Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ
Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος C.D.A. College Limassol 2014/2015

2 Κυκλοφορικο Συστημα Αποτελειται: αιμα καρδια αρτηριες
φλεβες του στεφανιαιου,πνευμονικου, πυλαιου και συστηματικου συστηματος.

3

4 Το αιμα αντλειται από την καρδια και πηγαινει σε ολο το σωμα μεσω ενός μεταφορικου συστηματος από αρτηριες και φλεβες. Διανεμει οξυγονο και ουσιωδεις θρεπτικες ουσιες σε ολο το σωμα. Απομακρυνει βλαβερα και αχρηστα παραγωγα και CO2.

5 ΑΙΜΑ ρευστος συνδετικος ιστος αποτελειται από πλασμα και κυτταρα
περισσοτερα από 99% των κυτταρων είναι ερυθροκυτταρα στα εμμορφα συστατικα περιλαμβανονται επισης τα λευκοκυτταρα και τα αιμοπεταλια Το συνολικο ποσο του αιματος στον ενηλικα αντιστοιχει στο 5,5-8% του βαρους του σωματος το σωμα ενηλικα περιεχει 4-5 λιτρα , 5 L αιματος στον ανδρα και 4 L αιματος στην γυναικα ειδικο βαρος αιματος ,063 ένα νεογγενητο 300 χλγρ είναι αλκαλικο pH 7.4 μεση ωσμωτικη πιεση είναι 6,5-7,3 ατμοσφαιρες.

6 Λειτουργια αιματος μεταφερει οξυγονο, θρεπτικες ουσιες και ενζυμα σε ολο το σωμα μεταφορα διαμεσων η τελικων προιοντων μεταβολισμου προς τις θεσεις αποδομης η απεκκρισης τους αμυντικη λειτουργια χαρη σε ειδικες πρωτεινες του πλασματος (αντισωματα) και στα λευκα αιμοσφαιρια την αιμοσταση ,(αιμοπεταλια, παραγοντες πηξης). την μεταφορα θρεπτικων ουσιων από τον πεπτικο σωληνα ρυθμιζει τη θερμοκρασια του σωματος διατηρηση του εσωτερικου περιβαλλοντος σε ομοιοστασια με τη συνεχη μεταφορα ολων των ανταλλασομενων ουσιων (Na, k, HCO3, γλυκοζης, γαλακτικου οξεος).

7 ΠΛΑΣΜΑ αποτελει μεχρι το 55% του ογκου του αιματος
είναι ελαφρο πηκτο κιτρινωπο υγρο κατά το πλειστον νερο 90-92% το υπολοιπο είναι πρωτεινες 7% του πλασματος (λευκωματινη,σφαιρινη,ινωδογονο και προθρομβινη) Ανοργανα συστατικα (Na, Cl, K, Ca, Mg) βοηθα στη μεταφορα των ακολουθων ουσιων σε ολο το σωμα:

8 Λιπιδια Αμινοξεα Γλυκοζη Διαμεσα προιοντα μεταβολισμου (γαλακτικο οξυ, πυρουβικο οξυ, β-οξυβουτυρικο οξυ,ακετοξικο οξυ, χολοχρωστικες, βιταμινες, ενζυμα, ουρια, ουρικο οξυ, αμμωνια, κρεατινη και κρεατινινη).

9 Κυτταρα Τρεις τυποι αιμοσφαιριων: ΕΡΥΘΡΑ (ερυθρα σωματια/αιμοσφαιρια)
είναι αμφικοιλοι δισκοι χωρις πυρηνα διαμ. 8 μm και παχος 2 μm μεσος αριθμος ερυθροκυτταρων είναι ανα mm3 στον υγιη ανδρα και ανα mm3 στην υγιη γυναικα μεταφερουν οξυγονο ως οξυαιμοσφαιρινη δημιουργουνται στον ερυθρο μυελο των οστων δινουν στο αιμα το χαρακτηριστικο του κοκκινο χρωμα χαρη σε μια πρωτεινη που ονομαζεται αιμοσφαιρινη η οποια απορροφα οξυγονο εχει διαρκεια ζωης 120 ημερες διαλυεται στο σπληνα και μετα στο συκωτι

