Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΛΑΓΙΑΡΙΣΜΟΥ» ΤΣΑΚΟΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΑΙΟΣ 2006

2 Εισαγωγή Ο πλαγιαρισμός δεν είναι ποτέ ευκολότερος από ότι είναι σήμερα. Πριν από το Διαδικτύου, η εξαπάτηση ήταν εντατική και προφανής εργασία. Το Διαδίκτυο τώρα καθιστά εύκολο να βρεθούν χιλιάδες σχετικές πηγές σε δευτερόλεπτα, και στο διάστημα ενός σύντομου χρόνου οι πλαγιαριστές μπορούν να βρουν, να αντιγράψουν, και να κολλήσουν μαζί ένα έγγραφο, άρθρο, ή ακόμα και ένα βιβλίο. Ακόμα και όταν ένας εκπαιδευτικός ή ένας συντάκτης υποψιάζεται τον πλαγιαρισμό, το καθαρό μέγεθος του Διαδικτύου φαίνεται να λειτουργεί προς όφελος των πλαγιαριστών. Οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να είναι χρήσιμες για τις ύποπτες μεταβάσεις, αλλά ακόμη και αυτές έχουν τους περιορισμούς τους, στο να δηλώνουν τον αριθμό, την ποικιλία, και τον κωδικό πρόσβασης προστατευμένης φύσης πολλών ιστοχώρων. Επιπλέον, η φαινομενικά "δημόσια" φύση του on-line περιεχομένου θολώνει τη διάκριση μεταξύ των δημόσιων και ιδιόκτητων πληροφοριών. Οι ηλεκτρονικοί πόροι, από τη φύση τους εύκολα αναπαραγωγικοί, δεν θεωρούνται ως "πνευματική ιδιοκτησία" με τον ίδιο τρόπο που θεωρούνται οι υλικοί πόροι.

3 Τι είναι πλαγιαρισμός…
Διαστρεβλώνοντας την εργασία κάποιου άλλου ως δική σας. Αντιγραφή λέξεων ή ιδεών από κάποιον άλλο χωρίς αναφορά σ’ αυτόν. Αποτυχία να τεθεί μια αναφορά στις αρχικές αναφορές. Δίνοντας ανακριβείς πληροφορίες για την πηγή μιας αναφοράς Μεταβάλλοντας λέξεις και αντιγραφή της δομής μιας πρότασης μιας πηγής χωρίς την ύπαρξη αναφοράς. Αντιγραφή τόσων πολλών λέξεων ή ιδεών από μια πηγή, η οποία αποτελεί την πλειοψηφία της εργασίας κάποιου, είτε δίνοντας αναφορά σ’ αυτήν είτε όχι.

4 Τα είδη του πλαγιαρισμού (1)
«Ο συγγραφέας φάντασμα»(The Ghost Writer) Ο συγγραφέας αναδημιουργεί κάποιου άλλου την εργασία, λέξη προς λέξη, ως δικοί του/ της. « Η φωτοτυπία»(The Photocopy)Ο συγγραφέας αντιγράφει τις σημαντικές μερίδες του κειμένου κατ' ευθείαν από μια ενιαία πηγή, χωρίς καμιά αλλαγή. « Το έγγραφο Potluck »(The Potluck Paper)Ο συγγραφέας προσπαθεί να μεταμφιέσει τον πλαγιαρισμό με την αντιγραφή από διαφορετικές πηγές, διαστρεβλώνοντας τις προτάσεις για να τις καταστήσει κατάλληλες για το σκοπό του, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής διατύπωσης. « Η φτωχική μεταμφίεση »(The Poor Disguise)Αν και ο συγγραφέας έχει διατηρήσει το ουσιαστικό περιεχόμενο της πηγής, αλλάζει την εμφάνιση του εγγράφου ελαφρώς, με την αλλαγή των βασικών λέξεων και των φράσεων κλειδιών. « Η εργασία της τεμπελιάς »(The Labor of Laziness)Ο συγγραφέας παίρνει το χρόνο να παραφράσει το μεγαλύτερο μέρος του εγγράφου από άλλες πηγές και το κάνει να ταιριάζει σχεδόν όλο με το σκοπό του, αντί να αφιερώσει χρόνο σε μια αυθεντική εργασία. « Ο αυτό-κλέφτης »(The Self-Stealer)Ο συγγραφέας "δανείζεται" γενναιόδωρα από την προηγούμενη εργασία του/ της, παραβιάζοντας τις πολιτικές σχετικά με την προσδοκία της πρωτοτυπίας που υιοθετείται κοντά στα περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

