Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στη σφαίρα της εξάρτησης: Αλήθειες και μύθοι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στη σφαίρα της εξάρτησης: Αλήθειες και μύθοι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Στη σφαίρα της εξάρτησης: Αλήθειες και μύθοι

2 ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Ναρκωτικά Αλκοόλ Τσιγάρο

3 Προβληματιστήκαμε…

4 Ψάξαμε….

5 Βιβλιογραφική έρευνα

6 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του καπνού ήταν οι Ινδιάνοι οι οποίοι συνήθιζαν να καπνίζουν πίπα ή πούρο. Με την άφιξη των πρώτων ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο τον 15ο αιώνα, η συνήθεια αυτή πέρασε στην Ευρώπη και κατόπιν εξαπλώθηκε βαθμιαία σ' όλο τον κόσμο. Οι πρώτες καπνοβιομηχανίες σημείωσαν μεγάλη άνοδο στην παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν κάτω από το στρες της μάχης, οι στρατιώτες κάπνιζαν όλο και πιο πολύ, με συνέπεια να εθιστούν στη νικοτίνη. Μετά τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20 το τσιγάρο πέρασε στο χώρο της διαφήμισης κι έγινε το σύμβολο μιας λαμπρής ανέμελης ζωής. Αυτή η εικόνα συνεχίστηκε ως τη δεκαετία του '60, όταν η ιατρική κοινότητα και οι κυβερνήσεις, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, άρχισαν να συνειδητοποιούν τις βλαβερές συνέπειες του καπνού και να επιβάλουν σταδιακά απαγορεύσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία.

7 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ Ο όρος αλκοόλ προέρχεται από την αραβική λέξη "al kohl". Δεν έχει εξακριβωθεί πότε αρχίζει στην ανθρώπινη ιστορία η χρήση του αλκοόλ, ούτε η εμφάνιση του μπορεί να συσχετισθεί με την ύπαρξη ορισμένων ιστορικών και κοινωνικών συνθηκών . Υπάρχουν επανειλημμένως μαρτυρίες για τη χρήση του στην ιατρική σε πολλούς λαούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Σουμέριοι και οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την μπύρα και το κρασί ως συστατικό στοιχείο των ιατρικών συνταγών. Οι κάτοικοι της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου χρησιμοποιούσαν αλκοόλ σχεδόν κάθε βράδυ, ως μέσο ανακούφισης και δροσιάς μετά από μια κουραστική μέρα.  Στην Αρχαία Αίγυπτο υπήρχαν καπηλειά, όπου ελεύθεροι και δούλοι σύχναζαν για να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν.  Τα παλαιότερα γνωστά στοιχεία που αναφέρονται στο αλκοόλ (800 π.Χ.) αφορούν μια μέθοδο απόσταξης που εφάρμοζαν οι Κινέζοι για την παρασκευή δυνατών ποτών.

8 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ Οι μύθοι και οι μαρτυρίες που σώζονται από τον αρχαιοελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό αποκαλύπτουν την κοινή σχεδόν πανομοιότητα. Έλληνες φιλόσοφοι ανέφεραν μια χονδροειδή μέθοδο απόσταξης. Ο Διόνυσος ήταν θεός του κρασιού, γιος του Δία και της Σεμέλης και δίδασκε στους ανθρώπους που συναντούσε και τον αγαπούσαν πώς να καλλιεργούν το αμπέλι και να φτιάχνουν κρασί. Κατά τη μετά Χριστό εποχή στη δύση εμφανίζονται κείμενα για τα αποσταγμένα ποτά, τα οποία διαδόθηκαν ιδιαίτερα από την εποχή του Μεσαίωνα και μεταγενέστερα με τη σταδιακή βελτίωση των μεθόδων και τεχνικών δημιουργίας τους. 

9 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ Η σχέση του ανθρώπου με την κάνναβη χάνεται στα βάθη των χιλιετηρίδων. Η αρχική της κοιτίδα πιθανόν βρισκόταν στην Κεντρική Ασία και στη βόρεια Ινδία απ’ όπου η κάνναβη εξαπλώθηκε με το πέρασμα των αιώνων σ’ ολόκληρο τον ευρασιατικό χώρο. Ίχνη κάνναβης με τη μορφή ρούχων, ρητίνης και σπόρων έχουν ανακαλυφθεί σε πολλές αρχαιολογικές περιοχές στην Κεντρική Ασία και στη βόρεια Ινδία, υποδεικνύοντας έτσι ότι η χρήση της, με τη μια ή την άλλη μορφή, ήταν ενδημική σε αυτές τις περιοχές από την αρχαιότητα Τα παλιότερα αρχαιολογικά ευρήματα με κάνναβη έρχονται από περιοχές της Κίνας και χρονολογούνται αρκετές χιλιάδες χρόνια προ Χριστού.

