Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΡΑΜΠΗ- ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ- ΑΜΑΛΙΑ ΠΛΑΣΣΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΓΩΝΗ ΕΛΕΝΗ ΡΟΜΠΟΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΡΑΜΠΗ- ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ- ΑΜΑΛΙΑ ΠΛΑΣΣΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΓΩΝΗ ΕΛΕΝΗ ΡΟΜΠΟΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΡΑΜΠΗ- ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ- ΑΜΑΛΙΑ ΠΛΑΣΣΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΓΩΝΗ ΕΛΕΝΗ ΡΟΜΠΟΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ ΜΑΡΙΑ ΑΘΗΝΑ 2015

2  Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ονομάζονται ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς.  Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι γνωστές εδώ και εκατοντάδες χρόνια...

3  Μέχρι τη δεκαετία του 1990, τα ΣΜΝ ήταν ευρέως γνωστά ως αφροδίσια νοσήματα (venereal diseases).

4  Το 1996, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι μολύνονταν καθημερινά. Περίπου το 60% των λοιμώξεων αυτών συμβαίνουν σε νέους ανθρώπους!!!

5 Τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι:  Ηπατίτιδα Β και C  Έρπης γεννητικών οργάνων  Νόσος των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV)  Γονόρροια-Βλεννόρροια  Χλαμύδια  Μυκόπλασμα  Σύφιλη  Βακτηριδιακή κολπίτιδα  Μύκητες  Τριχομονάδες  Ψείρες του εφηβαίου  Σύνδρομο ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS)

6 ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Η νόσος μεταδίδεται μονό με την σεξουαλική επαφή χωρίς την χρήση προφυλακτικού!!! ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Μητρορραγία, δυσουρία, συχνοουρία, πυώδη κολπική έκκριση Η διάγνωση γίνεται με λήψη τραχηλικού επιχρίσματος ή με τη καλλιέργεια γονόκοκκου. Η θεραπεία γίνεται με φαρμακευτική αγωγή.

7 ΣΥΦΙΛΗ  Η μετάδοση γίνεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής χωρις την χρήση του προφυλακτικού!!!  Αρχικά προσβάλλει αιδοίο, πρωκτό, θηλές των μαστών, και στοματική κοιλότητα. Εν συνεχεία, μπορεί ακόμα να προκαλέσει κονδυλώματα στη περιοχή των γεννητικών οργάνων, εκτεταμένο εξάνθημα στις παλάμες και στα πέλματα.  Διάγνωση: εξέταση αίματος,VDRL  Φαρμακευτική αγωγή πενικιλίνης

8 ΧΛΑΜΥΔΙΑ  Μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή χωρίς την χρήση του προφυλακτικού!!!  Προσβάλει ουρήθρα, τράχηλο, σάλπιγγες.  Ευθύνεται για μολύνσεις του γεννητικού συστήματος. Προσοχή! Η καθυστερημένη ανίχνευση τους συνεπάγεται μελλοντική υπογονιμότητα!!!  Η θεραπεία γίνεται με φαρμακευτική αγωγή.

9 ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή χωρίς την χρήση προφυλακτικού!!! Ο ιός απεκκρίνεται από σαλιώσεις κολπικές εκκρισεις,το σπερματικό υγρό, μητρικό γάλα, τη χολή, τα ούρα, τα κόπρανα, τον ιδρώτα. Τα συμπτώματα είναι ανορεξία, εμετό, ναυτία, κόπωση, πυρετό. Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εικόνα και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ καθίσταται απαραίτητη μέθοδος πρόληψης για όλους!