5 Τα είδη του πλαγιαρισμού (2)
« Η ξεχασμένη υποσημείωση »(The Forgotten Footnote)Ο συγγραφέας αναφέρει το όνομα ενός συντάκτη για μια πηγή, αλλά παραμελεί να περιλάβει τις συγκεκριμένες πληροφορίες για τη θέση του παραπεμφθέντος υλικού. «Ο Αντί-Πληροφοριοδότης»(The Misinformer)Ο συγγραφέας παρέχει τις ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις πηγές, καθιστώντας τις αδύνατο να τις βρει κάποιος. « Η ιδιαίτερα τέλεια παράφραση »(The Too-Perfect Paraphrase)Ο συγγραφέας αναφέρει κατάλληλα μια πηγή, αλλά παραμελεί να υποβάλει το κείμενο αναφορών που είναι αντιγραμμένο λέξη προς λέξη, ή κοντά σε αυτό . « Η πολυμήχανη αναφορά »(The Resourceful Citer)Ο συγγραφέας αναφέρει κατάλληλα όλες τις πηγές, παραφράζοντας και χρησιμοποιώντας τις αναφορές κατάλληλα. Η σύλληψη; Το έγγραφο δεν περιέχει σχεδόν καμία αρχική εργασία! « Το τέλειο έγκλημα »(The Perfect Crime)Σε αυτήν την περίπτωση, ο συγγραφέας αναφέρει και επισημαίνει κατάλληλα τις μερικές πηγές που ισχύουν, αλλά συνεχίζει να παραφράζει άλλα επιχειρήματα από εκείνες τις πηγές χωρίς παραπομπές. Μ’ αυτό τον τρόπο, ο συγγραφέας προσπαθεί να περάσει το παραφρασμένο υλικό ως ανάλυσή δική του/ της σχετικά πάντα με το αναφερόμενο υλικό.

6 Κάποια ενδιαφέροντα ποσοστά
Μια μελέτη από το κέντρο για την ακαδημαϊκή ακεραιότητα διαπίστωσε ότι σχεδόν το 80% των σπουδαστών κολεγίων επιχειρούν να εξαπατήσουν τουλάχιστον μία φορά. Σύμφωνα με μια έρευνα από το ψυχολογικό αρχείο το 36% των προπτυχιακών φοιτητών προσπάθησε να πλαγιαρίσει το γραπτό υλικό. Μια ψηφοφορία που διευθύνθηκε από τις αμερικανικές ειδήσεις και τις παγκόσμιες εκθέσεις διαπίστωσε ότι το 90% των σπουδαστών θεωρούν ότι οι πλαγιαριστές είτε δεν πιάνονται ποτέ είτε ποτέ δεν έχουν τιμωρηθεί κατάλληλα. Το κράτος των Αμερικανών: η γενιά του 1989 υποστήριζε ότι το 58,3% των σπουδαστών γυμνασίου άφησαν κάποιο άλλο να αντιγράψει την εργασία τους, και το 97,5% έκαναν έτσι το 1996. Μια εθνική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εβδομάδα εκπαίδευσης διαπίστωσε ότι το 54% των σπουδαστών πλαγιάρισε από το Διαδίκτυο. Το 74% των σπουδαστών παραδέχτηκε ότι τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους είχαν συμμετάσχει σε "σοβαρή" εξαπάτηση, και το 47% των σπουδαστών θεωρούν ότι οι δάσκαλοί τους επιλέγουν μερικές φορές να αγνοήσουν τους σπουδαστές που εξαπατούν. Μια μελέτη που πραγματοποιείται από τον Donald L. McCabe με τον τίτλο «Απαντήσεις ικανότητας στην ακαδημαϊκή απιστία»: Η επιρροή των κωδίκων τιμής διαπίστωσε ότι το 55% της σχολής "δεν θα ήταν πρόθυμο να αφιερώσει οποιαδήποτε πραγματική προσπάθεια στην τεκμηρίωση των πιθανών γεγονότων της εξαπάτησης σπουδαστών".

