Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ. Κερατοειδής Χιτώνας Διαυγές, πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού Διαθλαστική ισχύς περίπου 43 D 70% της συνολικής διοπτρικής ισχύος του.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ. Κερατοειδής Χιτώνας Διαυγές, πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού Διαθλαστική ισχύς περίπου 43 D 70% της συνολικής διοπτρικής ισχύος του."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ

2 Κερατοειδής Χιτώνας Διαυγές, πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού Διαθλαστική ισχύς περίπου 43 D 70% της συνολικής διοπτρικής ισχύος του οφθαλμού Μικρές τοπογραφικές μεταβολές τμπορούν να επιρεάσουν σημαντικά την όραση μας.

3 Τοπογραφία Κερατοειδούς Ανάλυση (χαρτογράφηση) της καμπυλότητας της επιφάνειας του κερατοειδούς.

4 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ Χαρτογράφηση της διαθλαστικής ισχύος και καμπυλότητας του κερατοειδούς σε κάθε του σημείοΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ - Χαρτογράφηση της διαθλαστικής ισχύος και καμπυλότητας του κερατοειδούς σε κάθε του σημείο - Προβολή ομόκεντρων κύκλων (με βάση τον δίσκο Placido) στον κερατοειδή, λήψη κερατοειδικής εικόνας με ψηφιακή κάμερα και ανάλυση από υπολογιστή με την βοήθεια ειδικών αλγορίθμων - Εναλλακτικά προβολή λεπτών φωτεινών δεσμών ή ολογραφικά συστήματα.

5 Αρχή Λειτουργίας της Τοπογραφίας Βασίζεται στις ανακλαστικές ιδιότητες της πρόσθιας κερατοειδικής επιφάνειας. Από το μέγεθος της κερατοειδικής ανάκλασης υπολογίζεται η καμπυλότητα του κερατοειδή. Κερατοσκόπιο:8-32 φωτεινούς ομόκεντρους δακτυλίους, τοποθετημένους σε κωνοειδή επιφάνεια 6.000 έως 20.000 σημεία ανάλυσης στην επιφάνεια του κερατοειδή Καλύπτει μια επιφάνεια που εκτείνεται από 0,25mm έως τα 5,5mm Κάθε φωτεινή ακτίνα που ανακλάται από τον κερατοειδή, συναντά την κάμερα λήψης σε ένα συγκεκριμένο σημείο, η θέση του οποίου καθορίζει την ακτίνα καμπυλότητας.

6 Τοπογραφικές Συσκευές Μεγάλου κώνου + Πλεονεκτήματα Διαθέτουν περισσότερους δακτυλίους. Μέτρηση σε περισσότερα σημεία. Μεγαλύτερη ακρίβεια. - Μειονεκτήματα Λόγω μεγάλης απόστασης οργάνου-κερατοειδή σχηματίζονται σκιές από μύτη, βλεφαρίδες. Σε τέτοιες περιπτώσεις έχουμε ελλιπή δεδομένα για την τοπογράφηση.

7 Μικρού κώνου + Πλεονεκτήματα Μέτρηση πολύ κοντά στην κερατοειδική επιφάνεια. Ελάχιστα νεκρά σημεία. - Μειονεκτήματα Λιγότεροι δακτύλιοι. Μικρότερη ακρίβεια.

8 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ Εναλλακτική στην προβολή δίσκου Placido στον κερατοειδή είναι ο συνδυασμός της με τεχνική «σάρωσης σχισμής» (slit scanning) όπου προβάλλονται ταυτόχρονα ρινικά και κροταφικά δύο πολύ λεπτές κάθετες δέσμες φωτός οι οποίες εστιάζονται πάνω στην κερατοειδική επιφάνεια την ίδια στιγμή που εστιάζονται και οι ανακλάσεις του δίσκου Placido.Οι σχισμές σαρώνουν τον ρινικό και κροταφικό κερατοειδή και από την ανάκλαση τους προκύπτει ο παχυμετρικός χάρτης του κερατοειδούς καθώς και ο χάρτης καμπυλοτήτων του οπισθίου κερατοειδούς.

9 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ Τελευταία εξέλιξη η χρήση της τεχνολογίας Scheimpflug imaging (συστήματα Pentacam & Galilei) όπου χρησιμοποιούνται περιστρεφόμενη κάμερα/ες Scheimpflug σε συνδυασμό και με τεχνολογία Placido, δίνοντας δυνατότητες απεικόνισης και του προσθίου θαλάμου καθώς και του κρυσταλλοειδούς φακού

10 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ Δείκτες ομαλότητας και ασυμμετρίας κερατοειδούς (διάγνωση κερατοκώνου) - Σημαντική βοήθεια στην εφαρμογή κυρίως RGP φακών επαφής από απλές περιπτώσεις έως πιο advanced όπως σε κερατόκωνο, ορθοκερατολογία, μετεγχειρητικές εφαρμογές (δίνονται και θεωρητικές εικόνες φλουροσκείνης) - Αναγνώριση κι εκτίμηση των τοπογραφικών αλλαγών που επιφέρουν οι σκληροί φακοί στον κερατοειδή – Καλύτερη αξιολόγηση των τομών/βολών που πρέπει να γίνουν σε μία διαθλαστική επέμβαση καθώς και των αποτελεσμάτων αυτής.

