Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ 1985 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΚΥΡΗΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ 1985 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΚΥΡΗΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΡΚΙΝΟΣ

2 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ 1985 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΚΥΡΗΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, ΠΡΩΤΟΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ 1987 ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ.

3 ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Η ΜΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1994 ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟ 2003, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΥΓΙΕΙΝΟΤΕΡΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ.

4 Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ, ΚΑΤΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ. ΟΜΑΔΑ ΑΙΤΙΩΝ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΛΥΘΗΣΜΟ ΗΛΙΚΙΑΣ 35 ΕΩΣ 64 ΕΤΩΝ. ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ, ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΥΤΗ ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ. Η ΠΡΟΛΗΨΗ, Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ & ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.

5 ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 50% ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΩΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ( ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ Κ. Α.), ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ. ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΕΑΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΥΓΙΕΙΝΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ. ΗΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ! ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΟΥΝ ΕΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ.

6 ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΑ ΜΕΡΗ 1 ΕΩΣ 7 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΡΚΙΝΩΝ. ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΕΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.

7 7. ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΘΕ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. ΔΗΛΑΔΗ 1. ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ. 2. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. 3. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. 4. ΥΙΟΘΕΤΕΙΣΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. 5. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ. 6. ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ.

8

9 ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣΙΑΤΡΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

10 ΓΕΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΛΟΙΜΩΔΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

11 ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ Οι περισσότερο καρκίνοι μπορούν να θεραπευτούν εάν ανιχνευτούν εγκαίρως. Τα παρακάτω συμπτώματα και ενδείξεις, δεν πρέπει να αγνοούνται, αλλά μόλις εντοπιστούν πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, παρόλο που πολλά από αυτά από αυτά δεν αφορούν τον καρκίνο.

12 Βραχνάδα Επίμονο βήχα Κάποιο εξόγκωμα Ανεξήγητη απώλεια βάρους Καούρα και δυσκολία στην κατάποση Μία πληγή που δεν επουλώνεται ακόμα και στο στόμα Μια ελιά ή κρεατοελιά που αλλάζει σχήμα, μέγεθος, χρώμα Ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου ή της ούρησης Μία μη φυσιολογική αιμορραγία όπως αιμόπτυση, αίμα στα ούρα - κόπρανα 8. Επισκεφθείτε ένα γιατρό εάν παρατηρήσετε :

13 9. Γυναίκες 25 ετών και άνω, να συμμετέχετε σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ( τεστ Παπανικολάου ). Το test Παπανικολάου (Test Pap) στις γυναίκες 25 ετών και άνω ελαττώνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 80%. Υπάρχει εμβόλιο που γίνεται προληπτικά σε κορίτσια 14-21 ετών.

14 test Παπανικολάου (Test Pap) φυσιολογικός τράχηλοςεξάπλωση του καρκίνου

15 10. Γυναίκες να ελέγχετε τακτικά το στήθος σας, ειδικότερα άνω των 50 ετών, να συμμετέχετε σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού ( μαστογραφία ). Κάθε μαστός συμπιέζεται κάθετα και οριζόντια και λαμβάνονται ανάλογες λήψεις

16 Η μαστογραφία έχει την δυνατότητα αποκάλυψης του καρκίνου του μαστού σε στάδιο που κλινικά δεν ανιχνεύεται. Στις γυναίκες 50-59 ετών με τη μέθοδο αυτή σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο ελαττώθηκε κατά 25-35% η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού όπως φάνηκε από διάφορες στατιστικές μελετών ελέγχου σε διάφορες χώρες.

17

18 11. Άνδρες 45 ετών και άνω, κάντε το test (PSA), για την ανίχνευση καρκίνου του προστάτη κάθε χρόνο. Το test αυτό είναι απλό, φθηνό, παραδεκτό και το αποτέλεσμα γίνεται γρήγορα.

19 Συμμετέχετε στον εμβολιασμό για την μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο γίνεται διάγνωση 30.000 νέων περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος. Χρόνια ηπατίτιδα B και C ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος κατά 70% των περιπτώσεων. 12. Όλα τα άτομα 50 ετών και άνω, να συμμετέχετε σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου με το test της αφανούς αιμορραγίας στα κόπρανα (Haemoccult Test) ή και σε συνδυασμό με κολονοσκόπηση

20 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ.


Κατέβασμα ppt "ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ 1985 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΚΥΡΗΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google