Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νικόλαος Π. Κόγκος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νικόλαος Π. Κόγκος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νικόλαος Π. Κόγκος

2 ? Γιατί; Που σπούδασε; Ποιος ήταν; Τι έκανε; Που μεγάλωσε;
Πως ήρθε στη Τήνο; Ποιοι οι στόχοι του;

3 Σύντομο Βιογραφικό Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 11 Μαΐου 1951.
Σπούδασε την Ιατρική στην Ιταλία. Εργάσθηκε ως αγροτικός Ιατρός στην Ανάφη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Καναδά. Εργάστηκε σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας. Απέκτησε την ειδικότητα «Γενικής Ιατρικής». Συνέχισε σπουδές στο τομέα Επαγγελματικής Υγιεινής. Εργάσθηκε ως Διευθυντής Γενικής Ιατρικής στο Κ.Υ. Τήνου. Απεβίωσε στην Αθήνα, στις 26 Δεκεμβρίου 1994.

4 Σπουδές 25/3/1981 10/1983 9/1985 – 11/1985 3/1989 Αποφοίτησε από την Ιατροχειρουργική Σχολή του Πανεπιστημίου Παδούης (Padova, Italia), με βαθμό 90/110. Κατόπιν εξετάσεων αναγνωρίστηκε το πτυχίο Ιατρικής από το Ελληνικό κράτος. Diploma στην Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια, από το Πανεπιστήμιο Mc Master, στο Hamilton στο Καναδά. Απέκτησε την ειδικότητα «Γενικής Ιατρικής», κατόπιν εξετάσεων. Φοίτησε στην Υγειονομική σχολή Αθηνών και απέκτησε το πτυχίο Επαγγελματικής & Βιομηχανικής Υγιεινής. Επίσης, είχε παρακολουθήσει πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων με ή χωρίς γραπτές εξετάσεις.

5 Διπλωματικές Εργασίες
«Sulla Nuoca Classificazione Delle Pneumonoconiosi» Γλώσσα: Ιταλικά Πτυχίο: Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Παδούης Έτος: 1981 Θέμα Οι ακτινολογικές ταξινομήσεις των πνευμοπαθειών από σκόνες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

6 Διπλωματικές Εργασίες
«The Short-term Mutagenicity Tests in Occupational Health Practice» Γλώσσα: Αγγλικά Πτυχίο: Δίπλωμα Επαγγελματικής Υγείας & Ασφάλειας Mc Master, Hamilton, Ontario, Canada Έτος: 1985 Θέμα Βραχυπρόθεσμα τεστ μεταλλαξιογέννησης τα οποία προσδιορίζουν κατά πόσο μια ουσία προκαλεί μετάλλαξη και πολύ πιθανόν καρκινογέννηση.

7 Διπλωματικές Εργασίες
«Προβλήματα Υγείας εργαζομένων στις συγκολλήσεις» Γλώσσα: Ελληνικά Πτυχίο: Πτυχίο Υγειονομικής Σχολής, Αθήνα Έτος: 1989 Θέμα Τα προβλήματα υγείας και ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις συγκολλήσεις.

8 Άρθρα Δημοσιευμένα Μη Δημοσιευμένα
Ένζυμα κατά Ιών Περισκόπιο της Επιστήμης Σεπτέμβριος 1986 Νέες Αντιλήψεις για τα Αίτια του Καταρράκτη. Περισκόπιο της Επιστήμης Νοέμβριος 1986 Η Τοξικότητα του Αργιλίου. Περισκόπιο της Επιστήμης Φεβρουάριος 1987 Καρκίνος της Ωοθήκης Ιανουάριος 1991 Γλυκαιμία Νοέμβριος 1991 Όλες οι εργασίες και τα άρθρα, αποτελούσαν μέρος του απώτερου στόχου του, για την υλοποίηση ενός συστήματος εκπαίδευσης των ιατρών Γενικής Ιατρικής.

9 Παρουσιάσεις σε Συνέδρια
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Υγεία στο Χώρο της Εργασίας». Παρουσίασε την ελεύθερη εισήγηση «Βραχείες δοκιμασίες μεταλλαξιογένεσης και δυνατότητες εφαρμογής στην Ιατρική Εργασίας» 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής Παρουσίασε την εργασία «Ερωτηματολόγιο Επαγγελματικού Ιστορικού στην Γενική Ιατρική».