11 Διαδικασία Τοπογραφικής Εξέτασης 1. Τοποθέτηση ασθενή εντός εξεταστικού κώνου 2. Ευθυγράμμιση και εστίαση του εξεταζόμενου οφθαλμού 3. Ομόκεντροι φωτεινοί δακτύλιοι προβάλλονται στην πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού 4. Ανάκλαση των δακτυλίων και καταγραφή της εικόνας από κάμερα 5. Λήψη πρωτογενών δεδομένων- τοπογραφική πληροφόρηση 6. Εφαρμογή αλγορίθμων σε υπολογιστικό σύστημα 7. Ψηφιοποίηση της εικόνας. Παρουσίαση τοπογραφικών χαρτών μέσω του H/Y 8. Ερμηνεία αποτελεσμάτων

12 Τοπογραφικός – Υψομετρικός χάρτης Τοπογραφικός χάρτης Χρωματική αναπαράσταση της κατανομής της διαθλαστικής ισχύος του κερατοειδή με μορφή περιγραμμάτων. Κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο εύρος διοπτριών. Θερμά χρώματα (κόκκινο) περιοχές υψηλής κυρτότητας Ψυχρά χρώματα (πράσινο,μπλε) πιο επίπεδες περιοχές Τρία είδη διοπτρικής κλίμακας : 1. Απόλυτη (Klyce) 2. Εξατομικευμένη 3. Προσαρμοζόμενη

13

14 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ

15 Είδη τοπογραφικών χαρτών Axial Map: αποτελεί το απλούστερο απεικονιστικό αποτέλεσμα. Εμφανίζει τις παραλλαγές στην καμπυλότητα του κερατοειδούς σαν προβολές και χρησιμοποιεί χρώματα που αντιπροσωπεύουν τις τιμές σε διοπτρίες. Το μειονέκτημα της είναι η τάση να αγνοεί μικρές παραλλαγές στην καμπυλότητα. Tangential Map: χρησιμοποιεί χρώματα που αντιπροσωπεύουν τις μεταβολές σε τιμές διοπτριών. Προσφέρει καλύτερη απεικόνιση για την εντόπιση της κερατοειδικής βλάβης με μεγάλη ακρίβεια και χρησιμεύει κατά τη μετεγχειρητική παρακολούθηση καθώς και κατά τη διερεύνηση άλλης παθολογίας του κερατοειδούς.

16 Υψομετρικός χάρτης Βαθμονόμηση με σφαιρική επιφάνεια καλύτερης εφαρμογής (best fit) ακτίνας καμπυλότητας 7,8mm Από τις καμπυλομετρικές ενδείξεις υπολογίζεται το πόσο απέχει κάθε σημείο του κερατοειδή από την υποθετική επιφάνεια. Σχηματισμός 3-D απεικόνισης.

17 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗΣ : Ο φυσιολογικός κερατοειδής είναι ασφαιρικός και λίγο ασύμμετρος. Είναι κυρτότερος στο κέντρο και επιπεδώνεται προς την περιφέρεια. Μεταξύ δεξιού κι αριστερού οφθαλμού υπάρχει συμμετρία καθρέπτη. Ανάλογα με το σχήμα που παίρνουν τα κεντρικά ισόπτερα, το σχήμα του φυσιολογικού κερατοειδούς διακρίνεται σε στρογγυλό, ωοειδές, ως συμμετρικό 8 ή κλεψύδρας, ως ασύμμετρο 8 ή και ανώμαλο. Τα σχήματα σαν οκτώ (8) παρουσιάζονται στους αστιγματικούς κερατοειδείς. Όταν ο αστιγματισμός είναι σύμφωνα με τον κανόνα, τότε το 8 βρίσκεται στον κάθετο άξονα, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τον αστιγματισμό παρά τον κανόνα.

18

19 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΙΚΟΣ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

20 ΠΟΛΎ ΥΨΗΛΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

21 ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ

22 ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΜΠΥΛΟΤΗΤΑΣ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ

23 ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΑΠΌ RGP ΦΑΚΟ ΕΠΑΦΗΣ

24 ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΥ

25 ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΣ ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ

26 ΕΠΕΜΒΑΣΗ PRK ΓΙΑ ΜΥΩΠΙΑ – ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΡΙΝ (ΔΕΞΙΑ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ (ΑΡΙΣΤΕΡΑ)

27 ΕΠΕΜΒΑΣΗ LASER (PRK) ΓΙΑ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ ΜΕ 4 ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΤΟΜΕΣ

28 ΟΡΘΟΚΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΡΙΝ (ΔΕΞΙΑ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ

29 PRK ΣΕ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ

30 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΚΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΚΛΗΡΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ: 1. Tοπογραφικός Χάρτης, 2. Εικόνα εφαρμογής με φλουροσείνη για τον φακό που έχει επιλεγεί, 3. Προφίλ εφαρμογής και σημεία επαφής του φακού με τον κερατοειδή (βλέπε κόκκινα τόξα), 4. Δυνατότητα εισαγωγής όλων των τύπων RGP φακών και όλων των designs ώστε να βρεθεί ο ιδανικός φακός για αυτό το μάτι

31 Η ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΜΟΔΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ. Κερατοειδής Χιτώνας Διαυγές, πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού Διαθλαστική ισχύς περίπου 43 D 70% της συνολικής διοπτρικής ισχύος του."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google