10 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ Ο Ηρόδοτος, το 450 π.Χ., συνέκρινε τα ρούχα από κάνναβη με αυτά από λινάρι, παρατηρώντας ότι μόνο κάποιος έμπειρος θα μπορούσε να αποφανθεί αν είναι φτιαγμένα από κάνναβη ή από λινάρι. Η ελληνική ονομασία κάνναβη, με την οποία το φυτό αυτό είναι πλέον γνωστό σε όλο τον κόσμο, προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τις Ασσυριακές λέξεις «Qunuby» και «Qunabu», που σημαίνουν ένα είδος μεθυστικού καπνού καθώς οι ψυχοτρόπες και ευφορικές ιδιότητες της κάνναβης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Η αρχαιότερη αναφορά στις θεραπευτικές χρήσεις της βρίσκεται στην κινέζικη σύνοψη των φαρμάκων΄΄ Βοτανοθεραπευτική΄΄ του Κινέζου αυτοκράτορα Shen Nung, που χρονολογείται από το 2737 π.Χ.. Η πρώτη όμως γραπτή αναφορά για την ιατρική χρήση της κάνναβης χρονολογείται γύρω στο 700 π.Χ., όταν ο Πέρσης προφήτης Ζαρατούστρα ανέφερε το φυτό στην πρώτη σειρά μιας λίστας που συνέθεσε από περισσότερα από φυτά. Η κάνναβη άρχισε να εμφανίζεται στην κινεζική ιατρική 200 χρόνια μετά. Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν την εκπολιτιστική επίδραση που είχε η κάνναβη στην ανθρωπότητα

11 Είδη ναρκωτικών ουσιών

12 Μαριχουάνα-Κάνναβη Καπνίζεται το άνθος (μαριχουάνα) ή η ρητίνη (χασίς) που παρασκευάζεται σε πλακίδια ή κυλίνδρους χρώματος σκούρου καφέ και είναι πολύ διαδεδομένα ειδικά στις ανατολικές χώρες.

13 Όπιο-Ηρωίνη-Μορφίνη Ναρκωτικά που προκαλούν γρήγορη εξάρτηση και εθισμό. Προκαλούν ψυχοσωματική καταστροφή και απώλεια κάθε ηθικής αξίας.

14 Κοκαΐνη  Η κοκαΐνη παράγεται από τα φύλλα του φυτού ΄΄κόκα΄΄. Είναι διεγερτικό  και δημιουργεί μεγάλη ευφορία, ακόμη και παραισθήσεις. Η συχνή εισπνοή από τη μύτη μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία.

15     LSD (Λυσεργικό οξύ). Το πιο γνωστό παραισθησιογόνο. Το ναρκωτικό που διαστέλλει τη συνείδηση ενώ η λήψη του προκαλεί τροποποίηση στην αντίληψη της πραγματικότητας. 

16     Αμφεταμίνες Από τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες χημικών ουσιών που κυκλοφορούν. Προκαλούν αύξηση των μυϊκών δυνάμεων. Χρησιμοποιούνται ευρύτατα από άτομα που θέλουν να μην κοιμηθούν τη νύχτα για να εργαστούν, από αθλητές(ντοπάρισμα) και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

17 GHB Κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή σκόνης ή διαλυμένο σε κάποιο υγρό. Η δράση του ξεκινά 10 με 20 λεπτά μετά τη χρήση του και διαρκεί ως και 4 ώρες, ανάλογα με τη δόση. Προκαλεί έντονη ζαλάδα, υπνηλία, τάση προς εμετό, σύγχυση και μειωμένη αίσθηση των αντανακλαστικών.

18 ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

19 ΑΙΤΙΕΣ Η μικρή ηλικία (14 – 20 χρονών) όπου το άτομο μεγιστοποιεί τα προβλήματά του, γίνεται πιο ευκολόπιστο και ψάχνει δυνατές συγκινήσεις. Τα προβλήματα στην οικογένεια πολλές φορές οδηγούν τα παιδιά σε αδιέξοδο, σε απόρριψη και τα απομακρύνουν από την καθημερινότητα. Το φιλικό περιβάλλον, οι παρέες μπορούν να γίνουν αιτία να δοκιμάσει ένα άτομο το ναρκωτικό έτσι για “μαγκιά” χωρίς να σκεφτεί ότι αυτή την στιγμή αυτοκτονεί.

