Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΡΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΡΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΡΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΓΑΣ MASTER IN SPORTS MANAGEMENT ΕΠΑΚΑΒ 2015

2 Το χθες … πριν κάτι δεκαετίες δεν υφίσταντο ακαδημίες, ή λειτουργούσαν εντελώς τυχαία και ανοργάνωτα Σήμερα … Η πλειονότητα των σωματείων στίβου διαθέτει ακαδημίες

3 Πως φτάσαμε στη σημερινή μορφή των ακαδημιών; -Αναγκαιότητα της άσκησης από πολύ μικρές ηλικίες -Κοινωνία, οικογένεια -Θέση του στίβου -Οργάνωση ακαδημιών στα σωματεία στίβου

4 Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί εντυπωσιακά ο μέσος όρος ηλικίας των ασκούμενων στους χώρους εκγύμνασης στίβου.

5 Τι συμβαίνει στην Ευρώπη; -Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη ασχολούνται οργανωμένα με τις μικρές ηλικίες αφού παρατηρείται έντονη προσέλευση. -Το πρόβλημα και στην Ευρώπη εντοπίζεται με την μαζική αποχώρηση παιδιών από το στίβο στις ηλικίες από 14 έως 18 ετών.

6 ΣΕΓΑΣ & Ακαδημίες Ο ΣΕΓΑΣ έχει την ευθύνη ΜΟΝΟ για τους εγγεγραμμένους αθλητές στα μητρώα της ομοσπονδίας. Άρα μόνο για τα παιδιά ηλικίας 9 ετών και μεγαλύτερα. Παρ’ όλα αυτά οι ακαδημίες στίβου στην πράξη λειτουργούν και με πολύ μικρότερα παιδιά. Παρακάτω θα αναφερθούμε αναγκαστικά και στα μικρότερα παιδιά ως μέρος μιας ολότητας αλλά και ως εν δυνάμει αυριανών αθλητών στίβου.

7 Ακαδημίες στίβου … Ευκαιριακή λειτουργία ή οργανωμένη δράση;

8 Στην ευκαιριακή λειτουργία των ακαδημιών αναπόφευκτα έχουμε -Λιγότερο κόσμο -Λιγότερο συνολικά χρόνο διάρκειας γύμνασης -Κακή φήμη -Μικρότερη δεξαμενή άντλησης ταλέντων

9 Στην οργανωμένη λειτουργία των ακαδημιών έχουμε: - Περισσότερους ασκούμενους - Περισσότερη διάρκεια γύμνασης - Καλή εικόνα στην τοπική κοινωνία - Μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης ταλέντων

10 Στην οργανωμένη δράση των ακαδημιών έχουμε κάποιες σταθερές παραμέτρους όπως: -Εγκαταστάσεις (αξιοποιημένες στο μεγαλύτερο βαθμό) -Επαρκή και ασφαλή εξοπλισμό -Σταθερό ωράριο λειτουργίας -Κατάλληλο διαχωρισμό ηλικιών

11 Εγκαταστάσεις Οι χώροι εκγύμνασης εμφανίζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και αποκλίσεις από εγκατάσταση σε εγκατάσταση. Το κάθε σωματείο οφείλει να διεκδικήσει και να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές ώστε να διασφαλίζεται επαρκές ωράριο και ασφαλής χώρος. Καλό είναι η προπόνηση των ακαδημιών να γίνεται σε σημείο του σταδίου που να μην παρενοχλεί την προπόνηση των αθλητών, αλλά και να μην αποσπάται η προσοχή των μικρών παιδιών.

12 Εξοπλισμός Ο ελάχιστος εξοπλισμός που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα σωματείο τις ακαδημίες του είναι: 10 κώνοι (με τρύπες κατά προτίμηση για υποδοχή μπαστουνιών) 10 μπαστούνια 10 στεφάνια (80 - 90 εκ) 5 εμπόδια πλαστικά 55 - 60 εκ 5 εμπόδια πλαστικά 40 - 45 εκ 5 εμπόδια πλαστικά 30 - 35 εκ 4 σκυτάλες πλαστικές μεζούρα 30μ 40 πιατάκια σήμανσης 10 - 20 στρώματα αναδιπλούμενα Και οπωσδήποτε ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

13 Διαχωρισμός ηλικιών Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφορες παράμετροι, όπως ο αριθμός των παιδιών σε κάθε ηλικία ή τάξη, η διαθεσιμότητα του σταδίου (ώρες), ο αριθμός των προπονητών, η αγωνιστική δράση της ομοσπονδίας κλπ 1 η Πρόταση: 3 ηλικιακές κατηγορίες Α. Παιδιά Α & Β Δημοτικού Β. Παιδιά Γ & Δ Δημοτικού Γ. Παιδιά Ε & ΣΤ Δημοτικού

