Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΗΡΑΣ Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A. College Limassol 2014/2015.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΗΡΑΣ Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A. College Limassol 2014/2015."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΗΡΑΣ Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A. College Limassol 2014/2015

2 Το γηρας είναι το αρθροισμα της βαθμιαιας εμφανισης των σωματικων διανοητικων ψυχολογικων και συναισθηματικων αλλοιωσεων. Οι μεταβολες στον γηρασκοντα οργανισμο μπορει να οφειλονται σε ενδογενεις η εξωγενεις παραγοντες όμως οι μεταβολες αυτές γινονται με εσωτερικο μηχανισμο.

3 Η λειτουργικη ικανοτητα κάθε οργανου μειωνεται με την γηρανση, αλλα η επιπτωση ποικιλει από ατομο σε ατομο και επιταχυνεται από περιβαλλοντικους παραγοντες και μερικες χρονιες νοσους. Ο υπερηλικας ανταποκρινεται στις συστηματικες νοσους με σχετικα ηπιες, φλεγμονωδεις αντιδρασεις, υψηλοτερο ουδου αλγους και μεγαλυτερη ποικιλια σημειων και συμπτωματων. Η επιταχυνση της φυσιολογικης πορειας της γηρανσης του οργανισμου εχει σαν αποτελεσμα το παθολογικο γηρας.

4 ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΡΟΦΗ Στον ανθρωπο το γηρας εκδηλωνεται με πολυπλοκη πορεια και υποστροφη που διακρινεται: -σε διανοητικη υποστροφη (ελαττωση μνημης,κοπωση) -σε οργανικη υποστροφη (μειωση των αισθητικων και κινητικων λειτουργιων και αλλαγη στην γενικη εμφανιση).

5 -μικραινει ο κορμος -τα ακρα φαινονται μεγαλυτερα -στενωση μεσοσπονδυλιων διαστηματων -μειωση του υψους των σπονδυλων -ελαττωση θωρακα στην εγκαρσια διαμετρο, αυξηση στην οπισθοπροσθια -ελαττωση υποδοριου λιπους -ο λιπωδης ιστος του μαστου ατροφει -εμφανιση ινοαδενωματων -εισολκη θηλης -απωλεια τριχωματος μασχαλης και εφηβαιου -τα αυτια φαινονται μεγαλυτερα -προεχουν οι γναθοι -αυξανει η στοματικη σχισμη -ενδοφθαλμος -ελαττωση μυικης μαζας -εγκεφαλος,νεφροι, ηπαρ γινονται μικροτερα. -ατροφια καρδιας.

6 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ Η γραμμικη της εξελιξη: Η φυσιολογικη γηρανση αρχιζει γυρω στα 30 ετος της ηλικιας. Η μεταβλητοτητα της: Η γηρανση είναι διαφορετικη στα διαφορα οργανα του ιδιου οργανισμου και μεταξυ ατομων της ιδιας ηλικιας ενός ορισμενου πληθυσμου.

7 Η καθολικοτητα της και ο διαχωρισμος της από παθολογικες καταστασεις: Η γηρανση αποτελει καθολικο φαινομενο. Το γηρας συνοδευεται γενικα από μειωση των πνευματικων και νοητικων δυνατοτητων, η γεροντικη ανοια αφορα ποσοστο μικροτερο του 10% των υπερηλικων.

8 Αναλογα με το βαθμο που οι φυσιολογικες λειτουργιες επηρεαζονται από την ηλικια διακρινονται σε σταθερες (ελαττωση από 0- 10%), Μετρια επηρεαζομενες (ελαττωση 10-30%) Σημαντικα επηρεαζομενες (ελαττωση μεγαλυτ 30%).

9 Σημαντικα επηρεαζομενες λειτουργιες από την ηλικια είναι η ελαττωση του ρυθμου σπειραματονεφρικης διηθησης κατά 40-50% μεταξυ ηλικιων 30-80 ετων που αποτελει κυριο παραγοντα διαταραχης του ογκου και της συστασης του μεσοκυτταριου υγρου (διαταραχες ομοιοστασης).

10 Κυκλοφορικο συστημα: Η μονη ενδοκυτταρια αλλοιωση είναι η εναποθεση λιποφουσκινης, μιας χρωστικης που δεν φαινεται να αλλοιωνει σημαντικα τη συσταλτικοτητα του καρδιακου μυος. Η ιστολογικη εικονα εξαρταται από το βαθμο και την εντοπιση της στεφανιαιας αρτηριοσκληρυνσης που οδηγει σε ινωση του μυοκαρδιου.

