Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Ι ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 4 Η ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Ι ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 4 Η ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Ι ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 4 Η ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

2 2

3 3 Λιπόλυση, διαβήτης και κετοξέωση Insulin --

4 4

5 5

6 6 ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ, ΓΑΣΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Ο ρυθμός απορρόφησης του αλκοόλ είναι πιο γρήγορος, όταν πίνετε με άδειο στομάχι και η συγκέντρωσή του είναι 20-30%. Το σέρι, με συγκέντρωση αλκοόλ της τάξης του 20%, αυξάνει τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα πιο γρήγορα από τη μπύρα (3-8%), ενώ οινοπνευματώδη ποτά (40%), καθυστερούν τη γαστρική κένωση και αναστέλλουν την απορρόφηση. Ποτά με διοξείδιο του άνθρακα, π.χ. σαμπάνια, απορροφούνται πιο γρήγορα. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, επιβραδύνουν την απορρόφηση: οι συγκεντρώσεις στο αίμα το 25% όσων επιτεύχθηκαν με άδειο στομάχι.

7 7 Ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ Cytochrome P450 2E1 Ac-CoA ALDH: Aldehyde dehydrogenaseΚατανάλωση του NAD+

8 8 Η οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ Ως δηλητηρίαση από αιθυλική αλκοόλη ορίζεται συγκέντρωση στο αίμα 100-150 mg/dl. Σε συγκέντρωση 150-200 mg/dl παρατηρείται απώλεια κινητικού ελέγχου και από 200-300 mg/dl κώμα. Mπορεί να παρουσιαστεί οξεία παγκρεατίτιδα, κολπική μαρμαρυγή, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονικό οίδημα, καταπληξία, θάνατος.

9 9 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ■ 50 mg/dL: Απώλεια συναισθηματικής αυτοσυγκράτησης, αίσθηση θερμότητας, ερυθρότητα του δέρματος, ήπια δυσλειτουργία στη λήψη αποφάσεων, αργές αντιδράσεις ■ 100 mg/dL: Ελαφρά δυσλειτουργία του λόγου, απώλεια ελέγχου συντονισμένων κινήσεων (π.χ. γράψιμο), σύγχυση σε καθήκοντα που απαιτούν σκέψη, συναισθηματική αστάθεια, απρεπές γέλιο ■ 200 mg/dL: Πολύ κακή άρθρωση λόγου, δυσκολία βάδισης, διπλωπία, λήθαργος αλλά αντίδραση στον ήχο, δυσκολία παραμονής σε καρέκλα, απώλεια μνήμης ■ 300 mg/dL: Νάρκωση, ξύπνημα με ισχυρό φυσικό ερέθισμα (χαστούκι ή δυνατό τσίμπημα), βαθύ ροχαλητό ■ 400 mg/dL: Κωματώδης κατάσταση, ακράτεια ούρων, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ακανόνιστος αναπνοή ■ 500 mg/dL: Πιθανός θάνατος είτε από τη διακοπή της αναπνοής, η υπερβολικά χαμηλή πίεση του αίματος, ή εμετού που εισέρχεται στους πνεύμονες λόγω απουσίας των προστατευτικών αντανακλαστικών του βήχα.

10 10

11 11 Μεταβολικές διαταραχές του αλκοολικού –Υπογλυκαιμία –Μείωση της λειτουργίας του κύκλου του τρι- καρβολικού οξέος (TCA) –Κετοξέωση –Γαλακτική οξέωση –Αυξημένα τριγλυκερίδια στον ορό –Αυξημένη χοληστερόλη στον ορό –Μειωμένη νεογλυκογένεση –Υπερουρικαιμία και ουρική αρθρίτιδα –Επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σύστημα (φλεγμονή στομάχου και εντέρου) –Αλλεργικές αντιδράσεις προς το οινόπνευμα

12 12 Υπογλυκαιμία από αλκοόλ Υπογλυκαιμία μπορεί να παρατηρηθεί επί λήψης μεγάλης ποσότητας οινοπνεύματος, σε άτομα με ή χωρίς ιστορικό αλκοολισμού. Επί ενηλίκων κυρίως σε άτομα με κακή κατάσταση θρέψης, ενώ δεν είναι απαραίτητη η παρουσία ηπατοπάθειας. Σε παιδιά ή εφήβους ευκολότερη η εμφάνιση υπογλυκαιμίας. Ενεχόμενοι μηχανισμοί είναι: Ασιτία και εξάντληση αποθεμάτων ηπατικού γλυκογόνου, Αναστολή της γλυκονεογένεσης που είναι αποτέλεσμα της δράσης της ακεταλδεύδης και της αύξησης του λόγου NADH/NAD+.

