Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :
4ο ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ ΤΜΗΜΑ : Β2 ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠO ΠΛΑΣΤΙΚΟ – ΓΥΑΛΙ – ΧΑΡΤΙ – ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ.

2 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Σκοπός της Ερευνητικής εργασίας είναι να παρουσιασθούν οι λόγοι , τα προκύπτοντα οφέλη , οι μέθοδοι που εφαρμόζονται και τυχόν προβλήματα που υπάρχουν κατά την ανακύκλωση υλικών από: Πλαστικό , Γυαλί , Χαρτί , Ξύλο και Αλουμίνιο. Παράλληλα εξετάζονται και άλλες εναλλακτικές και συμφέρουσες μέθοδοι ανακύκλωσης υλικών.

3 Ένα θέμα επίκαιρο, σημαντικό και χρήσιμο που πιστεύουμε πως θα έπρεπε να είχε αναπτυχθεί περισσότερο στην χώρα μας , αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα αντικείμενο που πρέπει όχι απλώς να συνεχίσει την παρουσία του, αλλά και να την ενισχύσει μέσα στην καθημερινότητα μας , με εναλλακτικές μεθόδους και σημαντικά οφέλη από την αναπαραγωγή των παλαιών υλικών.

4 Ανακύκλωση Πλαστικού

5 ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Όσον αφορά στην εμπλοκή της ΕΕΑΑ, στη διαδικασία της ανακύκλωσης αυτή περιλαμβάνει 4 στάδια: διαλογή στην πηγή, αποκομιδή, διαλογή στα Κ.Δ.Α.Υ. και τέλος συμπίεση-δεματοποίηση. Πιο συγκεκριμένα:

6 Διαλογή στην πηγή / Συμμετοχή του Πολίτη: Οι δημότες διαχωρίζουν τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό. Αποκομιδή: Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της αποκομιδής, που πραγματοποιείται με την ευθύνη των Δήμων, χρησιμοποιώντας τα ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα, που η ΕΕΑΑ τους διαθέτει. Διαλογή στα Κ.Δ.Α.Υ.: Σε αυτή τη φάση, το περιεχόμενο των μπλε κάδων με τα απόβλητα συσκευασίας μεταφέρονται, με ευθύνη των συνεργαζόμενων Δήμων, στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών , τα οποία λειτουργούν είτε με ευθύνη είτε με χρηματοδότηση της ΕΕΑΑ. Συμπίεση-δεματοποίηση: Σε αυτό το στάδιο τα υλικά συσκευασίας συμπιέζονται (με εξαίρεση το γυαλί) δεματοποιούνται και προωθούνται σε αντίστοιχες βιομηχανίες προς την περαιτέρω αξιοποίησή τους.

7

8 ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
• Διαχωρισμένα πολυμερή απορρίμματα • Νερό καθαρισμού • Απορρυπαντικά • Ενέργεια για να λιώσουμε τα πολυμερή • Κατάλληλο εξοπλισμό Το «προϊόν» της ανακύκλωσης είναι: • Πολυμερής (πρώτη) ύλη, ή • Νέα (καταναλωτικά) προϊόντα, ή • Βιομηχανικές χημικές πρώτες ύλες ή καύσιμα, ή • Ενέργεια

9

10 ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ
Το κύριο κόστος της ανακύκλωσης  προκύπτει από την ταξινόμηση και την αποθήκευση των υλικών. Το κόστος διάθεσης εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των τοπικών εγκαταστάσεων ανακύκλωσης. Εάν οι υπηρεσίες των τοπικών αρχών είναι ανεπαρκείς, αξίζει τον κόπο να ερευνήσουμε για εξουσιοδοτημένες ιδιωτικές εταιρίες ανακύκλωσης. Η αξία των υλικών είναι υψηλότερη εάν διαχωρίζεται στην πηγή σε ό, τι εάν ταξινομούνται από ανάμεικτα απόβλητα. Το αποτέλεσμα είναι : 44 ευρώ ανά τόνο για αναμιγμένα ανακυκλώσιμα απορρίμματα και: 52 ευρώ ανά τόνο για υλικά που συλλέγονται χωριστά. Αυτό θα ήταν μια διαφορά ύψους ευρώ το χρόνο για μια διακίνηση των τόνων.