7 Ποσοστά πλαγιαρισμού ανά ήπειρο

8 Τι είναι νόμοι πνευματικών δικαιωμάτων;
Οι νόμοι πνευματικών δικαιωμάτων υπάρχουν για να προστατεύσουν την πνευματική ιδιοκτησία μας. Καθιστούν παράνομο την αναπαραγωγή της έκφρασης κάποιου άλλου των ιδεών ή των πληροφοριών χωρίς άδεια. Αυτό μπορεί να περιλάβει τη μουσική, τις εικόνες, τις γραπτές λέξεις, το βίντεο, και ποικίλα άλλα μέσα. Κάποτε, μια εργασία προστατεύονταν από τα πνευματικά δικαιώματα μόνο εάν περιελάμβανε ένα εμπορικό σήμα πνευματικών δικαιωμάτων (το σύμβολο ©). Σύμφωνα με τους νόμους που καθιερώνονται το 1989, όμως, οι εργασίες προστατεύονται πλέον από τα πνευματικά δικαιώματα με ή χωρίς το συνυπολογισμό αυτού του συμβόλου. Καθένας που αναπαράγει το υλικό εσφαλμένα μπορεί να διωχθεί σε ένα δικαστήριο σύμφωνα με το νόμο.

9 Τι δεν προστατεύεται από τους νόμους πνευματικών δικαιωμάτων
Συντάξεις των εύκολα διαθέσιμων πληροφοριών, όπως ο τηλεφωνικός κατάλογος  Εργασίες που δημοσιεύονται από κυβερνήσεις Γεγονότα που δεν είναι αποτέλεσμα αρχικής έρευνας (όπως το γεγονός ότι υπάρχουν πενήντα ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ κράτη, ή ότι τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α)  Εργασίες δημόσιου τομέας (υπό τον όρο ότι αναφέρετε κατάλληλα) 

10 Ποιες είναι οι τιμωρίες για τον πλαγιαρισμό;
Ακαδημαϊκές τιμωρίες Τα περισσότερα κολέγια και πανεπιστήμια έχουν μία ανοχή για τους πλαγιαριστές. Στην πραγματικότητα, τα ακαδημαϊκά πρότυπα της διανοητικής τιμιότητας είναι συχνά πιο απαιτητικά από τους κυβερνητικούς νόμους πνευματικών δικαιωμάτων. Νομικές τιμωρίες  Οι περισσότερες περιπτώσεις της λογοκλοπής θεωρούνται τιμωρητέες με πρόστιμα μεταξύ $100 και $ – και μέχρι ένα έτος στη φυλακή. Θεσμικές τιμωρίες  Οι περισσότερες εταιρίες και ιδρύματα δεν θα ανεχτούν οποιαδήποτε μορφή πλαγιαρισμού. Έχει υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων σε όλο τον κόσμο όπου οι άνθρωποι έχουν χάσει τις εργασίες τους ή έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους ως αποτέλεσμα του πλαγιαρισμού.

