Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΑΛΙΑ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΣΑΡΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΑΛΙΑ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΣΑΡΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΑΛΙΑ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΣΑΡΗ
ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΒΑΛΙΑ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΣΑΡΗ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ
ΛΟΓΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

3 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ
Αποκλείεται να μην έχετε ξανακούσει για την ανορεξία. Μπορεί να μην ξέρετε τι είναι αλλά την λέξη αυτή την άκουμε συνεχώς να συνδέεται με αστέρια του κινηματογράφου, τα πιο γνωστά μοντέλα ανά το κόσμο, τραγουδιστές και άλλους διάσημους. Η ανορεξία είναι μια ασθένεια που δεν προκαλείται από κανένα ιό ή μικρόβιο αλλά από το ίδιο το ανθρώπινο μυαλό! Η ολοκληρωμένη ονομασία της είναι νευρική ανορεξία.

4 Η περίοδος της κορυφαίας οστικής πυκνότητας βρίσκεται ανάμεσα στην εφηβεία και την ενηλικίωση. Η κορυφαία οστική ανάπτυξη, τόσο για τα κορίτσια όσο και για τα αγόρια, λαμβάνει χώρα από τα 11 έως τα 17 χρόνια. Θυσιάζοντας την υγεία Αυτά τα νούμερα αντιστοιχούν με τις ηλικίες κατά τις οποίες πολλά κορίτσια θυσιάζουν την υγεία τους αναζητώντας μια λεπτή, μοδάτη φιγούρα. Με το να ενισχύουν, όμως, κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων την κορυφαία οστική τους πυκνότητα ουσιαστικά επενδύουν στα οστά τους και μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο για ένα κάταγμα αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

5 TI EINAI NEYΡIKH ANOΡΕΞΙΑ?
Οι διαταραχές σίτισης ορίζονται ως οι διαταραχές πρόσληψης τροφής. Η πιο συνήθεις είναι η ψυχογενής νευρική ανορεξία. Ο όρος ψυχογενής είναι στην ουσία η αιτία. Δηλαδή οι άνθρωποι επιβάλουν στον εαυτό τους είτε να μην τρώνε (νευρική ανορεξία).

6 ΛΟΓΟΙ Έχουν ένα έντονο φόβο να γίνει λίπους. Νομίζουν πως είναι υπέρβαροι, αλλά στην πραγματικότητα οι περισσότερες anorexics ζυγίζει ένα πλήρες 15% κάτω του φυσιολογικού σωματικού βάρους τους. Ανορεξία πλήττει περίπου το 1% των εφήβων γυναικών. Αυτό είναι περίπου μία στις εκατό γυναίκες. 

7 Η ασθενής νομίζει ότι ελέγχει το αντικείμενο «τροφή» αλλά τελικά όμως υποκύπτει στην επιρροή του. Ο έλεγχος που θα επιθυμούσε να ασκήσει στον/ στους άλλους, μετατίθεται κατά κάποιο τρόπο στο αντικείμενο «τροφή». Aρκετές ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μετά από ένα μοναδικό επεισόδιο, ορισμένες κερδίζουν βάρος αλλά έχουν συνεχείς διακυμάνσεις και άλλες χρήζουν νοσηλείας με οδυνηρές συνέπειες (το ποσοστό θνησιμότητας των νοσηλευόμενων αγγίζει το 10%). Η ψυχοθεραπεία αλλά συχνά και η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων όπου αρμόζει, αποτελεί την εγκεκριμένη λύση για μακρό χρονικό διάστημα.

8 Κι αυτό γιατί από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν την ασθενή στη νόσο, θεωρείται η εσωτερική της σύγκρουση μεταξύ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ και ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ. Η επιθυμία της ασθενούς να μην εισβάλλει τίποτα στο σώμα της (αντικείμενο ανάγκης βλ. τροφή) δεν είναι τίποτα άλλο παρά το παράδοξο αίτημα για υπεράσπιση της αυτονομίας της. Εξίσου παράδοξο βέβαια αποτελεί το γεγονός ότι η ανορεξική ασθενής θα βρεθεί τελικά ακόμα πιο εξαρτημένη από το περιβάλλον από το οποίο ήθελε ν’ απελευθερωθεί. Στην ψυχαναλυτική σκέψη ως πιθανή αιτιολογία εικάζεται ο ασυνείδητος φόβος της ασθενούς να μείνει έγκυος, να μεγαλώσει, μία άρνηση τελικά της σεξουαλικής επιθυμίας.