11 ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν, ότι από τη στιγμή που θα βγάλουμε τα σκουπίδια από το σπίτι μας γλιτώσαμε από αυτά. Όμως δεν είναι καθόλου έτσι! Τα σκουπίδια μας είναι τόσα πολλά, που οι σκουπιδότοποι μετά από μερικά χρόνια γεμίζουν και μετά άλλοι χώροι πρέπει να βρεθούν για να θάψουμε τα σκουπίδια μας. Κανείς όμως δεν θέλει τα σκουπίδια στην περιοχή του.

12 Εξοικονόμηση ενέργειας
Το ενεργειακό όφελος από την ανακύκλωση διαφόρων υλικών είναι πολύ μεγάλο. Η ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή προϊόντων από ανακυκλωμένο υλικό είναι πολύ λιγότερη από αυτήν που καταναλώνεται για την παραγωγή τους από πρωτογενή υλικά: 23-77% λιγότερη για το χαρτί 95% λιγότερη για το αλουμίνιο.

13 Οι λόγοι που επιβάλλουν την εξοικονόμηση ενέργειας είναι:
Η μείωση του κόστους των προϊόντων Η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου Η μη εξάντληση των εγχώριων ορυκτών καυσίμων Η μείωση των καύσεων και επομένως του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

14 Εξοικονόμηση των πρώτων υλών
Με την ανακύκλωση των υλικών επιβραδύνεται η εξάντληση των πρώτων υλών, ώστε να χρησιμοποιηθούν και από τις επόμενες γενιές. Περιβαλλοντικά οφέλη Τα απόβλητα των εργοστασίων μειώνονται σημαντικά, όταν παράγουν προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά.

15 Εξοικονόμηση κεφαλαίων
Με την ανακύκλωση εξοικονομούνται κεφάλαια σε ευρώ και συνάλλαγμα γιατί: εξορύσσονται μικρότερες ποσότητες εγχώριων πρώτων υλών εισάγονται μικρότερες ποσότητες πρώτων υλών. εισάγεται λιγότερο πετρέλαιο αφού εξοικονομείται ενέργεια.

16 Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ?
Στις μέρες μας η ανακύκλωση παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνία (χρήσεις , κόστος , οφέλη, λόγος). Η αξιοποίηση της ανακύκλωσης ίσως δεν γίνεται με τον τρόπο που θα έπρεπε Το κράτος δείχνει μια γενική αδιαφορία σε αυτό τον τομέα, με αποτέλεσμα να μην έχει τις απαραίτητες γνώσεις για το κόστος , τα οφέλη και τους λόγους της. Αρχικά, η συνήθεια για την ανακύκλωση ξεκινάει από μικρή ηλικία, όμως στην Ελλάδα επικρατεί μια λανθασμένη νοοτροπία για τον όρο αυτό. Κάνω ανακύκλωση δεν σημαίνει ότι δεν πετάω κάτω ένα σκουπίδι ή ότι τον χρόνο μια φορά καθαρίζουμε μια παραλία ή ένα πάρκο. Ως μια ευρωπαϊκή χώρα οφείλουμε να κάνουμε σωστά την ανακύκλωση. Ξεκινώντας από τον χώρο στον οποίο μεγαλώνουμε, πρέπει να διαχωρίζουμε τα κάθε είδους πράγματα σε διαφορετικούς κάδους. Να χρησιμοποιούμε πάνινες σακούλες, να χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένα υλικά ακόμη και οικολογικά υλικά στην καθημερινή μας ζωή Επίσης διακρίνουμε ένα τεράστιο κενό στο εκπαιδευτικό χώρο, ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με την ανακύκλωση ή την ρύπανση του περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο δεν έχουμε σωστή ενημέρωση και αδιαφορούμε για το περιβάλλον.

