Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

“Κακοποίηση των Παιδιών” Ελένη Πουλακίδα,Γιώργος Φωτιάδης,'Αρης Χατζηιωαννίδης,Γιάννης Ρούσσος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "“Κακοποίηση των Παιδιών” Ελένη Πουλακίδα,Γιώργος Φωτιάδης,'Αρης Χατζηιωαννίδης,Γιάννης Ρούσσος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 “Κακοποίηση των Παιδιών” Ελένη Πουλακίδα,Γιώργος Φωτιάδης,'Αρης Χατζηιωαννίδης,Γιάννης Ρούσσος

2 “Ορισμός” Κακοποίηση είναι η άσκηση βίας με σκοπό την “επιβολή ελέγχου” ή την υποταγή.Είναι μια επιθετική συμπεριφορά που προκαλεί τραύμα, πόνο, φόβο, δυσφορία, ενοχή και έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για το άτομο που τη δέχεται. Όταν υπάρχει κακοποίηση υπάρχει και ανισορροπία δυνάμεων ψυχική ή σωματική.Αυτός που κακοποιεί αισθάνεται ή και είναι πιο ισχυρός από αυτόν που κακοποιείται, ο οποίος νιώθει ανήμπορος να αντιδράσει. Έτσι δημιουργούνται οι θύτες και τα θύματα.

3 “Μορφές Κακοποίησης” ● Σωματική Κακοποίηση ● Ψυχολογική Κακοποίηση ● Παραμέληση ● Εκμετάλλευση ● Σεξουαλική Κακοποίηση ● Αιμομυξία

4 “Σωματική Κακοποίηση” Η σωματική κακοποίηση περιλαμβάνει κάθε είδους τραυματισμούς ή κακώσεις διαφορετικής σοβαρότητας και συχνά διαφορετικών ηλικιών, που δεν οφείλονται σε ατυχήματα. Η κάκωση μπορεί να είναι μία ή πολλές, παρατηρούνται δε συχνότερα στο κεφάλι και στα άκρα του παιδιού, δηλαδή στα ακάλυπτα μέρη του σώματος. Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν, ακόμα και με την παραμικρή υποψία, να εξετάζουν με προσοχή όλο το σώμα του παιδιού.

5 “Ψυχολογική Κακοποίηση” Η ψυχολογική κακοποίηση ενός παιδιού μπορεί να περιλαμβάνει πράξεις και συμπεριφορές οι οποίες εμπεριέχουν απόρριψη, εκφοβισμό, απομόνωση, εκμετάλλευση, υποτίμηση, συναισθηματική απροσφορότητα όπως και κοινωνικά αποκλίνουσες πράξεις.

6 “Παραμέληση” Ως παραμέληση θεωρείται το φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο η διατροφή, η ιατρική φροντίδα, η ένδυση, η στέγαση, η σχολική φοίτηση ή η παρακολούθηση που παρέχεται στο παιδί είναι έντονα ανεπαρκής ή ακατάλληλη σε βαθμό τέτοιο ώστε να παραβλέπεται ή να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο ή υγεία και η ανάπτυξή του. Ένα παιδί είναι παραμελημένο εάν αφεθεί χωρίς φροντίδα για μακρά χρονικά διαστήματα ή εάν εγκαταλειφθεί. Στα πλαίσια της παραμέλησης εντάσσεται και η ανεπάρκεια της αύξησης ή δυστροφία μη οργανικής αιτιολογίας. Λόγω των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών, αναφέρεται ως ξεχωριστή κατηγορία.

7 “Εκμετάλλευση” Αναφέρεται στη χρησιμοποίηση του παιδιού προς οικονομικό κυρίως όφελος του ενήλικα. Η παιδική εργασία, επαιτεία ή πορνεία είναι μορφές εκμετάλλευσης.

8 “Σεξουαλική Κακοποίηση- Aιμομυξία” Σεξουαλική παραβίαση θεωρείται η συμμετοχή ή η έκθεση παιδιών και εφήβων σε πράξεις με σεξουαλικό περιεχόμενο υποκινούμενες από ενήλικα, συνήθως, που έχει σχέση φροντίδας ή οικειότητας με το παιδί, οι οποίες έχουν ως σκοπό τη σεξουαλική διέγερση ή/και ικανοποίηση του ενήλικα. Χαρακτηριστικά του φαινομένου είναι η ανηλικότητα του παιδιού, η σχέση εξάρτησης ή εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ενήλικα και το παιδί, η έλλειψη συνειδητής κατανόησης της έννοιας και του περιεχομένου της πράξης αυτής, άρα και η έλλειψη συνειδητής συναίνεσης του παιδιού. Οι πράξεις αυτές παραβιάζουν όχι μόνο τον αιμομικτικό φραγμό, αλλά και τις γενικότερες αντιλήψεις της κοινωνίας σχετικά με τις οικογενειακές σχέσεις και τα όρια των οικογενειακών ρόλων. Η σεξουαλική παραβίαση εμπεριέχει διάφορες μορφές με ή χωρίς επαφή, από την έκθεση σε επίδειξη, τις θωπείες και τις ασελγείς πράξεις, μέχρι το βιασμό και την αιμομιξία. Η παιδική πορνογραφία και η πορνεία δεν είναι παρά οι εμπορευματικές πλευρές αυτού του ζητήματος, οι οποίες αναφέρονται με τον όρο "σεξουαλική εκμετάλλευση".