10 Η σχέση του με τις Κυκλάδες
Η αγάπη του για το νησιώτικο τρόπο ζωής, φάνηκε από τη πρώτη του επαφή με την Ανάφη, όπου έκανε το αγροτικό του. Εκεί γνώρισε, αγάπησε και παντρεύτηκε τη γυναίκα του Ευθυμία, με την οποία και έζησε ως το τέλος της ζωής του. Από τη πρώτη κιόλας στιγμή, αγάπησε το νησιώτικο τρόπο ζωής και συμμερίστηκε τα προβλήματα των κατοίκων, με ιδιαίτερη έμφαση στα οξύτατα προβλήματα υγείας.

11 Η σχέση του με τη Τήνο Η πρώτη του επαφή με τη Τήνο έγινε τον Απρίλιο του 1989, όπου κατόπιν αίτησής του, διορίσθηκε ως διευθυντής Γενικής Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας. Από τη πρώτη κιόλας στιγμή, μοιράστηκε τα προβλήματα των κατοίκων, κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψει με ιδία βούληση κενά του συστήματος περίθαλψης, τόσο στη χώρα όσο και στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού. Αξιοσημείωτο γεγονός, είναι ότι εργάσθηκε στο Κ.Υ., για μόλις 5 έτη. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε να παραμείνει όχι μόνο στη μνήμη, αλλά και στη καρδιά όσων τον γνώρισαν.

12 Αρκετές φορές, κλήθηκε να καλύψει ακόμη και ολόκληρο το κέντρο υγείας σχεδόν μόνος του!

13 Συμμετείχε ως συντονιστής, μαζί με την ομάδα του Κέντρου Υγείας σε ερευνητικά προγράμματα, ενισχύοντας κάθε προσπάθεια του κράτους για καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών και των ασθενειών τους.

14 Με ιδία βούληση επωμιζόταν ευθύνες «πρώτης γραμμής», όπως επισκέψεις σε χωριά, κίνηση ασθενοφόρου, διακομιδή ασθενών, προκειμένου να μπορεί να βοηθήσει ακόμη καλύτερα τους συνανθρώπους του, που χρειάζονταν τη βοήθειά του, παρά του ότι κατείχε «διευθυντική θέση».

15 Προσωπικότητα Όσοι είχαν τη τύχη να τον γνωρίσουν, θυμούνται τον πράο και ήρεμο χαρακτήρα του, που προσπαθούσε να δώσει λύση σε κάθε πρόβλημα, όσο μικρό ή ασήμαντο και αν ήταν για άλλους. Αγαπούσε το διάβασμα, και τη γνώση που αποκόμιζε ήθελε να τη μοιράζεται με τους συνανθρώπους του. Χαρακτηριστικό των στόχων του, ήταν η δημιουργία ενός συστήματος εκπαίδευσης των Ιατρών Γενικής Ιατρικής, για το οποίο είχε ξεκινήσει τη δημιουργία εργασιών, στα 3 τελευταία έτη της ζωής του.

16 Οικογενειακό Περιβάλλον
Ο Ν. Κόγκος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, από φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του Παντελής, και η μητέρα του Ελένη, σε όλη τους τη ζωή δούλευαν περισσότερο από 18 ώρες την ημέρα, σε ένα κατάστημα ψιλικών που είχαν στους Αμπελόκηπους. Σκοπός τους και επιθυμία τους, ήταν να σπουδάσουν τον γιό τους και να τον δουν Ιατρό. Επιθυμία που αν και ολοκληρώθηκε δεν διήρκησε για περισσότερο από μερικά έτη. Η σχέση του με την οικογένειά του ήταν άριστη. Όσοι τον θυμούνται, να συνομιλεί με τους δικούς του, εντυπωσιάζονταν από τον πληθυντικό που χρησιμοποιούσε, απευθυνόμενος στους γονείς του από σεβασμό και ευγένεια. Η σχέση του με τη κατά 5 χρόνια μικρότερη αδελφή του Θεμελίνα, ήταν περισσότερο από άριστη. Ήταν μία εγκάρδια αδελφική σχέση με όλη τη σημασία της λέξεως.