10

11 ΛΕΥΚΑ (λευκα σωματια/αιμοσφαιρια):
εξι διαφορετικοι τυποι λευκων αιμοσφαιριων : πολυμορφοπυρηνα ουδετεροφιλα,πολυμορφοπυρηνα ηωσινοφιλα, πολυμορφοπυρηνα βασεοφιλα, μονοπυρηνα, λεμφοκυτταρα και πλασματοκυτταρα ο ενηλικας εχει περιπου λευκα αιμοσφαιρια σε κάθε κυβικο χιλιοστομετρο αιματος είναι μεγαλυτερα από τα ερυθρα εχουν ακανονιστο σχημα και εχουν πυρηνα προστατευουν το σωμα από μολυνσεις αυξανονται ραγδαια σε περιπτωση σοβαρης μολυνσης μεσω της μιτωσης.

12

13 ΚΟΚΚΙΟΚΥΤΤΑΡΑ: προστατευουν το σωμα εναντι μικροοργανισμων(π.χ. ιων και βακτηριων) αποτελουν το 75% των λευκων αιμοσφαιριων ελκυονται από τις τοξινες στους ιστους και μπορουν να περασουν δια μεσου τριχοειδων τοιχωματων.

14 ΜΗ ΚΟΚΚΙΩΔΗ ΛΕΥΚΟΚΥΤΤΑΡΑ:
ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ-ορισμενα παραγουν αντισωματα σχηματιζονται στους λεμφατικους ιστους εκτος από εγκεφαλο και σπονδυλικη στηλη ΜΟΝΟΚΥΤΤΑΡΑ-τρωνε τα βακτηρια και αλλους μικροοργανισμους (φαγοκυττωσις).

15 ΘΡΟΜΒΟΚΥΤΤΑΡΑ (αιμοπεταλια):
μικρα ευθραυστα κυτταρα χωρις πυρηνα εχουν μεγεθος 2-4 μm είναι περιπου /μΙ , μεση διαρκεια ζωης είναι 9 ημερες ευθυνονται για την πηξη του αιματος σχηματιζονται στον ερυθρο μυελο των οστων

16

17 ΚΑΡΔΙΑ κοιλο οργανο το μεγεθος της γροθιας
βρισκεται στην αριστερη πλευρα του θωρακα χωριζεται σε 4 κοιλοτητες δεξιος και αριστερος κολπος δεξια και αριστερη κοιλια οι κολποι και οι κοιλιες συνδεονται μεταξυ τους με το κολποκοιλιακο ανοιγμα

18

19 το διαφραγμα χωριζει τη δεξια και αριστερη πλευρα της καρδιας
αυτό εμποδιζει το αιμα από τις φλεβες στα δεξια να ερχεται σε επαφη με το αιμα από τις αρτηριες στα αριστερα. διαθετει μυικο τοιχωμα που το καλυπτουν και το επενδυουν μεμβρανες το τοιχωμα διαιρειται σε 3 στρωματα:

20 ΕΝΔΟΚΑΡΔΙΟ:εσωτερικο στρωμα,φτιαγμενο από επιθηλιακους ιστους
ΜΥΟΚΑΡΔΙΟ:μεσαιο στρωμα,είναι το πιο παχυ στρωμα φτιαγμενο από καρδιακο μυ. ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΟ:εξωτερικο στρωμα.Αποτελειται από 2 στρωματα που καλυπτουν το εξωτερικο της καρδιας. Το εσωτερικο στρωμα είναι ορρωδης μεμβρανη φτιαγμενη από επιθηλιακους ιστους Το εξωτερικο στρωμα είναι μια ινωδης δομη που βοηθα να συγκρατειται η καρδια στη σωστη της θεση μεσα στο στηθος.

