Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ισαάκ Νεύτων …Και το μήλο του….

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ισαάκ Νεύτων …Και το μήλο του…."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ισαάκ Νεύτων …Και το μήλο του…

2

3 …Η Αλίκη… Όλα ξεκίνησαν από την Αλίκη … ήταν λοιπόν ένα σποράκι μηλιάς ,που είχε περάσει πολλές περιπέτειες , ήλπιζε πως μια μέρα θα μπορούσε να αναθρέψει τα δικά της παιδιά και πως θα περάσει και σε αυτά τη γνώση που είχε λάβει από τη δική της μητέρα. Το μόνο όμως που δεν φανταζόταν ήταν πως η ίδια επρόκειτο να αλλάξει την ιστορία …

4 Πιστοποιητικό Γέννησης
ΟΝΟΜΑ: Ισαάκ Νεύτων ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ : 25 / 12 / 1642 ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ : Ο πύργος του αγροκτήματος Γουολσθορπ , κοντά στο Γκρανθαμ του Λινκολνσερ. ΠΑΤΕΡΑΣ : Ισαάκ Νεύτων ( πέθανε τον Οκτώβριο του 1642) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΑΤΕΡΑ : Κτηματίας ΜΗΤΕΡΑ : Χάνα Νεύτων ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΗΤΕΡΑΣ : Διευθύντρια αγροκτήματος ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑΤΡΟΥ : Το παιδί δε θα καταφέρει να ζήσει…

5 Κι όμως ! Ο Ισαάκ τους εξέπληξε όλους μόλις ήταν ακόμα λίγων ωρών – καθώς όχι μόνο έζησε μέχρι την επόμενη ημέρα αλλά έζησε γερός και υγιής μέχρι τα 84 του χρόνια!!!

6 …Τα προβλήματα… Τα προβλήματα του Νεύτωνα άρχισαν αμέσως μετά τα τρίτα γενέθλιά του , όταν η μητέρα του παντρεύτηκε έναν εφημέριο ηλικίας 63 ετών εν ονόματι Βαρνάβας Σμίθ. Η Χάνα έφυγε για να ζήσει μαζί του αφήνοντας τον μικρό Ισαάκ με τη γιαγιά του , την κυρία Άισκοου. Το μίσος του για τη νέα οικογένεια της μητέρας του ήταν εμφανές…

7

8  Όταν ο πατριός πεθαίνει επίσης, η μητέρα γυρίζει στο χωριό με τα τρία ετεροθαλή αδέρφια του, δύο κορίτσια και ένα αγόρι. Είναι γνωστό ότι ο Νεύτων, ως νεαρός, κρατούσε ένα «αμαρτιολόγιο» , όπου σημείωνε τις αμαρτίες που πίστευε ότι διέπραττε .

9

10 …Πρώτες σπουδές… Τις πρώτες σπουδές του τις ολοκλήρωσε στο κοντινό Γκράντχαμ . Αφού η μητέρα του πείστηκε ότι ο γιος της δεν επρόκειτο να αφοσιωθεί στο γεωργικό τρόπο ζωής, αποφάσισε να τον αφήσει να προετοιμαστεί για περαιτέρω σπουδές στο πανεπιστήμιο. Έτσι, στις 5 Ιουίου του 1661, ο νεαρός Νεύτων εισάγεται στο Κολλέγιο Τριττίνι  τουΚάιμπριτζ. Λαμβάνει το πρώτο πτυχίο του το 1665 και με υποτροφία, μετά από τρία χρόνια (1668) ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του. Στο μεταξύ εκλέγεται μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας και αρχίζει έτσι την επίσημα ερευνητική σταδιοδρομία του.

11 …Ενδιαφέροντα… Εκτός από το να μελετάει μαθηματικά ο Ισαάκ είχε και άλλα ενδιαφέροντα όπως : Τη Βίβλο Την Αλχημεία Τη Φιλοσοφία

12 …Επιρροές… Στην προσπάθεια του να διαμορφώσει τις δικές του σκέψεις ο Ισαάκ μελέτησε και παλιότερους φιλοσόφους όπως : Τον Αριστοτέλη

13 Τον Αρίσταρχο -> Ο οποίος 100 χρόνια μετά τον Αριστοτέλη ήταν ο πρώτος << ηλιοκεντριστής >> : πίστευε δηλαδή πως ο Ήλιος ήταν το κέντρο του σύμπαντος και ότι όλα τα ουράνια σώματα , μαζί και η Γη, κινούνταν γύρω του!

