Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρουσίαση της Κρήτης από τους μαθητές : Κωνσταντίνο Αναστασία Δημήτρη Ελένη Κλεάντρα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρουσίαση της Κρήτης από τους μαθητές : Κωνσταντίνο Αναστασία Δημήτρη Ελένη Κλεάντρα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παρουσίαση της Κρήτης από τους μαθητές : Κωνσταντίνο Αναστασία Δημήτρη Ελένη Κλεάντρα

2

3 ► Σ' ένα υπέροχο κλίµα, η Κρήτη συνδέει την Ευρώπη µε την Αφρική και την Ασια,το σταυροδρόµι τριών ηπείρων. ► Νησί της Μεσογείου, περίπου 100 χλµ, ΝΑ της Πελοποννήσου. ► ‘Έχει πληθυσµό 540.000 κατοίκους και επιφάνεια 8,340 τ. χλµ. ► Είναι το µεγαλύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας, το πέµπτο της Μεσογείου και το ενδέκατο της Ευρώπης. ► Η Κρήτη Βρέχεται στα Βόρεια από το Κρητικό Πέλαγος, στα ανατολικά απ’το Καρπάθιο, στα νότια απ΄το Λιβυκό και στα δυτικά απ’το Ιόνιο. ► Η Κρήτη χωρίζεται σε τέσσερις νομούς, συγκεκριμένα των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και του Λασιθίου.

4 Χανιά

5 Το βυζαντινό τοίχος στον νομό Χανιών

6 5 αιώνες ζωής στον φάρο Χανιών

7 Φαράγγι Σαμαριάς-Νομός Χανιών

8 Ρέθυμνο

9 Το φρούριο της Φορτέτσας στο Ρέθυμνο

10 Το τζαμί μερατζές στην πόλη του Ρέθυμνου

11 Οι ανεμόμυλοι στο κανάλι Ελούντας

12 Ηράκλειο

13 Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου

14

15

16 Το παλάτι του Μίνωα

17

18

19

20

21

22

23 Αυτό το… σχεδιάγραμμα ας πούμε, είναι η αναπαράσταση του παλατιού, όπως νομίζουμε σήμερα ότι ήταν.

24 Ο λαβύρινθος κάτω από το παλάτι του Μίνωα

25 Η αρχαία πόλη της Γόρτυνας

26 Ανάκτορο Αρχανών

27 Το παλάτι και η δίσκος της Φαίστου

28 Το παλάτι της Φαιστού Το παλάτι της Φαιστου βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων, σε υψόμετρο 100 μέτρων. περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους του Ψηλορείτη, Η πρώτη αναφορά στην Φαιστό έγινε από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, όπου μνημονεύει την Φαιστό στον κατάλογο των πόλεων που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο. Ο αρχαίος ιστορικός Διόδωρος ο Σικελιώτης αποδίδει την ίδρυση της Φαιστού, όπως της Κνωσού και της Κυδωνίας, στον Μίνωα. Η δίσκος της Φαιστού Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα από την Μινωική πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη και χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αιώνα π.Χ. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα Ο δίσκος ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουνίου 1908 και σήμερα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Ο δίσκος είναι φτιαγμένος από πηλό. Η μέση διάμετρός του είναι 16 εκατοστά και το μέσο πάχος του 2.1 εκατοστά. Στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά κ.α. Συνολικά υπάρχουν 241 σύμβολα, 122 στην 1η πλευρά και 119 στη 2η, τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου.

29 Τάφος Νίκου Καζαντζάκη  Ο τάφος του μεγάλου κρητικού λογοτέχνη και φιλόσοφου, πάνω στα τείχη, στο υψηλότερο σημείο του Ηρακλείου. Η παρακάτω φράση είναι χαραγμένη στον τάφο του: "Δεν ελπίζω τίποτε. Δεν φοβούμαι τίποτε. Είμαι λεύτερος."

30 Rocca a Mare / Castello a Mare / Κούλε / Φρούριο στη θάλασσα !!!

31 Λασίθι

32 Σπιναλόγκα

33 Φοινικόδασος του Βάι

34 Ο πύργος του Αγίου Αντωνίου στο χωριό Μυρσίνη νομού Λασιθίου

35 Κρητική μουσική Νομίζω ότι το ποιο σημαντικό πράγμα για να ενδιαφερθούμε όσο άφορα την κρητική μουσική είναι οι μαντινάδες. Χαίρομαι που είμαι Κρητικός και όπου σταθώ το λέω με μαντινάδες χαίρομαι με μαντινάδες κλαίω.