11 Λογω των ιστολογικων αλλοιωσεων του καρδιακου μυος είναι η ελαττωση του κατά συστολη ογκου παλμου η βραδυτερη συσταλτικοτητα. Επειδη όμως ο ογκος παλμου δεν είναι δυνατο να αυξηθει λογω των ιστοπαθολογικων αλλοιωσεων η καρδιακη παροχη εξαρταται από την καρδιακη συχνοτητα. Αναπτυσσει λοιπον η γηρασκουσα καρδια ένα ευνοικο ρυθμο που να διατηρει επαρκη καρδιακη παροχη και επομενως την λειτουργικη της ικανοτητα. Μετριες μεταβολες της συχνοτητας η του ρυθμου μπορουν να οδηγησουν σε ελαττωση της παροχης αιματος προς τα ζωτικα οργανα. Ετσι δεν μπορει να ανταποκριθει αποτελεσματικα σε συνθηκες stress, όπως είναι η απωλεια αιματος, ο υπερθυρεοειδισμος, καταστασεις που προκαλουν ταχυκαρδια με επακολουθο συμφορητικη καρδιακη ανεπαρκεια,αρρυθμια, η ισχαιμια του μυοκαρδιου.

12 Η κυρια αιτια της ισχαιμικης νοσου της καρδιας είναι η αρτηριοσκληρυνση των στεφανιαιων αρτηριων. Η αρτηριοσκληρυνση εισβαλλει και εξελισσεται γρηγορα χωρις συμπτωματα για πολλες δεκαετιες. ΑΙΤΙΑ: Διαιτα πλουσια σε χοληστερινη και λιπη, συναισθηματικη ενταση, ελαττωση της φυσικης δραστηριοτητας, υπερταση,καπνισμα και κληρονομικοι παραγοντες εχουν σχεση με την αναπτυξη των αρτηριοσκληρυντικων αλλοιωσεων. Οι αρτηριοσκληρυντικες αλλοιωσεις αφορουν την αορτη και τις περιφερειακες αρτηριες. Η ηλικιοεξαρτωμενη μεταβολη στην αγγειακη δυσκαμψια αποδιδεται σε μια διαχυτη επεξεργασια μεσα στο αγγειακο τοιχωμα. Η προκαλουμενη από την αγγειακη δυσκαμψια παρακωλυση της ροης του αιματος εχει σαν αποτελεσμα την αυξηση της συστολικης πιεσης.

13 Συνεπεια των εκφυλιστικων αλλοιωσεων των αρτηριων είναι η δημιουργια ανευρυσματων της αορτης και των περειφερειακων αρτηριων καθως επισης και η αποφρακτικη νοσος των αρτηριων. Η θρομβοεμβολικη νοσος των φλεβων είναι συχνη στην γεροντικη ηλικια γιατι σημαντικος παραγοντας για την αναπτυξη της είναι η λιμναση του αιματος που ευνοειται κατά την ηλικια αυτή από την καθιστικη ζωη, την παραμονη στο κρεβατι και την συμφορητικη καρδιακη ανεπαρκεια.

14 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η αυξηση της προσθοπισθιας διαμετρου του θωρακος και η απασβεστωση πλευρων και σπονδυλων εχουν σαν συνεπεια την ελαττωση της ελαστικοτητας της θωρακικης κοιλοτητας. Εξωπνευμονικος παραγοντας είναι η εξασθενηση και ατροφια των αναπνευστικων μυων.

15 Ενδοπνευμονικοι παραγοντες που προκαλουν τις μεταβολες αυτές είναι: -η απωλεια ελαστικου ιστου που περιβαλλει τις κυψελιδες και τους κυψελιδικους χωρους -η καταστροφη κυψελιδων και η αποφραξη βρογχιολιων λογω βραδειας δρασεως τοξικων ουσιων από το περιβαλλον -η αποφραξη μικρων κλαδων της πνευμονικης αρτηριας και η ελαττωση του αριθμου των τριχοειδων -αλλοιωσεις του κροσσωτου επιθηλιου και ελαττωση των αδενων των βρογχων που αποδυναμωνουν τον μηχανισμο αυτοκαθαρισμου.

