Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αρχεσ συστηματων αυτοματου ελεγχου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αρχεσ συστηματων αυτοματου ελεγχου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αρχεσ συστηματων αυτοματου ελεγχου
ΘΕΜΑ : ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περίοδους

2 ΓΙΑΤΙ ΕΛΕΓΧΟΣ? Τι θα χρησίμευε ένα αεροπλάνο αν ο πιλότος δεν μπορούσε να το κατευθύνει εκεί που πρέπει; Σε τι θα χρησίμευε ένας φούρνος αν δεν μπορούσαμενα καθορίσουμε τη θερμοκρασία του; Σε τι θα χρησίμευε μια αντλία αν δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε τη ροή και την πίεση; Σε τι θα χρησίμευε μια χημική επεξεργασία αν δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε Τ, P, pH κλπ και καταλήγαμε με άχρηστα παράγωγα; 17/10/ :33 (07)

3 ΓΙΑΤΙ ΕΛΕΓΧΟΣ? Η λειτουργία της κοινωνίας σήμερα βασίζεται σε πολύπλοκα συστήματα Παραδείγματα Παραγωγή και διανομή ενέργειας • Έλεγχος και διανομή πόσιμου νερού • Αυτόματα συστήματα απενεργοποίησης εκρηκτικών • Μηχανήματα ιατρικής φροντίδας (π.χ. αναπνευστήρας) • Συστήματα συγκοινωνιών (αεροπλάνα, τραίνα, φανάρια τροχαίας) Ο κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά τα συστήματα είναι ότι υπάρχει μια φυσική παράμετρος η οποία με κάποιο τρόπο πρέπει να ελέγχεται και να διατηρεί την επιθυμητή τιμή. Απώλεια του ελέγχου μπορεί να είναι καταστροφική Ομαλή λειτουργία βασίζεται σε αξιόπιστα συστήματα ελέγχου 17/10/ :35 (09)

4 Κύριος στόχος του αυτοματισμού να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη.
Μια απλή παρατήρηση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που βρίσκονται γύρω μας, θα μας πείσει ότι σχεδόν όλες λειτουργούν αυτόματα. Κύριος στόχος του αυτοματισμού να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη. Γενικά - Αυτοματισμοί 17/10/ :36 (10)

5 Αυτοματισμοι & Βιομηχανία
Αυτοματισμούς μπορεί να συναντήσουμε τόσο στην καθημερινή μας ζωή, όσο και στη βιομηχανική παραγωγή, στις επιστημονικές δραστηριότητες και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Αυτοματισμοι & Βιομηχανία 17/10/ :40 (14)

6 Η εφαρμογή αυτοματισμών σε διάφορα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα ορίζονται ως Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου (ΣΑΕ) Συστήματα αυτομάτου ελέγχου (ΣΑΕ) είναι το σύνολο του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη επιτήρηση ή παρέμβαση και δρα κατά προκαθορισμένο τρόπο, ώστε να επιτευχθεί κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα με προκαθορισμένη ακρίβεια.” ΣΑΕ 17/10/ :49 (22)

7 Γιατι νομίζετε η εφαρμογη του ΣΑΕ τυγχάνει τόσης μεγάλης εφαρμογής?
Ο άνθρωπός είχα ανάγκη να απαλλαγεί από επικίνδυνες και κοπιαστικές εργασίες γι’ αυτό εφεύρε τα ΣΑΕ. Η εφαρμογή των ΣΑΕ επέκταθηκε σχεδόν σ’ όλες τις δραστηριότητες της παραγωγικής διαδικασίας. Τι μπορεί να πετυχει κανείς κάνοντας χρήση των ΣΑΕ σε μια παραγωγική διαδικασία? Μεγαλύτερη Ακρίβεια Μείωση κόστους παραγωγής Μείωση σφαλμάτων Μείωση ελλατωματικών Αύξηση κέρδους Η αυτοματοπιήση στην παραγωγική εργασία ξεπερνά σήμερα το 95% ανάλογα φυσικά με την βιομηχανία. ΣΑΕ - Βιομηχανία 18/10/ :32 (04)

8 Κέρδη απο την εφαρμογή της αυτοματοποίησης
Αυτοματοποίηση Εξοικονόμηση Ενέργειας Καλύτερη Διαχείριση Πρώτων Υλών Καλύτερη Ποιότητα Προϊόντων Μείωση Κόστους Παραγωγής Κέρδη απο την εφαρμογή της αυτοματοποίησης 18/10/ :40 (12)

9 Ευφυή” συστήματα αυτοματισμού
Ένας αυτοματισμός, σχεδόν πάντα, μπορεί να πραγματοποιηθεί με περισσότερους από έναν τρόπους. Αυτοματισμούς. λιγότερο ή περισσότερο ευφυείς. Κάθε τρόπος εμπεριέχει κάποιο βαθμό "ευφυΐας”. Η ευφυΐα ενός αυτοματισμού εξαρτάται Αισθητήρες που χρησιμοποιούνται στην είσοδο Επεξεργασία της πληροφορίας Νευρωνικά Δίκτυα Πολύπλοκoι αισθητήρες Χαοτική Λόγική Έστω ότι θέλουμε ένα κύκλωμα φωτισμού να ενεργοποιείται την νύκτα και να σβήνει την ημέρα. Τεχνική νοημοσύνη Σκοπός ενός αυτοματισμού είναι να αντιλαμβάνεται καταστάσεις όπως τις αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος και να αντιδρά όπως αυτός, εξαλείφοντας την περίπτωση σφάλματος. Ευφυή” συστήματα αυτοματισμού 18/10/ :46 (19)

10 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Αν θέλουμε ένα κύκλωμα φωτισμού να ενεργοποιείται την νύκτα και να σβήνει την ημέρα τότε μπορούμε : να χρησιμοποιήσουμε ως κύκλωμα ελέγχου ένα χρονοδιακόπτη. να χρησιμοποιήσουμε έναν φωτο-διακόπτη. Ποιο σύστημα θεωρείτε πιο ευφυές? Μπορείτε να προτείνετε κάποιο πιο έξυπνο σύστημα?

11 PLC – Programmable Logic Controller
Η ραγδαία ανάπτυξη των ηλεκτρονικων, των δικτύων, των Η/Υ, των γλωσσών προγραμματισμου, των εξαρτημάτων έδωσαν ώθηση στην εξέλιξη των ΣΑΕ. Στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς η εφαρμογή των μικροϋπολογιστών έφερε τους προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές (PLC) Ποία είναι τα πλεονεκτήματα ενός PLC? PLC – Programmable Logic Controller 18/10/ :50 (22)

12 Ποία είναι τα πλεονεκτήματα ενός PLC?
Το σύστημα να είναι πιο αξιόπιστο Έχει χαμηλότερο κόστος συντήρησης Επιδέχεται εύκολα αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Καταλαμβάνει λιγότερο χώρο

13 θερμανσης και ενεργειακής αποδόσης σε κτίρια και γραφεία ειναι το BMS.
Ένα άλλο σύστημα ελέγχου με περισσότερη εφαρμογή σε εγκαταστάσης ψυξης, θερμανσης και ενεργειακής αποδόσης σε κτίρια και γραφεία ειναι το BMS. BMS 18/10/ :53 (25)

14 Παραδείγματα BMS 18/10/ :54 (26)

15 Παραδείγματα BMS 18/10/ :54 (27)


Κατέβασμα ppt "Αρχεσ συστηματων αυτοματου ελεγχου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google