Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρθενώνας-Καπνικαρέα-Σωτήρα Λυκοδήμου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρθενώνας-Καπνικαρέα-Σωτήρα Λυκοδήμου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παρθενώνας-Καπνικαρέα-Σωτήρα Λυκοδήμου
Ομάδα Α Ερευνητική εργασία Α’ τετραμήνου

2 Παρθενώνας Πρόκειται για το σημαντικότερο κτίριο της Ακροπόλεως.
Κτίστηκε τη περίοδο π. Χ από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη. Το 1458, όταν καταλήφθηκε η Ακρόπολη από τους Οθωμανούς, ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε τζαμί, το Ισμαϊντί ή τζαμί του Κάστρου. Ο Μ. Κορρέ από το 1975 και εξής πραγματοποίησε σειρά παρατηρήσεων στα δάπεδα, την ανωδομή και τα κατακείμενα μαρμάρινα μέλη. Τρεις τάφοι ανοίχθηκαν στο νάρθηκα και άλλος στο βόρειο Πτερό.

3

4 Ο Νικόλαος Αγιοθεοδωρίτης πραγματοποίησε σοβαρές οικοδομικές επισκευές ή προσθήκες στον Παρθενώνα και όπως είναι φυσικό του αποδόθηκαν τα αρχαιολογικώς διαπιστωνόμενα μεσοβυζαντινά έργα του μεγάλου ναού.

5 Καπνικαρέα Ιστορία Η Kαπνικαρέα είναι ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που βρίσκεται στην οδό Ερμού. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν γνωστή ως ναός της Βασσιλοπούλας και του Πρέντζα. Στις μέρες μας, ο ναός ανήκει στον Πανεπιστήμιο Αθηνών.

6

7 Αρχιτεκτονική Ο τρούλλος έχει όλα τα χαρακτηριστικά των λεγόμενων "αθηναικών τρούλλων'' με μαρμάρινα τοξωτά γύσα και προέχουσες υδρορροές. Η πολύ καλή διατήρηση της Καπνικαρέας μαρτυρεί την καλή της αρχική κατάσταση. Κατά την άποψη ενός επιστήμονα η χρονολόγηση του μνημείου γίνεται κατά το τρίτο τέταρτο του 11ου αι.

8

9 Εικονογραφία Εργάστηκε ως συντηρητής εικόνων σε μουσεία και ως αγιογράφος σε ναούς, όπως η Καπνικαρέα. Οι νεότερες τοιχογραφίες της Καπνικαρέας οφείλονται στον Φώτη Κόντογλου. Το 1834 υπήρξε σχέδιο κατεδάφισης του ναού το οποίο δεν εκτελέστηκε με παρέμβαση του Λουδοβίκου της Βαβαρίας, του πατέρα του Όθωνα.

10

11 Σωτήρα Λυκοδήμου Αρχιτεκτονική
Έχει προσανατολισμό ΒΑ και ανήκει στον λεγόμενο οκταγωνικό τύπο του βυζαντινού ρυθμού, δηλαδή ο πολύ μεγάλος τρούλος του, που καλύπτει ολόκληρο το κέντρο του ναού, δεν στηρίζεται σε τέσσερις κίονες αλλά σε οκτώ πεσσούς. Στη βόρεια και τη δυτική πλευρά υπάρχει ζωφόρος με κουφικές διακοσμήσεις.

12 Η ζωοφόρος αυτή πλαισιώνεται με οδοντωτές ταινίες
Η ζωοφόρος αυτή πλαισιώνεται με οδοντωτές ταινίες. Στην ανατολική πλευρά σχηματίζονται τρεις αψίδες, που εξωτερικά είναι τρίπλευρες και εσωτερικά ημικυκλικές. Η εκκλησία φωτίζεται και από μεγάλα και άλλα μικρότερα αψιδωτά δίλοβα και μονόλοβα παράθυρα, που υπάρχουν σε δύο επίπεδα στη βόρεια και νότια πλευρά και στις αψίδες του Ιερού Βήματος. Έχουν διαμορφωθεί δύο παρεκκλήσια, αριστερά του Αγίου Νικόδημου, του Νυκτερινού μαθητή του Κυρίου και δεξιά του Αγίου Νικολάου, επισκόπου Μύρων της Λυκίας. Στη βόρεια, τη δυτική και νότια πλευρά υπάρχει υπερώο.

13

14 Ιστορία Ως προς τα Ιστορικά της εκκλησίας σημειώνουμε τα έξης:
Δύο επιγραφές, χαραγμένες στον εσωτερικό νότιο τοίχο και που σήμερα προστατεύονται από ειδικό πλαίσιο με τζάμι. Αναφέρει η μία επιγραφή, που βρίσκεται δίπλα στην τοιχογραφία του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου. Η άλλη αναφέρει τον θάνατο του Επιφανίου Λύκου τον Δεκέμβριο του Γι' αυτό και η εκκλησία παλιά λεγόταν «Σώτειρα του Λυκοδήμου», ενώ σύμφωνα με τον Κ. Πιττάκη ήταν εκκλησία του Άγιου Νικόδημου και πήρε την προσωνυμία «του Λυκοδήμου», γιατί είχε θεμελιωθεί επάνω σε ναό του Λυκείου Απόλλωνα.

15 Ήταν καθολικό γυναικείο μοναστήρι, το οποίο κατέλαβαν ρωμαιοκαθολικοί Βενεδικτίνοι μοναχοί, που το κράτησαν ως το 1669, οπότε έγινε πάλι Ορθόδοξο, ανδρικό τώρα, μοναστήρι. Από τα πολεμικά γεγονότα της Επανάστασης, και ιδίως από τους βομβαρδισμούς των πολιορκημένων το 1821 στην "Ακρόπολη Τούρκων, η εκκλησία υπέστη τεράστιες φθορές, ο τρούλος και η βορειοανατολική πλευρά είχαν σχεδόν μισογκρεμιστεί.

16 Αρμοδιότητες Περιλήψεις: Ξένια Χατζητσομπάνη, Έφη Παπανικολάου
Περιλήψεις: Ξένια Χατζητσομπάνη, Έφη Παπανικολάου Κείμενα Word: Ξένια Χατζητσομπάνη, Έφη Παπανικολάου, Σοφία Μπογιάκου, Γιώργος Γρίλλιας, Κωνσταντίνα Μεντρέκα, Πέρσα Γκουβέλη Power point: Ξένια Χατζητσομπάνη, Έφη Παπανικολάου, Σοφία Μπογιάκου, Γιώργος Γρίλλιας, Κωνσταντίνα Μεντρέκα Αφήγηση: Πέρσα Γκουβέλη

17 Βιβλιογραφία _gr.html


Κατέβασμα ppt "Παρθενώνας-Καπνικαρέα-Σωτήρα Λυκοδήμου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google