Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

CYBER BULLING ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "CYBER BULLING ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 CYBER BULLING ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

2 Η ψηφιακή παρενόχληση ή διαφορετικά cyber bullying εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη μαζί με το internet και τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης [Facebook,Twitter,κτλ] ενώ πολλά είναι και τα περιστατικά στην Ελλάδα. Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού,επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που θεσπίζεται και πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, συγκεκριμένα του internet και των κινητών τηλεφώνων και η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα.

3 Ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου περιλαμβάνει:
Πειράγματα με στόχο τη διασκέδαση Διάδοση άσχημων _προσβλητικών φημών on_line Αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων [υβριστικά_προσβλητικά] Δυσφήμηση σε τρίτους [άλλους πλέον του θύματος Μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,μηνυμάτων μέσω κινητού, Φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο, ιστοσελίδες, μπλογκς, chatrooms κ.α.

4 Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος
Εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν το θύμα. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τον εκφοβισμό μέσω του Διαδικτύου είναι Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [ ], τα γραπτά μηνύματα [text messaging], οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης [social networking sites], τα μέρη συζητήσεως στο Διαδίκτυο [chat rooms] ,τα blogs τα web sites ακόμα και τα διαδικτυακά παιχνίδια [internet gaming].Αυτή του είδους η συμπεριφορά είναι σημαντική όσο και ανησυχητική καθώς έχει συνέπειες στο θύμα όπως : Θυμό Αγανάκτηση Θλίψη Ντροπή Φόβο

5

6 Σε περίπτωση που έχεις πέσει θύμα εκφοβισμού μέσω του διαδικτύου τότε πρέπει άμεσα να απευθυνθείς στους γονείς σου και μαζί να προβείτε σε μία σειρά ενεργειών: Εάν έχεις δεχτεί απειλητικά ή προσβλητικά μηνύματα τότε κρίνεται σκόπιμο να τα αποθηκεύσεις και όχι να τα διαγράψεις, να κρατήσεις δηλαδή όλα τα αποδειχτικά στοιχεία. Μπορείς επίσης να τα εκτυπώσεις για να τα δείξεις στους γονείς σου.

7 Σε περιπτώσεις όπου τα μηνύματα επιμένουν και προέρχονται από άγνωστο αποστολέα ,οι γονείς μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από την Υπηρεσία [ και να πάρουν πληροφορίες για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Σε περιπτώσεις που ένας <<διαδικτυακός φίλος>> σου στέλνει μηνύματα προσβλητικά μπορείς εύκολα να τον <<αποκλείσεις από το σου.

8 Εάν ο θύτης είναι γνωστό πρόσωπο , σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι γονείς του παιδιού για τη συμπεριφορά του με βασικό σκοπό να περιοριστεί ο θύτης. Εάν αισθάνεσαι αγχωμένος ή φοβισμένος είναι σημαντικό εσύ και οι γονείς σου να ζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο ειδικό σε τέτοιου είδους θέματα. Εφόσον έχεις αντιληφθεί κάποια ιστοσελίδα όπου χρησιμοποιούνται προσωπικά δεδομένα σου ή φιλοξενούνται ρατσιστικά σχόλια για σένα μπορείτε να την αναφέρετε στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράπονο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο [ line.gr] οι οποίοι και θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Παρακάτω αναφέρεται ενδεικτικά κάποιες περαιτέρω δυνατότητες εφόσον ο εκφοβισμός διεξήχθη μέσω κάποιας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης ή chat room.