14 Διαχωρισμός ηλικιών 2 η Πρόταση: 3 ηλικιακές κατηγορίες Α. Παιδιά Α, Β & Γ Δημοτικού Β. Παιδιά Δ & Ε Δημοτικού (Μίνι) Γ. Παιδιά ΣΤ Δημοτικού & Α Γυμνασίου (ΠΠΒ & ΠΚΒ)

15 Επιλογή προπονητή – η σημαντικότερη ίσως κίνηση για την επιτυχία των ακαδημιών - Αγάπη για τα παιδιά - Εξωστρέφεια - κοινωνικότητα - Επιστημονική κατάρτιση

16 Ο προπονητής οφείλει να είναι πάντα στην ώρα του, καθαρός και πάντοτε με αθλητική περιβολή, γεμάτος ενέργεια, να αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, να έχει ποικιλία στην δομή του προπονητικού προγράμματος, να χειρίζεται καταστάσεις, να δίνει πρωτοβουλίες στα παιδιά, να προάγει την προσωπικότητα των παιδιών, να ενθαρρύνει, να επιδοκιμάζει συμπεριφορές και αθλητικές δεξιότητες και να αποδοκιμάζει κακές συμπεριφορές. Ο προπονητής είναι το «πρόσωπο» του σωματείου, ο άνθρωπος των παιδιών, το κλειδί στην επιτυχία των ακαδημιών.

17 Αγωνιστική δράση Είναι απαραίτητο οι μικροί αθλητές να έχουν τακτικά αγωνιστική δράση. Προτείνονται τακτικά τεστ, αγώνες εσωτερικοί, αγώνες με γειτονικά σωματεία και συμμετοχή σε όλους τους αγώνες της ομοσπονδίας. Ένα σημαντικό αγωνιστικό εργαλείο αγωνιστικής δράσης είναι φυσικά και το Kids’ Athletics.

18 Στόχοι προπόνησης: (εκτός φυσικά της ανάπτυξης αθλητικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων): ενοποίηση, ομαδοποίηση, γνωριμία παιδιών μεταξύ τους, εξοικείωση με προπόνηση, κοινωνικοποίηση, ανάπτυξη προσωπικότητας, ανάδειξη ηγεσίας.

19 Λέξη κλειδί προπόνησης FUN, FUN, FUN. διασκεδάζω, διασκεδάζω

20 Η κάθε προπόνηση πρέπει να έχει πρωτοτυπία και να αποτελεί αφορμή για διασκέδαση Δείχνει ασκήσεις όποιος γιορτάζει, ή όποιος απαντήσει πρώτος σε ερώτηση. Όποιος δεν θέλει να δείξει ασκήσεις, μπορεί να υποδείξει άλλο αθλητή. Χωρισμός σε αντίπαλες ομάδες αγοριών και κοριτσιών. Ποιος κάνει καλύτερες δρομικές με ομαδική βαθμολογία. «Πρέπει τουλάχιστον 7 από την ομάδα να πηδήξουν πάνω από τα 3 μέτρα στο μήκος». Πολλαπλούν. Πρέπει να μην ξεπεράσετε σαν ομάδα τα 80 βήματα μέχρι να μπείτε στο σκάμμα. Οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για παιχνίδι με τα παιδιά.

21 Συνήθεις δυσκολίες προπόνησης Μεγάλος αριθμός παιδιών, περιορισμένος χώρος, αναμονή, ανομοιογένεια παιδιών, καιρικές συνθήκες. Η απάντηση είναι … εδώ σε θέλω κύριε προπονητά …

22 Παρουσιολόγιο Η καταγραφή των παρουσιών βοηθάει στην αποτύπωση της γενικής εικόνας του τμήματος, αλλά και για κάθε παιδί ξεχωριστά και κατά μήνα και κατά έτος. Προτρέπει εξάλλου τα παιδιά να είναι συνεπή και τακτικά.

23 Επικοινωνία με γονείς Η επικοινωνία με τους γονείς κρίνεται απαραίτητη για πολλούς λόγους, όπως ενημέρωση για αγώνες, αλλαγή στην ώρα προπόνησης ή ματαίωσης της, ευχές εορτών, εορταστικό πρόγραμμα προπονήσεων, επαφή τους καλοκαιρινούς μήνες κλπ. Εξυπακούεται βέβαια ότι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας με τους γονείς είναι τα e-mails. Είναι απαραίτητη λοιπόν μια λίστα επαφών.

