Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΔΟΡΑ-ΛΑ-ΒΕΛΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΔΟΡΑ-ΛΑ-ΒΕΛΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΔΟΡΑ-ΛΑ-ΒΕΛΙΑ

2 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ: 66
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ 77% ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΠΥΝΚΝΟΤΗΤΑ: /km^2

3 ΚΡΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΊΑ Η Πολιτεία της Ανδόρρας δημιουργήθηκε το 1278 όταν η περιοχή περιήλθε στον Κόμη ντε Φουά (Comte de Foix) και στον επίσκοπο του Urgel. Τα δικαιώματα όμως της Κομητείας αυτής πέρασαν μετά από γάμο του Ερρίκου του Δ' στο Γαλλικό Στέμμα. Έτσι συνέχισε να βρίσκεται αυτοτελές μεν αλλά υπό την προστασία του εκάστοτε Βασιλέως, και σήμερα (κατά κληρονομικό δικαίωμα) Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η χώρα παραλείφθηκε από την συνθήκη του 1919, με αποτέλεσμα να παραμείνει σε εμπόλεμη κατάσταση με την Γερμανία ως το Το ανέλαβε πρώτος πρωθυπουργός ο Όσκαρ Ρίμπας Ρέιγκ και στις 14 Μαρτίου του 1993 εγκρίθηκε Σύνταγμα με δημοψήφισμα.

4 Σύμφωνα με το ίδιο το Σύνταγμα, τέθηκε σε ισχύ την ημέρα που δημοσιεύτηκε στην Butlletí Oficial del Principat d'Andorra, στις 28 Απριλίου του Μερικούς μήνες αργότερα, στις 28 Ιουλίου του 1993, η Ανδόρρα έγινε μέλος του ΟΗΕ. Έπειτα από τις γενικές εκλογές του 2009, οι Σοσιαλδημοκράτες του Τζάουμε Μπαρτουμέου κέρδισαν συνολικά 14 έδρες στο 28μελές Γενικό Συμβούλιο έναντι 11 για το συνασπισμό του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αλμπέρτ Πιντάτ. Ο Μπαρτουμέου σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού από κοινού με το Ανδορρανό Κόμμα για την Αλλαγή (ApC), το οποίο κατέλαβε 3 έδρες.Ο Μπαρτουμέου εξελέγη πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 2009 και ανέλαβε καθήκοντα στις 5 Ιουνίου του ιδίου έτους.

5 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ
Η Άνδορα-λα-Βέλια (κυριολεκτικα: Ανδόρα η παλιά) δημιουργήθηκε πριν από την χριστιανική εποχή από τη φυλή Andosin. Η Ανδόρα λα βέλια είναι πρωτεύουσα της Ανδόρας από το Η Παλιά πόλη της Ανδόρρας λα Βέγια –Barri Antic-περιλαμβάνει δρόμους και τα κτίρια που χρονολογούνται από αυτή την περίοδο. Αξιοσημείωτο είναι το κτίριο Casa de la Vall-που κατασκευάστηκε στις αρχές του δέκατου έκτου αιώνα- και ήταν το κτήριο του κοινοβουλίου από το 1702.Η Ανδόρρα λα Βέγια ήταν, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πρωτεύουσα ενός σε μεγάλο βαθμό απομονωμένου και φεουδαρχικού κράτους, που διατήρησε την ανεξαρτησία του λόγω αυτής της αρχής της συν-κυριαρχίας.

6 Τον εικοστό αιώνα, η περιοχή γύρω από την Ανδόρρα Λα Βέγια παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένη. Μετά την πολιτική αναταραχή στη δεκαετία του 1930 και μια απόπειρα πραξικοπήματος από τον Boris Skossyreff ανέπτυξε μια ῾ανεπίσημη᾽ δημοκρατία. Το 1993, το πρώτο Σύνταγμα της χώρας, τυποποίησε την κοινοβουλευτική δημοκρατία με την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία να βρίσκονται στην Ανδόρα λα Βέγια.