36 Κρητική κουζίνα Τώρα θα ανακαλύψουμε την κρητική διατροφή Αντικριστό Αρνί για την Ημέρα του ΠάσχαΑντικριστό Αρνί για την Ημέρα του Πάσχα Χοχλιοί Ντάκος Το Κρητικό παξιμάδι Ξύγαλο T σικουδιά Ρακόμελο Καλιτσούνια Μαλεβυζιώτικα μυζηθροπιτάκια Ξεροτήγανα Κρήτης

37 Αντικριστό αρνί για την μέρα του Πάσχα Θέλετε να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό τρόπο ψησίματος του Αρνιού αυτό το Πάσχα; Γιατί δεν είναι μόνο η κλασική σούβλα που μας χαρίζει ένα πεντανόστιμο αρνάκι. Θα έχετε ακούσει ίσως περί οφτού (ή αντικριστού όπως το λένε τελευταία) αρνιού σε κάποια κρητικά εστιατόρια ή από φίλους που το δοκίμασαν. Αν λοιπόν έχετε αρκετό υπαίθριο χώρο και ανάψετε κάρβουνα για το Πάσχα, μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτόν τον τρόπο ο οποίος μας έρχεται από πολύ παλιά. Το οφτό κρέας λοιπόν, είναι κρητική υπόθεση. Έτσι το έψηναν πολύ παλιά οι βοσκοί στα βουνά. Έχει νόστιμο κρέας, το οποίο περιέχει θρεπτικά συστατικά.

38 στην Κρήτη τα σαλιγκάρια... λέγονται χοχλιοί Οι χοχλιοί, όπως ονομάζονται στην Κρήτη, είναι άφθονοι σε πολλές περιοχές της του νησιού. Αποτελούν ένα ιδιαίτερα αγαπητό μεζέ για καλοφαγάδες και όχι μόνο. Οι χοχλιοί, μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και η κάθε περιοχή της Κρήτης έχει τη δική της συνταγή. Για παράδειγμα, στα Χανιά μαγειρεύονται γιαχνί με πατάτες και κολοκυθάκια, ενώ στο Ηράκλειο τους μαγειρεύουν με πιλάφι με χοντρό (τραχανά) ή ρύζι.

39 ο ντάκος στα δέκα καλυτέρα πιάτα του κόσμου Ο Κρητικός Ντάκος ειδικότερα, αλλά και η Ελληνική κουζίνα γενικότερα, σύμφωνα με το CNN, συγκαταλέγονται στις 10 καλύτερες γεύσεις – πιάτα του κόσμου. Οι γαστρονομικές παραδόσεις της κάθε χώρας διαφέρουν και κάθε μια ξεχωρίζει για διαφορετικό λόγο. Από τα αμερικανικά burgers, στα μεξικανικά τάκος, το ταϊλανδέζικο Moo nam tok, μέχρι τον κρητικό ντάκο, την ελληνική σπανακόπιτα, το ιαπωνικό maki, το γαλλικό μοσχαράκι bourguignon και την ιταλική ναπολιτάνα, οι επιλογές είναι πολλές, μοναδικές και όλες μας ταξιδεύουν στη χώρα καταγωγής τους.

40 το κρητικό παξιμάδι Το παξιμάδι είναι το διπλοφουρνισμένο ψωμί της Κρήτης, μια συνταγή παρασκευής και διατήρησης του ψωμιού που έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στο χρόνο. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση μας το αναγνώρισε ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, νιώσαμε περήφανοι για τη χώρα μας, αλλά ακόμη περισσότερο χαρήκαμε που καταφέραμε να περάσουμε στη συνείδηση πολλών ανθρώπων την κρητική διατροφή. Την αυθεντική του γεύση την αντιλαμβάνεται κανείς με την πρώτη μπουκιά, αλλά και όταν συνδυάζεται με φρέσκα προϊόντα της ελληνικής γης, όπως η ντομάτα το τυρί και το ελαιόλαδο.