13 13 Η οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν καταστολή του Κ.Ν.Σ., απώλεια κινητικού ελέγχου, πτώση αρτηριακής πίεσης, αγγειοδιαστολή, ερύθημα δέρματος, υποθερμία, ταχυκαρδία, καταστολή μυοκαρδίου, καταστολή αναπνευστικού συστήματος, διούρηση και υπογλυκαιμία.

14 14 Η αλκοολική κετοξέωση Εμφανίζεται σε χρόνιους αλκοολικούς 1 -2 ημέρες μετά από κατάχρηση αλκοόλ. Λόγω του αισθήματος κορεσμού που τους χαρακτηρίζει, οι χρήστες παραμένουν ουσιαστικά νηστικοί, ενώ κάνουν εμετούς (αφυδάτωση, απώλεια HCO3-). Δύο παράγοντες: 1) Η δράση του αλκοόλ και των μεταβολιτών του εναντίον της γλυκονεογένεσης, 2) Η νηστεία που μειώνει τις αποθήκες γλυκογόνου, έχουν ως αποτέλεσμα μείωση του επιπέδου ινσουλίνης και αύξηση της γλυκαγόνης.

15 15 Η αλκοολική κετοξέωση Ακολουθεί επιταχυνόμενη λιπόλυση με συνέπεια απελευθέρωση λιπαρών οξέων και παραγωγή κετονών. Ο ασθενής εμφανίζει ναυτία, εμετούς, κοιλιακό άλγος (σε ποσοστό 60-75%), δύσπνοια, τρόμο, ζάλη, αιματέμεση (σε ποσοστό 10-20%), μυαλγία, πυρετό, διάρροια, επιληπτική κρίση και μέλαινες κενώσεις (σε ποσοστό 10-20%). Mπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όπως σήψη, παγκρεατίτιδα, ραβδομυόλυση και υπογλυκαιμία.

16 16 Αλκοολική γαλακτική οξέωση Αύξηση γαλακτικού οξέος που μπορεί να προκληθεί εξαιτίας: α) της εκτροπής τoυ μεταβολισμού γλυκόζης προς την αναερόβιο οδό (αποτέλεσμα αύξησης του λόγου NADH / NAD+), β) της ένδειας θειαμίνης, που έχει ως συνέπεια τον περιορισμό της εισόδου του πυρουβικού στον κύκλο του Krebs, γ) της μειωμένης ηπατικής κάθαρσης του σχηματιζόμενου γαλακτικού που οφείλεται στην παρουσία αιθανόλης και σε τυχόν συνυπάρχουσα ηπατοπάθεια, δ) λόγω αλκοολικών σπασμών (νευροπάθεια), ε) παράλληλα καταστολή του αναπνευστικού κέντρου από την αιθανόλη.

17 17

18 18 Αντιμετώπιση δηλητηρίασης από οινόπνευμα Πλύση στομάχου. Διορθώνονται ελλείμματα υγρών και ηλεκτρολυτών (κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο). Χορήγηση θειαμίνης και γλυκόζης. Καφεΐνη για την αποφυγή κώματος. Αν δεν υπάρχουν σοβαρές υποκείμενες διαταραχές η δηλητηρίαση αναστρέφεται σε ένα 24ωρο, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται κλινική βελτίωση.

19 19 Η μεθανόλη. Προκύπτει από τη βιοδιάσπαση της κυτταρίνης

20 20 ΣΗΜΕΙΑ ΒΡΑΣΜΟΥ Ο C

21 21

22 22 ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΜΕΘΑΝΟΛΗ Η Μεθανόλη/ξυλο-αλκοόλη είναι θανατηφόρο δηλητήριο. Κάνει αλκοολικούς να καταλήξουν τυφλοί ή νεκροί, διασπώμενη σε μυρμηκικό οξύ και φορμαλδεΰδη στο σώμα, τοξικούς μεταβολίτες. Η φορμαλδεΰδη είναι νευροτοξική και καρκινογόνος. Θεωρείται σωρευτικό δηλητήριο, λόγω χαμηλής απέκκρισης, αν απορροφηθεί. Το ανώτερο όριο κατανάλωσης είναι 7,8 mg/μέρα.

