Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1o ΕΠΑΛ ΚΙΛΚΙΣ – Α2 2014/15 Ερευνητική Εργασία 1ου Τετραμήνου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1o ΕΠΑΛ ΚΙΛΚΙΣ – Α2 2014/15 Ερευνητική Εργασία 1ου Τετραμήνου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1o ΕΠΑΛ ΚΙΛΚΙΣ – Α2 2014/15 Ερευνητική Εργασία 1ου Τετραμήνου

2

3 1.Ο Εθελοντισμός, οι αξίες και τα κίνητρά του.
Το θέμα που διαλέξαμε για την Ερευνητική Εργασία μας είναι ¨Ο Εθελοντισμός ως Έννοια και ως Βίωμα¨ ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ 1.Ο Εθελοντισμός, οι αξίες και τα κίνητρά του. 2.Ο Εθελοντισμός στην Ελλάδα και τον κόσμο. 3.Εθελοντική Αιμοδοσία-Χάρισμα ζωής. 4.Εθελοντικές δράσεις της τάξης μας.

4 Τι είναι ο Εθελοντισμός?
Η έννοια του εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Ο εθελοντισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ο καθένας από αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων, είναι η συνδρομή τους στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

5 Στη σύγχρονη εποχή ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός
που συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς.

6 <<Γιατί να γίνω εθελοντής?>>
Θέλω να γίνω εθελοντής για να: 1)Να προσφέρω στην κοινωνία 2)Θέλω να είμαι μαζί με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες 3)Θέλω να αισθανθώ χρήσιμος και απαραίτητος και όχι για να διασκεδάσω 4)Θέλω να αξιοποιήσω τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες μου 5)Θέλω να αποκτήσω νέες δεξιότητες και εμπειρίες που θα μου φανούν χρήσιμες στη ζωή μου

7 ΑΙΤΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
Περισσότερα κοινωνικά προβλήματα Η πίστη και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο Η παιδεία και η μόρφωση Το προσωπικό βίωμα Βοήθεια από το κράτος Ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας Τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας

8 Ο Εθελοντισμός στην Ελλάδα και τον κόσμο
Ο Εθελοντισμός στην Ελλάδα και τον κόσμο

9 Ο.Η.Ε Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) είναι ένας διεθνής οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας μεταξύ των κρατών του κόσμου με σκοπό τη συνεργασία στο Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα. Η οργάνωση UNV (Εθελοντές Ηνωμένων Εθνών) δραστηριοποιείται σε 130 περίπου χώρες.

10 Η UNICEF πρωτοπορεί παγκοσμίως στους εθελοντές και μεγάλο μέρος των επιτυχιών της στηρίζεται στην προσφορά τους. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα εκατομμύρια εθελοντές όλων των ηλικιών και από κάθε κοινωνική τάξη είτε αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο και προσπάθειες είτε απλά με την οικονομική τους ενίσχυση, έχουν συμβάλει και συμβάλουν σε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά όλου του κόσμου.

11 Η Greenpeace είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που με τη δράση της αναδεικνύει τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και προωθεί αποτελεσματικές λύσεις για ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον. Οι εθελοντές είναι μια ζωντανή και δραστήρια ομάδα και αποτελεί ένα από τα βασικά κομμάτια της Greenpeace

12 Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ξεκίνησε το 1990 ως μια Περιβαλλοντική Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, από μία ομάδα ανθρώπων αποφασισμένων να παρέμβουν στα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας, της Μεσογείου και της Ευρώπης γενικότερα. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

13 Η αποστολή του WWF Ελλάς είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου και να παρεμποδίσει – και μακροπρόθεσμα να αντιστρέψει – την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης

14 Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992, για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, με δράσεις έρευνας πεδίου, επιστημονικής μελέτης, ευαισθητοποίησης κοινού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού για την προστασία της άγριας ζωής, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

15 Η ActionAid είναι διεθνής μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας. Αρχικά η δουλειά της επικεντρώθηκε στην παροχή υλικής βοήθειας, όπως νερό, τροφή και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και στην εξασφάλιση εκπαίδευσης για τα παιδιά. Στην πορεία έγινε φανερό, ότι το να παρέχει μόνο είδη πρώτης ανάγκης, ανακουφίζει το πρόβλημα μόνο προσωρινά, ενώ δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αίτιες της φτώχειας που είναι η άνιση κατανομή δύναμης και πόρων. Ένα παράδειγμα από τις εθελοντικές δράσεις της ActionAid είναι τα Εθελοντικά Ταξίδια Αλληλεγγύης.