10 HPV (Ιός των κονδυλωμάτων) Μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά.  Η διάγνωση γίνεται από τον κυτταρολογικό έλεγχο (τεστ παπ)  Η πρόληψη είναι η σωστή χρήση του προφυλακτικού και ο εμβολιασμός έναντι των ιών 6,11,16,18 στην ηλικία των 9-26 ετών ακόμα και αν ο ιος υπάρχει.  Θεραπεία: Απλή παρακολούθηση, κρυοπληξία, χρήση φαρμάκων, εξάχνωση με laser, απλή αφαίρεση της βλάβης, κωνοειδής εκτομή του τραχήλου, υστερεκτομή

11 AIDS  Μεταδίδεται κυρίως με το αίμα! Άλλοι τρόποι μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, η κοινή χρήση των βελονών και η κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο.  Η διάγνωση γίνεται με τον έλεγχο των αντισωμάτων.  Η προληψη είναι η σωστή χρήση διαφραγματικών μεθόδων και η μη χρήση ναρκωτικών ουσιών!

12

13 Προσοχή Οι κύριες πηγές μόλυνσης σε αύξουσα σειρά είναι τα αφροδίσια υγρά, το σάλιο, ο βλεννογόνος ή το δέρμα (ιδιαίτερα του πέους), ενώ λοιμώξεις μπορούν επίσης να μεταδοθούν από τα περιττώματα, τα ούρα και τον ιδρώτα. Η πιθανότητα μετάδοσης πολλών λοιμώξεων είναι πολύ υψηλότερη με το σεξ. ασφαλέστερο σεξ με τη χρήση προφυλακτικών, θεωρώντας τον ως το πιο αξιόπιστο τρόπο για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης Οι επαγγελματίες υγείας προτείνουν ασφαλέστερο σεξ με τη χρήση προφυλακτικών, θεωρώντας τον ως το πιο αξιόπιστο τρόπο για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας

14 ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ: Να μην είναι το προφυλακτικό πολύ σφιχτά στο τέλος, αφήνοντας 1,5 cm (3 / 4 ίντσας) χώρου στην άκρη για εκσπερμάτιση. Όχι πολύ χαλαρό το προφυλακτικό γιατί υπερνικάται η προστασία που αυτό προσφέρει. Αποφεύγοντας την επαναλαμβανόμενη χρήση του προφυλακτικού, φορώντας το προφυλακτικό μία φορά με ή χωρίς εκσπερμάτιση. Αποφυγή προφυλακτικών κατασκευασμένα από ουσίες διαφορετικές από λάτεξ, πολυισοπρένιο ή από πολυουρεθάνη διότι δεν προστατεύουν από τον ιό HIV. Αποφεύγοντας τη χρήση λιπαντικών που έχουν ως βάση το πετρέλαιο με προφυλακτικά λάτεξ, μιας και το πετρέλαιο μπορεί να δημιουργήσει τρύπες σε αυτά.

15 Προσοχή  Ανάλογα με τη νόσο, μερικά ΣΜΝ χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα, χρόνιο πόνο ή ακόμα και θάνατο.

16 ΘΥΜΗΣΟΥ... 1. Μάθε πώς να χρησιμοποιείς τα προφυλακτικά σωστά. 2. Εάν χρησιμοποιείς ένα λιπαντικό, βεβαιώσου ότι είναι με βάση το νερό. 3. Απέφυγε την ανταλλαγή πετσέτας ή εσωρούχων. 4. Ούρησε μετά τη σεξουαλική πράξη. 5. Πλύσου με νερό πριν και μετά τη συνουσία. 6. Ρώτησε το γιατρό σου για το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδα Β (τρεις δόσεις). 7. Απόφυγε το υπερβολικό αλκοόλ πριν από το σεξ ή το σεξ με άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ. Τα άτομα αυτά συχνά αποτυγχάνουν να έχουν ασφαλείς σεξουαλικές επαφές. 8. Εξετάσου για τον HIV. Ρώτησε ειδικό γιατρό αμέσως, αν νομίζεις ότι έχεις εκτεθεί.

17 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΑΣ! ΜΠΟΡΕΙΣ!

18


Κατέβασμα ppt "ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΡΑΜΠΗ- ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ- ΑΜΑΛΙΑ ΠΛΑΣΣΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΓΩΝΗ ΕΛΕΝΗ ΡΟΜΠΟΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google