11 Τι είναι "δίκαιη χρήση«(fair use);
Έχουν καθοριστεί νόμοι σχετικά με τη δίκαιη χρήση. Οι νόμοι οι ίδιοι είναι ασαφείς και περίπλοκοι. Κατωτέρω τους έχουμε συμπυκνώσει σε μερικές κατηγορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη φύση οποιασδήποτε δεδομένης χρήσης. Η φύση της χρήσης σας. Εάν έχετε αντιγράψει κάτι μερικώς, είναι απίθανο να θεωρηθεί δίκαιη χρήση. Αλλά εάν το υλικό έχει μετασχηματιστεί με έναν πρωτότυπο τρόπο μέσω της ερμηνείας, της ανάλυσης, κ.λπ., είναι πιθανότερο να θεωρηθεί "δίκαιη χρήση.« Το ποσό που έχετε χρησιμοποιήσει. Όσο περισσότερο "έχετε δανειστεί," τόσο λιγότερο είναι πιθανό αυτό να θεωρηθεί δίκαιη χρήση. Η επίδραση της χρήσης σας στον αρχικό Εάν δημιουργείτε μια εργασία που ανταγωνίζεται με τον αρχικό στην εγχώρια αγορά, και μπορεί να κάνει οικονομική ζημιά στον αρχικό συντάκτη, οποιοσδήποτε ουσιαστικός δανεισμός είναι απίθανο να θεωρηθεί δίκαιη χρήση.

12 Τι είναι ο "δημόσιος τομέας;"
Οι εργασίες που δεν προστατεύονται πλέον από τα πνευματικά δικαιώματα, ή δεν προστατεύονταν ποτέ, θεωρούνται "δημόσιος τομέας." Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε ελεύθερα να δανειστείτε το υλικό από αυτές τις εργασίες χωρίς το φόβο του πλαγιαρισμού, υπό τον όρο ότι κάνετε τις κατάλληλες αποδόσεις.

13 Αντιμετωπίζοντας τον Κυβερνοπλαγιαρισμό
Παρουσιάστε τη γνώση σας Οι εκπαιδευτικοί και οι βιβλιοθηκάριοι πρέπει να δείχνουν ότι είναι ενήμεροι για τους χώρους εγγράφου στο Διαδίκτυο που πωλούν τα προσυσκευάσμένα ή προσαρμοσμένα έγγραφα (π.χ. Διδάξτε την ικανότητα Ενημερώστε τους εκπαιδευτικούς πόσο εύκολο μπορεί να είναι να ψάξει για ενδεχομένως πλαγιαρισμένο κείμενο και να προωθήσουν τις δεξιότητες σε online σύνδεση έρευνας και ανάκτησης πληροφοριών. Περιλάβετε τους δασκάλους Στρατολογήστε τη βοήθεια των υπηρεσιών παράδοσης ιδιαίτερων μαθημάτων μέσα στο σχολείο ή το κολέγιο σας. Πολλά κολέγια και πανεπιστήμια έχουν γραφικά κέντρα προσωπικού, και μερικοί εκπαιδευτικοί επιμένουν ότι ένας δάσκαλος πρέπει να ελέγχει τα χαρτιά των σπουδαστών. Παρέχετε τη βοήθεια Σχεδιάστε ένας μέρος των ιστοχώρων σας για να βοηθήσει τους σπουδαστές να αναφέρουν κατάλληλα την εργασία, με τις συνδέσεις με τις online βοηθητικές παραπομπές. Επανασχεδιασμός του προγράμματος της εργασίας Οι εκπαιδευτικοί μπορεί να πρέπει να τροποποιήσουν τις πορείες τους και τη δομή των αναθέσεών τους. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διαιρέσουν σημαντικά προγράμματα έρευνας και γραψίματος σε διαδοχικές, μικρότερες αναθέσεις που καταλήγουν σε ένα ολοκληρωμένο προϊόν. Αυτό θα μπορούσε να περιλάβει την απαίτηση μιας δήλωσης διατριβής, περίληψης, σχολιασμένης βιβλιογραφίας, αρχικού σχεδίου, και, έπειτα, τελικού σχεδίου. έτους. Χρήση λογισμικού