9 Face book: Μπορείτε να κάνεις αναφορά επιλέγοντας την επιλογή να κάνεις αναφορά επιλέγοντας την επιλογή ‘Report’ [αναφορά] που υπάρχει στις σελίδες ή να στείλετε στο book .com. Ένας καλός οδηγός ασφάλειας για παιδιά και γονείς βρίσκεται στο .com/safety.Οι χρήστες κάτω των 13 απαγορεύονται και μπορείτε να αναφέρετε την ύπαρξη τους στο book.com/help/contact php?show_form=underage. MySpace: Ειδικά για προβλήματα σχετιζόμενα με σχολείο μπορείτε να στείλεις e_mail στο . Οδηγός ασφάλειας βρίσκεται στο YouTube: Υπάρχει επιλογή ‘Fliag content as inappropriate’ κάτω από κάθε βίντεο. Επίλεξε security Center’ έχοντας διαλέξει την Ελληνική ως γλώσσα περιήγησης. Instant messaging :MSN-Yahoo: Επιλέγοντας το ‘help’ tab θα ανοίξει πολλαπλές επιλογές μία εκ των οποίων είναι το ‘Report Abuse’. Chartrooms: Στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπάρχουν ρυθμιστές [moderators] που είναι συνήθως πολύ αυστηροί με περιπτώσεις κακόβουλης επίθεσης. Μια επικοινωνία στο e_mail τους με το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι συνήθως αρκετή.

10 Ποια είναι τα σημάδια και οι συνέπειες του cyber bullying στα θύματα?
Το παιδί γίνεται ανεξήγητα επιθετικό στο σπίτι, παράλογο προκαλεί φασαρίες, επιτίθεται σε άλλα παιδιά ή αδέρφια Φοβάται να χρησιμοποιήσει το κινητό ή το και τρομάζει όταν λαμβάνει μήνυμα στο κινητό . Φοβάται να περπατήσει μόνο στο σχολείο κι εκλιπαρεί να το πάνε στο σχολείο με το αμάξι Δεν θέλει ούτε να χρησιμοποιήσει το λεωφορείο και αλλάζει διαδρομή πηγαίνοντας προς το σχολείο. Δεν θέλει να πηγαίνει στο σχολείο. Κάνει απουσίες/κοπάνες Δείχνει ανήσυχο/χάνει την αυτοπεποίθηση του Σταματά να τρώει. Αρχίζει να τραυλίζει. Κλαίει πριν κοιμηθεί/έχει εφιάλτες. Απειλεί με αυτοκτονία. Πέφτει η σχολική του επίδοση

11 Τι να κάνει το παιδί-θύμα;
Τι να κάνει το παιδί-θύμα; Δεν φταις εσύ! Μην πιστεύεις αυτά που σου λένε. Πολλά αξιόλογα παιδιά πέφτουν θύματα των συμμαθητών τους και όταν μεγαλώνουν πετυχαίνουν στη ζωή τους Κανένα από αυτά δεν έφταιγε .Η βία είναι ευθύνη του εκφοβιστή. Μην απαντάς στις κοροϊδίες ,μη στεναχωριέσαι για αυτά που λένε, μη δίνεις καμιά σημασία. Μπορείς απλώς να πεις <<πίστευε ότι θέλεις>> ή <<άποψη σου>> και να αγνοήσεις οποιαδήποτε άλλη κουβέντα-μήνυμα. Αν επιμένουν, πες τους καθαρά ΣΤΑΜΆΤΑ ή ΠΑΡΆΤΑ ΜΕ ΉΣΥΧΟ. Πες αυτό που συνέβη στην οικογένεια σου, σε κάποιον άλλον ενήλικα που θα σε βοηθήσει. Δεν είναι ντροπή να το πεις και δεν είναι <<κάρφωμα>>.

12 Αν δεν μιλάς, εξυπηρετείς τον εκφοβιστή
Αν δεν μιλάς, εξυπηρετείς τον εκφοβιστή. Να αναφέρεις ξεκάθαρα τι ακριβώς συνέβη, πότε, που και από ποιους, προσπάθησε να κρατάς αποδείξεις. Αν φοβάσαι, φρόντιζε να είσαι πάντα μα κάποιο φίλο. Έχεις το δικαίωμα να λες όχι χωρίς να απολογείσαι και χωρείς να χαμογελάς. Έχεις το δικαίωμα να σου φέρονται μα σεβασμό. Έχεις το δικαίωμα να κάνεις λάθη και να επανορθώνεις. Έχεις το δικαίωμα να αρνείσαι αυτό που σου ζητούν οι άλλοι, χωρίς να νιώθεις ένοχος ή εγωιστής. Έχεις το δικαίωμα να ζητάς αυτό που θες κι ο άλλος να σου αρνηθεί. Έχεις το δικαίωμα να λες <<δεν ξέρω>>, να σε ακούν ,να σε παίρνουν στα σοβαρά, να ρωτάς τις απορίες σου.

