Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

2 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

3 ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Για μια σωστή και υγιεινή διατροφή δεν αρκεί μόνο να προσέχουμε τι τρώμε αλλά και πώς, πόσο, κάθε πότε τρώμε. Παρακάτω παραθέτουμε συμβουλές για τους κανόνες διατροφής που είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας αφήνει συχνά να τους ακολουθήσουμε: 1. Τρώμε πάντοτε καθιστοί στο τραπέζι 2. Τρώμε πρωινό κάθε μέρα 3. Τρώμε σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και συντροφικότητας 4. Τρώμε αργά. Δεν καταβροχθίζουμε τα γεύματά μας

4 5. Αποφεύγουμε να βλέπουμε τηλεόραση ταυτόχρονα με τα γεύματα
6. Αποφεύγουμε τα αεριούχα αναψυκτικά 7. Τρώμε "μεσογειακά", δηλαδή προτιμάμε λαδερά φαγητά, λαχανικά, όσπρια, σούπες, ψωμί 8. Παίρνουμε κολατσιό στο σχολείο από το σπίτι ώστε να αποφεύγουμε τα "έτοιμα" παρασκευάσματα του κυλικείου 9. Τρώμε συχνά ψάρι

5 10. Τρώμε άφθονα φρέσκα λαχανικά, κυρίως εποχής
11. Τρώμε φρούτα, είναι σύμμαχοι της υγείας 12. Προτιμάμε το ψωμί ολικής άλεσης στα γεύματά μας 13. Πίνουμε πολύ νερό κάθε μέρα 14. Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά 15. Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και όλα τα προϊόντα που την περιέχουν καθώς και το πολύ αλάτι. 16. Προτιμάμε το ελαιόλαδο στα φαγητά μας, κατά προτίμηση ωμό

6 ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ!!!

7 ΠΡΩΤΕ'Ι'ΝΕΣ Αποτελούν τα υλικά κατασκευής. Δημιουργούν, επισκευάζουν και διατηρούν τους ιστούς στο σώμα μας. Ίσως η πιο σημαντική τροφή για τη δημιουργία νέων ιστών και την αντικατάσταση των κυττάρων που φθείρονται. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη αλλά και τη διατήρηση και εξέλιξη του οργανισμού. Ο ρόλος τους δεν είναι να παρέχουν ενέργεια παρά μόνον σε συνθήκες έλλειψης υδατανθράκων. Βασική πηγή των πρωτεϊνών είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τρόφιμα φυτικής προέλευσης που αποτελούν πηγή πρωτεϊνών είναι τα όσπρια, το ρύζι, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί.

8 Υδατάνθρακες Κύριος σκοπός τους είναι να δίνουν στο σώμα μας ενέργεια, «καύσιμα» για κάθε λειτουργία του.Είναι η μεγάλη αγάπη των μυών μας, καθώς η διάσπαση των υδατανθράκων προσφέρει την ενέργεια που απαιτείται για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Είναι πολύ σημαντικοί γιατί αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Βασική πηγή υδατανθράκων είναι τα δημητριακά και τα προϊόντα τους (ψωμί, ρύζι κ.α). Υδατάνθρακες μας παρέχουν επίσης και τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 50-55% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας.

9 Βιταμίνες Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες αλλά η λήψη τους μέσω των τροφών είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Οι βιταμίνες πρέπει να είναι βασικό στοιχείο στην καθημερινή διατροφή μας για τρεις κύριους λόγους: Α. Eπειδή μερικές από αυτές είναι απολύτως απαραίτητες για τη μετατροπή συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια) σε ενέργεια.  Β. Eπειδή έχουν και σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δηλαδή ασκούν προστατευτική δράση.  Γ. Γιατί συντελούν στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών όπως του ασβεστίου και του σιδήρου.

10 Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
H Ιατρική Κοινότητα παγκοσμίως έχει διαπιστώσει ότι η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόσληψης τροφής και συμμετέχει σημαντικά στην πρόληψη παθήσεων όπως, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, διάφοροι καρκίνοι κλπ.

11

12 Θέλοντας να καταγράψουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών που βρίσκονται περίπου στην ηλικία μας, πραγματοποιήσαμε μια έρευνα στο σχολείο μας. Ρωτήσαμε 30 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, δίνοντάς τους να συμπληρώσουν (ανώνυμα) ένα ερωτηματολόγιο. Ρωτήσαμε αν τρώνε πρωινό κάθε μέρα, πόσες φορές την εβδομάδα τρώνε κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, ζυμαρικά, όσπρια, γαλακτοκομικά και λαδερά. Ρωτήσαμε επίσης αν τρώνε κάθε μέρα φρέσκα φρούτα και ωμά λαχανικά και τέλος, τι τρώνε (αν τρώνε) κολατσιό στα διαλείμματα.

13 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

14 1)ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΟΣΠΡΙΑ?

15 2) Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε κόκκινο κρέας?

16 3) Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε ψάρι?
3) Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε ψάρι?  

17 4) Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε κοτόπουλο?

18 5) Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε γαλακτοκομικά?

19 6) Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε λαδερά?
6) Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε λαδερά?  

20 7) Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε ζυμαρικά?

21 8) Πόσες φορές την εβδομάδα τρώτε καθημερινά πρωινό?