9 Χαρακτηριστικά Νευρικής Ανορεξίας Στην ψυχογενή ανορεξία ή νευρογενή ανορεξία όπως αλλιώς ορίζεται, τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η άρνηση του ατόμου να διατηρήσει ένα ελάχιστα φυσιολογικό βάρος, ο έντονος φόβος του μήπως γίνει παχύ, η διαταραχή στη σωματική εικόνα, η σημαντική απώλεια βάρους και η αμηνόρροια στις γυναίκες.

10 Η ανορεξία είναι μία από τις συχνότερες παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς, που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανορεξία συσχετίζεται με το στρες, το άγχος, την κατάθλιψη ή θεωρείται συνέπεια της νόσου. Κάθε ασθενής είναι πολύ σημαντικό να τρέφεται σωστά. Μπορεί είναι δύσκολο να διατηρήσει την όρεξή του όταν πονάει το στόμα του και η γλώσσα του είναι ερεθισμένη ή δυσκολεύεται να καταπιεί. Οι παρενέργειες αυτές διαρκούν μόνο ημέρες. Εάν η ανορεξία επιμείνει, ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει την συμβουλή ιατρού ή διαιτολόγου.

11 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Η νευρική ανορεξία μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες, εντούτοις είναι συχνότερη στην εφηβεία μεταξύ 13 και 20 ετών (1 αγόρι στα 10 κορίτσια που πάσχουν). Εφ εξής νομιμοποιούμεθα να χρησιμοποιούμε λοιπόν την λέξη «η ασθενής» και να αναφερόμαστε σ’ αυτές τις ηλικίες.  

12 Αναφορικά με τις γυναίκες με νευρική ανορεξία τονίστηκε ότι η υπερβολική λέπτυνση των οστών οδηγεί στην έλλειψη οιστρογόνων και την αμηνόρροια (παύση της εμμήνου ρύσεως). Η έλλειψη οιστρογόνων στις νέες γυναίκες συμβάλλει στην οστική απώλεια και λειτουργεί ακριβώς όπως η έλλειψη των οιστρογόνων και σε μια μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα.

13 Τέλος, το κατεξοχήν χαρακτηριστικό που εμφανίζεται με συνέπεια σε όλες τις ασθενείς είναι η ΑΡΝΗΣΗ να διατηρήσουν το κανονικό βάρος τους σύμφωνα με την ηλικία και το ύψος τους αλλά και η ΑΡΝΗΣΗ να δεχτούν τους κινδύνους που συνεπάγεται το ιδιαίτερα χαμηλό βάρος. Εκτός από ορισμένους «πραγματικούς» παράγοντες που ενοχοποιούνται για την νευρική ανορεξία, όπως οι συνεχείς, δραματικά ολιγοθερμικές δίαιτες ή οι άστατες διατροφικές συνήθειες μίας οικογένειας, συχνά αναφέρονται οι υπερπροστατευτικές ή πολύ αυστηρές οικογένειες ως ενισχυτικές της παθολογίας της ανορεξικής ασθενούς.

14 Πιο ειδικά συμπτώματα συμπληρώνουν την εικόνα της νευρικής ανορεξίας (σε ανάλογα χρονικά στάδια της νόσου, δηλ. όχι όλα εξ’ αρχής). H ασθενής μπορεί να εμφανίσει: Καταθλιπτική διάθεση, απόσυρση, αϋπνία, ευερεθιστότητα, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας αλλά και καθαρά σωματικά συμπτώματα όπως κοιλιακοί πόνοι, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στο ψύχος.

15 ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ
1. Απώλεια βάρους (πάνω από 10% του αρχικού) σχετιζόμενη με μία έντονη επιθυμία ισχνότητας. 2. Εσφαλμένη εκτίμηση (διαστρέβλωση) για το βάρος και τη μορφή του σώματός της σε βαθμό που να μπορεί να δει το «λίπος» της ακόμα και όταν το σώμα της είναι αποστεωμένο. 3. Αμηνόρροια (απουσία 3 τουλάχιστον εμμήνων ρύσεων)

16 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ένα 18χρονο μοντέλο από τη Βραζιλία πέθανε από ανορεξία ζυγίζοντας μόλις 40 κιλά και έχοντας ύψος 174 cm, καθώς τον τελευταίο καιρό τρεφόταν μόνο με μήλα και ντομάτες. Ο θάνατος της 18χρονης άνοιξε στη Βραζιλία την συζήτηση σχετικά με το ελάχιστο βάρος των μανεκέν. Τον περασμένο Σεμπτέβριο σε κάποια πολύ αδύνατα μοντέλα δεν επετράπη να συμμετάσχουν σε επίδειξη μόδας στην Ισπανία

17 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Σχεδιάστε από πριν τα γεύματα και κανονίστε να σας βοηθήσουν στην παρασκευή τους. Είναι καλύτερα να σας φέρνουν τα φαγητά έτοιμα οι συγγενείς ή οι φίλοι, διότι όταν μαγειρεύονται δημιουργούν δυσάρεστες οσμές, οι οποίες ίσως να σας προκαλέσουν αποστροφή.

