Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΘΕΜΑ: ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΕΕ-ΕΠΑΛ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΕΤΟΣ 2008

2 ΤΡΩΜΕ...ΤΙ ΤΡΩΜΕ? ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ?
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ?
Μεταλλαγμένα προϊόντα είναι οι σπόροι φυτών στους οποίους έχει γίνει επέμβαση στη γενετική τους δομή, για την βελτίωση κάποιων χαρακτηριστικών τους. Έχουν δηλαδή υποστεί <<μετάλλαξη >> στα συστατικά τους.

4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

5 ΚΙΝΔΥΝΟΙ - ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Οι κίνδυνοι των τροποποιήσεων αυτών στους κανόνες της φύσης μπορεί να έχει ανυπολόγιστο και απρόβλεπτο κόστος για την ανθρωπότητα. Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που πιθανόν να προκαλούνται πρέπει να αναλύονται σχολαστικά για να ληφθούν μέτρα για την ελαχιστοποίησή τους. Συμπερασματικά πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη πολύ αυστηρής αξιολόγησης των κινδύνων που μπορούν να προκαλέσουν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και τρόφιμα.  Ενημέρωση Έλεγχος Αξιολόγηση

6

7

8 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η πρόοδος που επιτεύχθηκε στη γενετική επιστήμη επιτρέπει την παραγωγή τροφίμων και οργανισμών με τροποποίηση του κληρονομικού κώδικα.  Δεν είμαστε ακόμα σε θέση σήμερα ν' αντιληφθούμε πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι αυτοί και τι μπορεί να κρύβει το μέλλον μετά από τις τροποποιήσεις αυτές που προκαλεί  ο άνθρωπος πάνω στη φύση.  Μέσα σε εργαστήρια γενετικής δημιουργούνται μορφές ζωής, που ποτέ πριν δεν περπάτησαν στο πλανήτη μας. Πρόκειται για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, που αποτελούν τη μεταλλαγμένη ελπίδα αλλά και το μεταλλαγμένο εφιάλτη μας.

9 ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ Πολλές ελληνικές εταιρίες ζωικών προϊόντων
προμηθεύονται αποκλειστικά μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Είναι προφανές ότι όλο και περισσότερες εταιρίες ανταποκρίνονται στην απαίτηση των καταναλωτών και πλέον ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε 100% καθαρές ζωοτροφές για το 100% των ζωικών προϊόντων.

10 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΗΛΙΚΙΕΣ 16-18
ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΗΛΙΚΙΕΣ

11 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Σκοπός της έρευνας είναι η γνωστοποίηση και η προβολή των μεταλλαγμένων. Για την επίτευξη αξιόπιστων συμπερασμάτων χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο. Παράγοντες που επηρεάζουν και περιορίζουν την έρευνα είναι ο περιορισμένος αριθμός μεθόδων και η περιορισμένη διάρκεια της έρευνας.

12 ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ?

13 ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ

14

15

16

17 Καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας.
Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις διαφωνούν με την άποψη ότι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα θα καταπολεμήσουν την παγκόσμια φτώχια. Υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα της πείνας μπορεί να λυθεί μόνο με αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας και με την πολιτική βούληση των πιο πλούσιων κοινωνιών, και θεωρούν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν πρέπει να γίνουν πεδίο πειραματισμών για τεχνολογίες που ίσως εγκυμονούν κινδύνους.

18 ΕΛΛΕΙΠΗΣ

19 Ενημέρωση Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα αλλά δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι. Υπάρχει ελλιπής ενημέρωση, όσον αφορά την προέλευσή τους, την παραγωγή τους, τους κινδύνους που τυχόν μπορεί να κρύβουν. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση των καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα προϊόντα ώστε να είναι ικανοί να κρίνουν από μόνοι τους, εάν πρέπει να αγοράζουν τα προϊόντα αυτά ή όχι.

20

21

22 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη πολύ αυστηρής αξιολόγησης των κινδύνων που μπορούν να προκαλέσουν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και τρόφιμα.  Πρέπει η ανάπτυξη προς την κατεύθυνση αυτή να επιτευχθεί με την εφαρμογή κατάλληλων προτύπων ασφάλειας και ελέγχου των νέων προϊόντων που προκύπτουν. 

23 «Όλες οι ανακαλύψεις δεν οδηγούν στην πρόοδο
«Όλες οι ανακαλύψεις δεν οδηγούν στην πρόοδο .Η γενετική μηχανική μοιάζει με μοριακό Auschwitz και η τεχνολογία της αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο απ' ό,τι η πυρηνική .H επιστήμη ξεπέρασε ένα όριο που θα έπρεπε να μείνει απαραβίαστo. Δεν μπορείς να ανακαλέσεις μια νέα μορφή ζωής. Θα επιβιώσει και πάνω σε σένα και στα παιδιά σου και στα εγγόνια σου. Θα υπάρξει και μετά απ' όλο. Εύχομαι η δικη μου γενιά να μην ειναι υπεύθυνη γι’αυτό.» Ervin Chargoff

24 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ:
ΒΟΥΡΗ ΕΛΕΝΑ (παρουσίαση/στατιστικά/κείμενα) ΜΑΡΤΙΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (διαγράμματα/στατιστικά) ΚΟΓΙΑ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ & ΚΑΛΕΡΑΝΤΕ ΑΝΝΑ (κείμενα) ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΓΙΑ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΛΕΡΑΝΤΕ ΑΝΝΑ


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google