17 Παράλληλα το κράτος δεν μας παρέχει τον επαρκή εξοπλισμό και συνθήκες υγιεινής ώστε να έρθουμε σε επαφή ακόμη και με την ιδέα της ανακύκλωσης. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης για το θέμα της ανακύκλωσης . Πρώτον η σωστή ενημέρωση, όπως παρουσιάσεις ,συγκεντρώσεις μαθητών για την δραστηριοποίηση πολιτών. Ένας άλλος τρόπος είναι η προσαρμογή στην τεχνολογία, χρησιμοποιώντας την για την εξέλιξη της ανακύκλωσης. Ακόμη πρέπει να πιέσουμε το κράτος ώστε να μας παρέχει περισσότερες ύλες, παραδείγματος χάρη περισσότερους κάδους ανακύκλωσης και διαχωρισμένοι σε χαρτί, γυαλί, πλαστικά απορριματοφόρα ώστε να γίνει διευκόλυνση στους διαχωρισμούς τους. Τέλος απαιτούμε περισσότερους εθελοντές γιατί θα μπορέσουμε να δράσουμε ευκολότερα σε ευρύτερο χώρo. Καταληκτικά, πρέπει να αλλάξουμε τη λάθος νοοτροπία που επικρατεί γενικότερα και να οργανωθούμε καλύτερα στη λανθασμένη χρήση των απορριμμάτων για ένα καλύτερο μέλλον.

18 PLEASE RECYCLE !!!!

19 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΥΑΛΙΟΥ

20 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΥΑΛΙΟΥ Το γυαλί για ανακύκλωση λαμβάνεται με φορτηγά, αδειάζετε στις αποθήκες, μετά φορτώνεται σε έναν κινούμενο διάδρομο και περνάει κάτω από ένα γιγάντιο μαγνήτη ώστε να αφαιρεθούν τα μεταλλικά στοιχεία. Μετά περνάει από έλεγχο για αφαίρεση ξένων υλικών και στη συνέχεια διαχωρίζεται με βάση το χρώμα. Το τελικό προϊόν υψηλής ποιότητας προωθείται στους κατασκευαστές γυαλιών οι οποίοι κατασκευάζουν καινούργια μπουκάλια και βάζα. Μολονότι τεράστιες ποσότητες γυάλινων δοχείων χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, τα περισσότερα δεν ανακυκλώνονται. Σημαντικότερο πρόβλημα αποτελεί ο διαχωρισμός του από άλλα απορρίμματα και η διαλογή του κατά χρώμα.

21 Το γυαλί έχει μια μοναδική ιδιότητα: μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για τη συσκευασία ενός προϊόντος και είναι 100% ανακυκλώσιμο υλικό. Επίσης μπορεί να ανακυκλωθεί απεριόριστες φορές αν σπάσει ή φθαρεί. Θα μπορούσαμε δηλαδή να μηδενίσουμε τα απορρίμματα συσκευασίας από γυαλί αν ξαναχρησιμοποιούσαμε και ανακυκλώναμε τα γυάλινα μπουκάλια και βάζα που χρησιμοποιούμε Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ενέργεια που απαιτείται για την τήξη του ανακυκλώσιμου γυαλιού είναι πολύ λιγότερη από την ενέργεια που απαιτείται για την δημιουργία γυαλιού από νέα ακατέργαστα υλικά Η ανακύκλωση δηλαδή του γυαλιού συμβάλλει όχι μόνο στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας.      Υπάρχουν δύο τρόποι ανακύκλωσης. Ο πρώτος είναι η επαναχρησιμοποίηση των μπουκαλιών. Ο δεύτερος τρόπος έχει σχέση με τα μπουκάλια που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και με τα διάφορα γυάλινα αντικείμενα. Αυτά τα συγκεντρώνουμε σε ειδικούς κάδους.  Έπειτα μεταφέρονται στα κέντρα συγκέντρωσης γυαλιού όπου γίνεται ο διαχωρισμός του γυαλιού ανάλογα με το χρώμα του (άσπρο, πράσινο, καφέ). Μετά το σπάνε σε μικρά κομματάκια (υαλόθραυσμα) και το καθαρίζουν από χαρτιά, πλαστικά κ.ά.      Στη συνέχεια το υαλόθραυσμα οδηγείτε στον κλίβανο τήξης κι ακολουθείται όλη η προηγούμενη διαδικασία.

22

23

24 Η ανακύκλωση είναι σημαντική γιατί...
Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους . Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση. Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων (ελαφρύνεται, έτσι, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος). Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων των προαναφερθέντων αντικειμένων. Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης. Σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη. Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για την συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωή.

