Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΑΛΑΣΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΑΛΑΣΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΑΛΑΣΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?
ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

2 ΟΙ 10 ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΒΛΑΒΕΣ (ΚΑΙ ΠΏΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ)
ΟΙ 10 ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΒΛΑΒΕΣ (ΚΑΙ ΠΏΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ) Μετά από έρευνες και ερωτηματολόγια διαπιστώσαμε ότι αυτές είναι 10 συχνότερες βλάβες.

3 1.    Πρόβλημα μπαταρίας Τις περισσότερες φορές που παίρνει τηλέφωνο την οδική βοήθεια κάποιος είναι επειδή έχει μείνει από μπαταρία. Επειδή υπάρχουν πολλά σύγχρονα ηλεκτρικά συστήματα η μπαταρία τελειώνει  πιο γρήγορα. Το χειμώνα η μπαταρία παρουσιάζει περισσότερα προβλήματα λόγο του κρύου καιρού και επειδή χρησιμοποιούμε περισσότερο τα φώτα. Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τα προβλήματα: ·         Μην αφήσετε τους πόλους της μπαταρίας να σκουριάσουν (ψε­κάστε τους με κάποιο αντισκουριακό).

4

5 ·         Ελέγχετε τακτικά το ματάκι στο πάνω μέρος της μπαταρίας (συνήθως πράσινο σημαίνει γεμάτη, λευκό μισογεμάτη, μαύρο άδεια). ·         Κρατήστε το επάνω μέρος της μπαταρίας καθαρό και στεγνό. ·         Ελέγχετε συχνά τον ιμάντα του δυναμό. ·         Ελέγξτε την μπαταρία και το δυναμό με την πρώτη ένδειξη πρoβλήματος (δυσκολία στο ξεκίνημα, ασθενή φώτα, άναμμα το κόκκινο φωτάκι  στο ταμπλό φόρτισης της μπαταρίας). ·         Έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι καλώδια μπαταρίας και μάθετε τη χρήση τους. ·         Ξεκινήστε τον κινητήρα πριν ανάψετε τα φώτα, και μην ξεχνάτε να τα σβήνετε όταν αφήνετε το αυτοκίνητο!

6 2. Ηλεκτρικά προβλήματα (εκτός μίζας ή μπαταρίας)
2.    Ηλεκτρικά προβλήματα (εκτός μίζας ή μπαταρίας)   Όταν εμφανίζονται ηλεκτρικά προβλήματα μπορεί να είναι από μια καμένη λάμπα μέχρι και τον εγκέφαλο του κινητήρα. Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τα γενικότερα προβλή­ματα με τα ηλεκτρικά: ·         Φροντίζετε την μπαταρία (δείτε πιο πάνω). ·         Ψεκάζετε συχνά τις εκτεθειμένες ηλεκτρικές επαφές με αντισκουριακό. ·          Ελένξτε όποια ηλεκτρικά προβλήματα εμφανιστούν πριν γίνουν σοβαρά. ·         Έχετε μαζί σας εφεδρικές ασφάλειες και λάμπες, και μάθετε πώς να τις αλλάζετε μόνοι σας.

7

8 3.     Σκασμένο λάστιχο Πολλοί οδηγοί μπορούν να αλλάξουν μόνοι τους ένα σκασμένο λάστιχο - εφόσον γνωρίζουν τον τρόπο και δεν προκύψουν προβλήματα. Αν κάνετε αυτή την εργασία μόνοι σας, θα γλιτώσετε πολύ χρόνο από ότι αν περιμένατε οδική βοήθεια. Προσέξτε όταν αλλάζετε λάστιχο να βάζετε το τριγωνάκι 10 μέτρα πίσω από το αυτοκίνητο. Τι να κάνετε για να αποφύγετε προβλήματα: ·         Ελέγχετε τακτικά την πίεση και την κατάσταση των ελαστικών. Στον έλεγχο πε­ριλαμβάνεται και η ρεζέρβα! ·         Έχετε μαζί σας γρύλο και μπουλονόκλειδο, και ίσως και ένα σπρέι άμεσης επισκευής ελαστικών. ·         Εξασκηθείτε στην αλλαγή ελαστικού και, αν χρειάζεται, ζητήστε τη βοήθεια ενός φίλου.