21 Καρδιακος Παλμος Είναι ο ρυθμος της μυικης συστολης του καρδιακου τοιχωματος και οι 2 κολποι συστελλονται στελλοντας το περιεχομενο τους στις κοιλιες οι κολποι χαλαρωνουν αλλα οι κοιλιες συστελλονται αδειαζοντας το περιεχομενο τους στις αρτηριες οι κοιλιες χαλαρωνουν και η καρδια βρισκεται σε αναπαυση

22 ενώ αναπαυεται ,η καρδια διαστελλεται και γεμιζει αιμα
η περιοδος της αναπαυσης (διαστολη) ισουται με την περιοδο της συστολης ο καρδιακος παλμος αρχιζει από το φλεβοκομβο στον δεξιο κολπο η συστολη του καρδιακου μυος επεκτεινεται σε ολο το κολπο και μετα κατω μεσω του διαφραγματος στα τοιχωματα των κοιλιων.

23 Σφυγμος Είναι ένα κυμα διατασης του αρτηριακου τοιχωματος
Όταν το αιμα ωθειται από την αριστερη κοιλια στην αορτη ,η αορτη διογκωνεται Τοτε το ελαστικο τοιχωμα της αορτης συστελλεται αναγκαζοντας το αιμα να συνεχισει να κινειται Αυτό δημιουργει ένα κυμα διογκωσης και συστολης που συνεχιζει σε ολο το μηκος των ελαστικων αρτηριων.

24 Από τι επηρεαζεται ο παλμος?
ασκηση ηλικια μεγεθος καρδιας συγκινηση ιδιοσυγκρασια ασθενεια

25 Πνευμονικη κυκλοφορια
η κυκλοφορια αιματος από την καρδια στους πνευμονες και αντιστροφως το αποξυγονωμενο αιμα ταξιδευει από την καρδια στους πνευμονες με την πνευμονικη αρτηρια το αιμα απαλλασσεται του διοξειδιου του ανθρακα που περιεχει και το αντικαθιστα με οξυγονο μετα επιστρεφει στην καρδια μεσω των πνευμονικων φλεβων.

26

27 ο δεξιος κολπος δεχεται αποξυγονωμενο αιμα από την ανω και κατω κοιλη φλεβα
τοτε ρεει μεσα στη δεξια κοιλια από οπου αντλειται προς την πνευμονικη αρτηρια η οποια χωριζεται σε δεξια και αριστερη και πηγαινουν στο δεξιο και αριστερο πνευμονα το αιμα φθανει στους πνευμονες μεσω μικροσκοπικων αγγειων που ονομαζονται τριχοειδη

28

29 οι πνευμονες αφαιρουν το CO2 από το αιμα των τριχοειδων αγγειων,το αντικαθιστουν με οξυγονο και επιστρεφουν το οξυγονωμενο αιμα στον αριστερο κολπο της καρδιας μεσων των 4 πνευμονικων φλεβων το αιμα ωθειται από τη συστολη του αριστερου κολπου στην αριστερη κοιλια μεσω της διγλωχινης βαλβιδας η αριστερη κοιλια συστελλεται και στελλει το αιμα μεσω της αορτης για διανομη σε ολο το σωμα

30 Στεφανιαια κυκλοφορια
Η καρδια είναι ενας μυς που χρειαζεται να επωφελειται από την κυκλοφορια του αιματος εχει το δικο της κυκλοφορικο συστημα το οποιο ονομαζεται στεφανιαια κυκλοφορια η δεξια και αριστερη στεφανιαια αρτηρια ξεκινουν από την αρχη της αορτης και διακλαδωνονται μεσα στο τοιχωμα της καρδιας ετσι σχηματιζουν ένα δικτυο τριχοειδων αγγειων για να θρεψουν τα κυτταρα των ιστων.