25 Πλεονεκτήματα ανακύκλωσης γυαλιού
Η Ανακύκλωση βοηθά στο να περιορίσουμε την ποσότητα του γυαλιού που πρέπει να παραχθεί. Αυτό θα τελειώσει με λιγότερα σκουπίδια στις χωματερές, διότι αυτό είναι που επαναχρησιμοποιείται. Προσθέτει θέσεις εργασίας για την οικονομία . Κάνει τους ανθρώπους να έχουν περιβαλλοντική συνείδηση . Κάνει κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να επιλέγουν προγράμματα και να εφαρμόζουν πολιτικές λαμβάνοντας υπόψη τη διατήρηση και το σεβασμό τους στο περιβάλλον. Έτσι εξοικονομεί φυσικούς πόρους και χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να κάνει κάτι με ανακυκλωμένα υλικά και όχι κάτι νέο. Εξοικονομεί χώρο σε χώρους υγειονομικής ταφής. Τα στοιχεία που ανακυκλώνουμε δεν είναι βιοδιασπώμενα.

26 Οφέλη για το περιβάλλον.
 Κάνοντας ανακύκλωση προστατεύουμε το περιβάλλον; Ναι, γιατί τα χαρτιά, τα γυαλιά και τα μέταλλα ΔΕΝ τα πετάμε στα σκουπίδια. Χρειαζόμαστε λοιπόν λιγότερους χώρους για να θάβουμε τα σκουπίδια (χωματερές) Τα απορριμματοφόρα των δήμων θα κάνουν λιγότερα δρομολόγια, δηλαδή θα καίνε λιγότερα καύσιμα. Άρα θα έχουμε και λιγότερο νέφος που είναι τόσο επικίνδυνο για τη ζωή μας. Οι βιομηχανίες θα ρυπαίνουν λιγότερο, θα έχουμε καθαρότερες ακτές, θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες και τον αέρα. Θα σώσουμε δέντρα, γιατί δεν θα γίνουν χαρτιά. Θα ελαττώσουμε τα μεταλλεία, αυτές τις τεράστιες "πληγές της φύσης" που δημιούργησε ο άνθρωπος. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι με την ανακύκλωση προστατεύουμε το περιβάλλον. Προστατεύουμε τον πλανήτη Γη.

27 Οφέλη για τη χώρα μας.         Τι σημαίνει όμως εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών για τη χώρα μας; Η χώρα μας δεν θα δαπανήσει χρήματα για να φέρει πρώτες ύλες χαρτιού, γυαλιού και μετάλλου, αφού εμείς θα έχουμε ανακυκλώσει αυτά τα πράγματα, που είναι από μόνα τους πρώτη ύλη. Επομένως δεν θα χρειαστεί να αγοράσουμε μεγάλες ποσότητες πετρελαίου για να κινηθούν τα εργοστάσιά μας που φτιάχνουν αυτά τα υλικά. Άρα θα παραμείνουν χρήματα στα ταμεία της χώρας για να φτιαχτούν διάφορα έργα. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε στη βελτίωση της Εθνικής Οικονομίας.     Τι μπορεί να πετύχει το σχολείο μας με την ανακύκλωση; Από την πώληση των ανακυκλωμένων υλικών μπορεί να συγκεντρώσει χρήματα. Με αυτά μπορούν να αγοραστούν κομπιούτερ και άλλα μηχανήματα, να αγοραστούν βιβλία για τη βιβλιοθήκη, να πάμε εκδρομή. Ακόμη μπορούμε να οργανώσουμε διαγωνισμούς με βραβεία που αγοράστηκαν από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν με την πώληση των ανακυκλωμένων υλικών.

28 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΑΡΤΙΟΥ Το χαρτί όπως το ξέρουμε σήμερα, έχει τις ρίζες του στην αρχή της πρώτης χιλιετίας μΧ. Οι κινέζοι αποδίδουν τη δημιουργία του σε κάποιον T'sai Lun περί το 105 μΧ. Η παραγωγή του παρέμεινε για αρκετούς αιώνες περιορισμένη, περισσότερο αντικείμενο τέχνης, μέχρι τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα.