24 Κατάσταση ατομικών ρεκόρ Αποτελεί τεράστιο κίνητρο για τα παιδιά η συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξής τους και η καταγραφή της από τα ίδια τα παιδιά. Προτείνεται λοιπόν κατάσταση με όλα τα παιδιά ανά ηλικία και φύλο όπου θα αναγράφονται οι επιδόσεις (ατομικά ρεκόρ) των παιδιών.

25 Αν υπάρχει χώρος (γραφειάκι ή κάτι παρόμοιο), μπορούν να αναρτηθούν: -Το καλεντάρι του στίβου -Τα νέα του σωματείου με φωτογραφίες αθλητών -Ανακοινώσεις -Αποτελέσματα αγώνων -Αφίσες στίβου (π.χ. Μαραθωνίου, αθλητών κλπ) Και βέβαια τα ρεκόρ του σωματείου. Κάθε σωματείο θα πρέπει να τα έχει αναρτημένα σε εμφανές σημείο, για όλες τις κατηγορίες από παμπαίδες Α και παγκορασίδες Α μέχρι ανδρών και γυναικών.

26 Καλό καλοκαίρι με … σταυρόλεξο. Όταν υπάρχει φαντασία και διάθεση πολλά μπορούν να γίνουν.

27 “Pass Athle” το παράδειγμα της Γαλλίας – Μια ιδέα για … προχωρημένους

28 Γαλλίας … συνέχεια

29

30

31

32 Όλα αυτά βέβαια που αναφέραμε βοηθούν στον ένα ή στον άλλο βαθμό στην οργάνωση και στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των ακαδημιών. Το ζητούμενο όμως είναι τα παιδιά των ακαδημιών να αναρριχηθούν στο αγωνιστικό κομμάτι του τμήματος. Η «πυραμίδα» πρέπει να έχει μια ομαλή εξέλιξη προς την κορυφή. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το αγωνιστικό τμήμα με τις ακαδημίες είναι δυο συγκοινωνούντα δοχεία. Όταν πάει καλά το ένα πάει και το άλλο. Όταν είναι πολυπληθείς οι ακαδημίες, αυξάνονται οι πιθανότητες για ανάδειξη περισσότερων πρωταθλητών και αντίστροφα όταν το τμήμα διαθέτει πρωταθλητές, αυτοί εμπνέουν και φέρνουν περισσότερα μικρά παιδιά στις ακαδημίες.

33 Τρόποι ομαλής μετάβασης από τις ακαδημίες στο αγωνιστικό: -Συμμετοχή σε αγώνες μικρών ηλικιών (εσωτερικοί, διασωματειακοί, σε επίπεδο ΕΑΣ) -Γνωριμία με τους αθλητές του τμήματος, παρακολούθηση της προπόνησης τους, ενημέρωση για την εξέλιξή τους, τις διακρίσεις τους -Προπόνηση προς το τέλος της σεζόν με τον προπονητή του αγωνιστικού τμήματος

34 -Ο Δημήτρης Κουτσούκης με μικρό θαυμαστή στο ΣΕΦ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου

35 Άλλες κινήσεις ώθησης των παιδιών των ακαδημιών προς το αγωνιστικό: -Οργανωμένη επίσκεψη σε αγώνες στίβου, επεξήγηση κανονισμών, γνωριμία με αθλητές -Ανάρτηση στους χώρους γύμνασης των ακαδημιών φωτογραφιών των αθλητών του σωματείου, συνεντεύξεων τους, φωτογραφιών ξένων αθλητών κλπ. -Καταγραφή των ατομικών ρεκόρ των παιδιών (πίνακας που προαναφέρθηκε) -Εξοικείωση με τον αγώνα, συμμετοχή ακόμα και όταν ξέρουμε ότι δεν θα είμαστε νικητές

36

37 Συμπερασματικά ένα σωματείο χωρίς ακαδημίες είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής. Από την άλλη ένα σωματείο που διαθέτει μεγάλες και οργανωμένες ακαδημίες αλλά δεν έχει αντίστοιχα ικανό αγωνιστικό κομμάτι, είναι εκτός φιλοσοφίας και στόχων της ομοσπονδίας.

38 Και μην ξεχνάμε ότι από τους μικρούς μας φίλους θα προκύψουν οι αυριανοί πρωταθλητές


Κατέβασμα ppt "ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΡΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google