31 Συστηματικη κυκλοφορια
είναι η κυκλοφορια του αιματος από την καρδια σε ολοκληρο το συστημα του σωματος το αιμα αφηνει την καρδια μεσω της αορτης ταξιδευει σε ολο το σωμα κι επιστρεφει στην καρδια μεσω της ανω και κατω κοιλης φλεβας ένα εκτεταμενο δικτυο από αρτηριες ,φλεβες και τριχοειδη αγγεια μεταφερουν το αιμα σε κάθε κυτταρο του σωματος

32 Πυλαια κυκλοφορια Οι φλεβες από το στομαχι, τη σπληνα, το παγκρεας και τα εντερα ενωνονται και σχηματιζουν την ηπατικη-πυλαια φλεβα η οποια μεταφερει αιμα στο συκωτι.

33 Αρτηριες και Φλεβες Οι αρτηριες μεταφερουν οξυγονωμενο αιμα από την καρδια και οι φλεβες μεταφερουν αποξυγονωμενο αιμα στην καρδια εκτος στο πνευμονικο συστημα οπου η διαδικασια αντιστρεφεται.

34 Αρτηριες Είναι κοιλοι σωληνες με παχια τοιχωματα
Εχουν την ιδια κατασκευη: Ινωδες εξωτερικο καλυμμα Ένα μεσαιο στρωμα από μυ και ελαστικο ιστο Ένα ενδοθηλιακο στρωμα από λεπιδωδη επιθηλιακο ιστο

35 Οι αρτηριες εκτος της πνευμονικης αρτηριας μεταφερουν οξυγονωμενο αιμα από την καρδια στο σωμα.
Η πνευμονικη αρτηρια μεταφερει αποξυγονωμενο αιμα στους πνευμονες

36 Αρτηριδια Είναι η μικροτερη εκδοχη των αρτηριων
Εχουν παρομοια δομη αν και το μεσαιο στρωμα του τοιχωματος αποτελειται από ακουσιο μυικο ιστο. Υπο ομαλες συνθηκες όλα τα αρτηριδια είναι ελαφρως συνεσταλμενα πραγμα που βοηθα στη διατηρηση της πιεσης του αιματος

37 Όταν ένα ενεργο οργανο του σωματος χρειαζεται μεγαλη προμηθεια αιματος τα αρτηριδια χαλαρωνουν και διαστελλονται για να το δωσουν Τα αρτηριδια συστελλονται όταν το οργανο αναπαυεται.

38 Τριχοειδη Είναι τα μικροτερα αιματικα αγγεια
Το τοιχωμα τους εχει το παχος ενός κυτταρου Είναι πορωδη και επιτρεπουν την διελευση αεριων και θρεπτικων ουσιων Μια μεγαλη ποσοτητα νερου μαζι με τα διαλυματα που διαλυονται σε αυτά φιλτραρεται προς τα εξω μεσω των τριχοειδων τοιχωματων και βρεχει τους ιστους του σωματος Αυτό είναι το διαμεσο υγρο το οποιο μεταφερει τροφη, βιταμινες μεταλλικα αλατα και ορμονες στους ιστους Διανεμουν οξυγονο και θρεπτικες ουσιες στα περισσοτερα μερη του σωματος εκτος τον εν τω βαθει εγκεφαλο,τον υαλωδες χονδρο και την επιδερμιδα.

