Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΕΙΣΜΟΣ!!!!!!!!!!!! Τμήμα: ΣΤ2 Σχ. έτος:2015-2016 Η δασκάλα: Εύα Παρασκευοπούλου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΕΙΣΜΟΣ!!!!!!!!!!!! Τμήμα: ΣΤ2 Σχ. έτος:2015-2016 Η δασκάλα: Εύα Παρασκευοπούλου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΕΙΣΜΟΣ!!!!!!!!!!!! http://www.oasp.gr http://www.oasp.gr Τμήμα: ΣΤ2 Σχ. έτος:2015-2016 Η δασκάλα: Εύα Παρασκευοπούλου

2 Κάτι σαν εισαγωγή…

3

4 Πώς προκαλείται ο σ ε ι σ μ ό ς; Στο βιβλίο Γεωγραφίας της ΣΤ΄, στην B΄ Ενότητα: ¨Το φυσικό περιβάλλον ¨ & συγκεκριμένα στο Kεφ. 16 ¨Οι φυσικές καταστροφές και οι συνέπειές τους στη ζωή των ανθρώπων¨ αναφέρονται τα εξής: Η εσωτερική κατασκευή της Γης μοιάζει με κρεμμύδι, αφού αποτελείται από διαδοχικά στρώματα. Το εξωτερικό στρώμα είναι στερεό, λέγεται λιθόσφαιρα και αποτελείται από δώδεκα μεγάλες πλάκες, τις λιθοσφαιρικές πλάκες. Όταν δύο πλάκες πλησιάζουν μεταξύ τους, προκαλούνται συγκρούσεις και μεγάλες αναστατώσεις στις περιφέρειές τους, με αποτέλεσμα οι περιοχές που βρίσκονται πάνω από τις πλάκες αυτές να υποφέρουν από σεισμούς. Οι σεισμοί προκαλούν σοβαρές καταστροφές σε κτίρια, δρόμους, γέφυρες και άλλες κατασκευές του ανθρώπου.

5 Μπορεί να διαταράξει την καθημερινή ζωή δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα, όπως Γεωλογικές καταστροφές: Σεισμοί Πλημμύρες Παλιρροιακά κύματα (Tsunami) Κατολισθήσεις Ηφαιστειακή δραστηριότητα Ο σεισμός δημιουργεί στους ανθρώπους ένα αίσθημα πανικού και ανασφάλειας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όταν το επίκεντρό του είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές προκαλεί σοβαρά προβλήματα και εκτεταμένες ζημιές σε διάφορες κατασκευές.

6 Δεν είναι, όμως, λίγες οι περιπτώσεις που οι καταστροφές αυτές γίνονται αιτία να τραυματιστούν ή ακόμα και να χάσουν την ζωή τους άνθρωποι. Αν και κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο γίνονται αντιληπτοί περισσότεροι από 3.000 σεισμοί, συνήθως λιγότεροι από 10 είναι αυτοί που προκαλούν σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ είναι αυτός της Χιλής τον Μάιο του 1960 και είχε μέγεθος 9,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

7

8 Στη μακρόχρονη ιστορία του τόπου μας έχουν καταγραφεί χιλιάδες σεισμοί. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση από πλευράς σεισμικότητας στην Ευρώπη και την έκτη παγκοσμίως. Δεν πρέπει λοιπόν να μας φαίνεται παράξενο που οι σεισμοί στη χώρα μας γίνονται με μεγάλη συχνότητα και ένταση και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Για τον λόγο αυτό ο καθένας πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το φαινόμενο του σεισμού & να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να προστατευτεί πριν, κατά τη διάρκεια & μετά από τον σεισμό.

9

10

11

12

13

14 Στην παγκόσμια ιστορία έχει καταγραφεί ένας τεράστιος αριθμός σεισμών. Πολλοί από αυτούς κατέστρεψαν πόλεις και χωριά. Όμως όσο μεγάλη κι αν ήταν η καταστροφή, κανένας σεισμός δεν στάθηκε ικανός να σταματήσει την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Τα κτίρια ξαναχτίστηκαν, οι δρόμοι ξαναφτιάχτηκαν και όλοι απέκτησαν εμπειρίες για την μελλοντική αντιμετώπιση των σεισμών.


Κατέβασμα ppt "ΣΕΙΣΜΟΣ!!!!!!!!!!!! Τμήμα: ΣΤ2 Σχ. έτος:2015-2016 Η δασκάλα: Εύα Παρασκευοπούλου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google