18 Κάντε ευχάριστη την ώρα του γεύματος.
Για να ανοίξει η όρεξή σας, κάντε λεπτά άσκηση μισή ώρα πριν γευματίσετε. Πάρτε ένα απεριτίφ πριν φάτε (π.χ. ένα μικρό ποτήρι κρασί). Έτσι  θα ηρεμήσετε και θα ανοίξει η όρεξή σας. Χαλαρώστε λίγα λεπτά πριν γευματίσετε με ασκήσεις χαλάρωσης. Να τρώτε συχνά και λίγο. Ανάμεσα στα κύρια γεύματα, να τρώτε κάτι πρόχειρο που να σας αρέσει. Προσθέστε λευκώματα στην διατροφή σας. Εμπλουτίστε το γάλα προσθέτοντας 1 φλιτζάνι (250 ml) σκόνη γάλακτος σε κάθε λίτρο πλήρους γάλακτος. Τρώτε πρωτότυπα επιδόρπια και χρησιμοποιήστε θρεπτικά συμπληρώματα.

19 Στόχοι θεραπείας Νευρικής Ανορεξίας και Ψυχογενούς Βουλημίας Δύο είναι οι βασικοί στόχοι που θέτει κάθε ψυχολόγος και ψυχίατρος για τη θεραπεία της ψυχογενούς ανορεξίας (νευρικής ανορεξίας) και ψυχογενούς βουλημίας: α) να αποκατασταθεί η κατάσταση θρέψης του ατόμου, δηλαδή να επανέλθει το βάρος στα φυσιολογικά όρια για τα ανορεκτικά άτομα ενώ στα βουλημικά είναι να επιτευχθεί μεταβολική ισορροπία, και β) να τροποποιηθεί η παθολογική συμπεριφορά πρόσληψης τροφής του ατόμου, ούτως ώστε να κρατηθεί το βάρος σε φυσιολογικά όρια και να ελεχθούν κατά το δυνατόν τα επεισόδια υπερφαγίας, οι προκλητοί εμετοί, η λήψη καθαρτικών και όλες οι άλλες παθολογικές συμπεριφορές.

20 Η νευρική ανορεξία σκότωσε 18χρονο μοντέλο
«Δεν είχε καμιά αντίσταση και τα φάρμακα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα λόγω της τεράστιας αδυναμίας της», δήλωσε στον τύπο η Μιρτ Ρέστον, θεία της Άννας Καρολίνας. Η Ρέστον σημείωσε πως η Άννα Καρολίνα είχε συμμμετάσχει στον κατάλογο του Τζόρτζιο Αρμάνι στην Ιαπωνία αλλά είχε επιστρέψει στη Βραζιλία γιατί ήταν πολύ αδύναμη και κουρασμένη. Ακολουθώντας το επάγγελμα του μοντέλου από τα 13 της χρόνια, η Άννα Καρολίνα είχε επίσης εργαστεί στο Μεξικό, την Κίνα, και την Τουρκία.

21 Η Άννα Καρολίνα Ρέστον νοσηλευτηκε με μόλυνση στην ουροδόχο κύστη που εξελίχθηκε σε νεφρική ανεπάρκεια και τέλος σε γενικευμένη μόλυνση. Το νεαρό μοντέλο πέθανε, την παραμονή της αναχώρησης της για το Παρίσι, όπου επρόκειτο να ποζάρει για φωτογραφίες μόδας.

22 ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Η νευρική ανορεξία είναι ένα συχνό φαινόμενο, που απασχολεί μεγάλο μέρος ανθρώπων ειδικά τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία. Είναι σημαντικό να ενημερωθούμε όλοι μας πάνω σε αυτό το θέμα, αυτός είναι και ο λόγος που το επιλέξαμε!


Κατέβασμα ppt "ΒΑΛΙΑ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΣΑΡΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google