22 9) Πόσες φορές καταναλώνετε φρέσκα φρούτα;
9) Πόσες φορές καταναλώνετε φρέσκα φρούτα;

23 10) Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε ωμά λαχανικά;

24 11) Τρώτε στο διάλειμμα;

25 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ Κ.ΤΕΡΖΗ

26 1) Τι χρειάζεται πριν την επίσκεψη μου σε διαιτολόγο?
Πριν την επίσκεψη στο διαιτολόγο θα ήταν καλό να κάνατε μια επίσκεψη στον γιατρό σας. Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες απαραίτητες εξετάσεις όπως : Α) Έλεγχος αναιμίας ( σίδηρος στο αίμα και στις αποθήκες, φυλλικό οξύ). Β) Έλεγχος θυρεοειδούς. Γ) Εξετάσεις γλυκόζης, ουρίας ,καλίου, νατρίου, ασβεστίου, φωσφόρου. Δ) Λιπιδαιμικό προφίλ (ολική χοληστερόλη ,τριγλυκερίδια, LDL,HDL).

27 2)Ποιος χρειάζεται να επισκεφθεί ένα διαιτολόγο
2)Ποιος χρειάζεται να επισκεφθεί ένα διαιτολόγο? Είναι ανάγκη ή πολυτέλεια, τελικά? Υπέρβαροι (για λόγους υγείας) Άτομα που πρέπει να κάνουν ειδική διατροφή μετά από παραπομπή γιατρού . Άτομα που πρέπει να χάσουν κιλά για αισθητικούς λόγους ( διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος απώλειας μυικού ιστού και θρεπτικών συστατικών

28 3) Ποια είναι τα λάθη στις αυτοσχέδιες ή στερητικές δίαιτες?
Ακραίες δίαιτες – υπερβολική περικοπή θερμίδων με αποτέλεσμα της διατάραξης του βασικού μεταβολισμού του οργανισμού. Μαγικά φίλτρα – φόρμουλες αδυνατίσματος αμφίβολης ποιότητας. Σχήματα αποτοξίνωσης – μύθος Δίαιτα περιορισμού υδατανθράκων - κόπωση, πονοκέφαλο , απώλεια μνήμης.

29 4)Πιθανότητα έχω δυσανεξία σε κάποιες τροφές?
Η τροφική δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο μπορεί να οφείλεται σε τροφικές δηλητηριάσεις ή και ανεπάρκειες κάποιων ενζύμων που εμποδίζουν τη σωστή πέψη ορισμένων ουσιών προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα όπως για παράδειγμα κοιλιακό άλγος, μετεωρισμό («φούσκωμα») και διάρροια .

30 5)To παιδί μου είναι υπέρβαρο. Ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες?
Καμπύλη ανάπτυξης ( βάρος , ύψος , δείκτης μάζας σώματος ) Κλινικές εξετάσεις που θα αναζητήσουν κληρονομικές και ενδοκρινικές διαταραχές Βιοχημικός έλεγχος (λιπίδια , σάκχαρο , ηπατικά ένζυμα).

31 6) Τι είναι ο δείκτης Μάζας σώματος?
BMI = BAΡΟΣ / ΥΨΟΣ ΔΜΣ δεν δίνει πληροφορίες για την σωματική σύσταση του ατόμου , δηλαδή τη λιπώδη και την άλιπη μάζα ( μυς , οστά κλπ). Παρόλα αυτά συσχετίζεται ικανοποιητικά με το σωματικό λίπος στο γενικό πληθυσμό γι’ αυτό και η χρήση του έχει εξαπλωθεί τόσο.

32 7)Πώς μπορούμε να χάσουμε λίπος και όχι μυική μάζα?
Με αργή απώλεια των κιλών για την καύση του λίπους και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας ( 0,5 – 1Κg την εβδομάδα ) Παράλληλα κάποια μορφή άσκησης σε τακτική βάση.Η ήπια αερόβια άσκηση ( ποδηλασία, περπάτημα, τρέξιμο,πεζοπορία,τένις) βοηθάει στην καύση του λίπους ενώ η αναερόβια άσκηση (βάρη) βοη΄θαει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

33   11)Α) Είναι επιτρεπτό να αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες ( να κάνουμε δίαιτα)?Β) Αν ναι από πόσο ετών επιτρέπεται? Η λέξη <<δίαιτα>> δεν είναι καλή. Ξεχάστε τη λέξη <<δίαιτα>> (μια σύντομης διάρκειας τακτική κίνηση για να χάσουμε μερικά κιλά,αδιάφορο αν τα κιλά που θα χάσουμε θα είναι λίπος , μύες, νερό ή και οστική μάζα). Η σωστή λέξη ειναί διατροφή και δεν αποτελείται από στέρηση, πείνα και δυσεύρετα τρόφιμα. Η σωστή διατροφή περιλαμβάνει πρόγραμμα προσαρμοσμένοΣτις συνήθειές σας και τις ανάγκες σας, βασισμένο σε τρόφιμα οικεία και φαγητά εύκολα ως προς την παρασκευή τους. Η σωστή και υγιεινή διατροφή διασφαλίζει την υγεία και χαρίζει ενεργητικότητα,αντοχή και ευαιξία.

34 Αν το παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο συνιστάται :
Από την ηλικία των 2 μέχρι 5 ετών να διατηρήσει το βάρος ή να μειώσει το ρυθμό αύξησής του. Από 6 μέχρι 11 ετών διατήρηση σωματικού βάρους (υπέρβαρο) απώλεια βάρους κατά μισό με ένα κιλό το πολύ την εβδομάδα. Από 12 μέχρι 18 ετών απώλεια μισού κιλού το μήνα ( υπέρβαρο) και ενός κιλού την εβδομάδα (παχύσαρκο). Για τους ενήλικες 0,5 - 1 kg την εβδομάδα ή 2 – 4 κιλά το μήνα. .


Κατέβασμα ppt "ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google