Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!

2 ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ?
Με τον όρο φωτογραφία αναφερόμαστε γενικά στη διαδικασία δημιουργίας οπτικών εικόνων μέσω της καταγραφής και αποτύπωσης του φωτός, με χρήση κατάλληλων συσκευών (φωτογραφικές μηχανές) Η φωτογραφία πέρα από την τεχνική της διάσταση, αναγνωρίζεται ως ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα μέσα επικοινωνιών του 20ου αιώνα, καθώς και ως μια μορφή τέχνης συγγενική με τη ζωγραφική.

3 ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΤΥΧΗ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ?
Η τύχη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην φωτογραφία, διότι για παράδειγμα μπορεί να προσπαθούμε να βγάλουμε ένα τοπίο αλλά ότι και να κάνουμε να μην βγαίνει ωραίο. Αλλά από την άλλη μπορεί κάποιος να βγάλει μια φωτογραφία στην τύχη και να είναι υπέροχη. Εν ολίγοις η τύχη παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική μορφή μιας φωτογραφίας, αλλά δεν είναι το παν.

4 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΘΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ?
Ο σκοπός του φωτογράφου μέσα από την φωτογράφιση είναι κατά βάση να εξασφαλίσει τα πρός το ζην είτε να παράξει τέχνη. Για όποιο σκοπό γίνεται μία φωτογράφιση, δεν θα πρέπει να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Τραβώντας μια φωτογραφία, ο φωτογράφος πρέπει να λαμβάνει υπόψην του τους ηθικούς περιορισμούς που θέτει η κοινωνία. Η τέχνη, μπορεί να σπάσει αυτούς τους περιορισμούς, αρκεί να μην υπερβαίνει και προκαλεί την δημόσια αιδώ. Έχουμε δει γυμνές φωτογραφίες, από διάσημους φωτογράφους, οι οποίες έχουν βραβευτεί και έχουν γίνει αποδεκτές από την κοινωνία διότι δεν προκαλούν, αλλά αντιμετωπίζονται ώς τέχνη.

5 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ?
Γενικά με τον διεθνή όρο φωτορεπορτάζ  (= φωτοειδησεογραφία) χαρακτηρίζεται η κάλυψη (συμπλήρωση) μιας ειδησεογραφίας με φωτογραφία και εξελικτικά με βίντεο. Το φωτορεπορτάζ αποτελεί μία επιμέρους μορφή – είδος δημοσιογραφίας. Ανάλογα του θέματος, ή του χώρου, ή της δραστηριότητας, ή προσώπων που καλύπτει ως θέμα το φωτορεπορτάζ λαμβάνει και τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό π.χ. πολιτικό, πολεμικό, ναυτικό, αθλητικό, κ.λπ. Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός καλού φωτορεπορτάζ είναι: η επικαιρότητα, η αντικειμενικότητα, καθώς και η πολιτιστική διάθεση.

6 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ?
Η καλλιτεχνική φωτογραφία είναι μια μορφή φωτογραφίας που είναι πολύ δύσκολη να την ορίσουμε. Το αντικείμενό της προβλέπεται πως είναι όμορφο και ακόμη η καλαισθησία είναι ένας από τους κύριους στόχους της, δηλαδή είναι μιας υψηλής ποιότητας φωτογραφία η οποία δημιουργήθηκε για να εκπληρώσει το δημιουργικό όραμα ενός ειδικευμένου φωτογράφου.

7 Καλλιτεχνική φωτογραφία είναι η φωτογραφία που δημιουργήθηκε σύμφωνα με το όραμα του καλλιτέχνη ως φωτογράφου. Η καλλιτεχνική φωτογραφία έρχεται σε αντίθεση με το φωτορεπορτάζ, το οποίο αποδίδει ένα οπτικό αποτέλεσμα που αφορά γεγονότα, και τις διαφημιστικές φωτογραφίες, που ο πρώτος τους στόχος είναι η διαφήμιση προϊόντων και υπηρεσιών.

8 Άρα ο νέος φωτογράφος, που θα ασχοληθεί με την καλλιτεχνική φωτογραφία, θα πρέπει να γνωρίζει πλήρως τις μεθόδους και τις τεχνικές φωτογράφησης. Η ενασχόληση με το αντικείμενο απαιτεί καλλιτεχνική διάθεση και δημιουργικότητα. Ο καλλιτέχνης φωτογράφος καλείται να μετατρέψει τις ιδέες του σε εικόνες, να μπορεί το μυαλό του να γεννά ιδέες, να έχει φαντασία και να είναι ευαίσθητος.  Χρειάζεται προετοιμασία και ταλέντο για να ασχοληθεί κάποιος με την καλλιτεχνική φωτογραφία, να μπορεί μέσα του να συνυπάρχει το φανταστικό και το ρεαλιστικό και το κυριότερο, να μπορεί να δει την έκφρασή του μέσα από το φακό σαν μια μεγάλη αγάπη, σαν ένα μεγάλο έρωτα, σαν μια καινούργια θρησκεία.

9 ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ?
ART WOLFE (1951) Δημοφιλής φωτογράφος φύσης & τηλεοπτικός παρουσιαστής , του οποίου οι γεμάτες έντονα χρώματα εικόνες της άγριας ζωής , των τοπίων και των αυτοχθόνων πολιτισμών , γιορτάζουν την ομορφιά και την ποικιλομορφία του φυσικού κόσμου.