20 ΑΙΤΙΕΣ Οι δόλιοι τρόποι που χρησιμοποιούν οι έμποροι των ναρκωτικών για να πλησιάσουν τα θύματά τους. Οι τάσεις αυτοκαταστροφής πολλών ατόμων ή η θέληση προκειμένου να πληγώσουν κάποιους άλλους (γονείς, αγαπημένα πρόσωπα), να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Και μια από τις κυριότερες αιτίες είναι η άγνοια γύρω από το θέμα των ναρκωτικών. Πολλοί κάνουν το λάθος να διαχωρίζουν τα ναρκωτικά σε σκληρά ή μαλακά όμως αγνοούν το γεγονός, ότι βλάβες προκαλούν όλες οι εξαρτησιογόνες ουσίες

21 ΑΙΤΙΕΣ ο κοινωνικός αποκλεισμός η έλλειψη κοινωνικής συνοχής η φτώχεια
η αποξένωση και η μοναξιά τα καταναλωτικά πρότυπα και η διαρκής αναζήτηση των ατόμων για ευχαρίστηση η διαθεσιμότητα των ουσιών η πίεση και το άγχος η χρήση και κατάχρηση ουσιών από τους γονείς

22 ΑΙΤΙΕΣ η βία, η παραμέληση η αναποτελεσματική επίβλεψη από τους γονείς
ο ψυχικός πόνος η χαμηλή αυτοεκτίμηση η σχολική αποτυχία σε σταθερή βάση η αδυναμία διαχείρισης έντονων συναισθημάτων η ασυγκράτητη παρορμητικότητα

23 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

24 ΚΑΠΝΙΣΜΑ Ευθύνεται για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Το κάπνισμα ευθύνεται και για καρκίνο σε άλλα σημεία του σώματος, όπως για παράδειγμα, του στόματος, του λάρυγγα και του οισοφάγου. Ακόμη της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και του παγκρέατος. Το κάπνισμα συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και πολλών ασθενειών όπως χρόνια αποφρακτική πνευματική νόσος, στεφανιαία νόσος, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

25 ΚΑΠΝΙΣΜΑ Δυστυχώς επιδεινώνει την υπάρχουσα ασθένεια πχ. άσθμα, ανδρική ανικανότητα, ανωμαλίες στην ποιότητα του σπέρματος, πρόωρη εμμηνόπαυση, ρυτίδες προσώπου, γκρίζα μαλλιά και τέλος απώλεια μαλλιών. Προκαλεί περισσότερους θανάτους από ότι τα τροχαία ατυχήματα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, οι ανθρωποκτονίες και οι αυτοκτονίες μαζί. Σήμερα σκοτώνει 4 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο, δηλαδή έναν συνάνθρωπο μας κάθε 10 δευτερόλεπτα.

26 ΑΛΚΟΟΛ Το αλκοόλ επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα ως καταπραϋντικό. Η δράση του είναι ηρεμιστική, επιβραδύνει τον κινητικό συντονισμό και τον χρόνο αντίδρασης. Παράλληλα μειώνει την ικανότητα κρίσης, τον αυτοέλεγχο, προκαλεί διαταραχές στην μνήμη και επηρεάζει την ικανότητα παραγωγής λογικών σκέψεων και πράξεων. Με συχνή εμφάνιση νοσημάτων όπως αλκοολική γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, κίρρωση του ήπατος και αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των κακοηθών νεοπλασμάτων και των ψυχιατρικών διαταραχών. Αν η χρήση αλκοόλ συνδυάζεται με κατανάλωση φαρμάκων ή ορισμένων χημικών ουσιών, οι συνέπειες στον οργανισμό ενδέχεται να είναι σοβαρότερες. Η ποσότητα οινοπνεύματος που μπορεί να βλάψει τον ανθρώπινο οργανισμό διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τη φυσική αντοχή, καθώς και με την ύπαρξη ή μη άλλων επιβαρυντικών παραγόντων.

27 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Η εξάρτηση μπορεί να είναι σωματική αλλά κυρίως ψυχολογική.
Η ψυχολογική εξάρτηση μπορεί να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια, γεγονός που ορισμένες φορές κάνει τον σωματικά αποτοξινωμένο χρήστη να υποτροπιάζει. ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΕΡΗΣΗΣ: το σύνδρομο της στέρησης ακολουθεί όταν προϋπάρχει σωματική εξάρτηση και ο χρήστης δεν έχει πρόσβαση στην ουσία είτε έχει αποφασίσει να διακόψει τη χρήση.

