Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΠΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΡΘΟΚΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ( CASE REPORT ) ΑΝΝΑ ΕΜΜ ΔΟΥΛΟΥΜΗ Φυσιοθεραπεύτρια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΠΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΡΘΟΚΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ( CASE REPORT ) ΑΝΝΑ ΕΜΜ ΔΟΥΛΟΥΜΗ Φυσιοθεραπεύτρια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΠΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΡΘΟΚΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ( CASE REPORT ) ΑΝΝΑ ΕΜΜ ΔΟΥΛΟΥΜΗ Φυσιοθεραπεύτρια

2 Σκοπός της εργασίας Σκοπός αυτής της εργασίας περιστατικού αποτελεί η ανάδειξη της χρήσης της Ωτοθεραπείας σε συνδυασμό και με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία. Στα πλαίσια των εναλλακτικών θεραπειών ο Ωτοβελονισμός αποτέλεσε την τέλεια επιλογή μια και ο συγκεκριμένος ασθενής είναι χρόνια ταλαιπωρημένος από φαρμακευτικά σκευάσματα πειραματικές θεραπείες και παραμένει πολύ θετικός σε παρεμβάσεις χωρίς φάρμακα.Σκοπός της εργασίας Σκοπός αυτής της εργασίας περιστατικού αποτελεί η ανάδειξη της χρήσης της Ωτοθεραπείας σε συνδυασμό και με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία. Στα πλαίσια των εναλλακτικών θεραπειών ο Ωτοβελονισμός αποτέλεσε την τέλεια επιλογή μια και ο συγκεκριμένος ασθενής είναι χρόνια ταλαιπωρημένος από φαρμακευτικά σκευάσματα πειραματικές θεραπείες και παραμένει πολύ θετικός σε παρεμβάσεις χωρίς φάρμακα.

3 Υλικό και ΜεθοδολογίαΥλικό και Μεθοδολογία Ο ασθενής είναι άνδρας 47 ετών με ιστορικό ΣΚΠ εδώ και 20 χρόνια,με Δευτεροπαθής Προϊούσα μορφή της νόσου,δεξιόχειρας Λαμβάνει φ.α με fambyra & gilenya, ladose, σκευάσματα βιταμινών και έχει τοποθετήσει αντλία μπακλοφένης πριν 1 χρόνο Κλινική εικόνα: Βάδισμα σπαστικοαταξικό,σπαστική παραπάρεση,ακαμψία κάτω άκρων,βάδιση με δύο βακτηρίες όχι πάνω από 50 μ, ορθοκυστικές διαταραχές (νευρογενής κύστη) (lyrinel), καλό παθολογικό. Επιλογή Ωτοβελονισμού με βακάρια ως αναλλακτική θεραπεία συμπληρωματικά με φυσικοθεραπεία και την φ.α Αριθμός συνεδριών 5 με έμφαση στην ανάγκη συνέχισής της σε αραιά διαστήματα 1 τοποθέτηση ανά μήνα ή κάθε 40 ημέρες

4 ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ Ο ασθενής είναι δεξιόχειρας. 1η Συνεδρία 20/02/2015 ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ Ο ασθενής είναι δεξιόχειρας. 1η Συνεδρία 20/02/2015 Ανιχνεύτηκαν ενεργοποιημένα και τοποθετήθηκαν Vaccaria στο δεξί αυτί τα κάτωθι σημεία : Πάντα ξεκινώ και τελειώνω με διέγερση του σημείου zero Σεν Μεν Σεν Μεν Ear Αρex Ear Αρex Jerome Jerome Αυτόνομο Αυτόνομο Σημείο υπερδραστηριότητας Σημείο υπερδραστηριότητας Νευροαντανακλαστικό σημείο ουροδόχου κύστης Νευροαντανακλαστικό σημείο ουροδόχου κύστης σημείο ήπαρ για χαλάρωση των λείων μυικών ινών της νευρογενούς σπαστικής ουροδόχου κύστης λόγω ΣΚΠ σημείο ήπαρ για χαλάρωση των λείων μυικών ινών της νευρογενούς σπαστικής ουροδόχου κύστης λόγω ΣΚΠ Στην μαστοειδική επιφανεια του αυτιού τοποθετήθηκαν σημεία για μυοσκελετικούς πόνους σε αυχένα και μέση (2 σημεία)

5 1η Συνεδρία 20/02/2015 Ανιχνεύτηκαν ενεργοποιημένα και τοποθετήθηκαν Vaccaria στο αριστερό αυτί τα κάτωθι σημεία : Πάντα ξεκινώ και τελειώνω με διέγερση τον σημείου zero Σεν Μεν Σεν Μεν Σημείο antidepressant (σεροτονίνη) Σημείο antidepressant (σεροτονίνη) Master sensorial Master sensorial Master cerebral (άγχος 1) Master cerebral (άγχος 1) Ένα σημείο στην ζώνη της ημικρανίας του αντιτράγου Ένα σημείο στην ζώνη της ημικρανίας του αντιτράγου αυτόνομο αυτόνομο Σημείο Jerome Σημείο Jerome 3 σημεία στην μαστοειδή επιφάνεια στο ύψος της στο ύψος της οσφυϊκής μοίρας και του μηρού. 3 σημεία στην μαστοειδή επιφάνεια στο ύψος της στο ύψος της οσφυϊκής μοίρας και του μηρού.