29 Όταν δεν ανακυκλώνουμε
Tα υλικά αυτά, συμβάλλουμε στη μείωση των φυσικών πόρων του πλανήτη και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Ποιά προϊόντα μπορούν να ανακυκλωθούν: Οι εφημερίδες, το χαρτόνι, οι συσκευασίες, τα επιστολόχαρτα τα περιοδικά, οι κατάλογοι οι ευχετήριες κάρτες, το χαρτί περιτυλίγματος κ.α

30 ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ;
Πρώτο βήμα Συγκεντρώνουμε τα αντικείμενα και προϊόντα από χαρτί που έχουμε χρησιμοποιήσει χωριστά από τα υπόλοιπα σκουπίδια (κάνοντας διαλογή στην πηγή). Δεύτερο βήμα Η δημοτική αρχή, εθελοντές ή ιδιώτες έμποροι μαζεύουν τα χαρτιά που είναι για ανακύκλωση και τα δίνουν σε ειδικές βιομηχανίες για επεξεργασία. Τρίτο βήμα  Άλλες βιομηχανίες αγοράζουν το ανακυκλωμένο χαρτί και το χρησιμοποιούν για την παραγωγή νέων ανακυκλωμένων προϊόντων. Κλείσιμο του κύκλου Τα νέα ανακυκλωμένα προϊόντα φθάνουν και πάλι στους καταναλωτές.

31 Η σημασία της ανακύκλωσης χαρτιού :
Πρώτα - πρώτα μειώνονται τα σκουπίδια και τα προβλήματα διαχείρισής τους. Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που παίρνουμε συνεχώς από τη φύση. Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων νερών (σώζεται το περιβάλλον). Εξοικονομείται η ενέργεια που χρειάζεται για την κατασκευή όλων αυτών των πραγμάτων. Μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης. Σώζεται η υγεία και το μέλλον των παιδιών μας. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη. Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για την συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής.

32 Η ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΗΣΕΙ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Η ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΗΣΕΙ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Να δίνουμε μεγάλη προσοχή στη διαδικασία συλλογής και διαλογής των αποκομμάτων χαρτιού, γιατί έστω και ένα ελάχιστο ποσοστό ξένης ύλης μπορεί να καταστρέψει μεγάλη μερίδα της παραγωγής. Για παράδειγμα, αν ξεφύγει από τον έλεγχο και χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη μικρό ποσοστό πισσωμένου χαρτιού, όλο το χαρτί που θα παραχθεί θα είναι γεμάτο με μαύρα στίγματα και επομένως θα είναι ακατάλληλο για την αγορά. Να συμμετέχουμε ενεργά στη διαλογή στην πηγή σχολείο, γραφείο, κατοικίες, τυπογραφεία, βιομηχανίες, κλπ των διαφόρων κατηγοριών του χαρτιού, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα ανακυκλωμένων χαρτιών. Ανακατεύοντας όλες τις κατηγορίες χαρτιού μαζί παράγεται χαρτί κατώτερης ποιότητας. Να έχουμε υπόψη μας ότι προϋπόθεση για να πετύχει η ανακύκλωση είναι η απαλλαγή των χαρτιών από κάθε ξένη ύλη. Να φροντίζουμε ώστε η παραλαβή και η μεταφορά του χαρτιού που προορίζεται για ανακύκλωση να είναι σχετικά εύκολη δουλειά, και για μας και για τους ανθρώπους που συλλέγουν το χαρτί.

33 Συμπεράσματα ανακύκλωσης χαρτιού
Ανακύκλωση του χαρτιού δεν είναι προχωρημένη όσο πρέπει να είναι στην Ελλάδα . Διότι οι άνθρωποι δεν είναι αρκετά πληροφορημένοι για την ανακύκλωση χαρτιού . Ίσως και επειδή δεν μπαίνουν στη διαδικασία για να πληροφορηθούν. Επίσης στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις για την ανακύκλωση με συνέπεια οι άνθρωποι και να θέλουνε δεν μπορούνε να πληροφορηθούν για την διαδικασία αυτή. Υπάρχουν προφανώς και άνθρωποι οι οποίοι αδιαφορούν γι’ αυτό το θέμα δηλαδή δεν δίνουν σημασία.