28 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Η ΟΞΕΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ: η οξεία δηλητηρίαση από τα ναρκωτικά είναι μια από τις συνηθισμένες αιτίες θανάτου των τοξικομανών. Επειδή ο εθισμένος έχει την ανάγκη να αυξάνει συνεχώς τη δόση του, τελικά φτάνει κάποτε στην υπερβολική δόση. Έτσι προκύπτει δηλητηρίαση. ΓΕΝΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ: είναι η ηπατίτιδα, ο τέτανος, οι πνευμονικές επιπλοκές, η σηψαιμία, η ενδοκαρδίτιδα κ.α. Προκαλούνται από άγνοια ή αδυναμία τήρησης των συνθηκών ασηψίας όταν γίνεται χρήση με ενέσεις.

29 Κοινωνικά προβλήματα που επιδεινώνει ή δημιουργεί η χρήση ουσιών
η διατάραξη των συζυγικών και οικογενειακών σχέσεων (διαζύγια, ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση παιδιών) τα προβλήματα στην εργασία (αύξηση των απουσιών από την εργασία, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, μείωση της παραγωγικότητας), η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του ατόμου ο κοινωνικός στιγματισμός.

30 ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

31 ΚΑΠΝΙΣΜΑ Με την δύναμη της θέλησης: ποσοστό επιτυχίας 3-5 %
Με την δύναμη της θέλησης: ποσοστό επιτυχίας 3-5 % Αυτοκόλλητα νικοτίνης: η χρήση τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 6-8 εβδομάδες , ένα αυτοκόλλητο έχει συνήθως 24ωρη διάρκεια ,κρατά τα επίπεδα νικοτίνης σταθερά ώστε να μειώνεται το στερητικό σύνδρομο

32 Τσίχλες νικοτίνης: η νικοτίνη απορροφάται από τις βλεννογόνους του στόματος ώστε να μειωθεί η επιθυμία για τσιγάρο , η χορηγία τους είναι ελεγχόμενη ενώ η δόση τους σταδιακά μειώνεται , η χρήση δεν πρέπει να ξεπερνά τους 3 μήνες Ρινικά σπρέι νικοτίνης: η νικοτίνη εισπνέεται από τη μύτη , η χρήση δεν πρέπει να ξεπερνά τους 6 μήνες , δεν συνιστάται σε άτομα με αλλεργίες, άσθμα, ρινίτιδες

33 Φαρμακευτική αγωγή Βουπροπιόνη: μείωση της στέρησης από τη νικοτίνη, διάρκεια αγωγής 8-12 εβδομάδες,απα- ραίτητη η ιατρική παρακολούθηση Βαρενικλίνη: περιορίζει το αίσθημα ικανοποίησης από το τσιγάρο,μειώνει τα στερητικά συμπτώματα,διάρ-κεια αγωγής 12 εβδομάδες,απαραί- τητη η ιατρική παρακολούθηση

34 Εναλλακτικές μέθοδοι Βελονισμός: αριθμός συνεδριών 3-7,βοηθάει στο στερητικό σύνδρομο και στο να μην αισθάνεται ο καπνιστής ωραία όταν καπνίζει Υπνοθεραπεία: ο καπνιστής πρέπει να είναι θετικός προς τη μέθοδο,η οποία βοηθάει περισσότερο άτομα πού το κάπνισμά τους σχετίζεται με ψυχολογικές καταστάσεις

35 ΑΛΚΟΟΛ Αναγνώριση του προβλήματος από τον ασθενή και αξιολόγηση του από ειδικούς Κατάρτιση θεραπευτικού προγράμματος που συνήθως περιλαμβάνει αποτοξίνωση και αντιμετώπιση ψυχιατρικών διαταραχών Διαχρονική παρακολούθηση

36 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Θεραπευτικά προγράμματα: στόχοι είναι η μείωση λήψης ουσιών βελτίωση της λειτουργικότητας του ατόμου,η ελαχιστοποίηση των ιατρικών επιπλοκών και κοινωνικών επιπτώσεων της χρήσης.Περιλαμβάνουν αγωγή σε θεραπευτική κοινότητα και αναλόγως την περίπτωση φάρμακα