16 Εθελοντικά Ταξίδια Αλληλεγγύης
H ActionAid Ελλάς διοργανώνει 2 φορές το χρόνο ταξίδια, διάρκειας μιας εβδομάδας, στα οποία δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο Ανάδοχοι Παιδιού της ActionAid. Σε κάθε ταξίδι υπάρχει ένας στόχος, η βοήθεια στην ολοκλήρωση κάποιου έργου στην κοινότητα που επισκέπτονται, όπως το χτίσιμο σχολικών τάξεων, η κατασκευή έργου ύδρευσης κλπ. 

17 Οι εθελοντές πεδίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε πληθυσμούς που υποφέρουν από ένοπλες συρράξεις, επιδημίες, αποκλεισμό από την ιατρική φροντίδα ή έχουν πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή.  Περίπου διεθνείς εθελοντές  ενώνουν κάθε χρόνο τις δυνάμεις τους με το τοπικό προσωπικό για να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν.  Προσφέρουν τις επαγγελματικές τους  δεξιότητες και την πρακτική τους εμπειρία σε περισσότερες από 60 χώρες.  Συχνά ζουν και εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες.  Το έργο είναι σκληρό και απαιτητικό αλλά η ανταμοιβή τεράστια.

18 Θεωρείται ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στον ελλαδικό χώρο
Θεωρείται ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στον ελλαδικό χώρο. Το έργο του είναι σύνθετο και βασίζεται στην άμεση ανταπόκριση και την εθελοντική προσφορά και δράση των πολιτών. Έχει βασικό στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, περιθάλποντας και στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και γενικά σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

19 Εθελοντισμός και Εκκλησία
Οι άστεγοι, τα θύματα των ναρκωτικών, οι κακοποιημένες γυναίκες, οι ανύπαντρες μητέρες, οι κάθε μορφής πρόσφυγες είναι ορισμένες από τις ευαίσθητες ομάδες για τις οποίες η Εκκλησία δείχνει ανέκαθεν το ενδιαφέρον της είτε με τα συσσίτια που οργανώνει με την προσφορά των υλικών από το εκκλησίασμα αλλά και την προσωπική εργασία για την προετοιμασία του συσσιτίου, είτε με την προσφορά ρούχων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης που προσφέρουν οι πολίτες στην Εκκλησία για να τα προσφέρει με τη σειρά της όπου υπάρχει ανάγκη. Εθελοντισμός και Εκκλησία

20 Ο Εθελοντής Πυροσβέστης
Η αποστολή του εθελοντή πυροσβέστη είναι η ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως του δασικού πλούτου της χώρας, από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών.

21 Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Κιλκίς στοχεύει στην κοινωνική προστασία και μέριμνα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Προμηθεύει με προϊόντα συγκεκριμένου κόστους κατ’ ελάχιστον τον μήνα, σε άτομα που έχουν κάρτα απόρου προκειμένου να εξασφαλίζεται η ισονομία και η αξιοπρέπεια των ωφελουμένων.

22 Διάσημοι και ..λιγότερο διάσημοι εθελοντές!

23 Η Μητέρα Τερέζα ήταν Αλβανίδα Καθολική μοναχήμε σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, από τα Σκόπια.
Για πάνω από 45 χρόνια, η Μητέρα Τερέζα βοήθησε τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'το 1997. Είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1979 για "τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια".

24 Αλέξανδρος Ζούρος: Χειρουργεί εθελοντικά τα παιδιά που ήταν θύματα των σφαιρών του ισραηλινού στρατού στην Παλαιστίνη. Αυτός που διαδραματίζει το ρόλο του σωματικού και ψυχικού απελευθερωτή, στη συγκεκριμένη περίπτωση των πληγωμένων παιδιών της Παλαιστίνης, από ενός μηνός έως 17 ετών, είναι ο Έλληνας γιατρός καθηγητής Νευροχειρουργικής Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Μόνα Λίντα» της Καλιφόρνια, Αλέξανδρος Ζούρος.