14 Τον Κοπέρνικο

15 Έργο Κοπέρνικου Έμαθε για τις ηλιοκεντρικές ιδέες του Αριστάρχου και σχεδίασε μια εκδοχή των κινήσεων των πλανητών με τον Ήλιο στο κέντρο. Δεν ήταν τέλειο αλλά έβγαζε περισσότερο νόημα…

16 Το Γιοχάνες Κέμπλερ και Τύχο Μπράχε
Το Γιοχάνες Κέμπλερ και Τύχο Μπράχε Ο Κέμπλερ : -> Ανακάλυψε πως λειτουργούν τα μάτια – και γιατί χρειάζεσαι δυο για να μπορείς να υπολογίσεις αποστάσεις. -> Έδειξε πως μπορούν να φτιαχτούν καλά τηλεσκόπια και ματογυάλια -> Ανακάλυψε τρόπους υπολογισμού της απόστασης των άστρων

17

18 Ο Γαλιλαίος ! ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ! ΓΕΝΙΚΑ:
Ήταν αγενής ,αλαζόνας ,φωνακλάς ,χωρίς τακτ ,επίμονος ,καβγατζής και έκλεβε τις ιδέες των άλλων , αλλά πάνω από όλα ήταν εκνευριστικά έξυπνος!

19 Η επιτάχυνση των αντικειμένων που πέφτουν είναι σταθερή.
Έργο Γαλιλαίου Απέδειξε ότι : Η επιτάχυνση των αντικειμένων που πέφτουν είναι σταθερή. Υποστήριζε πως η ιδέα του Αριστοτέλη ότι η Γη είναι ακίνητη είναι λάθος ( είχε δίκιο αλλά τα χάλασε με τον Πάπα και με τσαμπουκά η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία τον ανάγκασε να αλλάξει γνώμη )

20 Και τέλος …. Ο Καρτέσιος… Εικόνα σελίδα 36
-> Είπε ότι η Γη ήταν σαν μια μηχανή ,καθετί μπορούσε να μετρηθεί ,και πάντα υπήρχε μία θεμελιωμένη μηχανική αιτία για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας!

21 Έργο Νεύτων

22 Πριν το Διωνυμικό Θεώρημα
Δεκαδικοί Αριθμοί Λογάριθμοι ( σύντομος τρόπος για να πολλαπλασιάζουμε και να διαιρούμε περίπλοκους αριθμούς) Καρτεσιανές συντεταγμένες ‘’Οι μαθηματικές εξισώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν την κίνηση των πραγμάτων’’

23 Διωνυμικό Θεώρημα Με το Διωνυμικό Θεώρημα μπορείτε να υπολογίζετε λογαρίθμους με μεγάλη ακρίβεια και έτσι να κάνετε εξαιρετικά περίπλοκους υπολογισμούς

24 Εφαπτομένες Εφαπτομένη είναι μια ευθεία γραμμή που αγγίζει μια καμπύλη σε ένα σημείο. Γιατι μας ενδιαφέρει ; -> Ο Ισαάκ συνειδητοποίησε ότι αν κοιτάξεις ένα πλανήτη για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου θα δεις ότι κινείται σε μια εφαπτομένη της καμπύλης , κάπως έτσι ….

25 Συμπέρασμα : Μια εφαπτομένη δείχνει την ακριβή κατεύθυνση του πλανήτη σε αυτή τη θέση πάνω στην καμπύλη…

26 Η Πανούκλα και η έμπνευση!
Τις χρονιές 1665 και 1666, όταν έπληττε την Ευρώπη η πανούκλα το πανεπιστήμιο Καίμπριτζ παρέμεινε αναγκαστικά κλειστό έτσι ο Νεύτων γύρισε στο Γούλσθορπ. Κατά την παραμονή στη γενέτειρά του η μελέτη του πάνω στα έργα άλλων επιστημόνων άρχισε ήδη να αποδίδει καρπούς. η θεωρία χρωμάτων, το διωνυμικό θεώρημα, και βέβαια, ο απειροστικός λογισμός.Τα έτη 1665 και 1666 για τον Νεύτωνα αναφέρονται στη βιβλιογραφία ως «Anni Mirabiles» (Θαυματουργά Έτη). Ο ίδιος λέει για τις χρονιές αυτές: «Στις δυο χρονιές 1665 και 1666 της πανούκλας… ενδιαφερόμουν για τα Μαθηματικά και τη Φιλοσοφία πιο πολύ παρά οποιαδήποτε άλλη φορά από τότε».

