Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΟΜΑΔΑ: ΤΣΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΙΦΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΟΜΑΔΑ: ΤΣΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΙΦΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΟΜΑΔΑ: ΤΣΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΙΦΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισμός Διάγνωση Στάδια εγκυμοσύνης Αλλαγές στο γυναικείο σώμα Εξωμήτρια κύηση Διατροφή Εγκυμοσύνη και τσιγάρο Επιλόχεια κατάθλιψη

3

4 Ορισμός εγκυμοσύνης Εγκυμοσύνη είναι η διαδικασία κατά την οποία μία γυναίκα φέρει ένα γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο αναπτύσσεται κι εξελίσσεται μέσα της και διαρκεί μέχρι και τη γέννηση του βρέφους. Ο ιατρικός όρος για την κυοφορούσα γυναίκα είναι "έγκυος" και για το μωρό πριν τη γέννησή του "έμβρυο".Μία φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες από τον τελευταίο γυναικείο κύκλο (ή 38 εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου). Το πρώτο τρίμηνο εγκυμονεί για τη μέλλουσα μητέρα και τους μεγαλύτερους κίνδυνους για μία ενδεχόμενη αποβολή - ονομάζεται έτσι ο θάνατος από φυσιολογική αιτία ενός εμβρύου.

5 Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα υγείας του εμβρύου, της μητέρας ή σε κάποια βλάβη που προκλήθηκε μετά τη σύλληψη. Η εγκυμοσύνη είναι για μία γυναίκα ίσως η σημαντικότερη και ομορφότερη περίοδος της ζωής της και μία εκπληκτική εμπειρία πρωταρχικά για την ίδια και σε μικρότερο βαθμό για τους οικείους της. Οι αλλαγές δε που συντελούνται τόσο σε σωματικό επίπεδο όσο και στο ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο της μέλλουσας μητέρας είναι τεράστιες.

6

7 Διάγνωση της Εγκυμοσύνης Το σώμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την εγκυμοσύνη παρά μόνο όταν το γονιμοποιημένο ωάριο (στο στάδιο της βλαστοκύστης) εμφυτεύεται στα τοιχώματα της μήτρας, περίπου 7 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Από τη στιγμή εκείνη και μετά το ωάριο στέλνει την εντολή στο σώμα να συνεχίζει να παράγει προγεστερόνη (από το ωχρό σωμάτιο ή corpus luteum). Τότε αρχίζει να παράγεται και η hCG ( Χοριακή γοναδοτροπίνη), δηλαδή η ορμόνη της εγκυμοσύνης. Σε μία φυσιολογική κύηση τα επίπεδα της ορμόνης hCG διπλασιάζονται κάθε δεύτερη ημέρα, μέχρι περίπου την 9η εβδομάδα κύησης.Για το λόγο αυτό ένα τεστ εγκυμοσύνης για να έχει θετική ένδειξη θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 7 ημέρες από την ωορρηξία (ή ωοθυλακιορρηξία) - όμως και πάλι είναι πολύ σπάνιο να συμβεί τόσο γρήγορα. Ακόμη και με τα πιο ευαίσθητα τεστ εγκυμοσύνης θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 ημέρες από τη γονιμοποίηση του ωαρίου προτού ανιχνευτεί ένα θετικό αποτέλεσμα.

8

9 Στάδια εγκυμοσύνης (ανά μήνα) 1ος: Η γυναίκα παρουσιάζει καθυστέρηση, τεστ κύησης θετικό. 2ος: Οι μαστοί διογκώνονται πρωινή ναυτία γίνεται εμφανής. 3ος: Πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας. 4ος: Οι κινήσεις του εμβρύου γίνονται ολοένα περισσότερο έντονες. 5ος: Πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα β'επιπέδου. 6ος: Η μήτρα ξεπερνάει το ύψος του ομφαλού. Το έμβρυο αρχίζει να συσσωρεύει λίπος. 7ος: Η μήτρα πιέζει έντονα τα παρακείμενα όργανα. 8ος: Η μήτρα μεγαλώνει, το έμβρυο ωριμάζει περισσότερο. Πραγματοποιείται το triplex. 9ος: Όλα έτοιμα για τον τοκετό. Ο φυσιολογικός τοκετός και η καισαρική τομή.