14 Αποφεύγοντας τον πλαγιαρισμό
Δείξτε ότι έχετε κάνει την έρευνά σας--- Αλλά --- Γράψτε κάτι νέο και αυθεντικό Κάντε έκκληση στους εμπειρογνώμονες και τις αρχές--- Αλλά --- Βελτιωθείτε επάνω, ή διαφωνήστε με τους εμπειρογνώμονες και τις αρχές Βελτιώστε τη γλώσσα σας με τη μίμηση ή με ότι ακούτε και διαβάζετε--- Αλλά --- Χρησιμοποιήστε τις λέξεις σας, τη φωνή σας Δώστε αναφορά εκεί που πρέπει--- Αλλά --- Να δώσετε τη σημαντική συμβολή σας

15 Πώς μπορώ να ανιχνεύσω τον πλαγιαρισμό;
Έλεγχος για ασυνήθιστη μορφοποίηση ή μορφοποίηση που δεν ταιριάζει με ότι απαιτείτε. Ειδικότερα, έλεγχος για τους αριθμούς εντύπων σελίδων ιστοχώρων ή ημερομηνιών. Παρατήρηση οποιαδήποτε επαγγελματικής γλώσσα ή προηγμένης δομής λεξιλογίου ή πρότασης. Διάβασμα των αναφορών προσεκτικά. Ηχούν όπως ένα απόσπασμα μιας συνέντευξη; Υπάρχουν αποσπάσματα χωρίς βιβλιογραφικές καταχωρήσεις; Αναφορά της αρχικής ανάθεσης. Είναι οποιαδήποτε μερίδα της ανάθεσης που αφήνεται εντελώς έξω; Μήπως κάποια μερίδα διαβάζεται σαν να έχει προστεθεί αυτούσια στο έγγραφο Είναι ο σωστός τύπος εγγράφου, π.χ. περιγραφικός, σε πρώτο πρόσωπο, ή αφήγημα; Αναθεώρηση της βιβλιογραφίας. Χρησιμοποιείται το σωστό ύφος παραπομπής; Χρησιμοποιείται το ύφος παραπομπής με συνέπεια; Ταιριάζει με τις πηγές που παραπέμπονται στο έγγραφο; Υπάρχουν πολλά στοιχεία που η βιβλιοθήκη του ακαδημαϊκού ιδρύματος δεν έχει;

16 Πώς μπορώ να εντοπίσω με την έρευνα τον πλαγιαρισμό; (1)
Έλεγχος για τις αρχικές προσδιοριστικές ενδείξεις συντακτών. Συνέχιση με μια αναζήτηση Ιστού μιας προσωπικής αρχικής σελίδας ή ισόχωρου του οργανισμού με τον οποίο ο συντάκτης συνδέεται. Έλεγχος για τις αρχικές ενδείξεις προσδιορισμού πηγής. Συνέχιση με μια αναζήτηση Ιστού της αρχικής πηγής. Προσδιορισμός των ασυνήθιστων λέξεων κλειδιών ή των μοναδικών φράσεων και αναζήτηση σε μια από τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης όπως HotBot ή Infoseek. Εξέταση του αρχικού κείμενου των πηγών που απαριθμούνται στη βιβλιογραφία.

17 Πώς μπορώ να εντοπίσω με την έρευνα τον πλαγιαρισμό; (1)
Επίσκεψη σ’ αυτούς τους ιστοχώρους: School Sucks Other People's Papers Absolutely Free Online Essays Free Termpapers International Dorian's Paper Archive Evil House of Cheat Research Papers Online A+ A1 Termpaper Genius Papers Policy.com ERIC Digests Brookings Policy Briefs Επίσκεψη στους ιστοχώρους που απαριθμούνται μέσα στο Yahoo! - Business and Economy:Companies:Education:Term Paper Assistance Αναζήτηση βοήθειας από ένα βιβλιοθηκονόμο.