9

10 4.     Εισροή νερού Η περίπτωση αυτή εμφανίζεται συχνά τελευταία, με κάποιους οδηγούς να μαθαίνουν ότι το νερό που περνάει μέσα στον κινητήρα δεν μπορεί να συμπιεστεί, οπότε κάτι θα χαλάσει. Οι κινητήρες πετρελαίου είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτή τη βλάβη. Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε προβλήματα: ·         Μην οδηγείτε μέσα σε λιμνάζοντα νερά αν δεν γνωρίζετε το βάθος τους. Αν είναι δυνατόν, περιμένετε να δείτε πρώτα τι γί­νεται με τα άλλα αυτοκίνητα. ·         Σε νερό που μπορείτε να διασχίσετε, προχωρήστε αργά αλλά κρατήστε τις στροφές του κινητήρα σχετικά ψηλά ( σ.α.λ.). Πατήστε λίγο το συμπλέκτη αν χρειάζεται. ·         Όταν περάσετε σε στεγνό έδαφος, δοκιμάστε τα φρένα σας. Αν δεν πιάνουν καλά ή "τραβούν" προς τη μια πλευρά, εξακολουθήστε να τα πατάτε μέχρι να στεγνώσουν. Αν τα φρένα κάνουν περίεργους θορύβους ή δείχνουν να μη λειτουργούν καλά, ελέγξτε τα. ·         Αν περάσει νερό στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, στεγνώστε το χωρίς καθυστέρηση.

11

12 5.     Μείνατε από καύσιμα          Αν δεν έχετε οδική βοήθεια, αυτό μπορεί να σας κοστίσει ακριβά. Το να μεταφέρεις ένα δοχείο με βενζίνη μπορεί να είναι επικίνδυνη· αν αποφασίσετε να το κάνετε, χρησιμοποιήστε μόνον ένα εγκεκριμένο κάνιστρο σφραγισμένο με ασφάλεια. Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε προβλήματα: ·         Πριν ξεκινήσετε για ταξίδι, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό καύσιμο στο ρεζερβουάρ ή ότι ξέρετε πού και πώς θα ανεφοδιαστείτε στη διαδρομή. ·         Έχετε το νου σας στο δείκτη καυσίμου και ανεφοδιαστείτε όταν δείξει κάτω από το ένα τέταρτο του ρεζερβουάρ. ·         Γεμίστε αμέσως μόλις ανάψει η προειδοποι­ητική λυχνία για χαμηλή στάθμη βενζίνης - μην περιμένετε πάντως να ανάψει πρώτα το λαμπάκι!

13

14 6.     Υπερθέρμανση    Το καλοκαίρι είναι συχνή περίοδος υπερθέρμανσης, με υπερφορτωμένα οχήματα να θέλουν να μείνουν δροσερά σε δρόμους με πολύ κίνηση ή μεγάλες ανηφόρες στο βουνό. Προσέξτε να μην καείτε αν πρέπει να συμπληρώσετε υγρό στο ψυγείο. Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε προβλήματα: ·         Ελέγξτε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού πριν ξεκινήσετε για μεγάλο ταξίδι· κοιτάξτε για διαρροές αν η στάθμη είναι χαμηλή. ·         Αλλάζετε τα υγρά του κυκλώματος ψύξης τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια (ή όπως συνιστά ο κατασκευαστής). ·         Με την πρώτη ένδειξη υπερθέρμανσης, ανάψτε το καλοριφέρ και τον ανεμιστήρα του στη μεγάλη σκάλα. Ανοίξτε και τα παρά­ θυρα! ·         Μη συνεχίζετε να οδηγείτε με το δείκτη της θερμοκρασίας στο κόκκινο, ή αν έχει ανάψει η προειδοποιητική λυχνία.

