Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 10.000 τμ. Συνολικό εμβαδό κτιρίου:7.285 τ.μ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 10.000 τμ. Συνολικό εμβαδό κτιρίου:7.285 τ.μ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 10.000 τμ. Συνολικό εμβαδό κτιρίου:7.285 τ.μ.

3 ΙΔΡΥΣΗ 1983 Νομική Μορφή: Αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Λαρισαίων (ΝΠΔΔ) (Ήδη από το 1981 ο Γ. Κατσίγρας με επιστολή στο Δήμαρχο Λαμπρούλη, του γνωστοποιεί την πρόθεσή του για τη δωρεά της Συλλογής, με μοναδικό όρο την ίδρυση Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.) Το 2003 γίνονται τα εγκαίνια της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ στο νέο κτίριο. ΔΙΟΙΚΗΣΗ – Διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. – Πρόεδρος : σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή κ. Κατσίγρα, είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος της Λάρισας – 5μελής Καλλιτεχνική Επιτροπή. Ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και η θητεία της είναι 2ετής

4 Συλλογή Κατσίγρα Πυρήνα της Πινακοθήκης αποτελεί η Συλλογή Κατσίγρα, με 781 έργα που δωρίθηκαν από τον Γ. Κατσίγρα το 1998. Επίσης, ο κ. Κατσίγρας δώρισε την ανεκτίμητη συλλεκτική επίπλωση του ιατρείου του, έπιπλα Σλήμαν. Τέλος, πρόσφερε και τη συλλογή των βιβλίων του και περιοδικών τέχνης (1200 τίτλοι περίπου). Η συλλογή Κατσίγρα έχει εκτιμηθεί από ειδικούς ως η καλύτερη και σπουδαιότερη μετά τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης. Αν ήθελε κανείς να ορίσει τα χρονικά όρια της Συλλογής Κατσίγρα, αυτά περιλαμβάνουν περίπου 170 χρόνια ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης. Το αρχαιότερο έργο της συλλογής είναι η ΄''Αποκαθήλωση ''του Ν.Καντούνη (1768-1834) ενός από τους σπουδαιότερους της Επτανησιακής σχολής. Η Επτανησιακή Σχολή 17 ος αι. είναι το πρώτο ελληνικό καλλιτεχνικό ρεύμα με σαφείς δυτικοευρωπαϊκές επιρροές. Διήρκησε έως το 19 ο αι. Από τα νεότερα έργα είναι η ''Διαδήλωση'' του Γ.Ψυχοπαίδη, '' Η κόκκινη Λάμπα '' του Σ.Βασιλείου και το ΄΄Ζευγάρι '' του Γ.Σικελιώτη

5 Έπιπλα Σλήμαν Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Γ.Κατσίγρας αγόρασε για το γραφείο του, στην νέα κλινική, από τον παλαιοπώλη Στάθη Κυρλόγλου, φίλο του και προμηθευτή πολλών έργων ζωγραφικής, τα έπιπλα του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν. Σχεδιασμένα από τον Ερνέστο Τσίλλερ, κατασκευασμένα στην Βιένη το 1880, έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού αντικείμενα -Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του αγοράστηκε από 1950 - 1965.

6 Σπουδαιότεροι Καλλιτέχνες Η σχολή του Μονάχου είναι από τα πιο σημαντικά εικαστικά κινήματα της Ευρώπης. Χαρακτηρίζει την Ελληνική τέχνη του 19ου αι. έως και τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20 ου. Οι καλλιτέχνες δέχονται επηρεασμούς από την δυτική Ευρώπη, μιας τέχνης που διατηρεί το ακαδημαϊκό ύφος με σαφείς ωραιοποιήσεις και εξαιρετικό ρεπερτόριο θεμάτων. Οι σπουδαιότεροι εκφραστές της Σχολής του Μονάχου φιλοξενούνται στην Συλλογή Κατσίγρα, όπως ο Ν.Λύτρας,ο Κ.Βολανάκης, ο Γ.Ιακωβίδης, Σ.Σαββίδης έως την νεότερη Θ.Φλωρά - Καραβία. Ο Κ.Παρθένης και ο Κ.Μαλέας είναι επίσης δύο από τα σημαντικά ονόματα της Συλλογής, μέλη της πρωτοποριακής καλλιτεχνικής ''ομάδας τέχνης '' Οι προτιμήσεις του συλλέκτη δεν περιορίζονται στα μεγάλα ονόματα της εποχής του,αλλά και σε ονόματα καλλιτεχνών που ανήκαν στην πρωτοπορία εκείνης της περιόδου, Γιολδάσης, Τριανταφυλίδης, Κατσικογιάννης. Η γενιά του -30 καλύπτεται από καλλιτέχνες που ενστερνίστηκαν κινήματα του Ευρωπαικού μοντερνισμού από τον φωβισμό και τον εξπρεσιονισμό μέχρι τον κυβισμό και σουρεαλισμό. Η συλλογή επίσης περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό έργων χαρακτικής, του Τάσσου, Κεφαλληνού, Γαλάνη κ.α.