37 Μεθαδόνη :χορηγείται σε χρήστες οπιούχων ναρκωτικών ώστε να κατασταλούν οι επιδράσεις τους, δημιουργώντας μια σταθερή,μη ευφορική κατάσταση, η οποία μειώνει την επιθυμία για ναρκωτικά Θεραπεία εξωτερικής βάσης χωρίς φάρμακα :περιλαμβάνει ατομική ή συλλογική συμβουλευτική αγωγή και στήριξη. Κατάλληλη για χρήστες ναρκωτικών που δεν χρειάζονται συντήρηση

38 Θεραπευτικές κοινότητες :οι ασθενείς διαμένουν σε οικιστικές μονάδες για 6-12 μήνες, στόχος είναι η επανένταξη τους στην κοινωνία,χωρίς να έχουν εξάρτηση από ναρκωτικά ή σχέση με παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες

39 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

40 ΚΑΠΝΙΣΜΑ Απαγόρευση σε όλους τους δημόσιους χώρους. Πρόστιμα από ευρώ για τους καπνιστές, ευρώ για τους καταστηματάρχες. Επιπλέον, απαγορεύεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού και η πώλησή τους σε ανηλίκους

41 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Οι ποινές διαφέρουν κατά περίπτωση:
Κατοχή μικρής ποσότητας από μη εξαρτημένους:φυλάκιση από 10 ημέρες έως 5 χρόνια ή καταβολή χρηματικού προστίμου Ναρκομανείς: ατιμώρητοι,παρακολούθηση θεραπευτικού προγράμματος Αυστηρές ποινές σε διακινητές αλλά και γιατρούς και φαρμακοποιούς που δεν τηρούν τους κανόνες συνταγογράφησης Οι έμποροι φυλακίζονται μέχρι και ισόβια

42 ΑΛΚΟΟΛ Απαγορεύεται η πώληση σε άτομα κάτω των δεκαοχτώ ετών και η οδήγηση υπό την επήρεια όταν το ποσοστό στο αίμα ξεπερνά το 0.5 %

43 ΠΗΓΕΣ http://www.sansimera.gr/articles/62
(7+1 τρόποι για να κόψετε το τσιγάρο)

44 Ετοιμάσαμε ερωτηματολόγια και επεξεργαστήκαμε τα δεδομένα…
Ετοιμάσαμε ερωτηματολόγια και επεξεργαστήκαμε τα δεδομένα…

45 Ερωτηματολόγιο για το αλκοόλ

46

47

48

49

50 Ερωτηματολόγιο για τα ναρκωτικά

51 Γνωρίζετε άτομα στον κοινωνικό ή οικογενειακό σας περίγυρο που κάνουν χρήση ναρκωτικών?(Άνδρες)
51

52 Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ένα άτομα δοκιμάζει/ξεκινάει την χρήση ναρκωτικών?(Άνδρας)

53 Σε ποια ηλικία πιστεύετε ότι ένα άτομο ξεκινάει/δοκιμάζει την χρήση ναρκωτικών ουσιών?(Άνδρες)

54 Ποιες κατηγορίες ναρκωτικών ουσιών γνωρίζετε στο νησί μας?(Άνδρες)

55 Γνωρίζετε άτομα στον κοινωνικό ή οικογενειακό σας περίγυρο που κάνουν χρήση ναρκωτικών?(Γυναίκες)

56 Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ένα άτομα δοκιμάζει/ξεκινάει την χρήση ναρκωτικών?(Γυναίκες)

57 Σε ποια ηλικία πιστεύετε ότι ένα άτομο ξεκινάει/δοκιμάζει την χρήση ναρκωτικών ουσιών?(Γυναίκες)

58 Ποιες κατηγορίες ναρκωτικών ουσιών γνωρίζετε στο νησί μας?(Γυναίκες)

59 Ερωτηματολόγιο για το κάπνισμα

60 Σε ποια ηλικία καπνίσατε για πρώτη φορά?(Άνδρες)

61 Πώς αισθανθήκατε την πρώτη φορά που καπνίσατε; (Άνδρες)

62 Ποιος παράγοντας σας ώθησε να δοκιμάσετε?(Άνδρες)

63 Πόσα τσιγάρα κάνετε την ημέρα?(Άνδρες)

64 Έχετε σκεφτεί ποτέ να το ελαττώσετε ή να το κόψετε?(Άνδρες)

65 Μετανιώσατε που το αρχίσατε?(Άνδρες)

66 Σε ποια ηλικία καπνίσατε για πρώτη φορά?(Γυναικών)

67 Πώς αισθανθήκατε την πρώτη φορά που καπνίσατε?(Γυναικών)