18 Παρεμπόδιση του πλαγιαρισμού (1)
Πληροφορίες για τους εκπαιδευτικούς Εξηγήστε τι σημαίνει "πλαγιαρισμός" Εξηγήστε τι είναι λάθος σχετικά με τον πλαγιαρισμό Καταστήστε τις συνέπειες σαφείς Αρχίστε με τις σαφείς προσδοκίες Ορίστε συγκεκριμένες ερωτήσεις ή θέματα Απαιτήστε από τους σπουδαστές να υποβάλουν τις δηλώσεις, τις εισαγωγές, τις περιλήψεις, ή τα σχέδια διατριβής τους Αναγκάστε τους σπουδαστές να σχολιάσουν τη βιβλιογραφία τους Ορίστε προφορικές παρουσιάσεις Απαιτήστε πρόσφατες και τυπωμένες πηγές Ορίστε μια παράγραφο στη διαδικασία σύνθεσης Ενθαρρύνετε τη συνοπτικότητα

19 Παρεμπόδιση του πλαγιαρισμού(2)
Πρόληψη πλαγιαρισμού για τους σπουδαστές Προγραμματισμός του εγγράφου σας 1) Συσκεφτείτε με τον εκπαιδευτικό σας 2)Προγραμματίστε το έγγραφό σας 3)Κρατήστε αποτελεσματικές σημειώσεις Γράψιμο του εγγράφου σας Σε περίπτωση αμφιβολίας, αναφέρετε τις πηγές 2) Κάντε σαφές Ποιος έκανε Τι 3) Να γνωρίζετε πώς να παραφράζετε 4) Αξιολογήστε τις πηγές σας

20 Plagiarism.org Η Plagiarism.org είναι ο on-line πόρος για όσους ενδιαφέρονται για το αυξανόμενο πρόβλημα του πλαγιαρισμού στο Διαδικτύου. Αυτή η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε για να παρέχει τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για τον on-line πλαγιαρισμό και να εξηγήσει πώς οι εταιρίες Turnitin και iThenticate χρησιμοποιούνται τώρα από τους εκπαιδευτικούς και τους διάφορους δημιουργούς σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσουν τον πλαγιαρισμό και να αποκαταστήσουν την ακεραιότητα της γραπτής εργασίας.

21 Τρόποι ανίχνευσης του Ψηφιακού Πλαγιαρισμού
Ο σκοπός των εταιριών Plagiarism.org και Turnitin.com είναι να βοηθήσουν να σταματήσει ο ψηφιακός πλαγιαρισμός . Το λογισμικό τους «Ανάλυση πηγής εγγράφων», χρησιμοποιεί ένα σύνολο ισχυρών αλγορίθμων για να δημιουργήσει ένα ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα οποιουδήποτε εγγράφου κειμένων. Πώς λειτουργεί: Κατ' αρχάς, δημιουργείται ένα ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα οποιουδήποτε υποβληθέντος εγγράφου, με τη χρήση ενός ειδικά αναπτυγμένου συνόλου αλγορίθμων. Το δακτυλικό αποτύπωμα του εγγράφου παραπέμπεται στην τοπική βάση δεδομένων των εταιριών που περιέχει τις εκατοντάδες χιλιάδες των εγγράφων. Συγχρόνως, απελευθερώνονται αυτοματοποιημένες αντιολισθητικές αλυσίδες Ιστού για να ελέγξουν το υπόλοιπο του Διαδικτύου για πιθανές αντιστοιχίες. Τέλος, συντάσσεται μια πλήρης κωδικοποιημένη αναφορά, που συνδέει όλες τις σχετικές αναφορές με το εκάστοτε έγγραφο.