15

16 7. Προβλήματα με το συμπλέκτη
7.     Προβλήματα με το συμπλέκτη         Υπάρχουν δύο πιθανά προβλήματα με το συμπλέκτη: να "πατινάρει" (ανεβαίνουν οι στροφές του κινητήρα αλλά όχι η ταχύτητα του αυτοκινήτου) ή να σπάσει (οι ταχύτητες κάνουν θόρυβο και είναι δύσκολο ή αδύνατο να κουμπώσουν- το πεντάλ του συμπλέκτη μπορεί να είναι στο πάτωμα). Το πρόβλημα μπορεί να μην είναι τίποτα περισσότερο από ένα σπασμένο ή κολλημένο συρματόσχοινο, όμως είναι πιθανό να είναι κάτι πιο σοβαρό. Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε προβλήματα: ·         Ελέγχετε κατά καιρούς τη στάθμη του υγρού του συμπλέκτη ή την κατάσταση και τη ρύθμιση της ντίζας (όπου υπάρχει). ·         Δώστε σημασία σε ενδείξεις προβλημάτων και εξετάστε τα πριν προκαλέσουν βλάβη στο δρόμο.

17

18      8.      Προβλήματα με τα φρένα          Μπορείτε να αγνοήσετε το αναμμένο λαμπάκι του ABS μέχρι να φτάσετε στο συνεργείο σας. Το ενδεικτικό λαμπάκι φθοράς φρένων επίσης δεν είναι λόγος για να καλέσετε βοήθεια, αλλά πρέπει να ενεργήσετε πριν τα τακάκια φθαρούν τελείως. Οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα με τα φρένα πρέπει να το παίρνετε πολύ σοβαρά. Μη οδηγείτε εκτός αν είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές. Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε προβλήματα: ·         Τσεκάρετε κατά καιρούς τη στάθμη του υγρού των φρένων και σε περίπτωση απώλειας ψάξτε για πιθανή βλάβη. ·         Ελέγχετε τα τακάκια και τις σιαγόνες τουλάχιστον μία φορά το χρόνο (ή σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή), και αλ­λάξτε τα αν είναι απαραίτητο. ·         Στα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο, χρησιμοποιήστε περιστα­σιακά το χειρόφρενο για να μην κολλήσει. ·         Να θυμάστε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία - αν δεν αλλάξετε τα τακάκια στην ώρα τους, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε και δισκόπλακες, με πολύ μεγαλύτερο κόστος.

19

20 9.Προβλήματα συστήματος ανάφλεξης
          Τα σύγχρονα συστήματα ανάφλεξης είναι πολύ αξιόπιστα ή δουλεύουν τέλεια ή καθόλου, και η επισκευή τους από έναν οδηγό χωρίς γνώσεις είναι αδύνατη. Ωστόσο, καλό είναι να ψεκάζετε με λίγο σπρέι επαφών τα μπουζοκαλώδια, τα πηνία, και τις επαφές, ειδικά αν υπάρχει υγρασία ή βροχή. Προσέξτε να μη σας χτυπήσει το ρεύμα πριν αγγίξετε τα μπουζοκαλώδια - κλείστε το διακόπτη και βγάλτε το κλειδί. Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε προβλήματα: ·         Φροντίζετε να είναι τα καλώδια και τα ηλεκτρικά μέρη στεγνά και καθαρά. ·         Αλλάζετε τα μπουζί στον προκαθορισμένο χρόνο· ελέγξτε και τα καλώδια. ·         Αγοράστε αυτοκίνητο με κινητήρα πετρελαίου (δεν έχει μπουζί για να ανησυχείτε)

21

22 10. Σπάσιμο ιμάντα χρονισμού
10.  Σπάσιμο ιμάντα χρονισμού         . Αρκετοί κατασκευαστές ακριβών αυτοκινήτων δεν τους έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ - για εμάς τους υπόλοιπους, αν κοπεί ο ιμάντας στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστεί επισκευή σε συνεργείο και στη χειρότερη ο κινητήρας μπορεί να πάθει ζημιά που δεν επισκευάζεται. Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε προβλήματα: ·         Το ιδανικό θα ήταν να μην αγοράσετε αυτοκίνητο με κινητήρα που έχει ιμάντα χρονισμού. ·         Αν ο κινητήρας έχει ιμάντα χρονισμού, αλλάζετέ τον πριν από το προβλεπόμενο διάστημα. ·         Αν αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, αλλάξτε τον ιμάντα χωρίς καθυστέρηση, εκτός αν υπάρχει απόδειξη ότι έχει αλλάξει πρόσφατα.