68 Ποιος παράγοντας σας ώθησε να δοκιμάσετε?(Γυναικών)

69 Πόσα τσιγάρα κάνετε την ημέρα?(Γυναικών)

70 Έχετε σκεφτεί ποτέ να το ελαττώσετε ή να το κόψετε?(Γυναικών)

71 Μετανιώσατε που το αρχίσατε?(Γυναικών)

72 Συμπεράσματα από τα ερωτηματολόγια
ΑΛΚΟΟΛ Περισσότεροι από τα 3/4 των ερωτηθέντων καταναλώνουν αλκοόλ σε βραδινές εξόδους, γιορτές ή πάρτι (αυτό ισχύει κυρίως για άτομα μεταξύ ετών). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας 30+ καταναλώνουν αλκοόλ και στο σπίτι.(15%). Το μεγαλύτερο μέρος όσων έχουν ερωτηθεί έχουν δοκιμάσει αλκοόλ στην προεφηβική (10-13 ετών, 31%) και εφηβική ηλικία (14-16,39%). Περίπου το 30% δοκίμασε για πρώτη φορά αλκοόλ έπειτα από επιρροή από συνομήλικούς του. Οι περισσότεροι ωστόσο(68%), το έκαναν από περιέργεια ή επηρεασμένοι από την ατμόσφαιρα που επικρατούσε τη στιγμή τη δοκιμής.

73 Συμπεράσματα από τα ερωτηματολόγια
ΚΑΠΝΙΣΜΑ Σχεδόν όλοι έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Κατά 50 % η πρώτη δοκιμή έγινε μεταξύ ετών. Περίπου το 45% δοκίμασε να καπνίσει πρώτη φορά λόγω περιέργειας, ενώ ακολουθεί η επιρροή των συνομήλικων (27%). Πάνω από το 50 % των γυναικών ένιωσε δυσφορία κατά την πρώτη δοκιμή. Το ποσοστό στους άνδρες είναι μικρότερο, ενώ πολλοί ένιωσαν ευχαρίστηση. Το 70 % του ερωτηθέντος πληθυσμού έχει μετανιώσει που ξεκίνησε το κάπνισμα, παρόλα αυτά οι περισσότεροι (50-60%) καπνίζουν περισσότερα από 10 τσιγάρα ημερησίως.

74 Συμπεράσματα από τα ερωτηματολόγια
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Γύρω στο 60 % των ανδρών και 45 % των γυναικών γνωρίζουν άτομα στον οικογενειακό ή κοινωνικό τους περίγυρο που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η πρώτη επαφή με τις ναρκωτικές ουσίες γίνεται συνήθως σε ηλικίες ετών και λιγότερο σε μικρότερες ηλικίες. Η αποδοχή από την ομάδα και η περιέργεια κατέχουν την πρώτη θέση στους παράγοντες που οδηγούν στη χρήση ουσιών, ενώ η ψυχολογική πίεση φτάνει μόλις το 10 %. Το 50 % των ερωτηθέντων απάντησε πως στο νησί μας γίνεται διακίνηση χασίς-μαριχουάνας, ενώ μεγάλα ποσοστά γνωρίζουν ότι γίνεται διακίνηση κοκαΐνης και ηρωίνης.

75 Δε με ενδιαφέρει πόσο στενό είναι το πέρασμα
Ούτε το αντίτιμο που είναι γραμμένο να πληρώσω Είμαι αφέντης της μοίρας μου Είμαι ο καπετάνιος της ψυχής μου… William Ernest Henley

76 Η ομάδα μας

77 Η ομάδα μας Τραπουζανλής Νικηφόρος Τσαβδάρη Στέλλα Τσαταλμπασίδη
Ραφαέλα Φαρδιάς Βασίλης Χαλκιώτη Αναστασία Χατζηδημητρίου Δημήτρης Χιώτη Ευαγγελία Χονδρονικόλα Ειρήνη Ψαχνά Παναγιώτα Μπερτένης Ιγνάτης Μυστεγνιώτης Στράτος Νησιώτη Μαριάνθη Νταή Δάφνη Παπάζογλου Κωνσταντίνα Πασσαδέλλη Αμερισώ Σίμου Νίκος Τασούλας Γρηγόρης Τελωνιάτη Μαρία Τζοάνος Παύλος Μπαθρέλλου Ελίνα ΠΕ02- Ηλιάδου Κική ΠΕ04


Κατέβασμα ppt "Στη σφαίρα της εξάρτησης: Αλήθειες και μύθοι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google