6 Πορεία θεραπείας-αλλαγέςΠορεία θεραπείας-αλλαγές 2η Συνεδρία 2/03/2015 2η Συνεδρία 2/03/2015 Ο ασθενής ανέφερε πολύ μικρή βελτίωση στο πρόβλημα της σπαστικότητας αλλά ελάχιστη βελτίωση στην επιτακτική ούρηση. Παρόλα αυτά είχε θετική άποψη για την θεραπεία του και πολύ καλή ψυχολογία πράγμα που προσμετρήθηκε θετικά λόγω των σημείων του άγχους και αντικαταθλιπτικό που τοποθετήθηκαν στο αριστερό του αυτί. Αποφασίσαμε να τοποθετούνται τα συγκεκριμένα πάντα γιατί η καλή ψυχολογία είναι το άλφα και το ωμέγα στην αντιμετώπιση της σπαστικότητας. Το σχήμα παρέμεινε το ίδιο και στην δευτερη θεραπεία Το σχήμα παρέμεινε το ίδιο και στην δευτερη θεραπεία

7 3η Συνεδρία 20/03/2015 Ο ασθενής ανέφερε σημαντική βελτίωση στο πρόβλημα της επιτακτικής ούρησης και ένα περίπου 10°/ο βελτίωση στην σπαστικότητά του. Επίσης μου παραπονέθηκε για κεφαλαλγία -ημικρανία οπότε τροποποίησα τα σημεία στο δεξί του αυτί (ζώνη αντιτράγου) τεστ επαφής με το pulper (πίεση για 10’’).

8 Δεξί αυτί πριν και μετά την τοποθέτηση

9 Αριστερό αυτί πριν και μετά την τοποθέτηση

10 4η Συνεδρία 31/03/2015 Ο ασθενής εξακολουθεί να αναφέρει βελτίωση στην σπαστικότητα, την επιτακτική ούρηση και τον πονοκέφαλο οπότε ακολούθησα το ίδιο σχήμα με την 3η συνεδρία για να διατηρήσω και να επιβεβαιώσω το θετικό αποτέλεσμα

11 5η Συνεδρία 10/04/2015 Ο ασθενής εξακολουθεί να αναφέρει ότι αισθάνεται καλύτερα κυρίως ψυχολογικά ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με την σπαστικότητα,δεν έχει πονοκεφάλους το τελευταίο δεκαήμερο και μπορεί να ελέγχει καλύτερα την κύστη του. Έμεινα σταθερή στο θεραπευτικό μου σχήμα διότι πρόσφατα έκανε και αυξηση της μπακλοφένης κατά 10% και θέλησα να μην τροποποιήσω κάτι εφόσον πήγαινε σταθερά καλύτερα. Η μόνη αλλαγή ήταν ότι έβγαλα το σημείο του πονοκεφάλου και πρόσθεσα το αυτόνομο και στο δεξί του αυτί.

12 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!!. Να υπογραμμίσουμε ότι συνδυαστικά με την ωτοθεραπεία χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μέθοδοι φυσικοπαθητικής θεραπευτικής όπως η διατροφική υποστήριξη, η κινησιοθεραπεία με έμφαση στις διατάσεις των άνω και κάτω άκρων και του κορμού και η μάλαξη. Πάντα υπήρχε χρόνος αρκετός για ψυχολογική υποστήριξη !

13 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Δεν μπορούν να αποδωθούν με στατιστικούς όρους αλλά με την αντίδραση και αυτοπαρατήρηση του θεραπευόμενου διαπιστώθηκε: 1. μείωση της σπαστικότητας κατά 10-20% γεγονός που τον κατέστησε περισσότερο λειτουργικό στην καθημερινή του αυτοεξυπηρέτηση (μετακίνηση στη δουλειά, ανεβοκατέβασμα σκάλας ) 2.μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του (βελτίωση αυτοπεποίθησης) όσο αφορά τις κοινωνικές του συναναστροφές (έλεγχος επιτακτικής ούρησης) & μείωση άγχους για κοινωνικό σχολιασμό!! 3.Έσπασε ο φαύλος κύκλος άγχους- σπαστικότητας. Τονίστηκε η αναγκαιότητα συνέχισης της θεραπείας λόγω χρονιότητας του προβλήματος Δημιουργήθηκε σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ θεραπευτή θεραπευόμενου

14 Συμπεράσματα Τα αποτελέσματα της Θεραπείας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν Θετικά. Ο έλεγχος της σπαστικότητας και της νευρογενούς κύστης ήταν ισχυρός παράγοντας για την συνέχεια της θεραπείας και την περάτωση της. Η δράση του ωτοβελονισμού στη ρύθμιση της σπαστικότητας δεν έχει προς το παρον τεκμηριωθεί ερευνητικά. Κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω έρευνα, ανάπτυξη και προώθηση του Ωτοβελονισμού και της ωτοθεραπείας ως βασικές μέθοδοι θεραπείας. Σε αντίθεση με την Θεραπευτική φαρμακολογική προσέγγιση, της κλασσικής ιατρικής, που προβλέπει την λήψη χημικών ουσιών και ξένων προς το σώμα μας και που δεν υπολείπονται από τυχόν παρενέργειες, ο Ωτοβελονισμός ενεργοποιεί στον οργανισμό τους φυσικούς μηχανισμούς της αυτοθεραπείας (Κριτίδον,2012).

15 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!


Κατέβασμα ppt "ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΠΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΡΘΟΚΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ( CASE REPORT ) ΑΝΝΑ ΕΜΜ ΔΟΥΛΟΥΜΗ Φυσιοθεραπεύτρια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google