22 Λογισμικά Αντιμετώπισης Πλαγιαρισμού(1)
Για να είναι χρήσιμο, το λογισμικό λογοκλοπή-ανίχνευσης πρέπει: Να συγκρίνει τα έγγραφα των σπουδαστών με μια ευρεία σειρά των πηγών, συμπεριλαμβάνοντας: www πηγές, δημοσιευμένα υλικά, όπως τα βιβλία, τα περιοδικά και οι εφημερίδες, και εργασίες που υποβάλλονται από άλλους σπουδαστές Να παρέχει σημαντικές εκθέσεις που προσδιορίζουν και τις δύο μεταβάσεις που μπορεί να έχουν πλαγιαριστεί και οι πηγές από τις οποίες μπορεί να έχουν πλαγιαριστεί, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να αξιολογήσουν εάν ο πλαγιαρισμός εμφανίστηκε. Να είναι εύχρηστο και γρήγορο. Να επιτρέπει οι εργασίες να υποβάλλονται και από τους σπουδαστές και από τους εκπαιδευτικούς. Να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που προστατεύει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των σπουδαστών, έτσι ώστε τα έγγραφά τους να μπορούν να ελεγχθούν χωρίς την ανάγκη για την προγενέστερη γραπτή συγκατάθεσή τους.

23 Λογισμικά Αντιμετώπισης Πλαγιαρισμού(2)
Το λογισμικό του William Faulkner: Το λογισμικό του ακολούθησε έναν απλό κανόνα: Κάθε φορά μια σειρά τουλάχιστον 30 χαρακτήρων ταίριαζε με μια σειρά 30 χαρακτήρων σε ένα από τα άλλα βιβλία, ο υπολογιστής έκανε μια σημείωση. To Educational Technology Center (ETC) έχει αποκτήσει ένα νέο εργαλείο στον αγώνα ενάντια στην ακαδημαϊκή λογοκλοπή. Ο David Willbern, διευθυντής του ETC, ενημέρωσε τα μέλη της Συγκλήτου και την εκτελεστική Επιτροπή στις 27 του Σεπτεμβρίου ότι το κέντρο έχει λάβει ένα πρόγραμμα λογισμικού κατά του πλαγιαρισμού, Μηχανή επαλήθευσης δοκιμίου (Essay Verification Engine), το οποίο μπορεί να συγκρίνει ένα γραπτό έγγραφο με όλα τα έγγραφα στο διαδίκτυο.

24 Λογισμικά Αντιμετώπισης Πλαγιαρισμού(3)
Το λογισμικό εντοπισμού πλαγιαρισμού της Joint Information Systems Committee (JISC). Το WCopyfind 2.4 του πανεπιστημίου Charllotville της Virginia. Αυτό το πρόγραμμα εξετάζει μια συλλογή των αρχείων εγγράφων. Εξάγει τις μερίδες εκείνων των κειμένων και ελέγχει το ταίριασμα των λέξεων στις φράσεις ενός διευκρινισμένου ελάχιστου μήκους. Όταν βρίσκει δύο αρχεία που μοιράζονται αρκετές λέξεις και φράσεις, το copyfind παράγει μια έκθεση HTML. Αυτές οι εκθέσεις περιέχουν το κείμενο εγγράφων με τις φράσεις ταιριάζουν υπογραμμισμένες

25 Λογισμικά Αντιμετώπισης Πλαγιαρισμού(4)
Το Πρόγραμμα διαλογής Πλαγιαρισμού Glatt (GPS). Το Πρόγραμμα διαλογής Πλαγιαρισμού Glatt είναι το πρώτο σημαντικό πρόγραμμα λογισμικού υπολογιστών που σχεδιάστηκε συγκεκριμένα για την ανίχνευση του πλαγιαρισμού. Η διαδικασία υποθέτει ότι κάθε πρόσωπο έχει ένα μεμονωμένο ύφος γραψίματος, καθώς οι μορφές γραψίματος είναι τόσο μοναδικές όσο τα δακτυλικά αποτυπώματα.

26 Λογισμικά Αντιμετώπισης Πλαγιαρισμού(5)
Self-Detection Test Instructions. Αυτή η δοκιμή έχει ως σκοπό να σας βοηθήσει να γίνετε πιο ευαίσθητοι στο ύφος γραψίματός σας. Επίσης αναμένεται ότι θα αποκτήσετε κάποια επίγνωση στο πώς να ανιχνεύσετε και να αποφύγετε τον πλαγιαρισμό.