23 23

24 24 ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΜΕΘΑΝΟΛΗ-1 Τα πιο γνωστά αποτελέσματα δηλητηρίασης από μεθανόλη είναι τα προβλήματα όρασης. Η φορμ- αλδεΰδη, προκαλεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή, επεμβαίνει στο DNA και προκαλεί γενετικά ελατ- τώματα. Μετατρέπεται σε μυρμηκικό οξύ, που είναι το δηλητήριο των μυρμηγκιών. Η κατανάλωση ποσότητας μεθανόλης περίπου 100 ml (1gr/Kgr σωματικού βάρους) οδηγεί στο θάνατο.

25 25 ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΣΠΑΡΤΑΜΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΜΕΘΑΝΟΛΗ (mg) 1 ounse (oz) = 28,3 γραμμάρια

26 26

27 27 ΟΞΕΩΣΗ ΛΟΓΩ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΔΙΤΑΝΘΡΑΚΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΟΝΙΕΣ ΔΙΑΡΡΟΙΕΣ ΒΑΘΕΙΣ ΕΜΕΤΟΙ

28 28 ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ NaCl ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΟΡΟΥ ΝΑΥΑΓΟΙ, ΠΟΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΛΛΟΤΡΙΟΦΑΓΙΑ Η ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Na+ ΚΑΙ Cl- ΣΤΟΝ ΟΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 140 mM ΚΑΙ 100 mM, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.

29 29 ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ NaCl Η ΤΑΧΕΙΑ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ 154 mEq Na ΚΑΙ 154 mEq Cl) ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΡΙΟ (ΥΠΕΡΧΛΩΡΙΑΙΜΙΑ) ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΕΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ Na+, Cl- ΚΑΙ ΜΑΖΙ HCO3- (ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΞΕΩΣΗ.

30 30 H ΣΧΕΣΗ Cl- / HCO 3 - ΣΤΟ ΝΕΦΡΟ Η πλειοψηφία του Cl- στο πρόουρο επαναρροφάται μαζί με Na+ στο εγγύς σωληνάριο. Στο αρχικό τμήμα του, η είσοδος του Na στο κύτταρο συνδέεται με την ενεργό μεταφορά οργανικών διαλυμένων ουσιών (Na- γλυκόζη, Na-αμινοξέα) και την ενεργό έκκριση H+ από τα σωληναρίων κύτταρα που έχει συνέπεια την επαναρρόφηση των HCO 3 -. Ο περιορισμός επαναρρόφησης Na+ και Cl- οδηγεί σε περιορισμό επαναρρόφησης και HCO 3 -.

31 31

32 32 ΕΙΣΟΔΟΣ Η+ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΞΕΩΣΗΣ, ΟΠΟΥ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ Κ+ ΩΣ ΑΝΤΙΡΡΟΠΗΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ Η οξέωση μπορεί να προκαλέσει υπερκαλιαιμία

33 33

34 34 (AΠΑΘΕΙΑ) Παροξυσμική κοιλιακή (supraventricular) ταχυκαρδία (PSVT )

35 35 Το φυσιολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα αποτελείται από ένα έπαρμα (κύμα) Ρ, ένα «σύμπλεγμα» QRS και ένα έπαρμα (κύμα) Τ. Το έπαρμα Ρ προκαλείται από ηλεκτρικά ρεύματα τα οποία παράγονται κατά την εκπόλωση (συστολή) των κόλπων, ενώ το σύμπλεγμα QRS προκαλείται από ηλεκτρικά ρεύματα τα οποία παράγονται κατά την εκπόλωση (συστολή) των κοιλιών, δηλαδή, κατά την επέκταση της εκπόλωσης στο μυοκάρδιο των κοιλιών. Το σύμπλεγμα QRS συνήθως αποτελείται από τρία διαφορετικά επάρματα, το έπαρμα Q, το έπαρμα R και το έπαρμα S. Το έπαρμα Τ προκαλείται από ηλεκτρικά ρεύματα τα οποία παράγονται κατά την ανάνηψη των κοιλιών από την κατάσταση της εκπόλωσης, αυτό δε το έπαρμα χαρακτηρίζεται ως έπαρμα επαναπόλωσης.

