Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καρδιαγγειακά νοσήματα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Καρδιαγγειακά νοσήματα
Εργασία βιολογίας Θάνος Παναγιώτης , Τριανταφύλλου Φραγκίσκος (σχολ.ετος )

2 ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗσ΄
1) Στεφανιαία νόσος 2) Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 3) Ρευματική καρδιοπάθεια 4) Συγγενής Καρδιοπάθεια 5) Ανευρύσματα και διαχωρισμός αορτής 6) Εν τω Βάθει Φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή 7) Περιφερική αρτηριοπάθεια 8) Άλλα Καρδιαγγειακά νοσήματα: Αρτηριακή υπέρταση, όγκοι καρδιάς, εγκεφαλικά ανευρύσματα, δυσλειτουργία του καρδιακού μυ όπως για παράδειγμα η καρδιομυοπάθεια και οι βαλβιδοπάθειες.

3 1)ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ Πώς προκαλείται?
Η στεφανιαία καρδιακή νόσος, ή απλά στεφανιαία νόσος, προκαλείται όταν οι αθηρωματικές πλάκες γεμίζουν τον αυλό των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς , που ονομάζονται στεφανιαίες αρτηρίες, και εμποδίζουν τη ροή του αίματος στην καρδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στους ιστούς της καρδιάς. Η ελάττωση της παροχής οξυγόνου στο μυοκάρδιο αποτελεί κλινικά την στεφανιαία νόσο. Οι αθηρωματικές πλάκες σχηματίζονται από εναποθέσεις λίπους στο τοίχωμα των αρτηριών λόγω κυκλοφορίας στο αίμα υπερβολικών ποσοτήτων λιπών. Η σταδιακή αυτή συσσώρευση, που ονομάζεται αρτηριοσκλήρυνση, προκαλεί στένωση ή απόφραξη των αγγείων Η ρήξη της πλάκας, ή αθηρώματος[1], και η δημιουργία θρόμβου, που ονομάζεται αθηροθρόμβωση αποτελεί αιτία οξέων ισχαιμικών ή στεφανιαίων συνδρόμων. Ο σχηματισμός αποφρακτικού θρόμβου έχει ως αποτέλεσμα την παντελή και παρατεταμένη έλλειψη οξυγόνου στο μυοκάρδιο, η οποία με τη σειρά της προκαλεί νέκρωση του μυοκαρδίου, ή αλλιώς έμφραγμα. (1) (2) ν Άτομο μετά από χειρουργική επέμβαση by pass. Άτομο που πάσχει από στεφανιαία νόσο

4 Τρόποι διάγνωσης στεφανιαίας νόσου
Τρόποι διάγνωσης στεφανιαίας νόσου 1)Το ηλεκτροκαρδιογράφημα, που είναι συνήθως διαγνωστικό κατά τη διάρκεια του πόνου, αλλά μπορεί να μη δίνει ευρήματα μετά την υποχώρησή του. Η εξέταση των καρδιακών ενζύμων στο αίμα μετά από ένα ύποπτο θωρακικό άλγος, για τη διαπίστωση ή τον αποκλεισμό του οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου. 2)Η δοκιμασία ή τεστ κόπωσης (βλέπε δίπλα στο αντίστοιχο θέμα) για την αποκάλυψη της στεφανιαίας ανεπάρκειας, που δεν είναι δυνατόν να αναδειχθεί σε συνθήκες ηρεμίας. 3)Το υπερηχογράφημα καρδιάς, για την διαπίστωση περιοχών υποκινησίας (κυρίως μετά από κόπωση) λόγω καρδιακής ισχαιμίας αλλά και για την εύρεση περιοχών που υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου ή τη διαπίστωση μετεμφραγματικών επιπλοκών (ανεύρυσμα, περικαρδίτιδα κ.α.). 4)Το σπινθηρογράφημα κόπωσης με σάλιο με το οποίο ανιχνεύονται περιοχές αναστρέψιμης ή μόνιμης ισχαιμίας του μυοκαρδίου. Είναι χρήσιμο για τις περιπτώσεις που το απλό τεστ κόπωσης δεν μπορεί να διενεργηθεί ή δίνει αμφίβολα αποτελέσματα καθώς και για τις περιπτώσεις που χρειάζεται να διευκρινισθεί εάν μια περιοχή του μυοκαρδίου είναι ουλή και δεν θα βοηθήσει η επαναγγείωση ή είναι περιοχή αναστρέψιμης ισχαιμίας, οπότε πρέπει να προχωρήσουμε σε αγγειοπλαστική ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη του υπεύθυνου αγγείου, για να αρθεί η ισχαιμία και να βελτιωθεί η συσπαστικότητα της περιοχής. 5)Η στεφανιογραφία, η οποία διενεργείται όταν οι παραπάνω εξετάσεις είναι ενδεικτικές για ύπαρξη στεφανιαίας νόσου, προκειμένου να διαπιστωθεί η παρουσία της νόσου και η έκταση της βλάβης των στεφανιαίων αγγείων, ώστε να καθορισθούν οι μετέπειτα θεραπευτικοί χειρισμοί. ηλεκτροκαρδιογράφημα