41 «Ξύγαλο» ή «Ξίγαλο» Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αίτηση καταχώρησης, στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων και ονομασιών προέλευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, του αλοιφώδους τυριού με την διπλογραφόμενη ονομασία «Ξύγαλο Σητείας» η «Ξίγαλο Σητείας» ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, δηλαδή ως Π.Ο.Π. Σύμφωνα με την περιγραφή του προϊόντος, το Ξύγαλο Σητείας είναι προϊόν οξύνισης του γάλακτος. Έχει χρώμα λευκό, υφή αλοιφώδη ή/και κοκκώδη, χωρίς επιδερμίδα. Η γεύση του είναι δροσερή, υπόξινη, ελαφρώς αλμυρή και έχει ευχάριστο χαρακτηριστικό άρωμα. Περιέχει το πολύ 75 % υγρασία, το πολύ 1,5 % αλάτι, ενώ, επί ξηράς βάσεως, η περιεκτικότητά του σε λιπαρά ανέρχεται σε 33 έως 46 % και σε πρωτεΐνες σε 31,5 % κατ’ ελάχιστον.

42 Tσικουδιά ☻ Σύντεκνε βάλε τσικουδιά κι εγώ θα πω μια μαντινάδα να βγούμε εις την όρεξη να πάμε για καντάδα. ☻ Πες τη μαντινάδα, σύντεκνε, κι εγώ θενα φροντίσω να φέρω τσικουδιά καλή, για να σ’ ευχαριστήσω. ☻ Με ένα μπουκάλι τσικουδιά και με καλή παρέα και τ’ άσχημα τα πράγματα, μας φαίνονται ωραία!

43 Ρακόμελο Τι κι αν το κρύο είναι τσουχτερό; Τι κι αν βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα; Κανένα πρόβλημα. Ένα ποτηράκι ζεστό ρακόμελο θα σας μεταφέρει με τον πιο γλυκό και μεθυστικό τρόπο τη ζεστασιά του. Η ρακή ή τσικουδιά, η διάφανη μυρωδάτη «κυρία» της Κρήτης, δένει αρμονικά με το χρυσαφί γεμάτο αρώματα πευκόμελο, και το αποτέλεσμα είναι ένα ποτό εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, το γνωστό σε όλους ρακόμελο!

44 Καλιτσούνια ‘’της στιγμής’’ Τι ζητάνε φίλοι και συγγενείς να τους κρατάμε από την Κρήτη όταν ανεβαίνουμε στην πάνω Ελλάδα; Από μια πρόχειρη στατιστική, 9 στις 10 φορές ανάμεσα στα άλλα που ζητάνε είναι τα καλιτσούνια. Αν και πρόκειται για χαρακτηριστικό πασχαλινό έδεσμα, το φτιάχνουμε πια όλες τις εποχές που βρίσκουμε φρέσκια γλυκιά μυζήθρα. Φυσικά ποτέ δεν λείπει από το πασχαλινό τραπέζι.Στα ζαχαροπλαστεία υπάρχει όλο το χρόνο και έχει πλέον καθιερωθεί σε χαρές και σε λύπες στα κρητικά σπίτια. Τα έφτιαξα λοιπόν, αν και δεν είναι η εποχή τους, για πεσκέσι εκτός Κρήτης…

45 Μαλεβυζιώτικα μυζηθροπιτάκια Το Μαλεβύζι είναι η περιοχή του νομού Ηρακλείου που εκτείνεται νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου, περιλαμβάνει τους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη, κατοικείται από φιλόξενους και «καλοζωιστές» κατοίκους που ξέρουν να απολαμβάνουν το καλό φαγητό και το ποτό, και είναι θαυμάσιοι χορευτές ( ένας από τους ομορφότερους χορούς της Κρήτης λέγεται μαλεβυζιώτης). Τα πιτάκια της συνταγής παρόλο που τα φτιάχνουν πια σ’ όλη την Κρήτη, είναι γνωστά σαν μαλεβυζιώτικα.Είναι εύκολα και νόστιμα, συνδυασμός που σε προκαλεί να τα δοκιμάσεις

46 Ξεροτήγανα Κρήτης Το απολυτό παραδοσιακό χειροποίητο γλύκισμα της Κρήτης για τους γάμους τηγανισμένο σε ελαιόλαδο με μέλι θυμαρίσιο, κανέλα και σουσάμι.


Κατέβασμα ppt "Παρουσίαση της Κρήτης από τους μαθητές : Κωνσταντίνο Αναστασία Δημήτρη Ελένη Κλεάντρα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google