10

11 Αλλαγές στο γυναικείο σώμα. Από την στιγμή που μια γυναίκα μείνει έγκυος, στο σώμα της αρχίζουν να γίνονται διάφορες αλλαγές, ώστε αυτό να είναι έτοιμο να αντεπεξέλθει σε αυτό που συντελείται μέσα της. Το σώμα της, πρέπει να προετοιμαστεί να αντέξει με τα οστά και τους μύες το αυξανόμενο βάρος καθώς και να είναι σε θέση να παρέχει στο έμβρυο όλες τις θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο που θα του είναι αναγκαίο για την ανάπτυξή του. Πολλές γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ομορφαίνουν και γλυκαίνουν, ενώ κάποια χαρακτηριστικά του σώματός τους γίνονται καλύτερα και κάποια ελαττώματα περιορίζονται. Από τις πρώτες ακόμη εβδομάδες, το στήθος αποκτά όγκο και πρήζεται. Τα οστά της λεκάνης και οι πλευρές ανοίγουν ελαφρώς σιγά-σιγά καθώς το έμβρυο μεγαλώνει. Η κοιλότητα του θώρακα εκτείνεται λίγο, λόγω της ώθησης της μήτρας προς τα κάτω.

12 Η κοιλιά αρχίζει να φαίνεται από τον 4ο-5ο μήνα, ενώ το αν θα φαίνεται περισσότερο ή λιγότερο εξαρτάται από το σώμα της μητέρας,καθώς και τον αριθμό των εμβρύων που κυοφορεί. Συνήθως, στις μικροκαμωμένες με στενές λαγόνες, φαίνεται περισσότερο. Επίσης, συνήθως, οι πολύ λεπτές κοπέλες παίρνουν περισσότερα κιλά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους από εκείνες που έχουν φυσιολογικό βάρος. Οι παραπάνω εμφανείς αλλαγές δεν είναι, βέβαια, οι μόνες. Τροποποιούνται και άλλα πράγματα, όπως η αναπνοή, το κυκλοφορικό, ο μεταβολισμός, η λειτουργία του ήπατος και του εντέρου, η εσωτερική όψη όλων των οργάνων έως και η δομή των οστών.αναπνοήκυκλοφορικό μεταβολισμόςήπατοςεντέρου Όλοι οι παράγοντες αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξωτερική εμφάνιση. Πιο συγκεκριμένα, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, θα αλλάξουν - προς το καλύτερο - το περίγραμμα του προσώπου, τα μάτια, το δέρμα, τα μαλλιά. Το σώμα μαθαίνει να κινείται με νέο τρόπο και η γυναίκα βρίσκει διαφορετικές θέσεις για να εργάζεται, να περπατά, να κοιμάται κτλ.

13

14 Εξωμήτρια κύηση Η εξωμήτρια κύηση αφορά εγκυμοσύνη κατά την οποία το γονιμοποιημένο ωάριο εγκαθίσταται έξω από την κοιλότητα της μήτρας. Γενικά, αυτό συμβαίνει σε μία από τις σάλπιγγες, μπορεί όμως να συμβεί και στην ωοθήκη ή στην κοιλιακή κοιλότητα. Φυσικά, η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να εξελιχθεί κανονικά και προορίζεται να διακοπεί μέσα στους πρώτους τρεις μήνες.Στο 50% των περιπτώσεων, οι εξωμήτριες κυήσεις προκαλούνται από φλεγμονώδη τραύματα των σαλπίγγων, που εμποδίζουν τη φυσιολογική εγκατάσταση του ωαρίου στη μήτρα.Στο 30% των περιπτώσεων η εξωμήτρια εγκυμοσύνη εμφανίζεται με απώλειες αίματος μετά από λίγες ημέρες και οπωσδήποτε μέσα στις 2 εβδομάδες από την απουσία της περιόδου. Γι΄αυτό, μπορεί μια γυναίκα να μπερδευτεί και να μην υποψιαστεί ακόμη πως είναι έγκυος.