23

24 ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
       Όταν ταξιδεύετε, μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να παραμείνετε συγκεντρωμένοι, ειδικά στους αυτοκινητόδρο­μους όπου δε χρειάζεται να αλλάζετε ταχύτητες ή να φρενά­ρετε, και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διατηρείτε την πορεία σας. ·         Συγκεντρωθείτε και προβλέπετε. ·         να είστε πάντοτε έτοιμοι για το αναπάντεχο. ·         οδηγείτε με ταχύτητα κατάλληλη για τις συνθήκες του δρό­μου. ·         μην υπερβαίνετε τα όρια ταχύτητας Κόψτε ταχύτητα. ·         σε πυκνή κυκλοφορία ή κακές καιρικές συνθήκες. Μην οδηγείτε πολύ κοντά στο προπορευόμενο όχημα. ·         οι καραμπόλες στους αυτοκινητόδρομους συνήθως προκα­λούνται από οχήματα που κινούνται πολύ γρήγορα σε μικρές μεταξύ τους αποστάσεις. ·         κοιτάζετε συχνά τους καθρέφτες σας ·         πρέπει να γνωρίζετε τι γίνεται πίσω σας ανά πάσα στιγμή. Ανάψτε φλας έγκαιρα όταν αλλάζετε πορεία. ·         ελέγξτε πρώτα τους καθρέφτες σας, και μην κάνετε απότομες κινήσεις. ·         Σταματήστε το συντομότερο αν νιώσετε κουρασμένοι. ·         κατεβάστε λιγάκι το παράθυρο για να μπει φρέσκος αέρας, και χαμηλώστε το καλοριφέρ. Αν αισθάνεστε κουρασμένοι στον αυτοκινητόδρομο, σταματήστε στο επόμενο βενζινάδικο ή στρίψτε στην επόμενη έξοδο - μη σταματάτε στην άκρη του δρόμου παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

25 ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΑΣ
        Αν άλλοι οδηγοί σάς ενοχλούν ή δείχνουν ενοχλημένοι από σας. Η "επιθετικότητα" στην οδήγηοη είναι σημαντικό πρό­βλημα. Μη παρασύρεστε σε αντιπαραθέσεις. Αν κάποιος σας ακολουθεί, κατευθυνθείτε οε ένα πολυσύχναστο σημείο ή ένα αστυνομικό τμήμα - μην προσπαθήσετε να ξεφύγετε από το διώκτη σας οδηγώντας γρήγορα, και μην κατευθυν­θείτε στο σπίτι σας. Αν πρέπει να σταματήσετε, κλειδώστε όλες τις πόρτες του αυτοκινήτου σας, κλείστε τα παράθυρα, και μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο.

26 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ        Καλό είναι στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου σας να έχετε μερικά πράγματα τα οποία μπορούν να σας γλιτώσουν από μπε­λάδες αν έχετε την ατυχία να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα στη διάρκεια ενός ταξιδιού. Αξίζει να σημειωθεί πως σε μερικές χώρες είναι υποχρεωτικό να έχετε ορισμένα αντικείμενα, όπως το προειδοποιητικό τρίγωνο ασφαλείας, το κουτί πρώτων βοηθειών, και ανταλλακτικές λάμπες. Η βασική συλλογή εργαλείων που σας παρέχεται με την αγορά του αυτοκινήτου σας δεν σας επιτρέπει να κάνετε τίποτα περισ­σότερο από το να αλλάξετε ένα λάστιχο! Καλό είναι να έχετε με­ρικά πρόσθετα βασικά εργαλεία μήπως και χρειαστούν - ακόμη και αν δεν μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα μόνοι σας, κά­ποιος άλλος ίσως μπορέσει να σας βοηθήσει αν του δώσετε ένα κατσαβίδι.

27


Κατέβασμα ppt "ΧΑΛΑΣΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google