10 MARIO TESTINO (1954) Ένας από τους δημοφιλέστερους φωτογράφους του κόσμου. Ο Τεστίνο, ως φωτογράφος μόδας είναι γνωστός για το λαμπερό και κολακευτικό για τις γυναίκες στυλ του, καθώς και για τις διαφημιστικές εκστρατείες του για μεγάλους οίκους μόδας.

11 JAMES NACHTWEY (1948) Πολυβραβευμένος Αμερικανός φωτορεπόρτερ, γνωστός για τις ατρόμητα ειλικρινείς εικόνες του για τον πόλεμο στο Ιρακ, το τσουνάμι του 2004 στη ΝΑ. Ασία και της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

12 STEVE McCURRY (1950) Συνεργάτης του National Geographic , του οποίου η ποικίλη καριέρα στο φωτορεπορτάζ έχει συμπεριλάβει εικόνες πολέμου , καθώς και άτυπα πορτραίτα όπως το περίφημο « Κορίτσι του Αφγανιστάν».

13 ANNIE LEIBΟVITZ (1949) Αναμφισβήτητα η διασημότερη φωτογράφος πορτραίτων που εργάζεται σήμερα . Η Leibovitz έχει φωτογραφίσει πολλές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του θεάματος , συχνά μάλιστα, σε περίτεχνα και ευφάνταστα σκηνικά.

14 FRANS LANTING (1951) Δανός φωτογράφος φύσης και μακροπρόθεσμος σύμβουλος του National Geographic.Το έργο του άνοιξε νέους δρόμους και επηρέασε άμεσα τις πολιτικές διατήρησης των κυβερνήσεων.

15 NICK KNIGHT (1958) Πρωτοποριακός φωτογράφος μόδας και διαφήμισης, που έρχεται συχνά σε αντίθεση με τις αποδεκτές ιδέες της ομορφιάς, μέσω των παραθετικών εικόνων του.Έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από θέματα, όπως ο ρατσισμός και η αναπηρία.

16 YOUSUF KARSH ( ) Αρμενιοκαναδικής καταγωγής, φημισμένος για το προσεγμένο φωτισμό του,ο Karsh έγινε ο πιο διάσημος φωτογράφος πορταίτων της ηλικίας του.Αποκορύφωμα της καριέρας του είναι το πορταίτο του Winston Churchill το 1941.

17 LEWIS HINE ( ) Φωτογράφος ντοκιμαντέρ και κοινωνικός μεταρρυθμιστής ,του οποίου οι συγκλονιστικές εικόνες από τις εργοστασιακές συνθήκες στην Αμερική, ιδιαίτερα της παιδικής εργασίας, είχαν άμεση επιρροή στις ΗΠΑ σχετικά με την αλλαγή του νόμου για την απασχόληση.

18 ELLIOT ERWITT (1928) Παρισινής καταγωγής φωτογράφος και μέλος του πρακτορείου Magnum, έγινε πιο γνωστός για τις πνευματώδη και ειρωνικές εικόνες δρόμου το, καθώς και για εικόνες σκυλιών και ανθρώπων σε μουσεία.

19 HAROLD EDGERTON ( ) Επιστήμονας, εφευρέτης του πρώτου ηλεκτρονικού φλας και δημιουργός των επαναστατικών φωτογραφιών υψηλής ταχύτητας με φλας, με γνωστότερη εικόνα εκείνη ενός μήλου που το διαπερνά μια σφαίρα.

20 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Ένας από τους πιο παθιασμένους και αφοσιωμένους υποβρύχιους φωτογράφους.Η αγάπη του για τη θάλασσα και τα πλασματά της, σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική προσπαθειά του να φέρει στην επιφάνεια την ομορφιά του θαλάσσιου κόσμου, τον καθιέρωσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα,τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

21 FLORIAN RITTER Γερμανός φωτογράφος, γνωστός για τα τοπία και τις ταξιδιωτικές φωτογραφίες του.Παράλληλα με τη φωτογραφία κάνει διάφορα άλλα πράγματα,όπως το να σχεδιάζει ιστοσελίδες για γνωστές εταιρίες.

22 KEIKO OIKAWA Η αυτοδίδακτη φωτογράφος έμαθε να αγαπά την φωτογραφία τροφίμων μέσω του blog της.Το στυλ της είναι λεπτό και αισθησιακό, παραμένοντας πιστό στις τροφές που φωτογραφίζει.

23 MARCUS MILSSON O Marcus έχει μια εντυπωσιακή και πρωτότυπη αισθητική ως προς τη φωτογράφηση τροφίμων- οι εικόνες του απεικονίζουν το φαγητό σε ένα ελκυστικό ή ακόμη και βρώσιμο τρόπο.

24 3ο ΓΕΛ Ηλιούπολης Ερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου Α΄ Τετράμηνο Σχολ. Έτους ΙΩΑΝΝΑ ΣΑΜΠΑΪΝΤΑ, Α5 ΜΥΡΤΩ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, Α6 ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΣΙΜΕΤΟΠΟΥΛΟΥ, Α5 ΔΑΦΝΗ ΘΕΜΕΛΗ, Α2 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ, Α3


Κατέβασμα ppt "Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google