15

16 Οι πρώτες ενοχλήσεις είναι: συνεχείς πόνοι χαμηλά στη κοιλιά με περιοδικές σουβλιές πότε από την αριστερή και πότε από την δεξιά πλευρά. Προκαλούνται από την σάλπιγγα η οποία διογκώνεται και μπορεί να μπερδευτούν με πόνους σκωληκοειδήτιδος. απώλειες σκούρου κόκκινου αίματος, όχι άφθονες. Αυτό σημαίνει ότι η εξωμήτρια κύηση έχει διακοπεί και η καινούργια ορμονική κατάσταση προκάλεσε την απόπτωση της βλεννογόνου της μήτρας.

17

18

19 Διατροφή Η υγιεινή διατροφή είναι πραγματικά σημαντική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αφού ότι τρώνε οι μητέρες, επηρεάζει τόσο αυτές όσο και το αναπτυσσόμενο μωρό. Ακόμη κι αν δεν τρώγανε ιδιαίτερα υγιεινά πριν μείνουν έγκυες, δεν είναι αργά να υιοθετήσουν μια πιο σωστή και ισορροπημένη διατροφή κάνοντας μερικές θετικές αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το αγέννητο μωρό παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Έτσι, για να διασφαλιστεί πως τόσο η μητέρα όσο και το μωρό θα παραμείνουν υγιείς και δυνατοί κατά τη διάρκεια αυτής της συναρπαστικής περιόδου, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

20

21

22 Εγκυμοσύνη και τσιγάρο Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκθέτει το έμβρυο σε σοβαρό κίνδυνο υγείας. Η νικοτίνη είναι ένα δηλητήριο το οποίο μεταφέρεται μέσω του πλακούντος στο έμβρυο και το μονοξείδιο του άνθρακος του στερεί το οξυγόνο. Σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες που καπνίζουν γεννούν παιδιά χαμηλότερου βάρους. Νεογέννητα που γεννιούνται κάτω από 2.500 kg έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν ή και να πεθάνουν το πρώτο έτος μετά τη γέννησή τους. Έχουν συχνότερα προβλήματα στην ανάπτυξή τους απ` ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν κάπνιζαν.

23 Επιλόχεια κατάθλιψη-θλίψη Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης η οποία μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες μετά από τη γέννηση ενός παιδιού. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει το 15% των γυναικών, ενώ μόνο μία στις τέσσερις περιπτώσεις διαγιγνώσκεται από τους ιατρούς και αντιμετωπίζεται. Η επιλόχεια θλίψη είναι μια ήπιας μορφής διαταραχή της συμπεριφοράς η οποία βιώνεται από το 80% των γυναικών μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λίγες ώρες ή μερικές μέρες και περιλαμβάνουν κλάμα, εκνευρισμό, υποχονδρίαση, υπνηλία, διαταραχές στη συγκέντρωση, απομόνωση και πονοκέφαλο. Η επιλόχεια θλίψη δεν σχετίζεται με την επιλόχεια κατάθλιψη ούτε με την επιλόχεια ψύχωση.

24 Συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης μπορούν να συμβούν σε διάστημα από 24 ώρες μέχρι 6 μήνες μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Κακή διάθεση, συχνά κλάματα. Έλλειψη ικανοποίησης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε πρόσφεραν ευχαρίστηση Προβλήματα στον ύπνο και μείωση ύπνου REM Μείωση βάρους Μείωση ενεργητικότητας (ατονία) Ανησυχία ή άγχος Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής

25 Δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας Μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ Αισθήματα απόρριψης Σωματικά συμπτώματα όπως συχνοί πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμία, μούδιασμα ή ζάλη

26


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΟΜΑΔΑ: ΤΣΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΙΦΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google