34 Η ανακύκλωση είναι μια διαδικασία πολλή σημαντική για το περιβάλλον , κάτι που δεν το θεωρούμε και τόσο σημαντικό. Όμως το χειρότερο είναι ότι καταστρέφεται το περιβάλλον και ο κόσμος δεν μπορεί να το συνειδητοποίηση. Οι τρόποι που μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, είναι μία συνεχής ενημέρωση των ανθρώπων με διαφημίσεις, από εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, ίντερνετ και εκθέσεις. Το κράτος και οι λοιποί φορείς (δήμοι….) να επιδοτήσουν με οικονομικά προγράμματα τους πολίτες – κοινωνία δίνοντας οικονομικά κίνητρα , έτσι ώστε όσοι παίρνουν μέρος στην διαδικασία να έχουν κάποια οφέλη. Οι δήμοι – υπηρεσίες, να εξοπλισθούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό όπως κάδους και μηχανήματα ανακύκλωσης Να δοθούν κίνητρα δημιουργίας επιχειρήσεων για την ανακύκλωση χαρτιού κυρίως στην περιοχή μας , ώστε να αντιμετωπισθεί και η ανεργία.

35 1.Γενικά περί ξύλου ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΞΥΛΟΥ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΞΥΛΟΥ 1.Γενικά περί ξύλου Με την ανακύκλωση του ξύλου εξασφαλίζουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον, επιτυγχάνοντας την μείωση του όγκου των αποβλήτων. Ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης του κοινού που αγνοεί τα οφέλη από την ανακύκλωση του εν λόγω υλικού.

36

37 2.Η πρώτη ύλη για ανακύκλωση ξύλου είναι:
Φθαρμένες παλέτες Ξυλοκιβώτια συσκευασιών κάθε είδους Υλικά οικοδομών κυρίως από κατεδαφίσεις Κλαδιά δέντρων από κλαδέματα ή καθαρισμούς Υπολείμματα από εργαστήρια επίπλων, κ.α.

38 Στάδια ανακύκλωσης ξύλου
Κατά την διαδικασία της ανακύκλωσης τα ξύλα περνώντας μέσα από ειδικό μηχάνημα θραυσματοποιούνται και διαχωρίζονται από τα τυχόν μέταλλα (καρφιά, βίδες, τσέρκια κλπ).

39 Κατ' αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε μείωση του όγκου τους και εξοικονομούμε ωφέλιμο χώρο. Ως πρώτη ύλη το σπασμένο ξύλο είναι πλέον έτοιμο να αξιοποιηθεί με την χρησιμοποίησή του είτε για την παραγωγή προϊόντων ξυλείας από ξυλοβιομηχανίες, όπως η ΣΕΛΜΑΝ (νοβοπάν κλπ).

40 Είτε με περαιτέρω επεξεργασία για την παραγωγή χαρτιού, καθώς επίσης ως ενεργειακή πηγή μειωμένου κόστους, για καύση ή θέρμανση από μεγάλες βιομηχανίες όπως είναι τα χαλυβουργεία. Με περαιτέρω κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να παραχθούν διάφορα άλλα προϊόντα π.χ. για επίστρωση δαπέδων ή ακόμα και λιπάσματα ανακύκλωση είναι η επανεπεξεργασία ήδη επεξεργασμένων υλικών, ιδιαίτερα απορριμμάτων, σε νέα προϊόντα.

41

42 3.Μειονεκτήματα είναι περίπλοκη η διαδικασία διαχωρισμού των απορριμμάτων απαιτείται εκτεταμένη και διαρκής ενημέρωση της κοινής γνώμης δεν είναι εύκολη η αποδοχή των υλικών ανακύκλωσης από τη βιομηχανία λόγω αλλοιωμένης ποιότητας

43 Πλεονεκτήματα μειώνεται η εξάντληση των φυσικών πόρων και η ρύπανση που δημιουργείται όταν κατασκευάζονται καινούργια προϊόντα. εφοδιάζει τη βιομηχανία με πρώτες ύλες που είναι πολύ φθηνότερες από τις παρθένες πρώτες ύλες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής του προϊόντος