16 Οι ηλικιοεξαρτωμενες λειτουργικες μεταβολες που οφειλονται στους παραγοντες αυτους είναι: -η ελαττωση της ζωτικης χωρητικοτητας και του μεγιστου εκπνεομενου ογκου σε ένα sec. -η ελαττωμενη ανταλλαγη των αεριων και η αυξηση της κυψελιδοαρτηριακης διαφορας οξυγονου. Ο βρογχοσπασμος και το εμφυσημα αναπτυσσονται σε αυξημενη αναλογια κατά την γεροντικη ηλικια.

17 Η διατηρηση καθαρων αεροφορων οδων, η ρευστοποιηση των πτυελων με την καλη ενυδατωση η αυξηση της κινητικοτητας των γεροντων, η αναπνευστικη τους επιμορφωση και η διδασκαλια ασκησεων αποκαταστασης επιτρεπουν την χρησιμοποιηση της μειωμενης αναπνευστικης λειτουργιας στο μεγιστο δυνατο.

18 ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η ατροφια των γευστικων καλυκων της γλωσσας εχει σαν αποτελεσμα μειωση της αισθησης της γευσης,ελαττωση της πεινας και κακη διατροφη. Στην κακη διατροφη επισης συντελουν οι κακως εφαρμοζομενες οδοντοστοιχιες, η δυσκολια στην μασηση και οι συχνες για την ηλικια αυτή καντιτιαση.

19 -δυσπεψια -μειωμενη απορροφηση Fe, Ca -μειωση κατά 20% στην παραγωγη λευκωματων κατά την γεροντικη ηλικια -οι ηπατικες λειτουργιες απεκκρισεως μεταβαλλονται με την ηλικια -αλλοιωσεις και ατροφια ηπατος -μειωση κινητικοτητας του εντερου -η οισοφαγοκοιλη και τα εκκολπωματα του εντερου παρουσιαζονται με αυξημενη συχνοτητα -η χολολιθιαση είναι αυξημενη και προσεγγιζει το 40% του γεροντικου πληθυσμου.

20 ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Τα νεφρικα σωληναρια παρουσιαζουν εκφυλιστικες αλλοιωσεις -ατροφια των τοιχωματων τους και συμπτωση του αυλου τους -τα αλλα σωληναρια διατεινονται -εκφυλιστικες αλλοιωσεις στο αγγειωδες σπειραμα -η σπειραματικη διηθηση μειωνεται 1% περιπου το χρονο για τους ανω των 40 ετων -ελαττωνεται η ροη αιματος στους νεφρους -μειωνεται η σωληναριακη λειτουργια -ελαττωνεται ο αριθμος των νεφρωνων κατά 30-40% στην ηλικια των 85 ετων -υπερτροφια προστατη -λιθοι -αυξημενες ουρολοιμωξεις -διαταραχες των ηλεκτρολυτων.

21 ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ -αναιμια λογω ελαττωμενης απορροφησης Fe. -αυξημενη Τ.Κ.Ε. -ο αριθμος των αιμοποιητικων κυτταρων στο μυελο περιοριζεται στο μισο -τα λεμφοκυτταρα παραμενουν σταθερα μεταξυ 20-50 ετων και παρουσιαζουν βραδεια ελαττωση μεχρι 90 ετων. -η λευκοκυτταρωση κατά τις φλεγμονωδεις αντιδρασεις είναι ελαττωμμενη όπως και η παραγωγη ανοσοσφαιρινων κατοπιν αντιγονικης προκλησεως -η ανοσολογικη ανταποκριση είναι ελαττωμενη στην γεροντικη ηλικια παρα την παρατηρουμενη αυξηση των ολικων γ- σφαιρινων.

22 ΣΚΕΛΕΤΟΣ Οστεοπορωση Στις γυναικες η οστικη μαζα ελαττωνεται γραμμικα μετα την ηλικια των 45 ετων. Στους αντρες η ελαττωση αυτή είναι μικροτερη μεχρι την ηλικια των 65 ετων αλλα μετα την ηλικια αυτή είναι ταχυτερη από ότι στις γυναικες.

23 ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ -μεγαλη ελαττωση της μυικης μαζας και της μυικης δυναμης -ατροφια μυικων κυτταρων λογω μειωμενου φορτου εργασιας μειωμενης παροχης αιματος και ανεπαρκους θρεψης των ηλικιωμενων.