9 “Δεδομένα” Παιδική κακοποίηση υπήρχε κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, αλλά μόνο πρόσφατα, οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται διαφορετικά γι’ αυτό το θέμα, να δημιουργούν νομικούς ορισμούς για την κακοποίηση, να ορίζουν κυβερνητικούς φορείς οι οποίοι έχουν τη δύναμη να απομακρύνουν παιδιά από τα σπίτια τους, καθώς και να διεξάγουν χιλιάδες ερευνητικές μελέτες επάνω στο θέμα.

10 “Αιτία” Για χρόνια οι μελέτες εστιάζονταν στην ψυχοπαθολογία του γονέα για να εξηγήσουν το πρόβλημα. Σήμερα όμως αναγνωρίζουμε πως η κακοποίηση παιδιού από τους γονείς του είναι το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων που σχετίζονται, όχι μόνο με τους γονείς, αλλά και με τη δυσλειτουργία της οικογένειας και με κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες.

11 “Όταν υπάρχει υποψία κακοποίησης” ● Ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές (εισαγγελέας, αστυνομία) και να εισάγεται το παιδί στο νοσοκομείο προκειμένου, κατ' αρχήν, να προστατευθεί η ζωή του και να αντιμετωπιστούν τα ιατρικά προβλήματα. ● Αστυνομία ● Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (197) ● ή σε άλλους οργανισμούς, όπως: ● Χαμόγελο του Παιδιού (1056), ● Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών (210 3613340), Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά (210 4177876), ● Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Υπουργείου Δικαιοσύνης (210 8701319), ● Συνήγορος του Πολίτη (210 7289600), ● Συνήγορος του Πολίτη-Κύκλος για τα δικαιώματα του Παιδιού (8001132000), ● ΕΠΙΨΥ (801-801-1177),

12 “Παγκόσμια Ημέρα Κατά Της Κακοποίησης Παιδιών” Ως γνωστόν η 19η Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης του παιδιού. Είναι μια απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα από οργανισμούς πολλών χωρών, Ευρωπαϊκών και μη, προκειμένου να δοθεί περισσότερη σημασία στο γεγονός ‘ότι όλο και περισσότερα παιδιά σήμερα είναι θύματα μιας απίστευτης βίας από τους ενήλικες. Πάνω από 128 οργανισμούς σε περισσότερες από 50 χώρες – ανάμεσά τους και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για να συμμετάσχουν σε μια διεθνή «συμμαχία» που σκοπό έχει την την διαμόρφωση ενός κλίματος πρόληψης, την οργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο ενημερωτικών συναντήσεων και την προώθηση κανονισμών ασφαλείας που θα διέπουν τη χρήση του internet.Η επιλογή της 19ης Νοεμβρίου ως Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης, δεν είναι τυχαία. Έγινε για να συνδυαστεί με την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου. Τα δικαιώματα του παιδιού περιγράφονται με σαφήνεια στην ομώνυμη συνθήκη του Ο.Η.Ε. την οποία έχει υπογράψει και η Ελλάδα.

13 “Πηγές” ● http://www.hamogelo.gr/4-1/390/Pagkosmia-hmera- kata-ths-kakopoihshs-toy-poidioy-koi-odoiporiko- gia-ta-dikoiomata-toy-poidioy-koi-thn-exeyresh- praktikon-lyseon-g http://www.hamogelo.gr/4-1/390/Pagkosmia-hmera- kata-ths-kakopoihshs-toy-poidioy-koi-odoiporiko- gia-ta-dikoiomata-toy-poidioy-koi-thn-exeyresh- praktikon-lyseon-g ● http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%C E%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE_% CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80% CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%C E%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE_% CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80% CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7 ● http://e-psychology.gr/violence-abuse/716-paidikh- kakopoihsh-morfes-kai-synepeies-sthn-psychikh- ygeia-tou-paidiou http://e-psychology.gr/violence-abuse/716-paidikh- kakopoihsh-morfes-kai-synepeies-sthn-psychikh- ygeia-tou-paidiou


Κατέβασμα ppt "“Κακοποίηση των Παιδιών” Ελένη Πουλακίδα,Γιώργος Φωτιάδης,'Αρης Χατζηιωαννίδης,Γιάννης Ρούσσος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google