25 Εθελοντική Αιμοδοσία Χάρισμα Ζωής

26 Με τον όρο "ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ" εννοούμε τη χορήγηση αίματος με την μετάγγιση και κατ' επέκταση, την όλη οργάνωση που ασχολείται με τη λήψη, συντήρηση και διάθεση του αίματος. Ως επιστημονικός τομέας, η αιμοδοσία αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της αιματολογίας με τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια.

27 Μπορείς να προσφέρεις αίμα όταν….
Είσαι 18 έως 65 ετών Ζυγίζεις πάνω από 50kg Είσαι υγιής Έχεις ασφαλή τρόπο ζωής Είσαι αποφασισμένος να βοηθάς τους άλλους.

28 Γιατί να δώσω ΚΑΙ ΕΓΩ αίμα;
Γιατί πολύ απλά είναι αδύνατη η παρασκευή του στο εργαστήριο, οπότε η μόνη λύση είναι η εθελοντική αιμοδοσία. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρειαζόμαστε μονάδες αίματος από τις οποίες μόλις το 40% καλύπτεται από τους εθελοντές αιμοδότες, το 50% από το συγγενικό περιβάλλον και το 5% από τις ένοπλες δυνάμεις. Σε κάθε νοσοκομείο 2/10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται μετάγγιση.

29 Δράσεις της Τάξης μας (Α2)
μέσα στα πλαίσια της Ερευνητικής Εργασίας μας….

30 1. Παρουσίαση με θέμα την Εθελοντική Αιμοδοσία
Μετά από σχετική μας πρόσκληση, ο υπεύθυνος γιατρός-Αιματολόγος της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς κ. Γιακαμόζης Αθανάσιος παρουσίασε στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας ομιλία σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία. Την παρουσίαση παρακολούθησε με ενδιαφέρον η Α΄ τάξη του σχολείου μας. Στο τέλος ο γιατρός απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών και μαθητριών.

31 Στο τέλος της παρουσίασης τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να μάθουν την ομάδα αίματος τους με μια εύκολη και ανώδυνη διαδικασία.

32 Μετά την παρουσίαση για την εθελοντική αιμοδοσία ,τα παιδιά της τάξης μας (Α2) πήραν συνέντευξη από τον γιατρό σχετικά με το θέμα που είναι μέρος της Ερευνητικής εργασίας μας για τον Εθελοντισμό!

33 2.Συλλογή βιβλίων Μία ακόμη από τις πρωτοβουλίες που πήραμε ήταν να γίνουμε εθελοντές μεταφορείς της..γνώσης!!!! Έτσι μετά από πρόσκλησή μας τα παιδιά του σχολείου μας προσέφεραν όσα βιβλία τους είχαν ήδη διαβάσει με σκοπό να τα προσφέρουμε στη δανειστική βιβλιοθήκη ενός χωριού του νομού μας!

34 3.Συλλογή τροφίμων και ρούχων
Μια ακόμη δράση μας ήταν να συλλέξουμε όλα τα παιδιά του σχολείου τρόφιμα αλλά και όσα ρούχα δεν μας έκαναν πια και να τα προσφέρουμε στο κοινωνικό παντοπωλείο της πόλης μας.

35 Τακτοποιήσαμε τα ρούχα σε μια μικρή αίθουσα του σχολείου μας.

36 4.Συλλογή καπακιών Επίσης μαζεύουμε καπάκια για την αγορά ηλεκτρονικού αμαξιδίου για συνανθρώπους μας με προβλήματα βάδισης. Τα καπάκια την πρώτη φορά δώσαμε στο Σύλλογο ¨Βηματίζω¨ της πόλης μας.

37 5.Έκθεση ζωγραφικής: ¨Το καπάκι στη ζωή μας¨
Πήραμε μέρος στην έκθεση ζωγραφικής με θέμα ¨Το καπάκι στη ζωή μας¨ μια από τις Θεματικές Ενότητες του Τοπικού Θεματικού Δικτύου σχολείων του Νομού Κιλκίς ¨Σχολείο Ανοιχτό στην κοινωνία-Τα καπάκια μας πάνε Παντού¨

38 Το τέχνημα

39


Κατέβασμα ppt "1o ΕΠΑΛ ΚΙΛΚΙΣ – Α2 2014/15 Ερευνητική Εργασία 1ου Τετραμήνου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google