27 Λογισμός Βασική ιδέα του λογισμού είναι ότι βρίσκεις απαντήσεις με το να χωρίζεις τα πράγματα σε όλο και μικρότερα τμήματα μέχρι να έχεις ένα αποτέλεσμα! Κάπως έτσι…

28 Κλίση

29 Μυστικότητα! Ο Ισαάκ είχε πολύ ευέξαπτα νεύρα και μπορούσε να χάσει την ψυχραιμία του πολύ εύκολα! Γι ‘ αυτό και δούλευε μόνος …. Οτιδήποτε έβρισκε ή ανακάλυπτε το έγραφε σε ένα προσωπικό σημειωματάριο και δεν το έλεγε σε κανένα ! Διότι όπως σήμερα – έτσι και τότε υπήρχαν πάντοτε κάνα δυο καθάρματα που σέρνονταν ύπουλα και έλεγαν <<αυτό δεν είναι και τόσο καλό>> , <<εδώ κάνεις ένα μικρό λάθος >> ή <<και ποιος νοιάζεται>> ;

30 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Δεν έλεγε τίποτα σε κανένα - εξάλλου το μόνο που τον ένοιαζε ήταν η δουλειά του και όχι η δημοσιότητα ή το να γίνει πολύ γνωστός !

31 Οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο σε ελλείψεις.
…Το Μεγάλο G… Και ενώ ο Ισαάκ καθόταν στον κήπο σκεπτόμενος τους τρεις νόμους του Κέπλερ Οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο σε ελλείψεις. Η γραμμή από τον πλανήτη προς τον Ήλιο καλύπτει ίσα εμβαδά σε ίσους χρόνους. Ο χρόνος περιφοράς ενός πλανήτη Α υψώνεται στο τετράγωνο και διαιρείται με τον κύβο της μέσης απόστασης από τον Ήλιο και αυτό ισούται με το αντίστοιχο πηλίκο του πλανήτη Β.

32

33 Γαλιλαίος Συνάμα συλλογιζόταν πως ο ‘’αξιαγάπητος’’ φίλος μας Γαλιλαίος – ο οποίος παρεμπιπτόντως πέθανε τη χρόνια γέννησης του Ισαάκ – είχε ανακαλύψει πως όλα τα σώματα πέφτουν στη Γη με την ίδια επιτάχυνση!

34 Το υπονοούμενο της Αλίκης

35 …ΤΟ ΜΗΛΟ… Η Αλίκη μας μεγάλωσε … έκανε ‘’παιδιά’’ και μια μέρα αντιλήφθηκε μια φιγούρα να κάθεται στη σκιά της .Μπορούσε να την αισθανθεί αλλά όχι βέβαια να την δει … και ένιωσε πως εκείνη η φιγούρα χρειαζόταν μια φλόγα αληθινής έμπνευσης …και εκείνη την έδωσε! Έριξε ένα από τα φρούτα της και ήξερε πως αυτό θα κατευθυνόταν προς τη Γη με σταθερή επιτάχυνση… Και το μήλο έπεσε…..

36 Και ο Ισαάκ το έπιασε…. Απορίες : Γιατί έπεσε το μήλο…
Αν κάθε πράγμα που πέφτει στη Γη… Μήπως υπάρχει μια αόρατη δύναμη που τραβάει τα πράγματα…;

37 Και όντως υπήρχε ….. και ονομαζόταν ΒΑΡΥΤΗΣ!
Και όντως υπήρχε ….. και ονομαζόταν ΒΑΡΥΤΗΣ! Η βαρύτητα έλυσε γρήγορα ένα αρχαίο πρόβλημα – σχετικά με τις μεγαλοφυείς ασυναρτησίες του Αριστοτέλη περί ακινησίας της Γης…. Κάτι άλλο που ανακάλυψε ο Ισαάκ ήταν πως η βαρύτητα εξασθενεί όσο απομακρυνόμαστε από τη Γη.

38 …Χρώματα… Παλιότερα υπήρχε η άποψη πως τα χρώματα δημιουργούνταν με την ανάμειξη φωτός και σκοταδιού! Το κάθε ξεχωριστό χρώμα είναι καθαρό και το λευκό είναι το μείγμα τους!

39 Επιστροφή στο Cambridge…
Αργότερα ανακάλυψε και το τηλεσκόπιο.

40 Η Διασημότητα…. Το 1668 ο Ισαάκ πήρε προαγωγή στο πανεπιστήμιο και έγινε << πρεσβύτερος εταίρος >> , πράγμα που σήμαινε καλύτερο μισθό. Ο δρ Μπάροου που ήταν << Λουκασιανός καθηγητής Μαθηματικών >> , το φθινόπωρο του 1669 αποφάσισε να παραιτηθεί και να αφοσιωθεί στις θεολογικές του μελέτες. Επέμενε να πάρει ο Ισαάκ τη θέση του , πράγμα που ήταν μια εξαιρετικά γενναιόδωρη χειρονομία.

41

42 Οι παράξενες ενασχολήσεις του Ισαάκ
Αλχημεία Το καλό της: κρατούσε τον Ισαάκ σε επαφή με τα πειράματα και το μυαλό του ανοιχτό σε διάφορες προσεγγίσεις Το κακό της : ο Ισαάκ συνήθιζε να παράγει κάθε λογής παράξενα φίλτρα και να τα δοκιμάζει ο ίδιος.