13

14 Τι κάνουν οι γονείς του θύματος;
Να μιλάτε καθημερινά με το παιδί σας, να το ρωτάτε για το πώς πέρασε, τη μέρα του, να συζητάτε μαζί του. Τα παιδιά συνήθως ντρέπονται και κρατούν τον εκφοβισμό και την παρενόχληση κρυφή από τους ενήλικες. Πείτε στο παιδί ότι έπραξε σωστά που σας μίλησε κι ότι πρέπει πάντα να σας αναφέρει ότι συμβαίνει. Παρατηρείστε αν το παιδί σας δείχνει τα παραπάνω σημάδια ότι έχει πέσει θύμα. Μην το αμελήσετε, μην πείτε ‘δε βαριέσαι , παιδιά είναι, ή δε παθαίνει τίποτα ,ας γίνει σκληρός ‘. Σημειώστε όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται, από τα περιστατικά, ώστε να κάνετε αναφορά με στοιχεία. Τονίστε στο παιδί ότι δε φταίει αυτό, δεν έχει να κάνει κάτι κακό.

15 Τονώστε του την αυτοπεποίθηση και διδάξτε του να επαινεί τον εαυτό του.
Αναφέρεστε συγκεκριμένα περιστατικά ,στο δάσκαλο. Ανάλογα με το αν θα υπάρξει αλλαγή, μιλήστε στο διευθυντή ή τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Μην αδιαφορείτε-παρακολουθήστε τις συναντήσεις του Συλλόγου γονέων Συνεχίσετε στενή επικοινωνία με το παιδί, ια να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξαναρχίσουν τα ίδια. Αν το παιδί χρειαστεί, ζητήστε ψυχολογική στήριξη από κατάλληλο επαγγελματία.

16 Τι κάνουν οι γονείς του δράστη;
Εφαρμόστε σταθερά όρια και ποινές με συνέπεια. Οι συνέπειες ΔΕΝ περιλαμβάνουν σωματική τιμωρία. Συζητείστε μαζί του για το τι μπορεί να του συμβαίνει-μήπως το απασχολεί ή στεναχωρεί κάτι. Εξηγείστε του ότι η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη και ότι το αντίκτυπο στα άλλα είναι πολύ βαρύ. Αποθαρρύνετε άλλα μέλη της οικογένειας σας να παρουσιάσουν εκφοβιστικές συμπεριφορές. Διδάξτε το παιδί σας τεχνικές χαλάρωσης και τρόπους επιλύσεις συγκρούσεων, χωρίς βία: πώς να λένε όχι και πώς να ζητούν αυτό που θέλουν με ευγενικό τρόπο. Μη χτυπάτε τα παιδιά σας ωε τιμωρία για την επιθετική τους συμπεριφορά. Τους διδάσκετε ακριβώς αυτό που θέλετε να σταματήσουν : τη βία. Προτιμήστε την αφαίρεση προνομίων για τιμωρία. Συζητήστε με το δάσκαλο για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφορά του παιδιού σας. Επικοινωνήστε με τους γονείς του παιδιού-θύματος και καθησυχάστε τους ότι αντιμετωπίζετε το πρόβλημα. Επαινείτε και ενισχύετε το παιδί σας κάθε φορά που επιδεικνύει συνεργατικές και φιλικές συμπεριφορές προς άλλα παιδιά. Αν το παιδί εκφοβίζει επειδή είναι απομονωμένο, προσπαθήστε να το βοηθήσετε να βρει έστω και έναν φίλο, στον οποίο θα φέρεται με σεβασμό.

17


Κατέβασμα ppt "CYBER BULLING ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google