36 36

37 37 ΜΕΙΩΣΗ ΟΓΚΟΥ ΕΞΩΚΥΤΤΑΡΙΟΥ ΥΓΡΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΤΑΝΘΡΑΚΙΚΩΝ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΥΤΗΣ

38 38 ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗΣ ΑΛΚΑΛΩΣΗΣ Ο προσδιορισμός του Cl- των ούρων είναι χρήσιμος για τη διαγνωστική ασθενών με μεταβολική αλκάλωση και για τον έλεγχος ανταπόκρισης στη θεραπεία. Ασθενείς με Cl- ούρων <15 mmol/L (απώλεια υγρών και χλωρίου) έχουν μεταβολική αλκάλωση, που οφείλεται σε εμετούς, ρινογαστρική αναρρόφηση, χορήγηση διουρητικών, είναι υποογκαιμικοί και η αλκάλωση διορθώνεται με χορήγηση διαλύματος NaCl (αύξηση όγκου αίματος, αλκάλωση ανταποκρινόμενη στα χλωριούχα).

39 39 ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗΣ ΑΛΚΑΛΩΣΗΣ Αντίθετα, ασθενείς με αυξημένο Cl- ούρων (>20mmol/L) (απώλεια υγρών αλλά όχι χλωρίου) εμφανίζουν έκπτυξη (αύξηση) του εξωκυττάριου όγκου εξαιτίας συνήθως περίσσειας αλατοκορτικοειδών και η μεταβολική αλκάλωση δε διορθώνεται με τη χορήγηση φυσιολογικού ορού (ανθεκτική στα χλωριούχα). Η θεραπεία αφορά τη διόρθωση της διαταραχής (π.χ. υποκαλιαιμία) και αναπλήρωση με χορήγηση χλωριούχου καλίου.

40 40 Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΚΑΛΩΣΗ Η ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΑΛΚΑΛΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΥΠΟΚΑΛΙΑΙΜΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΑΛΙΑΙΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΑΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗΣ ΑΛΚΑΛΩΣΗΣ, ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΡΟΗ ΠΡΩΤΟΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΑ ΕΞΩΚΥΤΤΑΡΙΑ ΥΓΡΑ.

41 41 ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΑΛΚΑΛΩΣΗ Οι ρηχοί (γαστρικοί) έμετοι συνήθως προκαλούν μεταβολική αλκάλωση, διότι η έκκριση HCI στον στόμαχο συνοδεύεται από "κέρδος" σε ιόντα HCO 3 - τα οποία προστίθενται στο αίμα. Φυσιολογικά το "κέρδος" αυτό των HCO 3 - αποδίδεται στο δωδεκαδάκτυλο με τα παγκρεατικά υγρά και τη χολή που είναι πλούσια σε HCO 3 - (διαδικασία όμως που διακόπτεται όταν δεν φθάνει το όξινο περιεχόμενο του στομάχου στο δωδεκαδάκτυλο, διότι τότε δεν εκκρίνονται παγκρεατικά υγρά και χολή).

42 42 ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΑΛΚΑΛΩΣΗ Αποτέλεσμα αυτών είναι να συσσωρεύονται HCO 3 - στο αίμα και να προκαλούν μεταβολική αλκάλωση (γαστρική αλκάλωση). Στη συνέχεια οι ποσότητας HCO 3 - που προστέθηκαν στο αίμα φυσιολογικά αποβάλλονται στα ούρα, ωστόσο δεν επιτυγχάνεται αντιρρόπηση λόγω της έντονης υποογκαιμία και αφυδάτωσης που συνυπάρχει και προκαλεί περιορισμό της διούρησης και επαναρρόφηση Na+ και HCO 3 -. Οι βαθείς (δωδεκαδακτυλικοί έμετοι) δίνουν οξέωση.