39 Φλεβιδια Είναι μικρες φλεβες με λεπτο τοιχωμα, μεγαλο αυλο για να μεταφερει το αιμα και για αυτό καταρρεουν κατω από πιεση Μεταφερουν αποξυγονωμενο αιμα από τα τριχοειδη στις μεγαλυτερες φλεβες

40 Φλεβες Εχουν τοιχωματα με τρια στρωματα
Η βασικη δομη είναι παρομοια με εκεινη των αρτηριων Τα τοιχωματα τους είναι πολύ λεπτα και ο αυλος μεγαλυτερος Ποικιλουν σε μεγεθος Οι μεγαλυτερες είναι οι κοιλες φλεβες και η πνευμονικη φλεβα Οι βαλβιδες στο ενδοθηλιακο στρωμα των φλεβων εμποδιζουν τη παλινδρομικη ροη αιματος

41 Η πιεση του αιματος στις φλεβες είναι πολύ χαμηλη κι ετσι οι βαλβιδες είναι απαραιτητες
Οι φλεβες μεταφερουν αποξυγονωμενο αιμα πισω στην καρδια εκτος από την πνευμονικη φλεβα.

42 Χαρακτηριστικα αρτηριων
-μεταφερουν αιμα από την καρδια -οξυγονωμενο αιμα -ο αυλος είναι μικρος -αντλειται από την καρδια και το μυικο ιστο στο αρτηριακο τοιχωμα -εχει παχια τοιχωματα -το αρτηριακο αιμα περιεχει υψηλη συγκεντρωση θρεπτικων ουσιων.

43 Χαρακτηριστικα φλεβων
-μεταφερουν αιμα στην καρδια -αποξυγονωμενο -ο αυλος είναι μεγαλος -αντλειται από το σκελετικο μυ με την παρουσια βαλβιδων -τα τοιχωματα είναι λεπτα -το φλεβικο αιμα περιεχει υψηλη συγκεντρωση περιττων παραγωγων

44 ΑΟΡΤΗ Είναι η κυρια αρτηρια του σωματος,μεταφερει
αρτηριακο αιμα στο σωμα: -διακλαδωνεται προς τα πανω σχηματιζοντας την ανιουσα αορτη. -προς τα κατω σχηματιζοντας την κατιουσα αορτη. -όταν το αιμα φθασει στις διαφορες διακλαδωσεις διανεμεται μεσω ενός δικτυου από αρτηριες και τριχοειδη

45 Τα τριχοειδη, τα τελευταια αγγεια που
διανεμουν οξυγονωμενο αιμα ενωνονται με τα τριχοειδη για να μαζεψουν αποξυγονωμενο αιμα σχηματιζοντας τα φλεβιδια τα οποια καταληγουν σε ένα δικτυο φλεβων και παιρνουν το αιμα πισω στην καρδια για επανοξυγονωση.

46 ΠΙΕΣΗ Είναι η δυναμη που το αιμα ασκει στα
τοιχωματα των αιμοφορων αγγειων. Χωρις πιεση το αιμα δεν θα κινειτο καθολου Το αιμα βρισκεται παντα υπο πιεση αλλα το ποσοστο της πιεσης διαφερει αναλογα με το τυπο του αιμοφορου αγγειου: Η υψηλη πιεση στις αρτηριες σταδιακα γινεται πιο χαμηλη στα τριχοειδη και στις φλεβες

47 Στις μεγαλες φλεβες καθως πλησιαζουν την
καρδια δεν υπαρχει καθολου πιεση. Ο παλμος της καρδιας επισης επηρεαζει την πιεση του αιματος. Όταν η κοιλια συστελλεται η πιεση είναι ψηλη, όταν η κοιλια διαστελλεται η πιεση είναι χαμηλη.

48 Παραγοντες που δημιουργουν και διατηρουν την πιεση
Καρδιακη παραγωγη:αντλειται από την αριστερη κοιλια. Αντισταση από τα αρτηριδια:η συστολη ελεγχεται από τα αγγειοκινητικα νευρα καθως και από την αδρεναλινη και την νοραδρεναλινη. Ολικος ογκος αιματος:εάν η ποσοτητα του αιματος που κυκλοφορει μειωθει η πιεση του αιματος χαμηλωνει.Εαν η κατακρατηση υγρου είναι παρα πολλη η πιεση του αιματος ανεβαινει.

