Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΑ 186.1 ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

2 ΟΜΑΔΑ : ΠΟΥΛΛΑΚΙΑ ΝΑΤΑΛΥ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ ΕΡΑΣΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΕΛΙΖΑ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ
ΣΤΕΛΛΑ ΣΙΑΚΚΑ

3 Σκοπός-επιδιώξεις: Δημιουργία ενός τεχνητού μίνι οικοσυστήματος
Παρατήρηση και μελέτη των οργανισμών που βάλαμε σε αυτό Εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την επιβίωση των οργανισμών μας Αλληλεπίδραση βιοτικών και αβιοτικών στοιχείων της φύσης

4 Υλικά που χρησιμοποιήσαμε:

5 Αβιοτικοί παράγοντες:
Terrarium: Βιοτικοί παράγοντες: Σαρανταποδαρούσα Διπλόποδα (2) Σκαθάρια (2) Γαιοσκώληκας Τερμίτες (20) Αβιοτικοί παράγοντες: Χώμα Πέτρες Νεκρή ύλη: Φύλλα Χόρτα (τριφύλλι)

6 Παρατηρήσεις μας μετά από μια βδομάδα…
Απουσία γαιοσκώληκα Επιβίωση όλων των άλλων οργανισμών Φαγωμένα φύλλα

7 Επιπρόσθετα υλικά: Ξύλο Βαμβάκι με νερό Καλαμάκι Μαργαρίτα

8 Σε τι όμως εξυπηρετεί η πρόσθεση αυτών των υλικών?
Να δούμε αν θα επιβιώσουν οι οργανισμοί μας Να δούμε ποια υλικά προτιμούν για τροφή Παρατηρήσεις μετά την πρόσθεση των υλικών <μετά απο λίγες μέρες> Η μαργαρίτα έχει μουχλιάσει Επιβίωσαν όλοι οι οργανισμοί μας

9 Οι παρατηρήσεις μας μετά την πρόσθεση του σαλίγκαρου
Υλικά που βρίσκονται στο terrarium: χαρτί, μαργαρίτα, τριφύλλι και καλαμάκι Παρατηρήσεις εντός μίας βδομάδας: Λείπουν τα πέταλλα από τη μαργαρίτα (πιστεύουμε ότι έχουν φαγωθεί από το σαλίγκαρο) Φαγωμένο τριφύλλι (το έχει φάει ο σαλίγκαρος) Το χαρτί έχει εξαφανιστεί (το έχει φάει ο σαλίγκαρος) Αλλαγές δεν παρατηρήθηκαν στο καλαμάκι Βρήκαμε απορρίματα Οι υπόλοιποι οργανισμοί μας έχουν επιβιώσει

10 ΚΕΡΑΙΕΣ μάτια ΚΕΛΥΦΟΣ Αναπνευστικός πόρος ΣΤΟΜΑ Αισθητήριες Κεραίες ΣΩΜΑ-ΕΛΑΣΜΑ-ΠΟΔΙ

11 Χαρακτηριστικά σαλίγκαρου:
Χρώμα:αποχρώσεις του καφέ Αριθμός σπειρών : 4 (γεννιέται με 4 σπείρες κι όσο μεγαλώνει το σώμα και το κέλυφος του ο αριθμός τους δεν αλλάζει) Δεν έχει δόντια αλλά μύες Το σώμα του είναι γλοιώδες Το στόμα του μοιάζει με τρίγωνο Δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το καβούκι τους ( έχουν την ικανότητα να το αναπλάθουν όταν ραγίσει ή σπάσει)

12 Αναπαραγωγή σαλιγκαριών
Τα σαλιγκάρια είναι ερμαφρόδιτα, αλλά δεν μπορούν να αναπαραχθούν από μόνα τους, γι’αυτό χρειάζονται 2 σώματα. Σμίγουν τα σώματά τους κι ανταλλάσουν κύτταρα μέσω του αναπνευστικού συστήματος!

13 Ο σαλίγκαρος περιέχει κάποια ένζυμα που του επιτρέπουν να καταλαμβαίνει και να ξεχωρίζει τι είναι ασφαλές γι’αυτόν. Τα ένζυμα στον οργανισμό του τον παρακινούν να τρώει κυτταρίνη, γι’αυτό και προτιμά τροφές όπως χαρτί, μήλο, πατάτα,καρότο και φύλλα. Ο σαλίγκαρος είναι αποικοδομητής, μετατρέπει τη νεκρή οργανική ύλη σε ανόργανα συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για τους παραγωγούς και κατ’επέκταση για τους καταναλωτές. Εάν εξαφανίζονταν οι αποικοδομητές ο πλανήτης μας θα ήταν γεμάτος σκουπίδια και δε θα υπήρχε ζωή.

14 Ξέρατε ότι… Μπορεί να απορροφήσει σε 24 ώρες τροφή σχεδόν ίση με το μισό του βάρος. Μπορεί αντίθετα να αντέξει χωρίς τροφή ένα ολόκληρο χρόνο. Το σάλιο που αφήνει πίσω του βοηθάει τα φυτά να αντιμετωπίζουν τις διάφορες ασθένειες έχοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην όλη λειτουργία του οικοσυστήματος. Τα σαλιγκάρια ζουν 6-7 χρόνια .

15 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google