουρισμός είναι μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή συνταγή, που μπορεί να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα και αποτελεί μονόδρομο για την αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου.

11 Συμπεράσματα… Ο Αγροτουρισμός είναι μια μορφή τουριστικής ανάπτυξης, όπου οι τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής διαμορφώνουν και αναδεικνύουν τη διαφοροποίηση της περιοχής αυτής, συνθέτοντας το όποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ως εκ τούτου, ο Αγροτουρισμός αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της ταυτότητας ενός τόπου.Ο Αγροτουρισμός είναι μια μορφή τουριστικής ανάπτυξης, όπου οι τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής διαμορφώνουν και αναδεικνύουν τη διαφοροποίηση της περιοχής αυτής, συνθέτοντας το όποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ως εκ τούτου, ο Αγροτουρισμός αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της ταυτότητας ενός τόπου. Ο Αγροτουρισμός «αποτελεί, ταυτόχρονα, και “οδηγό” για ν' ανακαλύψουμε - και ν' αναδείξουμε, όχι μόνο προς τους ξένους αλλά και προς τους συμπατριώτες μας - την άγνωστη Ελλάδα. Την απάτητη, άθικτη, αναξιοποίητη Ελλάδα και τις ζωντανές δυνάμεις της».Ο Αγροτουρισμός «αποτελεί, ταυτόχρονα, και “οδηγό” για ν' ανακαλύψουμε - και ν' αναδείξουμε, όχι μόνο προς τους ξένους αλλά και προς τους συμπατριώτες μας - την άγνωστη Ελλάδα. Την απάτητη, άθικτη, αναξιοποίητη Ελλάδα και τις ζωντανές δυνάμεις της».

12 Ευχαριστούμε για τον Χρόνο σας!


Κατέβασμα ppt "ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Τμήμα: Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Επιμέλεια φοιτητών: Στριλιγκά Μαριλένα Στριλιγκά Κωνσταντίνα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google