5 2) Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
Τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου Ισχαιμική Όταν η αιματική ροή προς τον εγκέφαλο σταματά εξαιτίας κάποιου θρόμβου σε ένα αγγείο που έχει υποστεί βλάβη από αρτηριοσκλήρυνση. Το μέρος του εγκεφάλου που εξαρτάται από την εν λόγω αρτηρία, υφίσταται νέκρωση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μόνιμες αναπηρίες ή στο θάνατο. συχνότερη μορφή των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η ισχαιμική. Εμβολή Όταν η αιματική ροή ενός αγγείου προς τον εγκέφαλο αποφράζεται από θρόμβο που δημιουργείται σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος, συχνότερα στην καρδιά . Αιμορραγία Όταν ένα αγγείο εντός ή εκτός του εγκεφάλου διαρρηγνύεται, επιτρέποντας στο αίμα να διαφύγει στο εσωτερικό του εγκεφάλου (εγκεφαλική αιμορραγία). Η ανεξέλεγκτη υπέρταση αποτελεί πολύ συχνά το αίτιο αυτής της κατάστασης.

6 Ποσοστό εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ανάλογα με ηλικία και φύλο.
αίτια Υπέρταση Καρδιακή και αγγειακή νόσος Ιστορικό παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου Διαβήτης Χοληστερίνη Κάπνισμα Ποσοστό εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ανάλογα με ηλικία και φύλο.

7 3)Ρευματική καρδιόπαθεια
περιγραφή Πρόκειται για σοβαρό νόσημα που εμφανίζεται μετά από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη καρδιακή βλάβη. Η πάθηση παρουσιάζεται συνήθως κατά την παιδική ηλικία και εκδηλώνεται περίπου 1-3 εβδομάδες μετά την προσβολή από στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα με επαναλαμβανόμενους πονόλαιμους, πυρετό, αρθρίτιδα, μεταναστευτικό ερύθημα, υποδόρια οζίδια και γενικευμένο τρόμο. Μάλιστα, στο 46% των περιπτώσεων η ρευματική καρδιακή νόσος αποτελεί την πρώτη εκδήλωση προσβολής από ρευματικό πυρετό. αίτια Πρόκειται για σοβαρό νόσημα που εμφανίζεται μετά από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη καρδιακή βλάβη. Η πάθηση παρουσιάζεται συνήθως κατά την παιδική ηλικία και εκδηλώνεται περίπου 1-3 εβδομάδες μετά την προσβολή από στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα με επαναλαμβανόμενους πονόλαιμους, πυρετό, αρθρίτιδα, μεταναστευτικό ερύθημα, υποδόρια οζίδια και γενικευμένο τρόμο. Μάλιστα, στο 46% των περιπτώσεων η ρευματική καρδιακή νόσος αποτελεί την πρώτη εκδήλωση προσβολής από ρευματικό πυρετό.