49 Πυκνοτητα του αιματος:αυτό εξαρταται μερικως από το πλασμα ειδικα από την ποσοτητα πρωτεινων του πλασματος κι επισης από τον αριθμο των ερυθρων αιμοσφαιριων.Οσο πιο αραιη η πυκνοτητα τοσο πιο χαμηλη είναι η πιεση του αιματος. Ελαστικοτητα των αρτηριακων τοιχωματων:εάν σκληρυνθουν οι αρτηριες υπαρχει απωλεια πιεσης και αυτή ανεβαινει.Εαν οι αρτηριες μαλακωσουν υπαρχει χαμηλοτερη πιεση.

50 Συστολικη:όταν το αιμοφορο αγγειο συστελλεται η πιεση φθανει στο ψηλοτερο επιπεδο της.
Διαστολικη:όταν το αιμοφορο αγγειο χαλαρωνει (διαστελλεται) η πιεση φθανει στο χαμηλοτερο επιπεδο της. Μετρηση πιεσης αιματος 100/70 σημαινει ότι η συστολικη πιεση είναι 100 και η διαστολικη πιεση 70.

51 ΥΠΕΡΤΑΣΗ: Αιτια:αγχος, φαρμακα,νεφροπαθεια,στενωση η σκληρυνση των αρτηριων,καπνισμα,αλκοολ,διαιτα και κληρονομικοι παραγοντες. Επιπτωσεις:στηθαγχη,καρδιακη προσβολη,εγκεφαλικα.

52 ΥΠΟΤΑΣΗ: Αιτια:κληρονομικοι παραγοντες,καταπληξια,ανεπαρκως δραστηριοι αδενες αδρεναλινης. Επιπτωσεις:ζαλη, λιποθυμια.

53 ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ Όταν ένα αιμοφορο αγγειο τραυματιστει
σημειωνεται αιμορραγια μεχρι να σχηματιστει θρομβος. Αυτος ο θρομβος σταματα την υπερβολικη απωλεια αιματος από τον οργανισμο.Αν δεν πηξει το αιμα το αποτελεσμα είναι η αιμορραγια.

54 Σταδια σχηματισμου θρομβου
1.Τα θρομβοκυτταρα παθαινουν ευκολα ζημια κι αν ένα τοιχωμα αιμοφορου αγγειου σπασει εκκρινεται ένα ενζυμο που ονομαζεται θρομβοπλαστινη. 2.Η θρομβοπλαστινη μετατρεπει μια πρωτεινη του πλασματος την προθρομβινη σε ενεργο ενζυμο το οποιο ονομαζεται θρομβινη.Για να λειτουργησει αυτή η διαδικασια χρειαζεται ασβεστιο.( θρομβοπλαστινη+ασβεστιο+προθρομβινη=θρομβινη).

55 3.Η θρομβινη τοτε μετατρεπει μια απλη πρωτεινη πλασματος το ινωδογονον σε ινωδες.Το ινωδες είναι αδιαλυτο και σχηματιζει ένα διχτυωτο καλυμμα πανω στο πληγωμενο αγγειο.(θρομβινη+ινωδογονο=ινωδες) 4.Όταν το αιμα προσπαθει να περασει μεσα από το διχτυ τα ερυθρα και λευκα αιμοσφαιρια και αιμοπεταλια παγιδευονται και σχηματιζουν θρομβο.(ινωδες+αιμοσφαιρια=θρομβος).

56 Τι επηρεαζει την πηξη του αιματος;
Η ανεπαρκεια αιμοπεταλιων Απουσια ινωδογονου Ελλειψη βιταμινης Κ Ελλειψη ασβεστιου Πλεονασμα ινωδογονου στο αιμα μπορει να προκαλεσει θρομβωση (εσωτερικη και δυνητικα επικινδυνη πηξη αιματος).