44 δημιουργεί θέσεις εργασίας σε αναλογία 5 προς 1 περισσότερες συγκριτικά με την υγειονομική ταφή
όταν είναι σωστά σχεδιασμένη, δεν είναι περισσότερο ακριβή από την καύση και τη υγειονομική ταφή αποτρέπει τη μετατροπή των φυσικών δασών σε εκτάσεις που καλλιεργούνται δένδρα. Έτσι προφυλάσσεται η οικολογική ισορροπία και η βιοποικιλότητα

45 4.Επιχειρήσεις στην Ξάνθη
ΜΑΞΙ ΑΒΕΕ (COCO-MAT) Προσωρινή αποθήκευση σε open top container . Συλλογή και μεταφορά υποπροϊόντων ξύλου προς επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση στην εταιρεία Σέλμαν. ΞΥΛΟ Α.Ε. Διαχείριση και ανακύκλωση υπολειμμάτων ξύλου.

46 5.Μία νέα µέθοδος ανακύκλωσης εµποτισµένης ξυλείας
Η µέθοδος Chartherm αναπτύχθηκε στη Γαλλία από τη βιοµηχανική εταιρία Beaumartin S.A. (2001) και διαµέσου αυτής είναι δυνατή η ανακύκλωση παλιάς εµποτισµένης ξυλείας και η µετατροπή της σε "καθαρό" υψηλής ποιότητας ξυλάνθρακα. Η µέθοδος αυτή αποτελείται από τρία επιµέρους στάδια: Στάδιο θρυµµατισµού Στάδιο θερµικής κατεργασίας Στάδιο διαχωρισµού βαρέων µετάλλων

47 Τελικά προϊόντα της µεθόδου
Το κύριο προϊόν της µεθόδου Chartherm είναι 100% καθαρός ξυλάνθρακας που λαµβάνεται χωρίς την παραγωγή ανόργανων ουσιών (τέφρας) και έχει θερµαντική αξία περίπου kcal/kg.

48 Η ανακύκλωση είναι σημαντικός παράγοντας για το περιβάλλον, έτσι πρέπει να γίνει συνείδηση και προσωπική υπόθεση του καθενός η προσπάθεια προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Επειδή στην περιοχή μας δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις για την ανακύκλωση ξύλου θα πρέπει να δοθούν κάποια οικονομικά κίνητρα για την δημιουργία και άλλων επιχειρήσεων ανακύκλωσης ξύλου. Αυτό θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

49 Θέλουμε τη φύση καθαρή… Αγαπάμε το περιβάλλον!!!

50 Η σημασία της ανακύκλωσης ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ
Τι είναι τα μέταλλα; Μια μεγάλη κατηγορία χημικών στοιχείων με κοινές ιδιότητες, όπως η λάμψη, η υψηλή αγωγιμότητα, η δυνατότητα σχηματισμού ελασμάτων και συρμάτων. Χαρακτηριστικά μέταλλα είναι ο σίδηρος, ο χαλκός, το αργίλιο (αλουμίνιο), το νάτριο, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, το τιτάνιο και το ουράνιο. Με εξαίρεση τον υδράργυρο όλα τα μέταλλα σε θερμοκρασία δωματίου (20° C) είναι στερεά. Επίσης με εξαίρεση τον χαλκό που είναι κόκκινος και τον χρυσό που είναι κίτρινος τα μέταλλα έχουν ένα χαρακτηριστικό αργυρόλευκο χρώμα.

51 ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ:ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ KAI ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Το αλουμίνιο είναι μέταλλο που χρησιμοποιούμε περισσότερο απ’ όλα τα αλλά μέταλλα, με εξαίρεση βεβαία το σίδηρο. Είναι το πιο άφθονο μέταλλο του πλανήτη μας, αλλά η όρυξη του γίνεται μονό σε συγκεκριμένες περιοχές. Ανακαλύφθηκε μόλις τη δεκαετία του 1820 και η παραγωγή του είναι τόσο δαπανηρή όσο και επιβαρυντική για το περιβάλλον. Ο βωξίτης, το μετάλλευμα από το οποίο παίρνουμε το αλουμίνιο, άφθονη στα τροπικά δάση. Εκεί, τα επιφανειακά ορυχεία βωξίτη δημιουργούν έντονο σκεπτικισμό στους περιβαλλοντολόγους.