24 ΚΑΛΥΠΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ -ρυτιδωμενο και χαλαρο δερμα -γκριζα η λευκα μαλλια -δερμα λεπτο, ξηρο,τραχυ, λεπιδωδες -μαλακο και στιλπνο στο προσωπο και τις ραχιαιες επιφανειες των χεριων -η επιδερμιδα είναι λεπτη περιεχει λιγοτερη μελανινη -η κερατινη της στοιβαδας είναι πολλες φορες περισσοτερο διαβατη στους ηλικιωμενους και επιτρεπει σε χημικες ουσιες να περνουν από αυτή ευκολοτερα -το παχος του στρωματος του χωριου δεν μεταβαλλεται

25 -το υποδοριο λιπος ελαττωνεται βαθμιαια -ο κολλαγονος συνδετικος ιστος αυξανει -το κλασμα της μη ελαστικης ελαστινης αυξανει -γεροντικη πορφυρα -τηλαγγειεκτασιες -ελκη και κατακλυσεις -μεταβολες της χροιας στο δερμα υπο μορφη χρωματιστων πλακων -ξηροτητα δερματος -αραιωση τριχωτου κεφαλης -ελαττωση των τριχων της μασχαλης και του εφηβαιου στις γυναικες μετα την εμμηνοπαυση -η αναπτυξη των νυχιων ελαττωνεται κατά την γεροντικη ηλικια κατά 40%.

26 ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Ελαττωμενη λειτουργικοτητα και ικανοτητα των ενδοκρινων αδενων να ανταποκριθουν αποτελεσματικα στο stress.Υποφυση: -ελαττωμενα επιπεδα αυξητικης ορμονης GH. -τα επιπεδα της θυρεοτροπου TSH, φλοιοεπινεφριδιοτροπου ACTH και αντιδιουρητικης ορμονης ADH παραμενουν σταθερα -η θυλακιοτροπος ορμονη FSH, είναι 15 φορες αυξημενη και της ωχροτροπου LH 3 φορες στις γυναικες μετα την εμμηνοπαυση.

27 Η διατηρηση του επιπεδου της παραθορμονης στο αιμα δεν είναι βεβαιη. Η ανοχη του σακχαρου ελαττωνεται με την ηλικια Τα επιπεδα του γλυκογονου παραμενουν αμεταβλητα Η συγκεντρωση της κορτιζολης στο αιμα παραμενει σταθερη Μειωμενα επιπεδα αλδοστερονης στο αιμα και ουρα, μειωση ρενινης Ελαττωνονται τα ανδρογονα στο μισο Μειωση εκκριση της αδρεναλινης -ελαττωση των οιστρογονων -ελαττωμενη παραγωγη τεστοστερονης.

28 ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ -απωλεια εγκεφαλικης ουσιας περιπου 50 γρ. -απωλεια νευρωνων σε ορισμενες περιοχες του εγκεφαλου -τα νευρικα κυτταρα είναι μεταμιτωτικα και όταν καταστραφουν δεν αντικαθιστανται -η ροη του αιματος μειωνεται από 79 στο 45ml το λεπτο ανα 100γρ, εγκεφαλικης ουσιας από την ηλικια των 17 ετων στην ηλικια των 80 ετων και από 3,6 σε 2,7 ml η αντιστοιχη ελαττωση καταναλωσης οξυγονου. -η ταχυτητα νευρικης αγωγης των κινητικων νευρων ελαττωνεται γυρω στο 15% και των αισθητικων 30% μεταξυ 20 και 95 ετων.

29 -κοπωση -ζαλη, ιλιγγοι, κεφαλαγια και ταση για εμετο -μεγαλυτερη προδιαθεση για συγχιτικες καταστασεις, κατά την επιδραση μικροβιακων, τοξικων, φαρμακευτικων παραγοντων -μεταβολες στη διαθεση και συμπεριφορα -γεροντικη ανοια -καταθλιψη.

30 ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ -ελαττωση ορασης -ελαττωση οπτικης οξυτητας -ελαττωση οπτικων πεδιων -ο φακος του οφθαλμου γινεται παχυτερος -μεταξυ ηλικιων 42-45 ετων αρχιζει η πρεσβυωπια -ελαττωση ακοης -ελαττωση γευστικων καλυκων της γλωσσας και μειωση της γευσης -ελαττωση της οσφρησης και του ουδου του πονου.


Κατέβασμα ppt "ΓΗΡΑΣ Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A. College Limassol 2014/2015."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google