43 43 ΕΕΣ: Εγγύς εσπειραμένα σωληνάρια. ΑΕΣ: Άπω εσπειραμένα σωληνάρια ALD: ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ

44 44

45 45

46 46 ΑΛΚΑΛΩΣΗ ΣΕ ΥΠΕΡΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΠΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ Na+ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ Κ+ ΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΠΟΒΟΛΗ Η+ (ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΗ). ΤΑ ΑΝΘΡΑΚΙΚΑ ΔΙΑΣΠΩΝΤΑΙ ΠΡΟΣ Η+ ΚΑΙ ΔΙΤΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΡΡΟΦΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΟΥΡΟΦΟΡΑ ΣΩΛΗΝΑΡΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΠΟΔΟΣΗ Κ+ ΣΤΑ ΕΞΩΚΥΤΤΑΡΙΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ Η+, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΚΑΛΩΣΗ.

47 47 ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ-ΑΛΚΑΛΕΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΧΡΗΣΗ CaCO3 Ή/ΚΑΙ NaHCO3, VIT-D & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ Ca - προσοχή Συμπληρώματα Ca++, VIT-A KAI ΟΣΤΕΟΚΛΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑΣ, ΝΕΦΡΑΣΒΕΣΤΩΣΗ, ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ HCO3-, METABOΛΙΚΗ ΑΛΚΑΛΩΣΗ, ΣΠΑΝΙΟ ΣΗΜΕΡΑ.

48 48 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» ΣΤΗΝ ΑΛΚΑΛΩΣΗ: ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ CO 2 ΜΕΣΩ ΒΡΑΔΥΠΝΟΙΑΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑΣΤΗ, ΕΛΛΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ.

49 49 (ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΓΑΣΤΡΙΚΗΣ ΑΛΚΑΛΩΣΗΣ) (ALD) (ΠΑΡΑΓΩΓΗ HCO3-) (ΟΓΚΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ) (ΑΠΩΛΕΙΕΣ Κ+ ΚΑΙ ΑΛΚΑΛΩΣΗ) ΑΝΤΙΟΞΙΝΑ, ΓΑΣΤΡΟ-ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

50 50 ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ Είναι ένα αίσθημα καψίματος και δυσφορίας ψηλά στο στομάχι ή πίσω από το στέρνο. Αυτό που συμβαίνει είναι η παλινδρόμηση οξέων του στομάχου στον οισοφάγο που δημιουργεί αυτό το κάψιμο και μερικές φορές μέχρι το φάρυγγα που δημιουργεί μία δυσάρεστη μεταλλική γεύση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι δυσκολία στην κατάποση, χρόνιος βήχας ή ακόμα και ασθματική βρογχίτιδα, καρδιακές αρρυθμίες.

51 51 ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ Μερικοί άνθρωποι έχουν χαλαρό οισοφαγικό σφιγκτήρα. Διάφορες τροφές (λιπαρά, καυτερά φαγητά, σοκολάτα, καφές), στενά ρούχα, κάπνισμα, αλκοόλ, μπορεί να είναι αίτια χαλάρωσης σφιγκτήρα και παλινδρόμησης. Σε πολλούς ασθενείς συνυπάρχει διαφραγματοκήλη (προβολή μέρους του στομάχου από την κοιλιά στο θώρακα). Αντιμετώπιση του προβλήματος: αλλαγή καθημερινών συνηθειών, φάρμακα, χειρουργική αποκατάσταση.

52 52 ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ Αλλαγή συνηθειών: αποφυγή (λιπαρών & καυτερών τροφών, σοκολάτας, καφέ, αεριούχων ποτών), μικρά γεύματα τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν την κατάκλιση, όχι κάπνισμα & αλκοόλ, ανύψωση της πλάτης του κρεβατιού. Υπερχλωρυδρία. Φάρμακα που εξουδετερώνουν ή μειώνουν την έκκριση γαστρικού οξέος (αντιόξινα, μαγειρική σόδα, αναστολείς ισταμίνης Η2, αναστολείς αντλίας πρωτονίων PPIs).

53 53 ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ pH 7,35 – 7,45 PaCO 2 35 - 45 mmHg HCO 3- 22 - 26 mEq/L Περίσσεια βάσης -2 - +2 mEq/L PaO 2 80 - 100 mm Hg Κορεσμός O 2 95 - 100 %


Κατέβασμα ppt "1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Ι ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 4 Η ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google