7 Σήμερα η Δ.Π.Λάρισας με την συλλογή Κατσίγρα θεωρείται μετά την Εθνική Πινακοθήκη και την συλλογή Κουτλίδη από τις αρτιότερες και βασικό μέρος του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας. Ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη μας.

8 Κ. Μαλέας (1879-1928) Λαύριο

9 Αριστερά: Γ. Ιακωβίδης (1853-1932),Πρωσοπωγραφία της κας Στεφάνου Ράλλη και της κόρης της., Δεξιά : Νικηφ. Λύτρας (1832-1904), Προσωπογραφία του Κ. Μελά, 1879

10 Θ. Τριανταφυλλίδης (1881-1955) Εκδρομή στο Γαλάτσι (1935)

11 Λειτουργία χώρων της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ Από το Νοέμβριο του 2003 λειτουργεί στο νέο ιδιόκτητο κτήριο – Νεάπολη-όπου εκτίθεται μέρος της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα, 150 έργα του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και τα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν. Στους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους της, διοργανώνονται σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καθώς και άλλες σε συνεργασία με Πινακοθήκες, Μουσεία, Φορείς ("Τέχνη και Κινηματογράφος στη Ρώσικη πρωτοπορία"- συνεργασία με Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Γ. Ιακωβίδης - συνεργασία με Εθνική Πινακοθήκη, Κ. Πανιάρας "Τοπία και Ουτοπία", Γ. Λαζόγκας "Η τιμωρία των σειρήνων"). Στο αίθριο του 1ου ορόφου διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής καταξιωμένων καλλιτεχνών (Β. Δημητρέας, Γ. Μήλιος, Mail Art, Α. Κομιανού). Στο άρτια εξοπλισμένο Αμφιθέαρτο (260 θέσεων) φιλοξενούνται- διοργανώνονται ημερίδες, συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις, κλπ.

12 Ελεύθερο Εργαστήρι Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Το Ελεύθερο Εργαστήρι Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1986. Σκοπός του Ελεύθερου Εργαστηρίου είναι να οργανώσει κάθε δημιουργική προσπάθεια των νέων που ασχολούνται με τις καλές τέχνες και αυτών που βρίσκουν ευχαρίστηση στην καλλιτεχνική δημιουργία. Στο Ελεύθερο Εργαστήρι λειτουργούν τα εξής τμήματα: ZΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Στους σπουδαστές του Ελεύθερου Εργαστηρίου στο τέλος κάθε κύκλου φοίτησης παρέχεται πιστοποιητικό σπουδών.

13 Αμφιθέατρο ΔΠΛ-ΜΓΙΚ

14 Πωλητήριο Το πωλητήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα λειτουργεί στο αίθριο του κτιρίου. Περιλαμβάνει αντικείμενα και έργα τέχνης με την υπογραφή της Πινακοθήκης. Αντίγραφα έργων σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων της συλλογής, κάρτες, αναπαραγωγές πινάκων, χαρτοκόπτες, σελιδοδείκτες, επάργυρα και πορσελάνινα διακοσμητικά. Ακόμη, διατίθενται δημιουργίες από άλλα μουσεία, όπως: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Ίδρυμα Ν. Π. Γουλανδρή, Μουσείο Μπενάκη, δημιουργίες του Δ. Τσίτουρα, κοσμήματα της Μ. Παπαστάμου, έργα τέχνης της Α. Ανδρεάδη, εικαστικές δημιουργίες του Ζαγορογιαννάκου, ψηφιδωτά σε πωρόλιθο του Α. Καρακωσταντάκη, ανθοκοσμήματα "Θαλλώ". Στο πωλητήριο της Πινακοθήκης Λάρισας Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα διατίθενται, το Λεύκωμα της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα ακόμα, βιβλία με θέματα που αφορούν την Ιστορία, την Ιστορία της Τέχνης, τη Ζωγραφική, τη Γλυπτική, τη Χαρακτική, το Ψηφιδωτό, την Αρχιτεκτονική και τη Φωτογραφία. Επίσης, βιβλία-κατάλογοι από την Εθνική Πινακοθήκη, την Πινακοθήκη Μετσόβου -Ίδρυμα Αβέρωφ Τοσίτσα, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, καθώς και λευκώματα γνωστών εκδοτικών οίκων με θέμα τη ζωή και το έργο σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων, έργα των οποίων ανήκουν και στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα.