8 4)ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ
Η λέξη «συγγενής» σημαίνει «εκ γενετής». Ο όρος «συγγενής καρδιοπάθεια» χρησιμοποιείται για να δηλώσουμε την καρδιακή ανωμαλία της διάπλασης της καρδιάς ή των αγγείων. Οι συγγενείς καρδιοπάθειες δημιουργούνται όταν η καρδιά ή και τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην καρδιά δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής πολύ πριν από την γέννηση. Εάν ένα παιδί γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια, έχει σήμερα πολύ μεγάλες πιθανότητες να έχει μία ζωή φυσιολογικού ενήλικα. Τουλάχιστον το 80% των παιδιών αυτών θα μπορεί να εργασθεί, να δημιουργήσει οικογένεια και να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο. Οι νεώτερες εξελίξεις στη διάγνωση, επεμβατική θεραπεία με καθετήρες-μπαλόνια και στη χειρουργική αντιμετώπιση κάνουν δυνατή την αποκατάσταση των περισσότερων ανωμαλιών, ακόμη και εκείνων που κάποτε μπορούσαν να θεωρηθούν πολύ βαριάς μορφής. Όταν οι γιατροί διαγνώσουν ότι ένα παιδί πάσχει από κάποια μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας, μπορεί να προγραμματισθούν διάφορες εξετάσεις. Ο παιδοκαρδιολόγος και ο παιδοκαρδιοχειρουργός θα αποφασίσουν, αν και πότε η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη. Πριν φτάσει αυτή η στιγμή, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να μάθετε. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα παιδί δεν είναι το ίδιο με το άλλο και ότι κάθε συγγενής καρδιοπάθεια είναι διαφορετική από την άλλη. Οι γονείς πρέπει να επιδιώκουν λεπτομερή ενημέρωση για τη συγκεκριμένη μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας που έχει το παιδί τους. Καθώς οι συγγενείς καρδιοπάθειες δεν είναι απλές παθήσεις, το παιδί ίσως θα πρέπει να νοσηλευτεί σε ένα κέντρο ή νοσοκομείο, όπου υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί και προσωπικό. Δηλαδή, παιδοκαρδιολόγοι, παιδοκαρδιοχειρουργοί και ειδικό προσωπικό για τη μονάδα εντατικής θεραπείας.

9 5) Ανευρύσματα και διαχωρισμός αορτής
Ο οξύς διαχωρισμός της αορτής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον αιφνίδιο θάνατο, τον σχηματισμό ψευδούς αυλού ή ακόμα την ελεύθερη ρήξη του τοιχώματος του αυλού προς την περικαρδιακή κοιλοτητα. Σε μερικές περιπτώσεις μετά τον οξύ διαχωρισμό η αιμοδυναμική κατάσταση του ασθενή είναι καλή και δεν παρατηρείται εξαγγείωση αίματος ή ρήξη του ψευδούς αυλού. Σε ορισμένους ασθενείς ο οξύς διαχωρισμός της αορτής δε συνοδεύεται από συμπτώματα, στην πλειονότητα όμως των περιπτώσεων παρουσιάζεται οξύς πόνος στη μεσολόβια ή την προκάρδια χώρα, με αντανάκλαση προς τον αυχένα και τα άνω άκρα, κατάσταση η οποία δύσκολα διαφοροδιαγιγνώσκεται κλινικά από στηθαγχικό πόνο ή οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ταυτόχρονα με τον οξύ διαχωρισμό της αορτής μπορεί να επισυμβεί και απόφραξη ενός μεγάλου αρτηριακού κλάδου αυτής. Η απόφραξη της ανωνύμου ή της αριστερής κοινής καρωτίδας προκαλεί εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο.

10 Άτομο με διαχωρισμό αορτής
Αορτογραφία Φυσιολογικό άτομο Η ακριβής διάγνωση τίθεται με την αορτογραφία, με την οποία καθορίζεται επακριβώς η θέση της ρήξης του έσω -αορτικού χιτώνα καθώς και η έκταση του διαχωρισμού. Χαρακτηριστική είναι η απεικόνιση του ψευδούς αυλού, ο οποίος συμπιέζει τον αληθή αυλό της αορτής, ενώ ταυτόχρονα ελέγχεται και η έκφυση των μεγάλων αρτηριακών κλάδων. Η αορτογραφία αποτελεί επίσης την καθοριστική εξέταση για τον σχεδιασμό της εγχείρησης, ενώ ταυτόχρονα καθορίζει την πρόγνωση της πάθησης. Άτομο με διαχωρισμό αορτής