27 Λογισμικά Αντιμετώπισης Πλαγιαρισμού(6)
Το Πρόγραμμα διδασκαλίας πλαγιαρισμού Glatt (GPTeach). Το πρόγραμμα Glatt διδασκαλίας πλαγιαρισμού είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστών με σκοπό να καθοδηγήσει τους σπουδαστές σε αυτό που αποτελεί τον πλαγιαρισμό και πώς να τον αποφύγουν. Οι σπουδαστές μαθαίνουν τις διαφορές μεταξύ πλαγιαρισμού και παράφρασης. Πότε και πώς να παρέχουν την κατάλληλη απόδοση των πηγών. Και να αποκτήσουν διορατικότητα στο πώς να εκφράσουν τις ιδέες που χρησιμοποιούν και τις λέξεις τους.

28 Λογισμικά Αντιμετώπισης Πλαγιαρισμού(7)
Οι εταιρίες Turnitin.com και iThenticate.com και το λογισμικό τους. Το iThenticate™-Turnitin είναι ένα επαναστατικό νέο σύστημα που καταπολεμά την πειρατεία της πνευματικής ιδιοκτησίας και εξασφαλίζει την πρωτοτυπία της γραπτής εργασίας για τους εκδότες, αντιπροσωπείες ειδήσεων, εταιρίες, εταιρίες νόμου, και διάφορες οντότητες. Το iThenticate™-Turnitin είναι η απάντηση σε αυτήν την ψηφιακή επιδημία του πλαγιαρισμού. Η ισχυρή τεχνολογία αναζήτησής της εκτελεί την οφειλόμενη επιμέλεια στα υποβληθέντα χειρόγραφα προτού να δημοσιευθούν ή να διαδοθούν, εξασφαλίζοντας χρόνο στις επιχειρήσεις για αποταμίευση και χρήματα και επίσης προστασία από πιθανή νομική έκθεση

29 Λογισμικά Αντιμετώπισης Πλαγιαρισμού(8)
Το iThenticate™-Turnitin Πώς λειτουργεί Αντίθετα από μερικά άλλα συστήματα ανίχνευσης πλαγιαρισμού, το iThenticate™-Turnitin δεν απαιτεί καμία εγκατάσταση ή συντήρηση του πρόσθετου λογισμικού. Επειδή είναι απολύτως βασισμένο στο WEB και τη συμβατότητα μεταξύ των διαφορετικών υπολογιστών και των λειτουργικών συστημάτων. Επιπλέον, η αρχική πρόληψη του πλαγιαρισμού είναι γρήγορη και εύκολη. Τα λεπτομερή υλικά υποστήριξης, το σχέδιο ενορατικών διεπαφών, τα σημαντικά επιμορφωτικά προγράμματα, και η αφιέρωσή μας στην υποστήριξη ποιοτικών πελατών εξασφαλίζουν ότι η χρησιμοποίηση του iThenticate είναι μια συνεπής εμπειρία.

30 Επίλογος Ο πλαγιαρισμός είναι ένα σημαντικό και ισχυρό πρόβλημα που απασχολεί το χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας και της ηλεκτρονικής δημοσίευσης. Το πρόβλημα ξεκίνησε τη δεκαετία του 90’ και κορυφώθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα σε ανεξέλεγκτο σημείο. Η τεχνολογική ανάπτυξη δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πλαγιαρισμού μέχρι τα τέλη του από τότε μέχρι σήμερα σημειώθηκε όμως σημαντική πρόοδος στο χώρο. Αυτό είχε σαν συνέπεια να υπάρχει στις μέρες μας πληθώρα λογισμικών προγραμμάτων ικανών να αντιμετωπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τον πλαγιαρισμό, με αποτέλεσμα να μειωθεί το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό, κυρίως στους ακαδημαϊκούς χώρους.

31 Βιβλιογραφία

32 ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!


Κατέβασμα ppt "ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google