Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διημερίδα Αστροφυσικής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διημερίδα Αστροφυσικής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διημερίδα Αστροφυσικής
ΕΜΕΙΣ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ Λεονάρδος Γκουβέλης Διημερίδα Αστροφυσικής 4-5 Απριλίου

2 Συνοπτικά: Μεγάλα ανοικτά ερωτήματα
Κοσμολογικές θεωρίες ανά τους αιώνες Σύγχρονη κοσμολογική άποψη Αστρονομικές αποδείξεις της θεωρίας του Big Bang Μεγάλα ανοικτά ερωτήματα

3 *Το Σύνολο του Σύμπαντος επιπλέει στην άβυσσο των γλυκών νερών!
Βαβυλωνιακό Σύμπαν *Το Σύνολο του Σύμπαντος επιπλέει στην άβυσσο των γλυκών νερών! ~3000 π.Χ. *Τα πάντα στον ουρανό είχαν θεϊκές ιδιότητες και καθόριζαν τα πάντα στη Γή!

4 Αιγυπτιακό Σύμπαν *Η Γή είναι επίπεδη και επιμήκης, περιβάλλεται από νερό και επιπλέει στην επιφάνεια ενός απέραντου ωκεανού! *Αποδίδουν στους πλανήτες θεϊκές ιδιότητες και πιστεύουν ότι οι ζωές τους καθορίζονται από αυτούς ~1025 π. Χ.

5 …Και κάποια άλλα μοντέλα
Εβραϊκό Σύμπαν *Η Γή είναι μια τετράγωνη επιφάνεια, περιβάλλεται από ωκεανό και επιστεγάζεται από το «στερέωμα»! Σύμπαν των Ίνκας *Κέντρο του κόσμου ο ναός του Ήλιου (κάπου στο Περού), επίπεδη Γή και γύρω της ωκεανός!

6 Το Ελληνικό Σύμπαν και η γέννηση της επιστήμης
*Περί το 850 π. Χ. είχαν παρόμοια άποψη με τους άλλους πολιτισμούς *Τον έκτο αιώνα π. Χ. Ο Θαλής θεωρεί ότι όλα τα φαινόμενα γύρω μας είναι καθαρά φυσικά, και θέτει τα ερωτήματα, για πρώτη φορά, «γιατί» και «πως»! *Για πρώτη φορά οι Πυθαγόρειοι φαντάζονται τη Γή σφαιρική! ~600 π. Χ.

7 *Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης δομούν το «κοσμικό σύστημα», με τη σφαιρική Γή στο κέντρο και τα ουράνια σώματα να κινούνται σε κυκλικές τροχιές γύρω της.

8 …Με τον Ίππαρχο και το Πτολεμαίο η Γεωκεντρική αναπαράσταση φτάνει στην «τελειότητα».

9 Μα ο Ήλιος δεν είναι στο κέντρο?
*Πρώτος ο Αρίσταρχος προτείνει ένα Ηλιοκεντρικό σύστημα που θα έκανε τα πράγματα πολύ πιο απλά!

10 Ο Ήλιος μπαίνει στη θέση του!!
*Ο Νικόλαος Κοπέρνικος θέτοντας τον ήλιο στο κέντρο του Σύμπαντος, προκαλεί μια πολιτισμική ανατροπή χωρίς προηγούμενο! *περίπου 2000 χρόνια μετά τον Αρίσταρχο ο ίδιος γράφει, «Ύστερα από μακρόχρονες έρευνες, έχω επιτέλους πειστεί ότι ο ήλιος είναι ένα άστρο απλανές, περιβαλλόμενο από πλανήτες οι οποίοι περιστρέφονται γύρω του». ~1530 μ. Χ.

11 Ανακαλύπτοντας το κέντρο του Γαλαξία
*Το 1920 ο Harlow Shapley ανακοινώνει ότι ο ήλιος δεν είναι στο κέντρο του σύμπαντος αλλά σε μια γειτονιά του στα προάστια! *Παρατήρησε ότι η πυκνότητα των σφαιρικών σμηνών είναι μεγάλη γύρω από μια συγκεκριμένη περιοχή.

12 Τελική μορφή του Σύμπαντος (?)
*Το ο Edwin Hubble χρησιμοποιώντας τη μεταβλητότητα των κηφίδων μετράει αποστάσεις άλλων γαλαξιών *Το 1925 ανακοινώνει ότι το σύμπαν δεν είναι καθόλου όπως το γνωρίζουμε!

13 …ο Hubble ανακοινώνει επίσης ότι το σύμπαν διαστέλλεται

14 ..και η διαστολή είναι διαστολή του χώρου!

15 Το στάνταρ μοντέλο του Big Bang
*Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη σε χρόνο μικρότερο από 10^-37 sec, ίσως με μια θεωρία κβαντικής βαρύτητας μπορέσουμε. *Το σύμπαν ξεκίνησε σε μια υπέρθερμη κατάσταση και καθώς διαστελλόταν η θερμοκρασία του έπεφτε! *Το σύμπαν στην αρχή ήταν μια «σούπα» από στοιχειώδη σωμάτια και φωτόνια!

16

17 *Όταν η νουκλεοσύνθεση σταμάτησε είχαμε ~25% He και ~75% H
Nucleosynthesis *Όταν η νουκλεοσύνθεση σταμάτησε είχαμε ~25% He και ~75% H

18 …Και η συνέχεια!! *Εξαιτίας της Βαρυτικής κατάρρευσης οι πρώτοι γαλαξίες δημιουργήθηκαν και στη συνέχεια τα άστρα! *Το σύμπαν σήμερα εκτιμούμε ότι έχει ηλικία 13.5 με 14 δις χρονιά, και συνεχίζει να διαστέλλεται!

19 Αστρονομικές Αποδείξεις του Big Bang
*Οι Παρατηρήσεις του Ηubble έδειξαν διαστολή. *Τα ποσοστά σε He και H που παρατηρούμε στο σύμπαν προβλέπονται από τη θεωρία του Big Bang. *Η ανακάλυψη της ακτινοβολίας υποβάθρου είναι το «δαχτυλικό» αποτύπωμα της μεγάλης έκρηξης!

20 Αποχωρισμός ύλης και ακτινοβολίας!
*~ χρονιά μετά τη μεγάλη έκρηξη το σύμπαν ψύχεται τόσο ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν ουδέτερα άτομα ύλης! ΑΤΟΜΟ ΚΑΤΩ ΚΟΥΑΡΚ ΠΑΝΩ ΚΟΥΑΡΚ ΝΕΤΡΟΝΙΑ ΠΡΩΤΟΝΙΑ ΠΥΡΗΝΑΣ

21

22 *Υπολογίζουμε σήμερα πως οι αναλογίες στο σύμπαν είναι:
*Νέες παρατηρήσεις σε μακρινά supernova μας δείχνουν ότι το σύμπαν διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό! *Υπολογίζουμε σήμερα πως οι αναλογίες στο σύμπαν είναι:

23 ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Τι είδους σωματίδια αποτελούν τη σκοτεινή ύλη; Ποια είναι αυτή η σκοτεινή ενέργεια που επιταχύνει το σύμπαν; Τι κατάληξη θα έχει το σύμπαν και πως ξεκίνησε; Είναι το Σύμπαν ανοικτό ή κλειστό; …έως τώρα κανείς δε ξέρει. . .

24 Ευχαριστώ… ...για το χρόνο σας!!


Κατέβασμα ppt "Διημερίδα Αστροφυσικής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google