43 Το καλοκαίρι του 1684 ο Νεύτων αποφάσισε να
διακόψει καθετί άλλο και να ασχοληθεί σοβαρά με τη μηχανική. Το αποτέλεσμα ήταν να ολοκληρώσει μέσα σε τρία χρόνια ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά έργα του αιώνα του -και όχι μόνο- το Philosophie Naturalis Principiæ Mathematica.

44

45 Νεύτων , συγχώρεσε με ! Σε αυτό το αυστηρά δομημένο έργο ο Νεύτων βασίζεται εν μέρει στα θεωρητικά αποτελέσματα του Κέπλερ και εξάγει το γνωστό νόμο της παγκόσμιας έλξης θεμελιώνοντας τη μηχανική. Εγκαθίδρυσε έτσι μία κοσμολογική άποψη για τη βαρύτητα που κυριάρχησε στην επιστημονική κοινότητα, ώσπου να την αναθεωρήσει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν  το 1915 με τη γενική θεωρία της σχετικότητας. (Περίφημη παραμένει η φράση του Αϊνστάιν Νεύτων, συγχώρεσέ με).

46 ‘’Νεύτων , συγχώρεσε με…! ‘’

47 Το τέλος του αιθέρα…! Ο αιθέρας υποτίθεται ότι είναι ένα πολύ ελαφρύ αέριο το οποίο μπορούσε να περάσει μέσα από όλα . Μετά από μια σειρά πειραμάτων , ο Νεύτωνας υποστήριξε πως: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΘΕΡΑΣ!

48 Το μεγάλο βιβλίο της επιστήμης…
Ο Ισαάκ δούλεψε πάνω στο βιβλίο του σταθερά ενάμισι χρόνο όμως τα προβλήματα δεν άργησαν να εμφανιστούν : Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι η έκδοση των βιβλίων κοστίζει πολλά χρήματα και είναι πάντοτε ρίσκο αν ένα βιβλίο θα βγάλει τα λεφτά του ( η πικρή αλήθεια είναι πως το Principia δεν πούλησε αρχικά όμως αργότερα έγινε βασικό ανάγνωσμα σε όλο τον κόσμο!)

49

50 Βασικό θέμα των Principia ?
Οι ΔΥΝΑΜΕΙΣ! Και ναι λοιπόν ! Φτάσαμε στους πολυπόθητους Νομους του Νεύτωνα!

51 1 ος Νόμος Νεύτωνα!

52 Κάθε σώμα παραμένει ακίνητο ή συνεχίζει να κινείται ευθύγραμμα και ομαλά , εφόσον δεν ασκείται πάνω του δύναμη.

53 2ος Νόμος Νεύτωνα

54 Δύναμη = Μάζα * Επιτάχυνση
Η δύναμη που επιταχύνει ένα σώμα ισούται με το γινόμενο της μάζας επί την επιτάχυνση. Δύναμη = Μάζα * Επιτάχυνση

55 3ος Νόμος Νεύτωνα

56 Όταν αλληλεπιδρούν δύο σώματα οι δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ τους είναι ίσες και αντίθετες.

57 Ο τύπος του Μεγάλου G… Με βάση αυτούς τους νόμους ο Ισαάκ είπε πως κάθε αντικείμενο έχει δική του βαρύτητα και έτσι κάθε σώμα έλκεται προς όλα τα άλλα! F = M1 * M2 * G / d2

58 …Καινούργιοι φίλοι…

59 Τζόν Λοκ – φιλόσοφος Κρίστοφερ Ρεν – ο πολύφερνος έξυπνος τύπος Σάμιουελ Πέπις – συγγραφέας ημερολογίων Τσάρλς Μονταγκιού – χρήσιμη επαφή Βασιλιάς Γουλιέλμος – βασιλιάς Νίκολας Φάτιο ντε Ντουιγιέ – Ελβετός μαθηματικός

60 <<Πού είναι ο Θεός ? >>
…Το τέλος… Ο Ισαάκ αντίθετα με τους περισσότερους ανθρώπους του καιρού του , είχε την τύχη να είναι υγιής μέχρι τα ογδόντα του! Διατήρησε το κέφι του μέχρι το τέλος και ακόμα και στον θάνατο του απάντησε στην πιο μεγάλη ερώτηση <<Πού είναι ο Θεός ? >>

61 Βιβλίο : << Ο Ισαάκ Νεύτων και το μήλο του >>
Βιβλιογραφία Βιβλίο : << Ο Ισαάκ Νεύτων και το μήλο του >> Internet

62 Μαθήτρια του Α1 ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΕΙΡΗΝΗ
Δημιουργήθηκε από…. Μαθήτρια του Α1 ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΕΙΡΗΝΗ


Κατέβασμα ppt "Ισαάκ Νεύτων …Και το μήλο του…."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google