52 Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να παραιτηθούμε από τις κονσέρβες αλουμινίου, μια και η όρυξη της πρώτης ύλης προκαλεί τόσο σοβαρή διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας. Το σίγουρο είναι ότι επιβάλλεται να ανακυκλώνουμε τις κονσέρβες του αλουμινίου. Πραγματικά πρέπει να ανακυκλώνουμε όλα τα προϊόντα αλουμινίου, από τα ρολά περιτυλίγματος και τα δοχεία τροφίμων μέχρι τα οικοδομικά υλικά. Η μεγαλύτερη ποσότητα αλουμινίου χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ποτών.

53 Η σημασία και τα οφέλη της Ανακύκλωσης Αλουμινίου
Η σημασία και τα οφέλη της Ανακύκλωσης Αλουμινίου Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η ανακύκλωση αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, αποκαλούμενα επίσης "recyclables" ή "recyclates", μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των βιομηχανιών.

54 . Περιλαμβάνουν το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται όχι μόνον γιατί η τοποθέτηση τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτει την υγεία μας. Τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων ή τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα με τη βοήθεια μικροοργανισμών μέσω της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) ή της αναερόβιας χώνευσης

55 Εξοικονόμηση ενέργειας ανακύκλωση αλουμινίου
Το σημαντικό κέρδος εδώ από την ανακύκλωση, Είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, ένας τόνος αλουμινίου που παράγεται από βωξίτη απαιτεί κατανάλωση ενέργειας 51,000 KWh. Ένας τόνος από ανακυκλωμένο αλουμίνιο απαιτεί µόνο 2,000 KWh. Έχουμε λοιπόν 95% εξοικονόμηση ενέργειας. Η ανακύκλωση του αλουμινίου αφορά κυρίως στα κουτιά αναψυκτικών και μπύρας, ενώ ορισμένα άλλα είδη αλουμινίου που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν είναι υδρορροές, πλαίσια παραθύρων, έπιπλα κήπων και εξαρτήματα αυτοκινήτων.

56 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ Μία από τις επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων στην Ξάνθη είναι η Scrap Thrakis στο 2ο χλμ Ξάνθης – Καβάλας.

57 Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ SCRAP THRAKIS
Τα μέταλλα και ο σίδηρος περνάνε από τα παρακάτω στάδια: • Στάδιο διαλογής και ζυγίσματος μετάλλων • Στάδιο καθαρισμού από ξένες ύλες • Στάδιο κοπής μετάλλων • Στάδιο χύτευσης για την παραγωγή κράματος αλουμινίου • Στάδιο πρεσαρίσματος(Δημιουργία κύβων) • Στάδιο ζυγίσματος • Στάδιο αποθήκευσης & μεταφοράς

58 ΕΙΣΡΟΕΣ Οι βασικές εισροές της SCRAP THRAKIS είναι μέταλλα-σίδηρος προς ανακύκλωση. Τα μέταλλα και ο σίδηρος που χρησιμοποιούνται προέρχονται στην πλειοψηφία τους από αυτοκίνητα που έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία και από διάφορα μηχανήματα που προέρχονται από βιομηχανίες που κλείνουν.

59 ΟΙ ΕΚΡΟΕΣ Οι εκροές της SCRAP THRAKIS προέρχονται από την ανακύκλωση μετάλλων, που είναι ένα αυτονόητο θέμα για τις Ευρωπαϊκές Χώρες αλλά δυστυχώς όχι και για την Ελλάδα, που πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή ένωση γιατί δεν υπάρχουν εργοστάσια ανακύκλωσης απορριμμάτων.

60 ΣΤΑΔΙΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
ΣΤΑΔΙΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

61 ΣΤΑΔΙΟ ΔΙΑΛΟΓΗΣ & ΖΥΓΙΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ

62 ΣΤΑΔΙΟ ΖΥΓΙΣΜΑΤΟΣ

63 ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΥΛΕΣ

64 ΣΤΑΔΙΟ ΚΟΠΗΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ

65 ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑΤΟΣ (ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ)
ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑΤΟΣ (ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ)

66 ΣΤΑΔΙΟ ΧΥΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΑΜΑΤΟΣ

67 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ … !


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google