17 Ενδιαφέροντα Από μικρός εκδήλωσε την αγάπη του για τον αθλητισμό, τον οποίο όμως θυσίασε για την Ιατρική και τις σπουδές του. Ήταν από τους ανθρώπους που αγαπούσε τη δουλειά του και είχε τη θέληση να προσφέρει στους συνανθρώπους του. Οπαδός του θεσμού της οικογένειας, στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολούνταν με το διάβασμα και τη φωτογραφία. Η τέχνη της φωτογραφίας τον μάγεψε από μικρό. Στις λίγες φωτογραφίες που διασώζονται από τα νεανικά του χρόνια, τον συναντάμε πάντα με μία φωτογραφική μηχανή εις χείρας.

18 Οι Στόχοι του Ουσιώδης στόχος του, ήταν η διάδοση των γνώσεων που είχε αποκτήσει τόσο από τις σπουδές του στο εξωτερικό, όσο και από την εμπειρία του. Έτσι, από το 1991 είχε ξεκινήσει τη δημιουργία εργασιών για ένα σύστημα εκπαίδευσης ιατρών Γενικής Ιατρικής. Παράλληλα, ήθελε να δημιουργήσει ένα σύστημα δωρεάν περίθαλψης και επιμόρφωση των κατοίκων, που θα έδινε προστιθεμένη αξία στο υπάρχον κρατικό σύστημα υγείας. Δυστυχώς, ο πρόωρος θάνατός του το 1994, κατέστησε αδύνατη την εκπλήρωση τους. Σε μόλις 4 περίπου έτη ενεργής δράσης, πρόλαβε να τοποθετήσει μόνο τα θεμέλια για την επίτευξη των στόχων του.

19 Προσωπική άποψη για την εργασία του στο Κ.Υ.
Ο ίδιος αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή εργάζομαι σαν διευθυντής Γενικής Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας Τήνου και είμαι επικεφαλής μίας ομάδας 7 ιατρών. Η απασχόλησή μας είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, η παρακολούθηση χρονίων ασθενών, η νοσηλεία περιστατικών και τέλος η επιμόρφωση των κατοίκων σε θέματα υγείας».

20 Οι Στόχοι του για τη Τήνο
Στο παραπάνω ιδιόχειρο κείμενο, διακρίνουμε τους στόχους του για την εργασία του, αλλά και τη Τήνο, οι οποίοι ξεπερνούσαν κατά πολύ τα στενά όρια της απλής Ιατρικής και εργασίας σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Με ιδιαίτερη άνεση, διακρίνουμε του στόχους του που ήταν: Η επιμόρφωση των κατοίκων σε θέματα υγείας. Η πρόληψη ασθενειών. Η συστηματική παρακολούθηση χρόνιων ασθενειών. Η άμεση αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Η πλήρης και ουσιαστική παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού.

21 Η Σχέση του με το Σύλλογο
Στη προσπάθειά του για τη καλύτερη περίθαλψη των κατοίκων, είχε ως σκέψη τη δημιουργία ενός συλλόγου που θα κάλυπτε ανάγκες που αδυνατεί ο κρατικός μηχανισμός. Επειδή το ήθος του δεν του επέτρεπε να παραλαμβάνει χρήματα ακόμη και όταν αυτά τα έδιναν οι ασθενείς με τη καλή τους θέληση, δημιούργησε ένα «κουμπαρά», στον οποίο τοποθετούσε τα χρήματα που «άφηναν» οι ασθενείς. Αυτός ο «κουμπαράς», έγινε ένα άτυπο «ταμείο», που μάζευε χρήματα για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας, από δωρεές των κατοίκων.

22 Η Σχέση του με το Σύλλογο
Αν και οι στόχοι του Νικόλαου Κόγκου, έμειναν ανεκπλήρωτοι, είχε προλάβει να βάλει τα θεμέλια, στη καρδιά των ανθρώπων που τον γνώρισαν. Ο Σύλλογος «Φίλων Κ.Υ. – Νικόλαος Κόγκος», που ιδρύθηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά το θάνατό του, αποτελεί τη συνέχεια των προσπαθειών ενός ανθρώπου που αγαπούσε τη ζωή, την υγεία και τους συνανθρώπους του. Η υποστήριξη του συλλόγου από τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού, δείχνει ότι όχι μόνο το έργο του δεν πήγε χαμένο, αλλά πολύ περισσότερο ότι οι στόχοι του ήταν και παραμένουν ζωντανοί.

23 Ιατρός Γενικής Ιατρικής
Νικόλαος Π. Κόγκος Ιατρός Γενικής Ιατρικής


Κατέβασμα ppt "Νικόλαος Π. Κόγκος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google