7 ΓΛΩΣΣΑ: Η εθνική γλώσσα είναι η καταλανική , αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν την ισπανική ή/και τη γαλλική και την πορτογαλλική ΘΡΗΣΚΕΙΑ: Ο πληθυσμός πρεσβεύει κυρίως το Ρωμαιοκαθολικό δόγμα. Η προστάτιδά τους Αγία είναι η Κυρία του Μέρτιτξελ (Our Lady of Meritxell). Στις 8 Σεπτεμβρίου είναι εθνική εορτή, καθώς τιμάται η μνήμη της αγίας αυτής. ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ: Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα του 2007, η Ανδόρα κατέχει το ρεκόρ μακροζωίας διεθνώς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2011, το μέσο προσδόκιμο ζωής στη χώρα είναι 82,43 χρόνια (στους άνδρες 80,35 και στις γυναίκες 84,64). Διάσημοι άνθρωποι : οι σκιέρ Joan Vilana Díaz και Sophie Dusautoir Bertrand που γεννήθηκαν στην Ανδόρρα λα Βέλια.

8 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ Η Ανδόρρα λα Βέγια βρίσκεται στο νότιο δυτικό κομμάτι της Ανδόρας, σε 42 ° 30 'Β, 1 ° 30', στη συμβολή των δύο ρεμάτων του βουνού, το Valira del Nord (Βόρεια Βαλύρα) ​​και το Valira de l'Orient (Ανατολική Βαλύρα), τα οποία ενώνονται για να σχηματίσουν το Gran Valira. Η πόλη βρίσκεται σε μέτρα ( πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

9 ΚΛΙΜΑ Η Ανδόρρα λα Βέγια έχει οριακά υγρό κλίμα/ ηπειρωτικό / αλπικό κλίμα ( σύμφωνα με την ταξινόμηση του κλίματος Κόπεν), με δροσερά καλοκαίρια και κρύους, χιονισμένους χειμώνες. Η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι χιλιοστά .

10 ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Ως αποτέλεσμα του μεγέθους του πληθυσμού και του ιδιαίτερα ορεινού αναγλύφου του εδάφους, η Ανδόρρα λα Βέγια δεν έχει αεροδρόμιο, αλλά βρίσκεται σε απόσταση τριών ωρών από το πλησιέστερο αεροδρόμιο στην Τουλούζη. Επίσης δεν έχει σιδηροδρομικό σταθμό, αν και υπάρχουν υπηρεσίες μεταφοράς με λεωφορείο που συνδέουν την πρωτεύουσα με το σιδηροδρομικό σταθμό στο L'Hospitalet-pres-l'Andorre (Γαλλία) και Lleida στην Ισπανία. Υπάρχει επίσης μια υπηρεσία μεταφοράς με λεωφορείο από τη Βαρκελώνη, Girona και τα αεροδρόμια Reus στην Ανδόρα λα Βέγια.

11 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Η Παλιά πόλη της Ανδόρας λα βέλια χαρακτηρίζεται από παλαιά πέτρινα δρομάκια και τα σπίτια. Η κεντρική εκκλησία Església de Sant Esteve (Αγίου Στεφάνου) είναι μέρος που αξίζει να επισκεφτείτε. Αυτό χτίστηκε σε ρωμαϊκό στιλ τον ενδέκατο αιώνα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η παλιά πόλη περιλαμβάνει επίσης ιστορικό κτίριο κοινοβουλίου της χώρας. Πιθανώς το παλαιότερο κτίριο στην πόλη είναι μια άλλη εκκλησία, που χρονολογείται από τον ένατο αιώνα, της Santa Coloma. Η πόλη είναι το πολιτιστικό κέντρο της χώρας, με τον Κρατικό Εκθεσιακό Χώρο να ενεργεί ως κύριο θέατρο και το μουσείο. Η πλατεία έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου είναι επίσης ο τόπος διεξαγωγης πολλών εκδηλώσεων ( π.χ. η πόλη φιλοξενεί ένα μουσικό φεστιβάλ κάθε χειμώνα.

12 Βίντεο για την Ανδόρα-λα-Βέλια

13 ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΚΌΛΛΙΑΣ Βιβλιογραφία: www.youtube.com/watch?v=7O4F_D13zs4


Κατέβασμα ppt "ΑΝΔΟΡΑ-ΛΑ-ΒΕΛΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google