Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ορισμός και Αρχιτεκτονική Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ορισμός και Αρχιτεκτονική Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ορισμός και Αρχιτεκτονική Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων

2 Διάκριση Προβλημάτων / Αποφάσεων σε... Δομημένα ή Προγραμματιζόμενα (structured or programmable) Ημι-Δομημένα (semi-structured) Μη-Δομημένα ή Μη-Προγραμματιζόμενα (unstructured or non-programmable)

3 Ορισμός ενός ΣΥΑ Υπάρχουν πολλοί ορισμοί, γεγονός που υποδηλώνει την ανυπαρξία συμφωνίας...

4 Ορισμός ενός ΣΥΑ Έχουν αναπτυχθεί με βάση του Τι κάνει ένα DSS. Πως εκπληρώνονται οι στόχοι του DSS (δηλαδή τρόπος ανάπτυξης, χρήσης, συστατικά μέρη).

5 Ορισμοί έχουν διατυπωθεί... Με βάση τις λειτουργίες (τι κάνει το DSS) Ένα ΣΥΑ είναι ένα σύστημα βασισμένο στις τεχνολογίες της πληροφορικής το οποίο αλληλεπιδρά με το χρήστη (managers) και παρέχει βοήθεια για τη χρησιμοποίηση δεδομένων και μοντέλων για την επίλυση μη-δομημένων προβλημάτων.

6 ... συνέχεια ορισμών Ένα DSS συνδυάζει το πνευματικό δυναμικό ενός προσώπου (υπεύθυνου για τη λήψη της απόφασης) με τις δυνατότητες ενός συστήματος Η/Υ για τη βελτίωση της ποιότητας των αποφάσεων. Είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ημι-δομημένων προβλημάτων.

7 Ορισμοί έχουν διατυπωθεί... Με βάση τα δομικά συστατικά ενός DSS Είναι ένα σύστημα που αποτελείται από τρία αλληλεπιδρώντα υπο-συστήματα.

8 Δομικά συστατικά ενός DSS α)Της Γλώσσας, που φροντίζει για την επικοινωνία του χρήστη με το DSS. β)Της Γνώσης, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα τα δεδομένα και η σχετική με το πρόβλημα γνώση. γ)Της Επεξεργασίας του προβλήματος που περιλαμβάνει τρόπους-μεθόδους επίλυσης προβλημάτων.

9 Ορισμοί έχουν διατυπωθεί... Με βάση τη διαδικασία ανάπτυξης του DSS. Ένα DSS είναι το τελικό προϊόν μιας διαδικασίας ανάπτυξης του συστήματος κατά την οποία ο χρήστης του DSS, ο κατασκευαστής του DSS και το DSS αλληλεπιδρούν εξελίσσοντας το σύστημα και τις χρήσεις του.

10 Επιτέλους... Ένας Ορισμός...Ι Ένα DSS είναι ένα Πληροφοριακό –Αλληλεπιδρούν –Ευέλικτο –Προσαρμόσιμο Πληροφοριακό Σύστημα (βασισμένο σε τεχνολογίες πληροφορικής)

11 Επιτέλους... Ένας Ορισμός...ΙΙ... Σχεδιασμένο κατάλληλα ώστε να υποστηρίζει την επίλυση μη-δομημένων προβλημάτων και τη βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων...

12 Επιτέλους... Ένας Ορισμός...ΙΙΙ Χρησιμοποιεί δεδομένα. Εξασφαλίζει φιλικό σύστημα αλληλεπίδρασης με το χρήστη. Επιτρέπει την ανάπτυξη και αξιολόγηση «προσωπικών» απόψεων και θέσεων ως αναφορά το πρόβλημα.

13 Πιο Προηγμένα DSS Χρησιμοποιούν έτοιμα ή προσαρμοσμένα ανάλογα με την περίπτωση μοντέλα. Δίνουν τη δυνατότητα σε χρήστες να αναπτύξουν λειτουργίες ή και ολόκληρο DSS. Έχουν βάση Γνώσης. Υποστηρίζουν όλες τις φάσεις της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

14 Σχετικά με τους Ορισμούς... Πρέπει να παρατηρήσουμε οτι αποφεύγεται η αναφορά στα αποτελέσματα (output) ενός DSS, π.χ. ποιότητα απόφασης, και εστιάζουν την προσοχή τους στη χρήση, συστατικά. Γιατί; Πως ορίζεται και πως μπορεί να μετρηθεί η ποιότητα απόφασης;

15 Αρχιτεκτονική ενός DSS

16 Δεδομένα Άλλα ΠΣCase Management Data ManagementModel Management Knowledge Management Dialogue Management Interface... Από το περιβάλλον... και την επιχείρηση

17 Σύντομη Μελέτη Περίπτωσης της Gotaas-Larsen Shipping Corporation (GLSC)

18 Εισαγωγική Περιγραφή της GLSC Ναυτιλιακή Εταιρεία. Πλοία cargo παροχή υπηρεσιών παγκοσμίως. Θέμα... Ανάπτυξη DSS για Στρατηγικό Προγραμματισμό.

19 Εισαγωγική Περιγραφή της GLSC Ο στρατηγικός προγραμματισμός είναι μία μη-δομημένη διαδικασία. Γιατί; Επομένως ένα DSS είναι κατάλληλο ΠΣ για την υποστήριξη της παραπάνω διαδικασίας.

20 Περιγραφή του GLSC DSS Δεδομένα από το περιβάλλον και την επιχείρηση. Ανάλυση δεδομένων και υποστήριξη των αποφάσεων με τη Χρήση χρηματοοικονομικών, στατιστικών μοντέλων και προσομοίωσης. Επικοινωνία αποτελεσμάτων.

21 Περιγραφή του GLSC DSS Όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία για ένα ταξίδι, τότε εκτιμάται η –Πιθανή απόδοση και κερδοφορία του (profitability), –Η δυνατότητα ανάληψης της ευκαιρίας (feasibility), –Οι δυνατότητες διαχείρισης των απαιτούμενων πόρων (ανθρώπινο δυναμικό, κεφάλαιο).

22 Αρχιτεκτονική του Συστήματος

23 ΔΕΔΟΜΕΝΑ Δεδομένα από το Περιβάλλον Χαρακτηριστικά Λιμανιών Τιμές Ανταγωνισμός Νομικά Θέματα Ναυτιλιακές και Χρηματιστηριακές Αγορές Δεδομένα από το εσωτερικό της Επιχείρησης Χαρακτηριστικά Πλοίων Δεδομένα ΠροσωπικούΠροσωπικά Δεδομένα ΣυμβόλαιαΠροτιμήσεις Στελεχών Διαθέσιμα ΠλοίαΑνάλυση Επικινδυνότητας Χρηματοοικονομικά

24 Εξωτερικά ΔεδομέναΠροσωπικά Δεδομένα Εσωτερικά Δεδομένα DB GLSC DSS

25 ΜΟΝΤΕΛΑ DSS Χρηματοοικονομικά (Ροές, Έσοδα, Έξοδα) Στρατηγικής Προσομοίωσης (για ανάλυση κινδύνου) Χρονολογικές Σειρές Προβλέψεις

26 Χρηματοοικονομικά Χρον. Σειρές Στρατηγική Προσομοίωση Προβλέψεις MODEL BASE GLSC DSS

27 ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΤΗ ΒΑΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΧΡΗΣΤΗΣ


Κατέβασμα ppt "Ορισμός και Αρχιτεκτονική Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google