57 Ομαδες Αιματος 1902 ο αυστριακος γιατρος Καρλ Λαντσταινερ ανακαλυψε 4 ομαδες αιματος. Α,Β,ΑΒ και Ο. Ομαδα Ο γνωστη ως παγκοσμιος δοτης Ομαδα ΑΒ γνωστη ως παγκοσμιος δεκτης

58 Ομαδα Ο δινει σε οποιαδηποτε ομαδα, παιρνει από Ο.
Ομαδα ΑΒ δινει σε ΑΒ ,παιρνει από οποιαδηποτε ομαδα. Ομαδα Α δινει σε Α και ΑΒ, παιρνει από Α και Ο. Ομαδα Β δινει σε Β και ΑΒ, παιρνει από Β και Ο.

59 Παραγοντας Ρεζους Είναι ένα αντιγονο που ευρισκεται στα ερυθρα αιμοσφαιρια των περισσοτερων ανθρωπων και ζωων. Αιμα το οποιο περιγραφεται ως ρεζους θετικο περιεχει αυτό το αντιγονο ενώ το ρεζους αρνητικο δεν το περιεχει.

60 Ασθενειες και ανωμαλιες
ΑΝΑΙΜΙΑ:είναι η μειωση της ικανοτητας του αιματος να μεταφερει οξυγονο και προκαλειται ειτε από μειωση των ερυθρων αιμοσφαιριων η της αιμοσφαιρινης που μεταφερουν , η και τα δυο. Αιτια:εκτεταμενη απωλεια αιματος, ελλειψη σιδηρου,αδυναμια μυελου των οστων να παραξει το κανονικο επιπεδο κυτταρων.

61 ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ:ειναι ο καρκινος του αιματος που προκαλειται από υπερπαραγωγη λευκων αιμοσφαιριων.
ΣΗΨΑΙΜΙΑ:γενικευμενη ασθενεια που σχετιζεται με την κυκλοφορια και τον πολλαπλασιασμο τοξικων βακτηριων στο αιμα. ΑΙΜΟΦΙΛΙΑ:αδυναμια πηξης του αιματος.

62 ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ:εναποθεση λιπαρων, περιλαμβανομενης χοληστερολης μεσα στις αρτηριες η οποια προκαλει στενωση του αυλου, σκληρυνση των αγγειακων τοιχωματων και απωλεια ελαστικοτητας. ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΣΗ:εκφυλιστικη ασθενεια των αρτηριων κατά την οποια τα τοιχωματα των αγγειων σκληραινουν και χανουν την ελαστικοτητα τους.

63 ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΚΥΑΝΩΣΗ:ασθενεια βρεφων που γεννιουνται με καρδιακη ανωμαλια.
ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ:διογκωμενες φλεβες στον πρωκτο οι οποιες μπορει να υποστουν ρηξη η περιεχουν θρομβους αιματος. ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ:είναι η φλεγμονη της φλεβας.Θρομβοφλεβιτιδα είναι η φλεγμονη μιας φλεβας οπου εχει σχηματισθει θρομβωση αιματος.

64 ΘΡΟΜΒΟΣ:θρομβωση αιματος στην καρδια η στα αιμοφορα αγγεια.
HIV-AIDS:Επικτητο Συνδρομο Ανοσοποιητικης Ανεπαρκειας, ασθενεια που προκαλειται από τον ιο.Ο ιος προσβαλλει τα λεμφοκυτταρα Τ, καθιστωντας το ανοσοποιητικο συστημα ανικανο να αντιμετωπισει τις ασθενειες.

65 ΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ:υπερταση, είναι η πιεση αιματος η οποια παραμενει συνεχως πανω από τα κανονικα επιπεδα. ΧΑΜΗΛΗ ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ:υποταση,είναι η πιεση αιματος η οποια παραμενει σταθερα κατω από κανονικα επιπεδα. ΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ:υπερβολικη συγκεντρωση μιας λιπαρης ουσιας της χοληστερολης η οποια προκαλει αθηροσκληρωση.