11 6)Εν τω Βάθει Φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή
Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος, που περιλαμβάνει την Εν τω Βάθει Φλεβική Θρόμβωση και την Πνευμονική Εμβολή, αποτελεί την τρίτη πιο συχνή καρδιαγγειακή νόσο στο δυτικό κόσμο, καθώς εκδηλώνεται σε ποσοστό σχεδόν 0,1% του πληθυσμού κάθε χρόνο. Η εν τω βάθει φλεβική Θρόμβωση, δηλαδή η απόφραξη μιας φλέβας από ένα θρόμβο αίματος, εκδηλώνεται όταν ένας θρόμβος του αίματος δημιουργείται στα τοιχώματα ενός εν τω βάθει αγγείου. Όταν μέρος του θρόμβου (εμβολή) αποσπασθεί από τα τοιχώματα του αγγείου, μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει απόφραξη σε μια πνευμονική αρτηρία. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως Πνευμονική Εμβολή. Η εμβολή σε πνευμονική αρτηρία μεγάλου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει σημαντική απόφραξη και να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα και θάνατο. Η εν τω βάθει φλεβική Θρόμβωση  συχνά εκδηλώνεται σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μείζονες ορθοπαιδικές επεμβάσεις (αρθροπλαστική ισχίου, αρθροπλαστική γόνατος  ή κάταγμα ισχίου) ή σε άλλου τύπου σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, σε καρκινοπαθείς και σε ασθενείς που παραμένουν κλινήρεις για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός ή εκτός νοσοκομείου. Τα αντιπηκτικά φάρμακα έχουν επιδείξει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη και θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής.

12 Σχηματισμός θρόμβου στο εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων

13 Τροποι προληψης καρδιαγγειακων νοσηματων
Διακοπή καπνίσματος. Το κάπνισμα υπερδιπλασιάζει τις πιθανότητες για εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου και καθιστά τους καπνιστές 6 φορές πιο επιρρεπείς στα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Σωστή διατροφή με λίγα λιπαρά, κυρίως αποφυγή κορεσμένων λιπαρών (κόκκινα κρέατα). Όσο αυξάνεται άνω του φυσιολογικού η χοληστερίνη στο αίμα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Το πρώτο βήμα για τον έλεγχο της χοληστερίνης είναι η κατανάλωση τροφίμων χαμηλών λιπαρών .

14 Έλεγχος βάρους και αποφυγή άγχους
Έλεγχος βάρους και αποφυγή άγχους .Η παχυσαρκία εκτός από σωρεία άλλων προβλημάτων, σας καθιστά ευάλωτο απέναντι και στην στεφανιαία νόσο. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν μεγαλύτερο αριθμό ελευθέρων ριζών, δηλαδή χημικών παραπροϊόντων του μεταβολισμού, που αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.  Συγκεκριμένα, μια ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή της Βοστόνης επισημαίνει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερα επίπεδα του αποκαλούμενου οξειδωτικού στρες, το οποίο καταδεικνύει σαφώς την επικινδυνότητα του υπερβολικού βάρους όσον αφορά την καρδιά. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το οξειδωτικό στρες είναι ένας μηχανισμός που συνδέει την παχυσαρκία με την αθηροσκλήρωση και τις καρδιαγγειακές ασθένειες, γι' αυτό και πρέπει να το αντιμετωπίζουμε μειώνοντας τα περιττά κιλά.

15 Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ
Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ. Το παράδοξο με την κατανάλωση αλκοόλ είναι πως ενώ η μέτρια κατανάλωση μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, εν τούτοις η καθημερινή κατανάλωση παραπάνω από 2 ποτά συντελεί στην αύξηση του κινδύνου για Ca μαστού στις γυναίκες. Λήψη ασπιρίνης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάποση μιας ασπιρίνης μέρα παρά μέρα σε άτομα άνω των 50 ετών μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Επειδή όμως μπορεί να σημειωθούν και παρενέργειες, καλό είναι, αυτή η απόφαση, να ληφθεί μαζί με τον γιατρό σας. Καθημερινή άσκηση και υγιεινός τρόπος ζωής.

16 Αγάπω την καρδιά μου Η καρδιά είναι ο μυς του ανθρώπινου σώματος που δουλεύει περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Ενώ η λειτουργία της μοιάζει σχετικά απλή, είναι ζωτικότατης σημασίας να γίνεται σωστά. Έτσι, η διατήρηση της ζωής θα ήταν αδύνατη δίχως την ύπαρξη της .Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να προστατεύουμε την καρδιά μας από σοβαρές ασθένειες που στις μέρες μας δεν είναι ούτε σπάνιες ούτε λίγες.

17 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
βιβλιογραφία Πηγή: Harvard Medical School Disease-and-Associated-Problems/Page1.html .com ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "Καρδιαγγειακά νοσήματα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google