15 Πωλητήριο

16 Βιβλιοθήκη

17 Τρέχουσα Δραστηριότητα Η έκθεση «Myths, memories and mysteries : how artists respond to the past» - Μύθοι, αναμνήσεις και μυστήρια: πώς οι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στο παρελθόν», αποτελεί μία πρόταση του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Συμμετέχουν 13 καλλιτέχνες, έλληνες και ξένοι οι οποίοι καταθέτουν τη δουλειά τους γυρίζοντας στο χρόνο από το Βυζάντιο μέχρι τον εμφύλιο.

18 Έκθεση «ΜΥΘΟΙ, ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ» που φιλοξενείτε στους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους από 1 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου

19 Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια

20 Performance χορού με τίτλο «ΜΝΗΜΗ», που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης «Μύθοι, Μνήμες και Μυστήρια»

21 Εγκαίνια έκθεσης που φιλοξενείται στο αίθριο του ισογείου με τίτλο «14+1 σενάρια περιβαλλοντικών περιπετειών» διάρκεια έως 24 Οκτωβρίου 2015

22

23 Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΝΘΕΤΗ 1925-2015 Γιορτάζοντας τα 90 χρόνια από την γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα φιλοξενεί την έκθεση "Η Ελλάδα του Μίκη", η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με πολλή μεγάλη επιτυχία στην ΙANOS Αίθουσα Τέχνης το καλοκαίρι του 2015. Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Τρίτη 13 Οκτωβρίου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ιδιαίτερων δεσμών της πόλης με τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, ο οποίος από το 1983 έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λάρισας. Την έκθεση επιμελείται η Ίρις Κρητικού.

24

25 Στιγμιότυπα εγκαινίων

26 Παράλληλη εκδήλωση της έκθεσης αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη 26 Οκτωβρίου 2015 Στα πλαίσια της έκθεσης αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, το Μουσικό Γυμνάσιο Λάρισας θα παρουσιάσει το έργο Μαουτχάουζεν. Η βουλευτής Λάρισας και ηθοποιός Άννα Βαγενά θα διαβάσει κείμενα από τη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη.

27 Το «Αϊβαλί» στη Λάρισα παρουσίαση βιβλίου και έκθεση Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19.30, θα εγκαινιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, η έκθεση με αφορμή την κυκλοφορία του graphic novel Αϊβαλί του Soloúp, από τις εκδόσεις Κέδρος. Το θέμα της κας Παπαηλία, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, είναι: Το κενό ανάμεσα: Σκέψεις για την προσφυγιά και τα κόμικς με αφορμή το Αϊβαλί του Σολούπ» Μετά την παρουσίαση, το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας, θα παρουσιάσει χορούς από τα παράλια της Μ. Ασίας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Νοεμβρίου 2015.

28

29 Σύνοψη δραστηριοτήτων Εκθέσεις Παράλληλες εκδηλώσεις-δράσεις (στα πλαίσια των εκθέσεων) Εκπαιδευτικά προγράμματα Ξεναγήσεις σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με στόχο την άρση των κοινωνικών αποκλεισμών (γραφή Braille, νοηματική, Ρομά) Λειτουργία του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών

30 Σας ευχαριστώ πολύ Άννυ Ψάρρα-Περίφανου Δημοτική Σύμβουλος Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ


Κατέβασμα ppt "Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 10.000 τμ. Συνολικό εμβαδό κτιρίου:7.285 τ.μ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google