66 ΔΙΑΒΗΤΗΣ:ασθενεια που χαρακτηριζεται από ψηλα επιπεδα σακχαρου στο αιμα λογω ανεπαρκειας ινσουλινης.
ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α,Β,Γ:φλεγμονη του ηπατος . ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΘΡΟΜΒΩΣΗ:θρομβωση στη στεφανιαια αρτηρια.

67 ΚΙΡΣΩΔΕΙΣ ΦΛΕΒΕΣ: Αιτια:κληρονομικοτητα,εγκυμοσυνη,παχος,ορθοστασια. Το φλεβικο αιμα στο κατω μερος του σωματος πρεπει να ανεβει προς τα πανω για να επιστρεψει στην καρδια. Οι βαλβιδες εμποδιζουν το αιμα να ρεει προς τα πισω όμως ορισμενες φορες δεν λειτουργουν κανονικα

68 Αποτελεσμα είναι ότι οι φλεβες διαστελλονται και το αιμα μαζευεται στις φλεβες αντι να επιστρεφει στην καρδια.Οι φλεβες παραμορφωνονται.

69 Συσχετισμοι Αναπνευστικο:μεταφερει οξυγονο σε κάθε κυτταρο και συστημα του σωματος.Απομακρυνει το περιττο αεριο από το σωμα μεσω διαχυσης μεταξυ των τριχοειδων αγγειων και των κυψελων των πνευμονων. Ενδοκρινικο:ορμονες μεταφερονται στο αιμα σε διαφορα οργανα. Μυικο:το αιμα μεταφερει γλυκοζη στους μυες για μετατροπη σε ενεργεια.

70 Ουροποιητικο:το αιμα περνα μεσω των νεφρων για καθαρισμο από τις τοξινες.
Σκελετικο:τα ερυθρα αιμοσφαιρια κατασκευαζονται στο μυελο των οστων των μακρων οστων. Δερμα:η κυκλοφορια του αιματος μεταφερει οξυγονο και τροφη στο δερμα, τα μαλλια και τα νυχια. Λεμφατικο:το κυκλοφορικο συστημα μεταφερει μερικα περιττα παραγωγα μακρια από τους ιστους και οποιεσδηποτε αχρηστες ουσιες απομακρυνονται από το λεμφατικο συστημα.Το κυκλοφορικο και λεμφατικο συστημα λειτουργουν μαζι για να προστατευουν το σωμα.

71 ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Μεταφορα της λεμφου από τους διαφορους ιστους τους σωματος προς την καρδια. ΛΕΜΦΟΣ:αχρωμο υγρο που μοιαζει σε συσταση με το πλασμα του αιματος. Μεσα στα λεμφοφορα τριχοειδη σχηματιζεται η λεμφος. Από τα λεμφικα τριχοειδη σχηματιζονται τα λεμφαγγεια.

72

73 Η λεμφος από τα κατω ακρα, την κοιλια το αριστερο ημιθωρακιο, το αριστερο ανω ακρο και το αριστερο μερος του λαιμου και της κεφαλης μαζευεται στον μειζονα θωρακικο πορο. Η λεμφος από το υπολοιπο σωμα μαζευεται στον ελασσονα θωρακικο πορο. Ο μειζων θωρακικος πορος καταληγει στην αριστερη φλεβωδη γωνια και ο ελασσων καταληγει στην δεξια φλεβωδη γωνια.

74 Τα λεμφαγγεια είναι προσαγωγα αγγεια όπως και οι φλεβες των οποιων την πορεια ακολουθουν σε γενικες γραμμες. Στην πορεια τους τα λεμφαγγεια περνουν από τους λεμφαδενες η λεμφογαγγλια. Χρησιμευουν στην αμυνα του οργανισμου. Η λεμφος μεταφερει θρεπτικες ουσιες από τους ιστους ιδιαιτερα από τα εντερα στο αιμα και βλαβερες ουσιες τοξινες και μικροβια που καταστρεφονται στα λεμφογαγγλια.


Κατέβασμα ppt "ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google